• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De politie, Sociale Verzekeringsbank (SVB), Belastingaccountantsbureau (BAB), Brandweer en Douane hebben met behulp van het actieteam van politiebureau Punda controles gehouden op vestigingsvergunningen. De controles werden uitgevoerd in de omgeving van Seru Pietermaai, Skalo, Punda, en Koraal Specht.

Tijdens de controles zijn zestien bedrijven gecontroleerd waarvan zeven de deuren moesten sluiten wegens het ontbreken van vergunningen en naleving van de vergunningsvoorwaarden zoals een brandverzekering.

Geen vergunning
Bij twee van de zeven gesloten bedrijven, een snèk aan de Kaya Dori en een snèk aan de Bargestraat, heeft het team een groot aantal flessen alcohol in beslag genomen. De eigenaren van de snèks hadden geen vergunning om alcoholische dranken te verkopen en zijn daarmee in overtreding volgens de wet voor horecavergunningen. Het actieteam Punda laat weten dat zij vaker dit soort controles gaan uitvoeren.

22 reacties op “Autoriteiten sluiten zeven bedrijven”

 1. HACCP is leuk, maar hier op het eiland simpelweg onbetaalbaar. Begin ermee en je kunt werkelijk alle bedrijven sluiten, dus dat heeft weinig zin.
  Ik noem zoiets Roomser dan de Paus zijn.

  Laten we gewoon eerst eens beginnen met algemene regels van hygiëne, dan beginnen we tenminste. Daarna kunnen we eens gaan kijken of we de mensen op kunnen leiden, zodat ze ook gaan nadenken over voedsel veiligheid. Wanneer ze snappen dat voedsel op een veilige manier moet worden behandeld dan zijn we al een eind op weg.

  Op termijn kunnen we dan eens gaan praten over een standaard, maar ook dan blijft gelden: ‘het moet betaalbaar blijven’. Iets wat onbetaalbaar is zal nooit en te nimmer ook maar enige bijdrage kunnen leveren aan voedsel veiligheid, dat wordt namelijk simpelweg niet geaccepteerd.

 2. Ach dat hele Curaçao is toch corrupt incl de politie. Snel afscheid van nemen.

 3. Ik snap niet dat de ambtenaren van de vreemdelingendienst/BAB en GGD politie bescheming nodig hebben in hun taak. Is het zo gevaarlijk voor deze instanties om controlles uit te voeren, dat dit niet meer zonder bescherming kan??
  Dan heb je een duur probleem. Zoveel mensen instanties voor het sluiten van een paar sneks? Het opgehaalde achterstallige belastinggeld dekt deze kosten niet. In de meeste landen komt één persoon van de GGD kijken, deze doet 5 keukens op een dag. Belasting stuurt een brief dat je met je boekhouding langs moet komen. Vreemdelingendienst is, in geval van Curacao, inderdaad een ander verhaal.

 4. @ opmerker,

  ik heb het niet over europese normen maar over HACCP normen, de opmerking haalbaarheid en handelbaarheid, is nu typisch een opmerking van hier, ons eiland zegt altijd maar je moet het volgens onze maatstaven bekijken.
  En dan mag je dus verse vis uit de kofferbak verkopen zonder keuring, zonder dat we weten waar ze vandaan komen,
  Daarom is onze bevolking ook altijd in de war, er zijn regels maar ja we zijn maar een eiland dus voor ons geldt het niet.
  Door deze denkwijze, hebben we dus geen weegbrug meer en daardoor rijden er te zware wagens onze wegen kapot, rijden mensen in een vrachtwagen af met een paar planken erin en we hebben een busrijbewijs, staat er al jaren een grote bakkerij onder de rook van isla die zijn brood laat afkoelen door verse lucht.

  Zolang we alles weg wuiven met ja we zijn maar een eiland en beperkt kan elke kwaadwillende zijn gang hier gaan.

  tenslotte het moet een uitzondering zijn als het mis gaat en niet maar ja het ging al jaren zo.

  Als consument mag je gewoon verwachten dat de overheid je beschermt.

 5. Prachtig zo een administratieve controle terwijl er tegelijkertijd helemaal niets gedaan wordt aan onze veiligheid getuige het grote aantal atrako’s, inbraken, mishandelingen en moorden. Maar dat soort criminaliteit aanpakken is moeilijk en gevaarlijk en daar hebben onze airco-ridders natuurlijk geen zin in.

 6. @Henkie
  Ben het bijna geheel met je eens maar welke normen moeten gehanteerd worden. HACCP normen zijn niet alleen bestemd voor consumptie artikelen maar gelden voor alle producten en worden toegepast vanaf productie tot consumptie in de ruimste zin. Europese normen?
  In het verleden werden b.v. slagerijen regelmatig door gediplomeerde keurmeesters gecontroleerd. Niet voldoen aan de toenmalige eisen werd bestraft met 1e keer een waarschuwing 2e keer sluiten van de slagerij. De keurmeesters verdwenen, de controle ook.
  Nu zie je b.v kip producten naast vlees Dat is vloeken in de vitrine’s Salmonella houdt daar wel van.
  Het is wel zo dat degene die de norm vaststelt vaak in conflict komt met de werkelijkheid, zeker op Curaçao.
  Voorbeeld; De marine keurde in het verleden een zending koel en vriesproducten af vanwege het feit dat bij controle de HACCP norm van -/-18ºC de meter -/-15ºC aangaf.
  Het traject koel/vrieskamer leverancier naar klant kan nooit volledig aan bovengenoemde norm voldoen. Ook als consument heb je problemen met diepvries producten, bewaren onder de -18ºC maar eer dat je thuis bent ben je de helft van die lage temperatuur al kwijt. (niet opnieuw invriezen! Weggooien dan?)
  Als we naar het opschrift op medicijnen kijken zien we dat deze bewaard moeten worden onder 25ºC maar niet in de koelkast. De temperatuur is hier meestal rond de 30ºC
  En zo zijn er ook legio voorbeelden te noemen van HACCP normen die ook met elkaar in conflict komen. Ligt er maar aan welke instantie deze opmaakt.
  Dat normen gesteld moeten worden is terecht maar moeten wel handelbaar zijn.

 7. Wanneer begint men met de aanpak van de criminelen die dit land hebben leeggeroofd???

 8. Misschien beter tijd besteden aan het controleren op wapens, bivakmutsen etc. bij IEDEREEN! Daardoor vallen de slachtoffers, niet bij een snack, die wat alcohol heeft staan, oh wat “erg”, zonder vergunning.
  Met pech wordt deze zelfde ondernemer na sluitingstijd overvallen en vermoord.

 9. De kleine overtreders van de wet durven ze wel aan te pakken, maar de echte criminele organisaties, zoals de wapenhandelaars, passen ze wel voor op. Dat is te gevaarlijk. Bovendien die kunnen wel familie zijn.

 10. goed dat er controle is, maar nu wel een back-up .

  als je wil handhaven dan zal je ook de basic moeten verplichten.

  1. deugelijke controle dienst met food inspectors
  2. HACCP- opleiding verplichten
  3 deze opleiding moeten alle food-handlers hebben
  4 logboeken aan laten maken en aanleggen voor alle bedrijven
  5 tracsysteem aanleggen voor wat betreft de voedsel

  het ouderwetse systeem wat we nu nog hebben om 1 keer in de zes mnd bij de ggd je ontlasting in dienen en voor de rest is het goed klopt niet.

  indien iemand meer wil weten over een goede controle voor wat betreft voedsel bewerking mag je vragen aan me stellen.

  Deze groep is zo belangrijk voor onze economie.
  Als er straks laten we zeggen bij een restaurant een toerist dood gaat om dat het restaurant of zijn leveranciers niet HACCP heeft gewerkt dan weet de hele wereld het binnen 30 minuten, omdat de sociale media zo snel is

 11. @ Zeepie
  Deze “hardwerkende ondernemers” zijn illegaal bezig, betalen geen belastingen, dragen de omzetbelasting niet af en voldoen meestal niet aan de hygiënische normen.
  De politie- en brandweer zouden eens meer moeten gaan controleren. Er zijn bedrijven, ik zal ze niet bij name noemen, die enorm brandgevaarlijk zijn. Je zal er maar lopen als er brand uitbreekt. Geen nooduitgang of andere vluchtweg.
  Als er dan ongelukken gebeuren wie krijgt dan de schuld? Juist ja, niet de “ondernemer” maar de instanties die niet gecontroleerd hebben.
  Broodje stoba gegeten? Andere dag doodziek? Ja waar zou dat nu aan liggen!
  Je kan er grapjes over maken maar wees blij dat er iets gecontroleerd wordt.

 12. en daar hebben wij de BAB ook weer controleren bij kleine ondernemers naar kasregisters.
  terwijl ze zelf popconcerten organiseren waar in de verste verte geen kassa te bespeuren valt ???

 13. Als het ging om achterstallige of nooit betaalde belastingen, dan weet ik er nog wel een paar…

 14. Ik zie ze liever bij een Snek dan als potentieel gevaar op straat…

 15. Hadden ze in die buurten ook niet meteen kunnen kijken voor wapens?

 16. En wederom heeft men de prioriteiten in de juiste volgorde op een rij staan

 17. Goede actie, en een stap in de richting om langzaam maar zeker de illegaliteit in de hand te houden en op te heffen.
  Het zomaar plaatsen van een snack met alle gevolgen voor de volksgezondheud van dien is natuurlijk een slechte zaak.

 18. drankvoorraad op de kast in t pliessieburo punda moest weer aangevuld worden…..

 19. wie verzint dit!!?

 20. Daar is waar we het politie-team voor nodig hebben. Bedrijven sluiten van hardwerkende ondernemers. Gelukkig is de criminaliteit onder controle, dus we hebben tijd voor dit soort zaken.

 21. Goed zo, zware criminaliteit moet worden aangepakt.

 22. En nu starten met preventief fouilleren. Bewakingscamera’s etc.