CURAÇAO – Een grote groep geïnteresseerden kwam dinsdag bijeen om te luisteren naar de plannen voor Oostpunt. Er wordt gewerkt aan een wetsconcept voor de wijziging van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) voor de terreinen van Oostpunt.

 
Oostpunt zal behalve een natuurgebied ook een trekpleister voor toeristen en lokalen worden. Er komen bijvoorbeeld hotels, een haven, woningen en een kerk op het terrein. Wolff Landscape Architecture heeft de opdracht gekregen de gebieden die ontwikkeld kunnen worden in Oostpunt te identificeren.

Evenwicht
Binnen het terrein zijn ook veel plekken die beschermd moeten worden vanwege de unieke karakteristieken: deze zullen niet worden ontwikkeld. “Op deze manier wordt het evenwicht in onze natuur bewaard”, stelt Ted Wolff, vertegenwoordiger van Wolff Landscape Architecture. “De samenleving kan gerust zijn, want de overheid garandeert dat rekening wordt gehouden met ons milieu en de natuur.”

Protest
Milieuorganisatie Amigu di Tera is niet blij met de plannen om Oostpunt te ontwikkelen. Volgens de organisatie waren er achttien jaar geleden plannen om het gebied te ontwikkelen tot een groot toeristisch gebied, maar werd hier grootschalig tegen geprotesteerd. “Tegen dit plan zijn vele acties gevoerd. Jongeren richtten zich met een grote schrijfactie tot de Britse ontwikkelaar Castle waarbij ze protesteerden tegen de onvermijdelijke vernietiging van dit bijzondere natuurgebied. Ook buitenlandse organisaties en personen sloten zich bij dit protest aan.”

Plannen bekijken
Geïnteresseerden kunnen bij het kantoor van het Ministerie van Verkeer, Transport en Ruimtelijke Planning een blik werpen op de plannen voor Oostpunt. Het kantoor is van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur geopend. De plannen kunnen ook worden ingezien op de website van de overheid.

Plan Oostpunt
[scribd id=111796142 key=key-ebvyvaxjln4ecg3xp2c mode=scroll]

Protest 1994
[scribd id=111796568 key=key-y38fzp2syaryl2wo7e1 mode=scroll]

67 reacties op “‘Evenwicht natuur Oostpunt behouden’”

 1. @ Onze knappe deskundigen…

  Tja, NU is het MAAL and Friends die hun Sinterklaas zak willen vullen ,morgen wordt het Wacawa dan San juan enz…………… . Ga even een blikje kijken op Coral cliff, triest echt triest. Dat is Desarollo Economico??? Een toerist komt zeker niet om allen naar blokken en cement te kijken.

  Het schijnt een heleboel heeft nog heel wat te leren!!

  Prettige Kerstdagen iedereen en een fijne 2013.

 2. De 2 zussen en 1 broer Maal hebben het grootste achtertuintje van het Koninkrijk.
  Dit kost hen jaarlijkse tonnen aan grondbelastingen en onderhoud van de wegen.
  Ook de moeite en het gevaar van het vrijhouden van hun tuinperk van de nodige coke-traffikers en Isla-directeur Pedro Jiménez bleek bepaald geen sinnekuur.

  Het was makkelijk van het EOP deze 11% van Curacao in 1 klap als natuurgebied te bestempelen. Waren hiermee niet de prive-rechten van deze 3 burgers aangetast? Namens Erven Maal vond de rechter dit ook. Door af te zien van het smartegeld van 160 miljoen (dus het vermeende ‘winstbejag’ argument van Erven Maal was hiermee wel van tafel) is de weg vrijgemaakt om een DEEL van het bestemmingsplan aan te kunnen passen.

  Natuurlijk is menigeen het hiermee niet eens. Overal vallen argumenten vandaan te halen. Maar van de Oostpunt-natuur weten de erven Maal alles , ze zijn erin opgegroeid en dragen het in hun hart. Ik ben blij dat de ‘kwestie Maal” eindelijk zijn oplossing nadert na decennia strijd.

 3. @ Piet Snorr,

  Helaas is het mijn land niet, kan het ook niet betalen ;), dus ik denk helaas dat we daar over moeten blijven dromen.

 4. @ Annelies,

  Zeer mooi gezegd en ben helemaal eens met je.

 5. @ Slivia,

  Wat zou je willen weten ?
  Maal is de eigenaar van Oostpunt, simple as that. Het land is van hem en in de wereld waarin ik leef bepaalt de eigenaar nog altijd wat er met zijn eigendommen gebeurt.
  Misschien leeft jij in de wereld waarin anderen bepalen wat er met de eigendommen van iemand moet gebeuren, maar dat is niet de wereld waarin ik (of anderen) leef.

  Inmiddels weet je nu ook wat de grond waard is, dus ik zou zeggen: ‘gooi het spaarvarken leeg en bel Maal op met de mededeling dat je het geld beschikbaar hebt’.
  Neem aan dat er dan wel een contractje kan worden gemaakt en dan ben jij de nieuwe eigenaar.
  Vervolgens gaan wij jou dan vertellen wat er met de grond moet gebeuren.

 6. Elk land dat in bezit is van iemand is uiteindelijk onrechtmatig verkregen. Eerst was er land en waren er geen mensen. Toen ontstonden mensen op deze aardkloot. Sommige van die mensen zeiden : dit stuk land is van mij. Ze plaatsten een vlag of een bordje en toen is het begonnen. Welk recht hadden die mensen om dat stuk land als hun eigendom te claimen? GEEN ! Land is van iedereen en van niemand. Waarvan akte.

 7. Oke als iedereen het zogenaamde natuur gebied ( dat vol afval ligt ) wil behouden.
  Dan zoek je toch de meest vreedzame oplosing, maak er een park alla christoffelberg van.
  Leg een verharde route voor auto’s een paar leuke wandel route’s voor hikers en een paar verschilende moeilijkheid graads mountain bike routes.Mischien zelfs een paar aparte routes voor mensen die het leuk vinden om met de hond te wandelen ( kan je dan buiten eventueel broedplaatsen doen). Je kan er voor de surfers eventueel een net maar geringe clubhuis anex kantine neerzetten waar eventueel alle bezoekers een drankje kunnen doen. Bouw er een hek omheen vraag intree geld voor het onderhoud en neem natuurpark wachters aan die geld boetes kunnen uitgeven als je rotzooi dumpt.

  Iedreen tevreden natuur word behouden, en als dat allemaal soepel loopt kan je over een aantal jaren mischien een klein hoteletje er neer zetten voor eco toeristen. Je kent ze wel de recycle en geitenwollen sokken types die er niet over zouden durven dromen de natuur te verstoren.

  Op die manier kan iedreen er van genieten zonder te struikelen over diepvries kasten auto’s en stukken huisvuil.

  Maar ja wie ben ik waarom zou je een simplele oplossing zoeken als het moeilijk kan.

 8. @edgar,

  Aangezien je van mening bent dat de zaak Oostpunt Maal een veel langere geschiedenis kent en goed bent in het plaatsen van linkjes waar wij info van de hand van Willy Maal himself kunnen lezen, ben ik zeer geïnteresseerd in meer info van onze grootgrondbezitter Maal.

  Wil je dat wij mee kunnen praten en voelen dan moet je ons ook maar eens gaan voeden.

 9. Edgar, jij blijkt goed geinformeerd te zijn. Weet jij ook het fijne over Wechi? Dat was toch ook groengebied. De verkoop door de originele eigenaar is via zogenaamde A-B-C constructie en dan voor vele malen een hogere prijs aan FKP geschied.
  A= originele eigenaar en C = FKP . Wie is die B ? Natuurlijk een topambtenaar tevens politicus, verscholen achter een vennootschap. Edgar, kan jij de namen noemen?

 10. Beste George,

  Onze samenleving wordt ontwricht door de corrupte politici die dit soort schadevergoedingen VEROORZAKEN.

  Hoeveel miljoen heeft het clubje Schotte c.s. wel niet mogen betalen aan alle bestuurders die ze de laan uit hebben gestuurd. Alle rechtszaken hebben ze verloren en iedereen krijgt nu een schadevergoeding.
  Denk je dat Schotte dat gaat betalen ?
  nee, daar mogen wij voor opdraaien.

  Daarom wordt het tijd dat we eindelijk eens integere bestuurders krijgen, die ook verantwoordelijk worden gehouden voor hun eigen beslissingen.

 11. @Edgar, iedereen weet dat de kwestie Maal werkelijk over GELD gaat. Nergens meer over dan over GELD.
  Trouwens wat betaalt meneer zelf aan grondbelasting? Weet jij dat ook toevallig?
  Of is meneer vrijgesteld hiervan, zou zomaar kunnen want onze overheid speelt sinterklaas voor een persoon.
  En dat incl. geld van Nederlandse belastingbetalers.

 12. Onze samenleving wordt (bewust?) ontwricht door zulke astronomische schadevergoedingen.

 13. @ Henk,

  Waar baseer jij de stelling op dat ik terugverlang naar de tijd van de PAR ?

  Ik verlang naar een tijd waarin we integere bestuurders zullen hebben op dit eiland en dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren.
  PAR, PS, MFK, PNP, het is allemaal 1 pot nat, allemaal profiteren en pastechi’s uitdelen en ondertussen kan het eiland aan het infuus.

  De kwestie Oostpunt speelt overigens al veel langer dan sommigen alhier mogen denken. Kijk maar eens op navolgende links en dan zul je zien dat de MAN daar een zeer onfrisse rol in heeft gespeeld.
  http://www.curassow.com/2dvrc/stateofaffairs/circus/maalNL.html
  en
  http://janthiel.blogspot.com/2007/09/de-kwestie-maal-2_24.html

  Misschien dat je dan begrijpt waar de kwestie Maal werkelijk over gaat.

 14. De overheid is in het verleden (geloof een jaar of 10 a 12 geleden) veroordeeld tot het betalen van ruim 40 miljoen gulden aan Maal.
  Dat betalen deden ze echter niet en uiteindelijk is daar dan de schikking van ongeveer 20 miljoen gekomen. Maal moet gedacht hebben: ‘beter iets dan niets’

  @Edgar, nu komt de aap uit de mouw.
  Dit verklaart alles.
  Dit, is dus de ware reden waarom jij zo naar de PAR terugverlangt.
  Want onder de PAR-dynasty is 20 miljoen ontwikkelingsgeld/belastinggeld naar slechts een persoon gegaan wegens “schadevergoeding. ” Welke “schade” dan?
  Noem de namen van de corrupte politici die dat plan geblokkeerd hadden omdat ze volgens jou niet meer mochten PROFITEREN.
  En volgens Loko Loko, zal de rente op de hoofdsom 50 miljoen bedragen…
  Over profiteren gesproken, arme Curaçaose bevolking.

  Cheeeeeeee

 15. Ach @edgar, met de 80/20 van Wiels zal er helemaal niets terecht komen van de plannen van Maal. Hij zal geen enkele risico lopen. Degenen die wel geld zien in het project gaan het allemaal aan der lijve ondervinden. De overheid als een domme achterlijke kip gaat allerlei slimme afspraken maken. En wat zien we dan een copie van Hyatt, maar nu richting de oostpunt.
  Geweldige pieren en mooie havens.Grote schade aan het koraal die van invloed is op de rest van het rif verderop langs de kust. Ach who cares, de tropische regenwouden worden ook systematisch door hun eigenaren ontbost voor MONEY.
  Maal is net zo’n import als alle afrikanen en andere bewoners van het eiland. De een gaat op een duurzame manier om met het eiland en de ander zal het hem een worst wezen.

 16. De overheid is in het verleden (geloof een jaar of 10 a 12 geleden) veroordeeld tot het betalen van ruim 42 miljoen gulden aan Maal.
  Reden ?
  Ze hadden de indruk gegeven dat hij het gebied zou mogen ontwikkelen, hij had al een geïnteresseerd bedrijf gevonden en dat zou hem dat bedrag hebben opgeleverd. Hoogstwaarschijnlijk hebben een aantal corrupte politici het toen alsnog geblokkeerd omdat ze niet mee mochten profiteren (lees: geld ontvangen van Maal) en ineens kreeg hij geen toestemming meer.
  Daarop is de gang naar de rechter begonnen, heeft hij ook gewonnen en moest de overheid betalen. Dat betalen deden ze echter niet en uiteindelijk is daar dan de schikking van ongeveer 20 miljoen gekomen. Maal moet gedacht hebben: ‘beter iets dan niets’, maar dat houdt niet in dat hij graag wat met dat land zou willen doen.
  Als ik de eigenaar van dat land zou zijn zou ik dat ook graag willen. En dan hebben we een paar corrupte politici die dat blokkeren omdat ze er zelf niet van mee kunnen profiteren ???????

  Silvia begrijpt het concept nog niet, zal ze ook waarschijnlijk niet gaan begrijpen, maar ik heb nog geen telefoontje gehad wanneer ik de sleutels van haar huis kan komen ophalen.

  Jammer dat zij wel ZEER vrijgevig is met de eigendommen van anderen. Alhoewel, dat is niet een ziekte waar zij alleen aan lijdt…………velen op dit eiland lijden aan die ziekte.
  Maar Owé als je aan hun eigendommen komt…….dan is het huis te klein.
  Hypocriet noemen we zoiets.

 17. Het lijkt erop dat sommige schrijvers niet beseffen dat de overheid reeds veroordeeld is om aan de eigenaar van Oostpunt een enorme schadevergoeding (25 miljoen)te betalen. Dat de overheid al een voorschot daarop betaald heeft. Dat de rente op de hoofdsom alsmaar oploopt. Het zal nu wel meer dan 50 miljoen bedragen.
  En dat komt omdat een vorige regering een EOP wet maakte om op een “legale” manier Oostpunt te kunnen nationalizeren en er een appel en een ei voor te betalen. Ze zijn van een koude kermis thuis.
  Curacao zit nu opgescheept met een enorme schuld aan de eigenaar, door de rechter opgelegd. Heeft Silvia het geld om dat te betalen?

 18. @Edgar,
  [Hier op Curacao geven verdomd weinig mensen om het milieu, het interesseert ons geen ene zier. ]

  Alsof jij wel om het milieu geeft. Jij bent voor milieuvervuiling omdat jij voor geluidsoverlast bent, die raket weet je wel.

 19. @Edgar, als ik het niet dacht. “De eigenaar compenseren voor zijn verlies?”

  Welk verlies dan?
  Vandaar die zogenaamde de “7 hotels” die hij zogenaamd wilde bouwen op dat terrein. Dus moet dit nu “gecompenseerd” worden à raison van 7 hotels?
  En wat voor type hotels had je in gedachten? Zeven hotels van 7 verdiepingen allemaal met golfbanen, zwembaden etc ?
  Heb jij ze al gebouwd dan? Moeten ze worden afgebroken ofzo?

  Het is nu al voor de tweede keer dat dit gebeurd. De eigenaar had in het verleden al zo’n
  6 miljoen (als ik me niet vergis) gehad van de overheid, destijds ook voor het compenseren van hotels die hij zogenaamd wilde bouwen maar die nooit gebouwd waren.
  Have a heart !

 20. @edgar,
  Jijhoeft mij niet te vertellen hoe de regelgeving in elkaar zit voor bedrijven die met een investering van meer dan een miljoen gulden zich vestigen op het eiland.
  Dat is hetgeen wat ik heb aangegeven voor Breezers. Misschien niet helder genoeg.

  Over Coral Cliff, dank voor de uitleg. Ik zie alleen een complex die aansluit in de rij van ghost places.

  Het kan wel zo zijn dat er velen zijn die een pestbende maken van het eiland. Er zijn er genoeg die dit niet doen. Volgens mij kan Maal als de wijziging geen plaats gaat vinden niets ondernemen op zijn terrein. Daar hoop ik maar op. Wat hij daar verder mee doet. Boeiend, lekker rondrijden in zijn jeep op zoek naar indringers.

 21. @ Silvia,

  Niemand kan zijn/haar geld meenemen wanneer je tussen de plankjes gaat of de vlammetjes ligt.
  Toch vinden zeer politici het nodig om zeer veel geld achterover te drukken d.m.v. hun ambt. Anderen verdienen miljarden en wanneer ik jou moet geloven dan kunnen ze er allemaal beter maar mee ophouden.
  Ik mag derhalve aannemen dat jij ook geen bezittingen hebt, geen huis, geen auto, niets, want ook dat kun je niet meenemen.

  Omdat jij nu van mening bent dat Maal zijn land maar af moet staan zou ik je willen vragen om jouw huis ook maar af te staan aan iemand die er ook iets anders mee wil doen. Heb nog een kennis en die zoekt een ruimte voor een reptielen verzameling.
  Daar zitten ook veel inheemse dieren bij, dus als natuurliefhebster moet dat je na aan het hart gaan.
  Wanneer kan ik zeggen dat hij zijn intrek in jouw woning kan nemen ?

  Begint het muntje te vallen of nog steeds niet ?

  Het is niet jouw grond, het is niet de grond van de overheid, het is de grond van Maal.
  Wil je er iets mee doen dan moet je het KOPEN en daarna kun je doen wat je wilt.
  Snap je dit niet dan verwacht ik z.s.m. de sleutels tot jouw huis.

 22. @loko loko,
  volgens mij heb je aandelen in Oostpunt. Jouw belangen zijn groot. Het siert Maal als hij laat zien dat hij hart heeft voor het eiland en niet alleen hart voor zijn portemonnee. Alhoewel, hij heeft geen hart voor het eiland want de natuur op Oostpunt heeft hem nooit enige hartversnelling bezorgd. Wel het feit dat hij maar niet mocht cashen.
  Natuurlijk blijft het zijn eigendom. Een ding blijft, Hij kan het geld toch niet meenemen wanneer hij tussen 6 plankjes ligt. Misschien dat hij binnenkort een Dagobert Duck gevoel krijgt. Hij kan een mangasina restaureren en alles in centen uitkeren en de mangasina hiermee volstorten. Kan hij daarin gaan zwemmen.

 23. @ Silvia,

  Ook jij hebt ergens de klok horen luiden, maar ook jij weet niet eens waar die hele kerktoren staat.

  De reden dat Breezes nu is verkocht en wordt overgenomen door een andere keten is heel simpel……………….hun tax holiday liep af (10 jaar) en derhalve gaan ze er vandoor. Anders zouden ze belasting moeten gaan betalen en daar hebben ze geen zin in.
  Wie kun je dat kwalijk nemen ?
  De regeling is destijds getroffen door de toenmalige regering en die hadden zo slim moeten zijn om een contract af te slutien waarbij maximaal de helft van de periode een tax holiday zou gelden. Nu wisten ze van tevoren al dat de keten op zou stappen aan het eind van de 10 jaar.

  En Coral Cliff / Sunset Waters ?
  Ook een vrij simpel verhaal. Er lag nog een behoorlijke rekening van Aqualectra van het oude Coral Cliff. Er was afgesproken dat de overheid die rekening zou betalen, maar helaas kwam de overheid die afspraak niet na.
  Aqualectra ging toen naar Sunset Waters, eiste dat zij zouden betalen en omdat het hotel toch al niet zo goed draaide konden (plus wilden) zij geen miljoen op tafel leggen. Zo werd Sunset Waters dus de nek omgedraaid. Nu is het een ghost village, compleet gestripped en het is maar de vraag of er ooit nog wat zal komen.

  Dan mag je wel claimen dat de overheid iets moet doen met Oost Punt, maar de overheid is niet de eigenaar. Kan dus ook niet de eigenaar verplichten vreemden op zijn terrein toe te laten.
  En wat de gemiddelde Curacaoenaar met natuurgebieden doet kunnen we overal op het eiland bewonderen.
  Vuil storten, autowrakken neergooien, stranden omtoveren tot plastic bergen etc.
  Dan kun je nu wel in de hoogste boom klimmen, maar ik denk dat we gewoon eerlijk moeten zijn tegenover onszelf en anderen:
  Hier op Curacao geven verdomd weinig mensen om het milieu, het interesseert ons geen ene zier. Op Curacao doen we gewoon waar we zin in hebben en de kaboutertjes mogen de rotzooi opruimen.

  Ik ben vroeger veel op Cas Abao geweest, toen het nog niet open was. Het strand was schoon, prachtig mooi zandstrand, geen plastic te zien. Er stond een oud houten huisje, maar dat was alles.
  Toen……….ging het strand open voor het publiek en in minder dan 2 weken tijd werd het omgetoverd tot een grote vuilnisbelt. Overal restanten van BBQ’s, plastic flessen, bierflessen, voedselresten, plastic zakken.

  Dat, beste Silvia, is hoe we werkelijk zijn en dat komt dus niet overeen met het idyllische plaatje dat we vaak willen schilderen.
  Oostpunt tot natuurgebied ?
  Prima, maar niet open voor het publiek en de eigenaar gewoon compenseren voor zijn verlies. Is toch niet zo moeilijk of wel ?

 24. Henk en Silvia,
  Jullie commentaren druipen van de afgunst. Wil men Oostpunt hebben dan zal er voor betaald moeten worden. Er wordt niks genationaliseerd. Zoals ik al schreef: Communisme is uit de tijd en voorbij. Het laatste woord is aan de eigenaar van Oostpunt. Iedereen kan met allerlei voorstellen komen, uiteindelijk beslist de eigenaar en niemand anders. Tot dan mogen jullie blijven dromen.

 25. @loko loko,
  Gezwets man, Als ik het geld had gehad, dan kocht ik het van Maal of een groot deel daarvan. Stevig hek erom heen zodat er geen criminelen mijn terrein op kunnen om daar gestolen auto’s te begraven nadat zij deze hebben geplukt. Het terrein blijft zoals het is. En Carmabi doet het onderhoud.

  @Black lion,
  Dank voor een kort verslag van de bijeenkomst.
  Stuitend de weergave van de vergadering die er is geweest in Montagne. Het is dus duidelijk dat de natuur geen enkele prio heeft.
  Ik hoop van harte dat er geen wijziging van het bestemmingsplan komt.

  @Henk,
  Zo is het en niet anders. Dank voor je rechtse naar loko loko. Die snapt niet hoe de wereld in elkaar steekt.

  NU maar afwachten hoeveel steekpenningen er heen en weer gaan opdat de wijziging toch wordt doorgedrukt.

  Constancia heeft geen enkele zeggenschap meer. Ik hoop dat de vorming van de regering nog lang op zich laat wachten en dat de interimregering hier een stokje voor steekt.

 26. @Loko Loko, jammer dat de gronddief die dit gebied van de oorspronkelijke bewoners geroofd had er niet meer is, hij had zo bij jou in de gevangenis gekund. Trouwens hoe had hij de indianen toentertijd verjaagd uit dat gebied? Rijkdom is vaak inherent aan bloed. 🙂
  Daarom brengt dit soort van rijkdom geen geluk. De gruwelijkheden van verkregen rijkdom is niet iets om trots op te zijn, het is meer een vloek. Je kunt het nog goed maken door van dit gebied een natuurreservaat te maken voor nu en voor altijd.

  Andere families die ook grootgrondbezitters zijn te Bandabou hebben nooit zo moeilijk gedaan omdat ze weten hoe ze aan het gebied gekomen zijn. 🙂

  Maar ja, je noemt jezelf niet voor niets Koko Loko. Letterlijk vertaald, Gek in de Kop.

 27. Fifi,
  Wat denk je van een “Berlijnse” muur tuusen Oostpunt en Republica Tulariana di Korsow? Op Oostpunt dienen er dan wel een aantal vluchtelingen kampen ingericht te worden. 1 voor politieke vluchtelingen en een andere voor economische vluchtelingen.

 28. Loko Loko, begin met ZAGEN !!!!!

 29. AFBLIJVEN !!!

 30. Silvia en Bubu,
  Het Communisme is een gepasseerd station. Maar jullie zijn natuurlijk “Socialisten” Chavez stijl.
  Als Oostpunt van jullie was hadden jullie het terrein natuurlijk cadeau gedaan aan de overheid of een van hun stichtingen zoals Carmabi.
  Als ik de eigenaar was dan hield ik een referendum op Oostpunt. Als enige bewoner heb ik dan automatisch de meerderheid en kies ik voor de status van BES eilanden. Die worden met Oostpunt erbij BESO (Kusje).
  De rest van Curacao mag dan onafhankelijk worden als “Republika Tulariana di Korsow”.
  St. Maarten bestaat ook uit 2 delen, Curacao is groter dus in tween splitsen mag geen probleem zijn.

 31. Ik vergeet nog 1 ding, toch wel van belang:
  Hun hele studie:
  Dit aan de hand van twee veldstudies, waarvan er een vijf dagen duurde en de andere tien.

 32. Als ik hier zo lees, lees ik alleen: Bouwen en vol bouwen. Maar stel u zelf eens de vraag?
  Waar blijft onze natuur????

  Zodra de buldozers en loaders aan de gang gaan zal een groot tot zeer groot stuk van onze natuur verdwijnen. Voor eens en altijd.

  Maar de 2 experts hebben een lezing gegeven die er niet om lacht.

  “De twee consultants, Ted Wolff van ‘Wolff Landscape Architecture’ en ‘Eric Schwarz van Langan Engineering & Enviromental Services’, stellen herhaaldelijk dat het hier slechts een ‘zoning plan’ voor mogelijke ontwikkeling betreft, dat zich uitsluitend richt op ontwikkelingen aan land. Het koraalrif wordt in de uiteenzettingen vrijwel niet meegenomen.”

  We kijken even verder:

  “De consultants stellen aan de hand van veldstudies onder andere ‘een milieu/ecologische evaluatie te hebben gedaan van de aanwezige:
  natuurgebieden en diersoorten zoals mangroven,
  draslanden,
  bijzondere rotsformaties,
  grotten met vleermuispopulaties,
  flamingo’s en andere bijzondere vogelsoorten’.

  Ook is daarbij een evaluatie gemaakt van de infrastructuur en bestaande bouwwerken die van culturele waarde zijn.

  Schwarz ( de 1e consultant) roept verbazing op als hij opmerkt niet te hebben gedoken ‘maar over de rand aan wal het rif te hebben bekeken’.

  Ook Wolff ( de 2e consutant) zorgt voor gefronste wenkbrauwen als hij, tijdens zijn uiteenzetting over de mogelijkheid van ontwikkeling binnen de lagunes zegt:

  “Dit gedeelte van het koraalrif, dat als status Marinepark heeft en beheerd wordt, onderscheidt zich in principe niet van het overige gedeelte van de Zuidkust van het eiland.”

  Verder zegt hij:
  ” Verder meent hij dat de mogelijkheid dan ook bestaat om jachthavens in de lagunes te maken, waarbij de lagunes ‘gedeeltelijk geopend zouden kunnen worden’.

  De vragen die betrekking hebben op de impact op de natuur en het koraalrif van een daadwerkelijke realisatie van bebouwing – die aan de hand van hun ‘zoning plan’ eventueel gerealiseerd zou worden – worden herhaaldelijk weggevaagd met het argument dat ‘het betrekking heeft op de daadwerkelijke uitvoer van de ontwikkelingen’ wat buiten hun taak van planopmaak valt.”.

  We gaan verder:
  ” Aangezien de conclusie is dat er 53,9 procent van Oostpunt ontwikkeld kan worden, is er ook navraag gedaan bij Aqualectra of er voor de extra ontwikkeling voldoende stroom- en watercapaciteit zou zijn.

  “Het nutsbedrijf heeft aangegeven uitbreidingsplannen te hebben en dat het geen probleem zou zijn”

  , aldus Wolff “, aldus Wolff.
  Vanuit de zaal komt hartelijk gelach.

  Zomaar even wat uit het bericht dat wij op de Kbipselkrant hebben staan:
  http://www.knipselkrantcuracao.com/2012/10/impact-ontwikkeling-oostpunt-op-koraalrif-blijft-onduidelijk-na-hoorzitting/

  Dit alles geeft aan dat de oostkust straks een grote bouwplaats zal zijn voor Hotels, Golfbanen en Jachthavens.
  Naar de Flora en Fauna wordt niet om gekeken, dat zal hun een zorg zijn. Het koraal rif zal vernietigd worden, herstel zal tientallen jaren duren Wat nu met de Flamingo’s die vanaf dat punt (Oostpunt) zich klaar maken voor de oversteek naar Venezuela en verder?

  Die zullen verdwijnen. De complete natuur gaat op de schop. En dat enkel voor een aantal dag dromers die denken dat hier het grote geld zit. Curacao het belasting paradijs.

  Straks “CURACAO HUILT”.

 33. Wet bescherming natuurgebieden.

  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/natuur/bescherming-in-natuurgebieden

 34. Het enige belang van Maal voor deze wetswijziging is de verkoop van de gronden aan derden. Voor de rest zal het hem allemaal een worst wezen. Een goede mogelijkheid om zwart geld wit te wassen en daarna pleiteriken te maken. Kijk maar naar Breezers, weggaan en terug keren onder een andere hoedanigheid. Zo zullen de deviezen het eiland verlaten en zien wij daar niets voor terug.
  Er zijn genoeg projecten aan te wijzen op eht eiland die zijn mislukt. Kijk maar naar Coral Cliff. En Hyatt die draait na twee jaar nog steeds niet. Ben daar laatst geweest. Had het idee daar in een sanatorium rond te lopen. Het enige wat ik daar zag op een aantal poolgasten na waren het personeel in hun wit met beige uniform.
  Ik hoop dat de wetswijzing geen doorgang vind en dat de overhoud het onderhoud op zich neemt en daar agrarische projecten gaat doen om zo deels in eigen voedsel te voorzien. Laat dit kleine stukje eiland autentiek blijven. Maak het wel voor de lokale bevolking mogelijk daar naar toe te gaan door het een agro toeristische bestemming te geven.Voor Maal, het spijt me van de expansiedrift van je over over overgrootvader. Maar we leven in een andere tijdsperiode.

  @Juan, De KLM vertrekt over een paar uur, heb je al een zitplaats gereserveerd. Je inboedel dump je onderweg naar Hato maar bij Shoet. Dat kan er nog bij.

 35. In Nederland is het heel normaal dat zulke gebieden beschermd worden er is zelf een Wet hiervoor.
  De eigenaar blijft wel eigenaar maar het beheer en onderhoud wordt door de overheid gedaan.
  Dat gedoe van zeven hotels lijkt meer met het claimen van geld te maken, hoe meer ”hotels” des te hoger de schade claim.
  Dit lijkt gewoon een manier om de Curaçaose overheid op te lichten.
  Zielig en schandalig.

  zie Wet beschermingsnatuurgebieden::
  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/biodiversiteit/leefgebieden-beschermen

 36. Ja ja voor al doen vol bouwen lekker alles plat schuiven, want er valt weer geld te halen, de groot graaiers zitten in stilte reeds de buit te verdelen,

  De lokale kan er dan ook komen, dus dan wordt het binnen kort een dumpplaats voor vuil en alle ander troep, want de meeste geven toch geen moer om natuur of dieren
  en kan je straks lekker naar al het zwerf vuil langs de weg kijken, Oh nee dat wordt natuurlijk weer opgeruimd door een schoonmaakploeg, want onze toeristjes mogen natuurlijk niet zien wat wat voor viespeuken hier wonen,

  Dus zou zeggen maak maar allemaal lekker weer kapot, ik vindt het best wij gaan vertrekken heb het naar 14 jaar wel gezien, op deze klip, is nooit wat en zal ook wel nooit wat worden.

  zou zeggen mensen het beste, en zoek het allemaal maar uit

  hoezee !!! hoezee !!! met hoera de ondergang in !!!

  over en sluiten !!!

 37. Als je met een boot langs de kust vaart, dan zag je 15 geleden nog allemaal natuur (even los van de isla-pijpen), als je nu langs de kust vaart zie je alleen nog maar villa’s. Alleen Oostpunt is nog een uniek natuurgebied en ook dat moet er nu dus aan geloven. Evenwicht? Laat me niet lachen. Trouwens, hoeveel extra toeristen hebben we daarvoor nodig? En hoe gaan we de infrastructuur daarop aanpassen? Er zijn nu elke dag 80.000 auto’s op de weg! Dat worden er straks dus nog meer. Cur wordt 1 lange file, net als St Maarten.

 38. @Loko Loko, straks wanneer Curacao een BES-C wordt raakt hij sowieso toch dat gebied kwijt. Het is Nederlands grondgebied nog steeds, dacht ik.
  Maar goed hij kan het nog voor euro’s verkopen aan Nederland, niet dat het wat uitmaakt wat de euro gaat toch devalueren heb ik begrepen. Hoeveel wil je? ??

 39. @Edgar, ga jouw pillen innemen.
  Milieuverontreiniging kent geen grenzen. Je doet maar, maar reken maar op dat je ook betaalt voor grensoverschrijdende milieuverontreiniging.
  En die middelvinger, ach laat maar, pillen innemen!

 40. @Opmerker, Een natuurpark zoals we die kennen in andere landen. Schoon en waar de natuur is zoals hij hoort te zijn. En dat ook de bevolking kan genieten van de natuur en de rust zonder de natuur te veel te storen.

 41. Maffo Mafketel,
  Als het volk van Curacao zo graag Oostpunt wilt bezitten of beslissen wat er met andermans eigendom moet gebeuren, dan moeten ze die maar kopen. Al tientallen jaren probeert men via slinkse manieren, o.a. EOP, om dat terrein af te pakken.
  Verhoog de OB met 2 % voor een periode van 1 of 2 jaar en dan heeft de hele bevolking mee betaald, en is er genoeg geld om Oostpunt op een rechtvaardige manier te verkrijgen. Daarna mag het bestemd worden als : natuurgebied,nieuwe landfill , hotelbouw of wat dan ook. Laten de politici en alle andere bemoeizuchtigen het maar uitvechten.
  Eerst kopen, betalen en daarna mogen jullie mafketels mekaar naar de strot vliegen.

 42. @ George,

  Wanneer je het niet eens bent met Maal dan ga je toch naar hem toe, koopt zijn grond en kun je daarna doen wat je maar wilt.

  Waarom denk jij het recht te hebben te mogen beslissen over andermans eigendom ZONDER daarvoor te willen of moeten betalen ?
  Wil je het ombouwen tot een natuurpark ?
  Prima
  Opkopen die grond en dan maak je er een park van.
  Kun je het niet betalen ?
  Dan vraag je of de overheid de grond kan kopen.
  Kan de overheid het ook niet betalen ?
  Dan is het een kwestie van jammer, maar je kunt Maal niet voor jouw pleziertjes op laten draaien. Hoop dat je dat nog wel kunt begrijpen.
  Of moet hij soms ook alle kosten van jouw ‘natuurgebied’ op zich nemen ?
  .
  Voor zover mij bekend heeft noch de overheid, noch enig andere instantie ook maar 1 cent bijgedragen aan het behoud van Oost-punt.
  Als ik Maal zou zijn zou ik simpelweg mijn middelvinger opsteken en meedelen: ‘jullie komen er wel uit ! Lappen of anders je mond houden.

 43. Ik ben het eens met PS (piet Snorr). Overdrijven is een vak. Om de eco ramp te voorkomen moeten de golfbanen geschrapt worden. Blue Bay en Hyatt zijn een goed voorbeeld van slechte prestaties naar het golg enthousiasme toe. Geen lokale kip te bespeuren. Beiden hebben de green fees (baan huur) drastisch verlaagd om het onderste uit de kan te schrapen………..

 44. “Het in MIJN LAND en IK doe ermee wat IK wil…”

  Sommige mensen beseffen niet dat de waarde van natuur en milieu niet in geld uit te drukken is. Al dat geld kan je toch niet meenemen, maar je kan wel een schoon land voor de generaties na jou achterlaten. En dat, is onbetaalbaar. Waardevoller dan geld.

 45. Dit is een vreselijk plan!!! Ik zag dat er in de plannen 7 hotels staan allemaal aan de zuidkust bij de binnewaters. Dat is precies het gebied wat het beschermd moet worden, onze hele zuidkust word ontwikkeld ten nadele van het koraal en ander leven ophet Rif. Het laatste stukje ongerepte zuidkust moet beschermd blijven. Max 1 hotel richting binnenland en wat landbouwgrond niet meer dan dat, en zeker geen havens, dat is dan de compromis voor de heer Maal. Ik kan me voorstellen dat de Heer Maal wat met zijn land wilt doen. Maar 7 hotels is gewoon een ecologische ramp. Bovendien vraag ik me af of die hotels voor zoveel economische groei zal zorgen, kijk maar naar de Hyatt , heeft dat zo veel goeds gedaan?

 46. De groenstroken aan de kustgebieden dienen als alleen buffer voor hoog water !

 47. De autorijstroken zijn niet alleen breder als de natuurstroken, maar de wegen lopen er ook nog eens dwars doorheen????

 48. Zo het plan bekeken, maar de autorijstroken zijn breder dan de natuurstroken…….De zones van open land zijn ook een aanfluiting. Een ieder kan zien dat dit later ook weer ontwikkeld moet gaan worden. Hoeveel geld heeft die Maal eigenlijk nodig, of is ie met een Colombiaanse getrouwd?

 49. Kevin Dasilva moet eerst maar eens een cursus Aardrijkskunde gaan volgen…..misschien is er dan nog hoop. Zo, niet jammer dan moet er maar met het IQ gewerkt worden wat men heeft…..

 50. Loko Loko doet zijn naam eer aan en denkt dat alles om geld gaat. Zelf is ie zeker zo (omkoperij) ook groot geworden. Het enige waar je geld voor nodig hebt zijn de gezelsschaps dames……

 51. Dat is andere koek…………..

 52. Als er een oprechte mening gegeven wordt tegenover de schrijfster van dit artikel wordt het niet geplaatst? Het evenwicht van de natuur wordt namelijk niet behouden. Alle eco-gebieden worden aan toerisme gewijd.

 53. @ Rignald
  Wat voor een natuurpark bedoel je? Een opslagplaats voor autowrakken, bouwafval, wasmachines, koelkasten etc.etc?
  Ga eens kijken bij St.Joris! Prachtige natuur maar stortplaats voor allerlei vuil. Zo lang men op ons eiland niet leert om afval niet overal te dumpen is een echt natuurpark ondenkbaar.
  Het terrein is zo groot dat controle op allerlei sluipwegen zo goed als onmogelijk is.
  Als het terrein goed afsluitbaar is ja, dan kan dat misschien (Santa Barbara Plantation)
  Maar laten we positief blijven en hopen dat b.v. de maand september ook geen schoonmaakmaand hoeft te zijn.

 54. Aanpassing van het EOP houdt dat dan in dat er ook grondbelasting betaalt gaat worden? Voor zover mij bekend is er nooit een cent aan deze belasting betaald. Waarom niet? Als je op Curacao een stuk grond koopt dan krijg je wel een aanslag in de bus.
  Zie ook Grondbelasting Art 5A.1
  Of wordt e.e.a. verrekend met de miljoenen die Curacao “schuldig” is aan de fam Maal.

 55. We hebben al genoeg hotels op Curacao.. Waarom nog meer hotels? Daarnaast hebben de hotels nu al grote problemen om goed personeel te krijgen dat zal niet beter worden met meer hotels.. en tevens mensen van banda bou kunnen onmogelijk elke dag op en neer reizen..

 56. @dasilva,

  Een beetje kort door de bocht en duidelijk weer een gezwets in de ruimte van iemand die geen enkele kaas heeft gegeten van biologisch en ecologisch evenwicht.
  De biodiversiteit van alle flora en fauna op het eiland hangt aan een zeer dun zijden draadje. Wat weg is is weg. Met alle exoten die het eiland hebben bevolkt en schade hebben aangericht kan dit er nog bij. Verder ben je geen knip voor de neus waard om op te reageren. JE hebt het zeker over vogels die in een voliere worden gehouden, volgens mij niet over de lokale inheemse fauna die van de lokale flora houden.
  Woon jij maar lekker verder in je strakke aangelegde tuin.

 57. Ben het volledig met Loko Loko eens.
  Wie dit gebied wil behouden als natuurgebied moet het gewoon zelf kopen en vervolgens kan hij/zij ermee doen wat hij/zij wil.
  Het is zo verschrikkelijk gemakkelijk om anderen te vertellen wat zij met hun land moeten doen, vooral wanneer het je zelf geen cent kost. Zo kan ik ook langs de zijlijn gaan staan en vertellen wat jij wel of niet mag doen op jouw grond.

  Het gebied van Maal is zeer groot en zou een behoorlijke waarde kunnen vertegenwoordigen. Wanneer dit met beleid wordt ontwikkeld dan zal iedereen daar beter van worden.

 58. Aan iedereen die meent te weten wat er met Oostput moet gebeuren: PUT YOUR MONEY WHERE YOUR MOUTH IS. Koop het terrein van de eigenaar voor wat hij ervoor wilt hebben, en doe dan ermee wat jij denkt te willen doen.
  Van andermans leer is het makkelijk riemen snijden, is een Nederlands spreekwoord. Iedereen wilt over andermans eigndom beslissen. Eerst betalen, dan mag je beslissen.

 59. Voor het eerst dank zei God mag ik hierop m’n reactie geven.Ik ben een voorstsnder van ALLE nieuwe projecten en is nodig voor m’n eiland. Ik vind dat buitenlanders niks te zeggen hebbe “als het een project aantast en is dus Amigu di tera ook iemand die niet moet bemoeien met projecten van Curacao.( ik weet dat veel mensen van natuur ebieden zijn maar laat A.U.B. dingwen van projecten uit de hende van het volk datamigu di tera ok ingeijpen en proberen projecten te storen. ( is niet de eerste keer dat ze hier tegen zijn) . Move to bonaire were you get 70 % of Boss’n”and leave my Curaao ALONE with his investers. Thank you .. I’m PRO ALL develpmont in Curacao.. Hope this is also the last time

 60. Dat gedoe steeds om een paar cactussen en vogels. Wat heb je aan een mooi stuk natuur als niemand er van kan genieten en als het het land verder niet helpt in zijn economie en werkgelegenheid? Gewoon ontwikkelen met respect voor de natuur, maar niet overdrijven hoe belangrijk die paar warawaras en vleermuizen zijn. Vaak vinden vogels het juist veel prettiger als er mooi aangelegde tuinen met een grotere diversiteit aan planten zijn, Ik zal wel afgeslacht worden nu door de environmentalists, maar ik neem aan dat ik ook mijn mening mag hebben als realist.

 61. Waarom geen natuurpark van maken?

 62. Helaas, het mooiste deel van Curacao gaat nu “ontwikkeld” worden. De zeldzame planten, het wild en de rust zullen voorgoed verdwijnen. En er is al zoveel moois onder het mom van economische vooruitgang verknoeid. Nog meer toeristische activiteiten? Nog meer verkeer ? Nog meer geld, dat op Curacao verdiend wordt dat naar het buitenland vloeit zonder dat het land er beter van wordt? Nog meer overheidsgeld ( lees belasting) dat als subsidie verkwanseld wordt aan de investeerders? Korsou Pabien.

 63. Moet de Cur. overheid dit project nu ineens gaan financieren?
  Een paar jaren geleden moest dezelfde overheid miljoenen aan ”schade claim” betalen aan meneer Maal die eigenaar is van dat gebied omdat hij zogenaamd door de overheid belemmerd werd zijn gebied te gebruiken.

 64. Onze mooie eiland wordt verwoest,het mooie natuur verdwijnt gewoon. Deze mensen zijn gewoon criminelen die in deze overheid zit. Ze wiilen hun eigen belangen alleen behartigen, het volk kan stikken. Als je een wet ontwerp waar het volk geen inspraak meer heb, wat voor democratie praten ze van. Het volk uitsluiten van alles. Cooper is een grote Mafia.

 65. Iemand een idee wat de timeline zal zijn? Dus wanneer zullen we de eerste ontwikkelingen richting oostpunt zien?

 66. Jezus man. Kunnen ze niet gewoon er met hun tengels ervan af blijven?
  Is een van, als het niet _de_, mooiste plekken op het eiland. Wilde vogels overal en die wil je gaan verstoren door een hele lading hotels en golfbanen (met alle verwoesting van de huidige flora / fauna) daar neer te zetten. We hebben genoeg andere plekken om hotels neer te zetten. Maak oostpunt maar onze tweede nationale park en blijf er verder af.

 67. Het enige wat de overheid kan garanderen is dat de belastingbetaler 60 miljoen moet gaan ophoesten om de gehele infractuctuur aan te leggen voor geldwolven die bekend staan als de grootse vervuilers van de aarde.