CURAÇAO – Marihuana staat opnieuw op de kaart in verscheidene Amerikaanse staten. Drie staten vragen de kiezer vandaag of het recreatieve gebruik van de drug moet worden gelegaliseerd in weerwil van federale wetgeving. In de staat Washington lijkt de kans het grootst dat het voorstel erdoor komt.

Net als in de initiatieven die in Colorado en Oregon voorliggen, zou het middel gelegaliseerd, gereguleerd en belast moeten worden. Volgens televisiezender CBS lijkt het voorstel in Washington de meeste kans van slagen te hebben ondanks verzet van beide kandidaten voor het gouverneurschap. Volgens peilingen zegt meer dan 55 procent van mensen die vermoedelijk gaan stemmen voor te zijn. Iets meer dan 37 procent is tegen.

Recreatief gebruik
Onduidelijk is wat de federale overheid gaat doen als een staat marihuana daadwerkelijk legaliseert voor recreatief gebruik. Zeventien staten hebben in het verleden medicinaal gebruik van de drug wel ingevoerd. Ook dat is in strijd met federale wetten. Onder het presidentschap van Barack Obama zijn honderden invallen gedaan bij producenten en verdeelpunten, hoewel daar soms in overeenstemming met statelijke wetgeving werd gewerkt.

© ANP, alle rechten voorbehouden

3 reacties op “Marihuana weer op het stembiljet in VS”

 1. legalize it!!

  met alles legailseren ben ik het niet eens
  alleen marihuana is zuiver plantaardig
  en het kan de betreffende staatskassen flink spekken,
  ook goed voor boeren en elektriciteits leveranciers

 2. Tja, het heeft hem alleen niet van zijn kanker afgeholpen, maar goed. Als mensen zich dood willen spuiten, snuiven, roken of slikken, moeten ze dat lekker doen, maar dan wel de hele handel legaliseren, want dan haal je het uit het criminele circuit. We mogens ons toch ook doodzuipen en doodroken (reguliere tabak) als we willen?

  Inmddels raken gemeenten in NL veel geld KWIJT door de weet-pas (gewoon inkomstenderving, omdat mensen niet meer massaal komen parkeren en inkopen doen, als ze toch even langs de coffeeshop moeten). “Gratis geld” laten liggen is niet erg Nederlands, dus weg met die pas!

 3. Kijk eens wat Bob Marley gedaan heeft voor de wereld met een reeds 3000 jaar toegepast medicijn…