• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het is erop of eronder voor Barack Obama en Mitt Romney. Na maandenlange campagnes gaat Amerika vandaag naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Krijgt Obama nog vier jaar in het Witte Huis of moet hij de macht overdragen aan zijn Republikeinse tegenstrever?

Voor die keuze staan naar schatting 213 miljoen kiesgerechtigde Amerikanen. Dat ze niet allemaal vandaag opkomen om hun voorkeur kenbaar te maken, is al zeker. Meer dan 20 miljoen mensen hebben hun stem vroegtijdig uitgebracht.

Swing states
De ogen van de wereld zijn vandaag en morgen vooral gericht op de zogenoemde swing states, deelstaten waar het niet duidelijk is wie er met de winst aan de haal zal gaan. De kandidaten hebben er uitgebreid en tot het laatste moment campagne gevoerd. Ver liggen de twee kemphanen in peilingen niet uit elkaar.

Nek-aan-nekrace
De eerste lokale uitslag van de Amerikaanse verkiezingen toont eens te meer aan dat de strijd tussen Obama en Romney een nek-aan-nekrace gaat worden. In het gehucht Dixville Notch haalden beide presidentskandidaten evenveel stemmen: ieder vijf. Het dorpje in de staat New Hampshire geeft traditioneel de eerste uitslag van de verkiezingen.

Zetels
Niet alleen het Witte Huis staat vandaag op het spel, ook een derde van de zetels in de Senaat en alle zetels in het Huis van Afgevaardigden staan ter discussie. Verwacht wordt dat de Republikeinen hun meerderheid in het Huis behouden en dat de Democraten dat doen in de Senaat. Ook na de verkiezingen zal de politieke verdeeldheid onverminderd groot zijn.

1 reactie op “Dag van de waarheid voor Obama en Romney”

  1. Laat alsjeblieft Obama nog even zitten daar. Hij is lekker bezig.