CURAÇAO – Duikers van de Koninklijke Marine, die sinds eind oktober op Sint Maarten zijn voor een duikoefening, hebben zich onder water behoorlijk verdienstelijk gemaakt. Met hun geavanceerde sonarapparatuur hebben ze onlangs grote delen van de Simpson Bay Lagune in kaart gebracht.

“Een nulmeting”, noemt adjudant Klaas van der Heide de resultaten van de duikwerkzaamheden. “We hebben nu volledig zich op wat er zich op dit moment allemaal onderwater in de Lagune bevindt. Dat zou ons uitstekend kunnen helpen bij het eventueel vinden en bergen van slachtoffers, bijvoorbeeld na een orkaanpassage.” Van der Heide doelt op het speciale oefenscenario van de marineduikers, dat zich dit jaar richt op orkaannoodhulpverlening.

Nauwkeurig
De duikers kunnen een gebied van 10.000m2 per minuut afzoeken met geavanceerde zoekapparatuur, die een heel duidelijk beeld geeft van wat zich er onderwater bevindt. Daarnaast zijn de duikers in staat om ook ondiepe delen nauwkeurig afzoeken. Dat is de afgelopen week ook gebeurd. Met een ‘akoestische handcamera’ hebben duikers troebele, ondiepe delen afgezocht. Tot slot is een wrak in de aanloop naar de Lagune door de duikers verkend.

Duikers
De marineduikers behoren tot de Defensie Duikgroep en vormen het centrum van beroepsduiken in Nederland. De groep duikers is gespecialiseerd in veiligheid, beveiliging en werkzaamheden onderwater zowel nationaal als in expeditionair optreden. In totaal nemen elf militairen deel aan de duikoefening. De oefening vindt plaats onder aansturing van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied en wordt ondersteund door de Kustwacht Caribisch gebied.

1 reactie op “Duikers brengen Lagune op St. Maarten in kaart”

  1. 10000 vierkante meter per minuut? Wauw!