CURAÇAO – Het nieuwe parlement heeft gistermiddag tijdens de eerste officiële Statenvergadering de nieuwe voorzitter en vicevoorzitter gekozen. MFK-lid Amerigó Thodé is met twintig stemmen unaniem gekozen tot de nieuwe voorzitter van de Staten.

 
Jaime Cordoba van Pueblo Soberano kreeg eveneens twintig stemmen. Er werden twintig stemmen geteld omdat Statenlid Zita Jesus-Leito van de PAR afwezig was tijdens de vergadering.

20 reacties op “Thodé unaniem gekozen tot Statenvoorzitter”

 1. @jerry k, Correct, maar bij een screening voor belangrijke functies wordt wel gekeken naar de omstandigheden van de kandidaat. Mensen die met hun familie en vrienden te dicht tegen criminele zaken aanzitten worden dan toch wel als een risico gezien. Het is namelijk niet uit te sluiten dat die criminele omgeving via of met de zoon betrokenne onder druk zet…Een Statenvoorzitter kan terecht komen in situaties waarin hij over vertrouwelijke zaken beschikt die voor sommige criminele groepen interessant kunnen zijn. Dus..we kunnen het hem niet kwalijk nemen, maar het blijft een risico waar het buitenland ook op zal letten. Ongemakkelijk.

 2. Jerry K., u zegt dat Amerigo Thode beoordeeld moet worden op zijn daden?

  Maar welke daden dan? Thode heeft 2 jaar lang als een schaduw achter Schotte aangelopen en hem volledig naar de mond gesproken en al zijn wanbeleid goedgekeurd waardoor we nu met een tekort van bijna een half miljard zitten. Dat zijn de daden van Thode.

  En ik weet ook wel waarom. MFK is een afvalbak van lieden die elders met geen mogelijkheid meer aan de bak komen dus om dat mooie salaris wat de MFK hen bied te behouden rest hen niets anders dan kritiekloos achter Schotte aan te lopen en hem in alles te steunen.

  Van de ene kant is het zielig dat Thode zichzelf daardoor tot op het bot moet vernederen, maar het levert aan de andere kant wel weer kostelijke televisie op.

 3. @ ferd Jansen het lijkt mij een volstrekt onjuist argument om de heer Thodé de (criminele) activiteiten van een meerderjarige zoon aan te rekenen.
  De heer Thodé moet beoordeeld worden op zijn daden en niet op vooroordelen.

 4. @Anonymous Asjes ging m.i. aan de haal met de basis regel van de democratie.
  1 De Staten zijn in alle gevallen de hoogste instantie in een staat.
  2 Binnen de Staten bepaalt de meerderheid wat er gebeurt.
  Als je dan -omdat de regering demissionair is of verkiezingen zijn aangekondigd deze basis negeert, dan ben je geen democraat. Bovendien beriep hij zich op reglementen die ook door de meerderheid gewijzigd kunnen worden, maar hij wilde deze niet bijeenroepen..
  Daarom dus.. Anonymous

 5. Ach Van Speyk, we moeten je ook echt alles uitleggen, er is niet veel wat je snapt is het wel?.

 6. @ van Speyk. Als je de betekenis van het woord racistisch zou kennen, zou je het hier zeker niet gebruikt hebben. Het slaat echt helemaal nergens op.

 7. Amerigo Thode is zoals algemeen bekend de vader van een herhaaldelijk veroordeeld drugscrimineel. Ik vind dat iemand die nog niet eens in staat is zijn eigen zoon zoon op te voeden geen belangrijke openbare voorbeeldfunctie dient te vervullen.

  Daarnaast heeft Amerigo Thode 2 jaar lang als een onderdanige wethouder Hekking achter Schotte aangelopen en al die tijd zijn wandaden geaccepteerd.

  Amerigo Thode heeft daarmee alle gezag nodig voor de functie van Statenvoorzitter verloren.

 8. @ Chopen hoe goed kan jij piano spelen? ik denk geen nootje,bom zabaro

 9. @Zorro: maar het komt ook niet vaak voor, dat op Curacao een drs Statenvoorzitter is dus daar mag je iets van verwachten

  Nu heb ik echt genoeg van je racistische opmerkingen.

  Hierbij heb je tevens jullie paradepaardje Mr Atacho tot een MBO’er gedegradeerd.

 10. Unaniem! Wat een eensgezindheid!! Wat voor deals zijn er inmiddels gemaakt?

 11. @ Anonymous. Met Asjes als Statenlid zou Thode zich niet op z’n gemak moeten voelen. Creditcardmisbruiker etc. Asjes is waarschijnlijk de Statenvoorzitter geweest, die zich het meeste de kennis van wetgeving heeft eigen gemaakt, maar het komt ook niet vaak voor, dat op Curacao een drs Statenvoorzitter is dus daar mag je iets van verwachten. Dat neemt niet weg, dat hij geen feeling heeft getoond met internationale en maatschappelijk aanvaarde regels voor de democratie en niet in staat is gebleken om zijn handelen in de geest van de wet vorm te geven door droog de letterlijke tekst te hanteren. In de rechtspraak zijn er goede rechters, die advocaten op dat punt corrigeren en ook hij is gelukkig gecorrigeerd, want onze democratie dreigde door hem ten onder te gaan.

 12. @NNN, de Sint bestaat niet hoor , en dit heeft niks te maken met die feest.

 13. @NNN
  One way ticket one way ticket to …… who cares

 14. @Maaskant, waarom vindt je dat het goed is dat Asjes even uit beeld is? Heb je persoonlijk iets tegen de man? Volgens menig ex-oud politici van verschillende richtingen is Asjes de eerste Voorzitter van het palement/staten geweest die zich a la letra van de wet hield, hij deed het echt hoe het eigenlijk hoort. Daarom hadden ze zo vaak problemen met hem. Logisch, want als het voorzitterschap gedurende jaren niet hoe het hoorde beoefend is geworden, en er komt iemand die zich precies aan de regels houdt, dan krijg je onherroepelijk bonje met die statenleden/parlementariers die al jaren anders gewend waren… Je kunt hem mogen of niet, maar dat is wel wat over hem gezegd wordt. Zelfs Atacho heeft zich een halfjaar geleden ook positief uitgelaten over Asjes voorzitterschap. Vervelend voor degenen die aan wildwest in de staten gewend waren, maar ik vond hem wel een goede voorzitter. En je kunt er gif op innemen dat Thodé zich de Asjesstijl zal houden. Ik heb menig vergadering live gevolgd, dus ik kan er over meepraten.

 15. WIBIE boom verklaar ji dan anders????????????????

 16. volgens mij wordt asjes straks als mp naar voren geschoven.

 17. Hoezo kon men niet anders… Leg ‘ns uit svp! …

 18. omdat ze niet anders konden dat wordt er niet bij vertelt,dus weer rotzooi,wielemien de baas ikke weg met sinterklaas.

 19. UNANIEM !!

 20. Opluchting dat Asjes even uit beeld is.