• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – FARC-strijdster Tanja Nijmeijer is betrokken geweest bij het neerschieten van een vliegtuig met onder meer drie Amerikanen, die daarna vijf jaar gevangen zijn gehouden door de FARC. Dit stellen Amerikaanse aanklagers in hun dossier, dat de Colombiaanse krant El Espectador naar eigen zeggen heeft ingezien.

De krant zegt daarmee dat Nijmeijer en zeventien andere FARC-strijders door de Amerikaanse justitie hiervan worden beschuldigd. Nijmeijer zou hebben meegeholpen met het vervoeren van de drie Amerikaanse gijzelaars door de jungle, om aan de autoriteiten te ontsnappen. Vervolgens hielp ze bij de aanleg van gevangenissen van prikkeldraad waarin gijzelaars werden vastgehouden. Ze vertaalde boodschappen die de Amerikanen gaven om aan te tonen dat ze nog leefden.

Gegijzelden
Marc Gonselves, Thomas Howes en Keith Stansell werden 13 februari 2003 overmeesterd door de guerillabeweging. Pas op 2 juli 2008 kwamen de Amerikanen vrij. Twee andere inzittenden in het toestel, de Amerikaan Thomas Janis en de Colombiaan Luis Alcides Cruz, werden onmiddellijk na het neerhalen gedood. Volgens de Amerikaanse aanklagers door vier FARC-leden, maar niet door Nijmeijer.

Dagboeken Nijmeijer
De inmiddels 34-jarige Nijmeijer verdween ruim tien jaar terug in Colombia en sloot zich waarschijnlijk half november 2002 aan bij de reeds wegens wreedheden en criminaliteit beruchte FARC. Na een aanval op de FARC in 2007 werden haar dagboeken aangetroffen, wat haar bekendheid gaf. Pas in 2010 werd met een video-opname duidelijk dat ze de aanval had overleefd.

Sterke teruggang
In de tien jaar sinds Nijmeijer lid is geworden, hebben de FARC een sterke teruggang beleefd. Het aantal strijders is gehalveerd en leiders zijn gedood of overleden. De in 1964 als ultralinkse guerrilla begonnen beweging is in de ontoegankelijke binnenlanden van Colombia vervreemd van de bevolking, die voor de overgrote meerderheid in steden woont. De FARC zouden nu met de regering onderhandelen om uit het isolement te komen. Nijmeijer behoort volgens de FARC tot de onderhandelaars, maar is niet gesignaleerd in het centrum van de onderhandelingen, Havana. Volgens El Espectator gaat ze misschien dit weekeinde naar Cuba. Op 15 november moeten de gesprekken formeel weer beginnen.

© ANP, alle rechten voorbehouden

1 reactie op “‘Nijmeijer schoot Amerikanen in vliegtuig neer’”

  1. Gaan die Openbaar Aanklagers ook meteen even kijken wat de rol was van het Colombiaanse (para)leger in het uitmoorden van tienduizenden boeren en wat de rol ook alweer was van de CIA en het Amerikaanse leger? Dennnnnk ‘t niet!