• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – New York is vandaag voor het eerst in dagen weer wakker geworden met het rommelende geluid van metro’s in de stad. Maar veel plekken in het noordoosten van de Verenigde Staten maakten nog een desolate indruk, nadat de zware storm Sandy daar had huisgehouden.

Militairen van de National Guard wisten onder meer in Hoboken in de staat New Jersey nog mensen uit hun ondergelopen huizen te redden.

Druk in de weer
Op veel plekken stonden Amerikanen vandaag in de rij voor brandstof. Ondertussen waren hulpploegen druk in de weer de zwaarst getroffen plekken te bereiken en de elektriciteitsvoorziening te herstellen. Alleen al in New Jersey zaten vandaag nog 1,8 miljoen mensen zonder stroom. Ook in delen van Manhattan en Brooklyn in New York kon het licht nog niet aan.

Hulp
President Barack Obama bracht gisteren een bezoek aan New Jersey, waar grote schade is aan enkele kuststeden. Hij beloofde langdurige hulp aan de getroffenen. Obama heeft zijn verkiezingscampagne vandaag na een driedaagse pauze hervat, een dag nadat zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney dat al deed.

Slachtoffers
Het dodental in de VS steeg tot zeker 85, nadat vooral in New York meer slachtoffers waren geborgen. Het dodental kan nog verder oplopen. Hulpdiensten zoeken nog steeds naar slachtoffers in huizen die door de stormvloed zijn overstroomd. Eerder kwamen in het Caribische gebied al tientallen mensen om door het natuurgeweld, waardoor Sandy in totaal bijna 160 levens heeft geëist.

Onderzoek
Het Nederlandse advies- en ingenieursbedrijf Arcadis doet inmiddels in New York onderzoek naar schade aan waterzuiveringsinstallaties in Brooklyn en Nassau County. Arcadis werkte in 2009 al aan ideeën om New York beter bestand te maken tegen overstromingen. Een stormvloedkering, die de stad en het achterliggende gebied tegen een storm als Sandy had kunnen beschermen, kwam er echter niet. De ravage die Sandy heeft veroorzaakt, kan dat plan weer op de kaart zetten, denkt Piet Dircke van Arcadis. “De bescherming tegen het water stijgt op het prioriteitenlijstje. Dat biedt kansen voor de Nederlandse kennis op dat gebied, ook bij ons”, aldus Dircke.

Katrina
Arcadis was ook in New Orleans nauw betrokken bij de werkzaamheden om die stad beter te beschermen tegen overstromingen, na de orkaan Katrina in 2005. Arcadis denkt dat die beschermingswerken, die onlangs de orkaan Isaac goed doorstonden, het bedrijf een streepje voor geven in New York.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com