• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De nieuwe ministers van het kabinet-Rutte II zijn vandaag op paleis Huis ten Bosch door koningin Beatrix beëdigd. Dat gebeurde voor het eerst in de geschiedenis in aanwezigheid van een camera. Aan het begin van de middag worden de staatssecretarissen beëdigd.

Alleen de ministers van de PvdA en VVD-ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) legden de eed of belofte af. De zittende ministers van de VVD hoefden dat niet opnieuw te doen. Bij de staatssecretarissen moet vanwege hun staatsrechtelijke positie wel iedereen beëdigd worden, ook die al in het eerste kabinet van premier Mark Rutte zaten.

Tweemaal
De beëdiging van de ministers van het tweede kabinet-Rutte heeft twee keer plaatsgevonden. De beelden van de eerste keer kwamen bij de NOS binnen toen nog reclame werd uitgezonden. Hierdoor kon de beëdiging daar niet rechtstreeks op tv komen. Daarop is besloten de formele handeling nog eens over te doen.Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws benadrukt dat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) ongeveer tien minuten eerder met de beëdiging begon, dan met de media was afgesproken. “Wij hebben daarom netjes gewacht met uitzenden tot het afgesproken tijdstip.

Korte formatie
Na de bordesscène vertrekken de ministers van VVD en PvdA naar hun respectievelijke departement voor de overdracht. Later in de middag komen ze dan bijeen in de Trêveszaal voor hun eerste ministerraad. Daar worden onder meer nog laatste taken verdeeld tussen de bewindslieden. Het kabinet-Rutte/Asscher is er gekomen na een van de kortste formaties sinds de Tweede Wereldoorlog. De verkiezingen waren op 12 september, vandaag 54 dagen geleden.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com