• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – President Barack Obama bracht vandaag een bezoek aan de kuststreek van de staat New Jersey, die er hard van langs heeft gekregen van superstorm Sandy. De president kwam aan in de zwaargetroffen stad Atlantic City, waar duizenden geëvacueerden nog niet zijn teruggekeerd. 

Obama wilde met eigen de ogen de schade zien. Hij vloog onder meer met een helikopter over het kustgebied. Het hele dichtbevolkte noordoosten van de Verenigde Staten heeft het zwaar te verduren gehad. Miljoenen mensen in de staat New Jersey, de stad New York en tal van andere plaatsen hebben zware schade geleden en zitten nog zonder elektriciteit. De infrastructuur is op veel plekken zwaar beschadigd, waardoor transport moeizaam verloopt. Voor veel mensen is het nog nauwelijks mogelijk op hun werk te komen.

Crisis
‘We verkeren in de hele staat in crisis’, sprak burgemeester Cory Booker van de stad Newark in New Jersey. ‘We hebben in een generatie niet zulke schade gezien’, voegde de gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, daar aan toe. Sandy eiste het leven van enkele tientallen mensen. De schade wordt op vele miljarden dollars geschat.

Normale loop
Het kan nog dagen duren voordat het dagelijks leven zijn normale loop weer krijgt. Overal wordt hard gewerkt om de getroffen gebieden te ontsluiten. De belangrijkste luchthavens hervatten de komende dagen steeds meer de normale dienstregeling. Ook het metroverkeer in New York wordt donderdag langzaam opgestart, maar in het dichtbevolkte Lower Manhattan rijden de metro’s dan nog niet. Het gebied is nog te zeer van stroom verstoken. De handel op Wall Street is woensdag al wel hervat. Het was voor het eerst sinds 1888 dat de beurs twee dagen dicht moest door het weer.

Verkiezingen
Ook op verkiezingsgebied begint donderdag het gewone leven weer. Obama heeft zich de afgelopen dagen vooral gericht op orkaan Sandy, maar donderdag gaat hij weer op campagne. Hij doet die dag de staten Wisconsin, Colorado en Nevada aan. Zijn tegenstrever Mitt Romney was woensdag al weer op campagnepad. Hij hield toespraken in Florida, een van de zogeheten swing states, waar hij met Obama een spannende strijd levert om de gunst van de kiezer en het presidentschap.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com