• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Duurzame technologieën zitten in de lift. Hoe gaat het Nederlandse startups in deze sector af? De website Nu.nl interviewde het bedrijf Bluerise dat energie uit de oceaan haalt. In april van dit jaar lanceerde zij het project ‘The Curaçao Ecopark – OTEC’.

 
Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC) maakt gebruik van thermische energie uit de oceanen en zet dit over in elektriciteit. De Nederlandse startup is twee jaar geleden opgericht en bevindt zich momenteel in de incubator YES!Delft. “Jules Verne had het er al over: energie halen uit het temperatuurverschil in oceanen”, zegt Paul Dinnissen van Bluerise.

Eerste stappen
Bluerise zet zijn eerste stappen met deze vorm van energieopwekking op Curaçao, bij de plaatselijke luchthaven. Daarvoor zullen pijpleidingen worden geplaatst tot een kilometer diep in de oceaan, om zo koud water naar boven te pompen. De luchthaven van Curaçao wordt vervolgens met die koude gekoeld. Daarnaast wordt uit het temperatuurverschil tussen het koude diepzeewater en het warme oppervlaktewater elektriciteit opgewekt. De techniek die hiervoor zal worden gebruikt, wordt op dit moment op kleine schaal getest in een laboratorium in Delft.

De investeringen zijn groot. Hoe valt dit idee goed te marketen?
“De Caribische gebieden krijgen steeds vaker te maken met duurzame agenda’s. Er is al flinke belangstelling voor onze technologie en er wordt actief naar ons uitgereikt. Toch wil niet elke partij meteen voorop lopen. De technologie werkt, maar op commerciële schaal is er nog geen goed voorbeeld. Maar de temperatuurverschillen in de oceaan zijn altijd aanwezig, dus kan er 24 uur per dag elektriciteit worden opgewekt. Deze stabiliteit is erg belangrijk op een klein energienet.”

Waarom kiezen jullie voor tropische gebieden?
“Ten eerste omdat daar het temperatuurverschil in het water het grootst is. Om ons systeem goed te laten werken is er minimaal een temperatuurverschil van 20 graden nodig. Daarnaast zijn de prijzen voor elektriciteit daar vele malen hoger dan bijvoorbeeld in Europa. Dat moet dus goedkoper.”

Bluerise is niet de enige speler in deze markt. Hoe onderscheidt het bedrijf zich?
“Naast het testen in Delft, om zoveel mogelijk rendement te halen uit temperatuurverschillen, willen wij die techniek ook combineren met andere technologieën, om het aanleggen van de pijpleidingen rendabel te maken. Dat gaan we dus in Curaçao doen met koeling, maar we denken ook aan het omzetten van zout water naar zoet drinkwater.”

2 reacties op “Energie opwekken nabij Hato”

 1. Is dit een investering die door de luchthaven moet worden gedaan?
  Hoort zo’n ingrijpende en kostbare verandering van energie winnen niet bij Aquaelectra thuis?
  Of zijn het particuliere investeerder, tegen welke prijs en rente?
  Een foute investering zal door de hele bevolking moeten worden opgebracht, daarvan zijn voldoende voorbeelden.
  Hopelijk is dit plan in goede handen.

 2. http://www.ebcd.org/pdf/presentation/236-Valk.pdf

  Zijn er m.b.t. deze nieuwe technieken ook contacten met Living Lab/Aruba? Zie link.
  Lijkt me erg voor de hand liggen… Wie kan daar méér informatie over verstrekken?