• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het nieuwe kabinet is klaar voor beëdiging. Formateur Mark Rutte ontving vandaag de laatste bewindslieden van zijn tweede kabinet, zodat maandag het kabinet op het bordes kan staan. Duidelijk is dat de nieuwe ploeg zich schrap zet en de burger probeert voor te bereiden op financieel zware jaren.

“Men heeft het wel eens over het pluche, maar het zal eerder een spijkerbed worden”, omschreef VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de situatie. “Je kunt niet zo veel bezuinigen zonder dat dat repercussies heeft”, zei PvdA’er Ronald Plasterk, beoogd minister van Binnenlandse Zaken.

Zorgpremie
Met name de kandidaat-bewindslieden van de PvdA lijken rekening te houden met nog veel meer onrust in de samenleving als gevolg van de maatregelen uit het regeerakkoord. Daarin zijn bijvoorbeeld ook forse ingrepen in de sociale zekerheid opgenomen. De afgelopen dagen zorgde vooral de komst van een inkomensafhankelijke zorgpremie voor veel verontwaardigde reacties, met name uit de achterban van de VVD. “We krijgen de komende jaren nog veel meer reacties”, voorspelde Plasterk.

Onrust
VVD-ministers toonden vandaag begrip voor de onrust over pijnlijke maatregelen, maar wezen ook op de noodzaak ervan om het land door de crisis te loodsen. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) sprak van een ‘heel vervelende boodschap’. De komende tijd gaan VVD-kopstukken het land in om tekst en uitleg te geven over het regeerakkoord. Wat minister Melanie Schultz (Infrastructuur) betreft worden de scherpe kantjes daar nog vanaf gehaald.

Echt team
Vandaag kwam ook een aantal beoogd PvdA-staatssecretarissen langs bij de formateur. Juist vanwege de stevige maatregelen die genomen moeten worden vindt Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) dat het nieuwe kabinet een echt team moet zijn. Martin van Rijn, beoogd staatssecretaris van Volksgezondheid, zei dat de onrust over de zorgpremie niet het laatste probleem zal zijn voor het kabinet.

Afscheid
Rutte had ‘s ochtends de laatste ministerraad voorgezeten van het demissionaire kabinet van VVD en CDA. De CDA-ministers namen met weemoed afscheid. Onder het motto ‘Zo, weer ‘n rooie erbij’ verraste scheidend CDA-vicepremier Maxime Verhagen de VVD-collega’s met een fles rode wijn, verwijzend naar de kleur van de PvdA. Op het etiket stonden kritische kanttekeningen bij het regeerakkoord van VVD en PvdA.

© ANP, alle rechten voorbehouden

1 reactie op “Rutte II klaar voor beëdiging”

  1. Rutte de rode rakker of de arme stakker?