• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Het nieuwe Nederlandse kabinet kan zich voorbereiden op geruzie in het Koninkrijk, vooral met Curaçao”, zegt journalist Gijs van den Heuvel. De journalist gaf vandaag zijn opinie in de Trouw over de politieke perikelen tussen Nederland en Curaçao.

Lees hieronder het gehele stuk van Van den Heuvel:
Hoe de regeringscoalitie op Curaçao er ook uit gaat zien, tegenover Nederland zal die zich hard opstellen. Omgekeerd zal Nederland harde bezuinigingen eisen, omdat het vorige kabinet-Schotte de tekorten hoog heeft laten oplopen. Het eiland staat inmiddels onder financieel toezicht. In die situatie heeft de Tweede Kamer extra olie op het vuur gegooid door de indruk te wekken dat Nederland Curaçao liever kwijt dan rijk is.

De verkiezingen van 19 oktober werden gewonnen door Pueblo Soberano, een partij die streeft naar onafhankelijkheid voor Curaçao. Kamerleden reageerden bijna onverholen enthousiast. Een uitspraak als ‘die kunnen ze gisteren krijgen’ hadden we kunnen verwachten van de PVV of de SP. Maar hij kwam vanuit het CDA, een partij die toch altijd heeft beweerd dat er zorgvuldig moet worden omgegaan met de Rijksgenoten in het Caribisch gebied. Ook de PvdA liet verrassend ongenuanceerd weten graag mee te werken aan onafhankelijkheid, net als de VVD.

De uitspraken van Kamerleden als zou Curaçao met de winst voor Pueblo Soberano (PS) en MFK voor onafhankelijkheid hebben gekozen, zijn echter onzin. Curaçao heeft niet voor onafhankelijkheid gekozen. De PS van Helmin Wiels was dan wel winnaar, maar met nog geen kwart van de stemmen. De MFK van ex-premier Gerrit Schotte sluit onafhankelijkheid niet uit, maar streeft die niet na.

Zwakke economie
Minister Spies (koninkrijksrelaties) legde in de Tweede Kamer de verkiezingsuitslag later correct uit. De wens van de bevolking voor onafhankelijkheid zal uit een referendum moeten blijken. Het is nog maar de vraag hoeveel PS-stemmers dan daadwerkelijk voor onafhankelijkheid zullen kiezen. Een meerderheid lijkt in ieder geval onwaarschijnlijk.

Met snelle onafhankelijkheid is het eiland bovendien niet gediend. De economie is er veel te zwak voor. Verkiezingswinnaar Wiels mag dan een populist zijn, hij is ook slim genoeg om dat in te zien. Op zijn vroegst over tien jaar is Curaçao klaar voor onafhankelijkheid, liet hij al weten. Het is de vraag of het eiland er ooit klaar voor zal zijn. Het bedrijfsleven op Curaçao waarschuwde al dat de uitspraken van Nederlandse politici investeerders kunnen afschrikken.

In de steek gelaten
Door de Haagse reacties op de Curaçaose verkiezingsuitslag zullen de anti-Nederlandse sentimenten versterkt worden. Dat speelt ook op de andere eilanden. Net als Curaçao heeft Sint Maarten zijn financiële huishouding niet op orde; vroeg of laat zal Nederland ook daar aan de bel trekken. Met Aruba gaat het na het stilleggen van de olieraffinaderij economisch bergafwaarts. Als oppositiepartij MEP daarvan bij de volgende verkiezingen profiteert, zal de volgende regering ook minder Nederlands-gezind zijn.

En veel inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, sinds 2010 bijzondere gemeenten van Nederland, vinden dat ze in de steek worden gelaten door Den Haag. Ze worden achtergesteld bij het moederland door slechtere sociale voorzieningen, terwijl ze wel extra kosten hebben door Nederlandse wet- en regelgeving. Bij de Nederlandse kabinetsformatie kwam daar nog een gebroken belofte bij. Tien miljoen euro voor natuurbeheer op de BES-eilanden is geschrapt.

De reacties in Den Haag op de verkiezingsuitslag op Curaçao en het breken van beloftes zal bij veel bestuurders en inwoners van de eilanden de indruk bevestigen dat ze in Nederland op weinig sympathie hoeven te rekenen. Dat doet de verhoudingen geen goed, terwijl Nederland al geen beste reputatie heeft als ex-kolonisator. Het lijkt erop dat politiek Den Haag het nooit zal leren. .

39 reacties op “Gevoelsarm Den Haag vergroot kloof met Curaçao”

 1. @curashon honesto….waarschijnlijk lees je dit niet meer, maar toch een paar vragen;

  Naar Welke beledigingen en onbeschofte ongenuanceerde uitspraken refereer je? Als je verwijst naar Brinkman? Dat was een eendagsvlieg en die is er ook op afgerekend. Verder kan ik geen uitspraak vinden. Mits jij kritische met beledigend verward.
  Opsporing verzocht. Die verhalen van jou zullen best. In het programma komem bewust allochtone en autochtone misdadigers voor. Ik trek verder geen conclusies hieruit. Ik zei alleen dat dit momenten zijn dat het woord Antilliaan valt. Er wordt hier, los van deze absurde verkiezingsperiode, niet negatief (eerder positief in vakantieprogramma’s) over Curacao gesproken.
  Wat het geld betreft. Kijk om je heen? Sommige Scholen vallen net niet in elkaar. Buitenlandse militairen moeten deze scholen schilderen tijdens een bezoek aan Curacao. Waar zijn al die miljoenen steun gebleven? Niet in de ifrastructuur, scholen, ziekenhuis, etc..

  Heb je wel eens in zo’n busje gezeten en na het getier van al die politici geluisterd. Die jong hersentjes weten niet beter dan dat Nederlanders vampieren zijn. Het Nederlands is hen ontnomen. Daardoor one way info. Goed gedaan!

  Wat de BES eilanden betreft die zijn verraden door Curacao. Hierdoor werd NL gedwongen om snel een oplossing te ‘verzinnen’. NL liet hen in ieder geval niet vallen, nam ze zo goed en kwaad als mogelijk op. Daar werden vervolgens goude bergen verwacht. Die vogel gaat niet op. Nu wordt er geklaagd. Elke puzzle heeft zijn tijd nodig zo ook deze.

  Ik neem aan dat ik het met ern Curacaoënaar in NL te doen heb gezien het feit dat veel van je opmerkingen niet de realiteit benaderen.

  Graag hoor ik nog over die beledigingen tegen Curacaose mensen van Nederlandse politici???

 2. @ black Lion, sinds wanneer is een advies een arrogante opmerking ?

 3. Citaat van dit forum

  “En een ieder moet zich van een NL ambtenaar die net 5 of 10 maanden op Bonaire zit laten vertellen dat die het wel beter weet ????“

  Iemand enig idee hoelang de `deskundigen` van Transparency International op Curacao zullen rondlopen? Kunnen we die dan wel ons laten vertellen wat er deugt of niet deugt?

 4. [quote] J. Mulders, op 31-10-2012 om 17:06 schreef:

  @Bridge, zoals mijn moeder zei.. Als het je niet bevalt.. daar is de deur! [/quote]

  @J.Mulders; kijk dit is nu 1 van die arogante opmerkingen.

 5. @Anonymous, bedankt voor de toelichting. Met de situatie in Suriname ben ik niet zo goed op de hoogte als sommigen op dit forum menen 🙂 Maar je raakt aan een boeiend punt als het gaat over minderheden in een land. Mogen minderheden die verder legaal in het land zijn gewoon hun eigen kritiek op het land en zijn instituten hebben? Je zou zeggen, als ze mogen stemmen, dan wel. Hoewel minderheden irritant kunnen zijn voor de `rest` ligt hier toch een risico. In NL heb ik het meegemaakt dat YDK die kritiek hadden ook het advies kregen naar Korsou te kijken en `op te rotten` .. en Moslim jongeren met kritiek al helemaal. Ook met minderheden dus maar beter op de INHOUD van hun kritiek discussiëren dan op hun afkomst denk ik….

 6. @anonymous,

  Als je hier woont en belasting betaald, mag je stemmen.
  Dus je mag ook een mening hebben en verkondigen.
  Je hoeft het natuurlijk niet daar mee eens te zijn, maar wel graag respecteren.
  Dat jij je misschien geirriteerd voelt t.o.v. de surinamers is jouw probleem.

 7. Den Haag krijgt al jaren lang haat berichten van Curacaose politici.
  Den haag probeert iedere keer weer afspraken te maken met Curacao.
  zonder resultaat.
  wat kan je dan verwachten van Den Haag.
  In Den Haag zijn ze het puberale gedrag van de Curacaose politici meer dan zat.
  Laat Curacao ook eens gaan onderzoeken wat er hier mis is.
  En niet alleen wijzen naar NL.

 8. @P.Maaskant 7:58, Ik denk niet dat er sprake is van wat jij denkt “een ongelooflijke grote invloed”. Dat is niet zo, alhoewel zulks perceptie leeft wel degelijk bij een bepaald groepje Surinamers in Curacao. Laten we elkaar geen mietje noemen. Natuurlijk zijn er meer Latinos dan Surinamers in Curacao die mee mochten stemmen, maar juist zij hebben niet het hoogste woord. Dat kan van, alweer, “een bepaald groepje” Surinamers echter niet gezegd worden. Integendeel, ze hebben meestal het hoogste woord, weten altijd en eeuwig alles veel beter dan de locals enz. Dat kan soms irritatie wekken, want de locals denken; “áls jullie het zo goed weten, waarom gaan jullie je eigen warboel in Suriname dan niet opruimen? Bovendien, waarom bemoeien jullie zo intens met onze Korsouse politieke bizznizz? Wij bemoeien ons toch ook niet zo familiar met de Surinaamse politici in Suriname?”

  Begrijp je P.Maaskant? Het heeft weinig met haat te maken danwel met het gevoel van; “waar bemoeien jullie je eigenlijk mee? jullie staan nooit aan onze kant.”
  Dat zal je altijd krijgen. Je moet het eens omkeren, stel dat er Curacaoenaars in Suriname wonen en ze gaan zich zomaar heel familiar met de Surinaamse politiek bemoeien. Geloof me, het zal kwaad bloed zetten in Suriname, en zeker kwader bloed dat wat je hier leest.
  Je bent intelligent, dus ik neem aan dat je de uitleg snapt en aanvaardt.

 9. @ Henk. Bij de Pueblo Soberano zitten mensen van alle rassen en culturen ja zelfs veel Nederlanders.

  Dus om de wens van veel Nederlanders kracht bij te zetten zijn ze de PS gaan infiltreren. Slim gedaan.

 10. @Jan @anonymus, Ben altijd wel verrast door het idee over Surinamers en hoe iemand dat concludeert op basis van teksten..
  Op dit forum heeft iemand eens uitgelegd hoe dat is ontstaan.
  Ze hebben kennelijk een ongelooflijk grote invloed. Bij de laatste verkiezingen waren er meer Colombianen, Arubanen en Dominicanen dan Surinamers opgeroepen.. maar toch.
  Ben ook benieuwd op basis waarvan Jan de `Haat` concludeert.
  Probeer middels dit forum wel te laten zien wat er m.i. gebeurt en wat de gevolgen zijn, juist om te voorkomen dat we als gemeenschap afglijden.

 11. @ Curason Honesto, na het lezen van je diarhee van woorden denk ik nu, zou onze antipathie voor de Curaçaoenaars gevoed worden door de antipathie van Curaçaoenaars voor Makambas ? Ik heb namelijke nog nooit een Nederlandse politicus horen roepen dat die negers in bodybags terug gestuurd moeten worden. Dit is slechts één voorbeeld als ik er echt in ge-interesserd was zou ik wel een lijstje kunnen opstellen beginnend vanaf 30 mei 1969, waar jouw Stanley Brown zich manifesteerde als de lafaard die hij is.

 12. @Jan, maak je niet druk over die Surinamers, ze leven in een luchtbel. Ze beseffen niet eens dat ze zelf ook zwart of gekleurd zijn. Door het verdeel en heers beleid in Nederland denken Surinamers dat zij anders zijn. Anders dan ons zijn ze zeker, maar nooit van hun leven beter noch intelligenter. Je ziet zelf hoe ze in onze zaken komen bemoeien terwijl ze zich eigenlijk met hun eigen Surinaamse zaken dienen te bemoeien. Soms denk ik dat het hier een Surinaams forum is. Surinamers moeten zich naar mijn mening niet met Curacaouse zaken te bemoeien.
  Het is hen door de Nederlanders ingeprent dat ze hele intelligente mensen zijn, en Curacaoenaars heel dom. De genezing is aan de Surinamers zelf.

 13. Repiti menos,
  Jij hebt mijn stukje verkeerd geinterpeteerd, ik geef Nederland niet de schuld van wat er gebeurd en wat er is gebeurd. Er zijn niet veel normale mensen die Cova, Monte, cooper, pierre, wiels, monk, rosalia, schotte, hakim schotte of wiels serieus nemen, ook ik niet.
  Maar ook u kan niet ontkennen dat er verscheidene Ned politici zijn die in het verleden en heden zonder enige kennis van zaken alle Curacaoenaars hebben beledigd en kleinerend over hen hebben gesproken. En ja ook onze politici laten zich uit in ongenuanceerde onbeschofte uitspraken, maar van hen verwacht ik niet anders de hoogst geschoold heeft nauwelijks MAVO en is onopgevoed,
  Gevoelsarm Den Haag vergroot de kloof. (Deze kan je ook omdraaien. De haat vanuit Willemstad voor Nederland is zo groot. Hoe komt het dat de haat zo groot is? Zeker niet alleen doordat men gevoed wordt door de grootste leugens op de radio enz. En ja gevoelsarm Nederland(regering) vergroot de kloof tussen arm en rijk ook in Nederland.
  Hele generaties van jullie jeugd hebben jullie politici verpest, opgehitst om naar Nederland te kijken zodat jullie leiders alle gelden voor hun scholen, de infrastructuur, projecten iongezien n hun zakken staken. Wat bedoel je hiermee????????????
  En in Nederland wordt er weldegelijk over Antillianen gesproken en zeker in het programma opsporing verzocht omdat alles wat zwart is en crimineel voor Antilliaan wordt uitgemaakt totdat er wordt bewezen dat het helemaal geen antilliaan was. En oja die vriendin van die Antilliaan die zijn leven in Rotterdam heeft gegeven om een Hollandse jongen te redden werd niet eens door de ouders van die jongen bedankt maar op het bureau slechts aangekeken en dat was het, schouderophalend liepen ze weg. Daar hoor je ook niemand over. Ook wij hebben niets met de MFK en P.S en MAN politici en wij geven Nederland niet de schuld van wat er daar gebeurd, maar wij moeten onze ogen ook niet sluiten voor wat er vanuit Ned gebeurd. En wat betreft Bonaire, Saba en st Eustatius ga er eens naartoe, praat met de bevolking en sluit uw ogen niet voor de waarheid.
  Ik blijf erbij: Prima stuk van Gijs van den Heuvel.
  Niet iedereen wil het weten.

 14. @Pukkie, dhr. Wiels is geen racist, dat maakt jij voor het gemak ervan. Bij de Pueblo Soberano zitten mensen van alle rassen en culturen ja zelfs veel Nederlanders.

 15. @Philippe Maaskant, waarom haat jij Curacao zo? Moet alles precies gaan zoals de Surinaamse Philippe Maaskant wenst?

 16. @bridge, je wekt nu de indruk dat bestuur, onderwijs en gezondheid 2 jaar geleden allemaal zo geweldig was. Dat was het niet en het kost veel tijd om dat goed te maken. Nederland investeerd veel geld op het eiland. Mensen van Bonaire kunnen in noodgevallen eerste klasse hulp krijgen in Colombia. De YDk zit vast aan een oud sehos. Hato is gedowngrade en Flamingo airport is nog steeds van een hoog nivo. Verbeteringen in het onderwijs. Daarnaast zijn de belastingen en accijnzen een stuk lager dan in Nederland. Niet slecht voor een eilandje dat eigenlijk weinig te bieden heeft!

 17. Dit is de waarheid. Eindelijk iemand niet als een papegaai van alles naroept maar iemand die DUIDELIJK weet waarover hij praat. Chapeau!

 18. @Curason Honesto, grapjas, wij hebben echt die Nederlandse politici niet nodig om ons belachelijk te maken, nos mes por ! Door de wijsheid van die Nederlandse politici hebben wij vandaag de dag nog “iets” te eten.Buiten het overschatte “nos mes por” zijn wij heel goed in the selfdestructing theory. Think man, al betwijfel ik aan je mogelijkheid daartoe.

 19. @Kid Creole, fijn dat je het leest. Ben altijd blij met inhoudelijke reacties die ons beeld verdiepen.

 20. Een regering van maffiosi en racisten (Schotte en Wiels) maakt er een financieële puinhoop van en wordt vervolgens door de Curacaose bevolking herkozen, omdat ze Nederland overal de schuld van geven. Vervolgens wordt Den Haag “gevoelsarm” genoemd, omdat Nederland mogelijkheden ziet om van het voort-etterende probleem wat Curacao heet, af te komen.
  Rare wereld toch ?

 21. @ongerust – NL pompt miljarden in de BES eilanden. Wanneer bent u voor het laatst op Bonaire geweest, meneer Van den Heuvel?

  —– leeft u op Bonare ????

  Wanneer heeft u daar voor het laatst gekeken naar wat er allemaal inmiddels is gebeurd met het onderwijs en in de gezondheidszorg en in het bestuur?

  —- gewoon herhalen wat de politici in Nederland vertellen …. niet altijd in overeenstemming met wat de feiten zijn

  Het kan inderdaad niet ‘overnight’ een Nederlands luilekkerland worden, mensen die dat willen moeten lekker naar NL verhuizen, nu kan het nog. . .

  —– dus de Nederlanders en andere buitenlanders die op Bonaire voor 20, 30 of zelf langer wonen moeten maar na Nederland verhuizen omdat vele dingen niet beter maar slechter zijn geworden ?????

  En dan spreken wij nog niet eens over de gemiddelde Bonaireaan die met de enoorm gestegen prijzen nog amper kan rond komen….
  En een ieder moet zich van een NL ambtenaar die net 5 of 10 maanden op Bonaire zit laten vertellen dat die het wel beter weet ????

 22. Die Van den Heuvel mag een paar jaartjes op Cur komen wonen, is hij zo ‘genezen’, vrees ik. Bovendien, altijd meer weer die historische misvattingen, daar ben ik zo langzamerhand echt ziek van. Als je ergens geen verstand van hebt of zicht op heb, moet je je mond houden, dus daar gaan we weer:

  – NL wil dat Cur haar financien op orde brengt. Tja, foei toch, hoe kan NL dat nou eisen van die zielige Curacaoenaars. Wij hebben toch zeker het recht om er een zooitje van te maken? En dan moet NL gewoon blijven dokken en ons vooral niets in de weg leggen, want wij zijn tot 150 jaar geleden tenslotte slaaf geweest, pffff.

  – Niet alleen PS streeft naar onafhankelijkheid, sukkel, ook PAIS en dan zit je al op zo’n 40% van de bevolking. Als het een issue wordt zal de MFK aanhang zeker voor een deel daarin meegaan, want als die iets niet willen, is het ‘controle’, dus dan zit je al gauw op 51% of meer. Moeilijk he, meneer Van den Heuvel, rekenen. . . Logische reactie dus, van de Tweede Kamer fracties.

  – De raffinaderij van Aruba is inmiddels overgenomen door een groot Chinees concern en gaat een prima doorstart tegemoet.

  – “Ongevoelige reacties” vanuit NL zijn geen vrijbrief voor ongebreidelde corruptie en wan-bestuur. Zal lekker worden. Gaat NL straks zeggen “Duitsland reageert zo ongevoelig op het kleine NL, wij willen nu twee keer zo veel geld uit Europa. . .” Get real, Van den Heuvel!

  – NL pompt miljarden in de BES eilanden. Wanneer bent u voor het laatst op Bonaire geweest, meneer Van den Heuvel? Wanneer heeft u daar voor het laatst gekeken naar wat er allemaal inmiddels is gebeurd met het onderwijs en in de gezondheidszorg en in het bestuur? Het kan inderdaad niet ‘overnight’ een Nederlands luilekkerland worden, mensen die dat willen moeten lekker naar NL verhuizen, nu kan het nog. . .

 23. @Repiti menos…goed gezegd.. sluit me daar 100% bij aan. Ik baal enorm van het minderwaardigheidscomplex hier op curacao. Curacao wordt al jaren met de paplepel financieel gezond gehouden en als er dan ineens op de tong wordt gebeten is het de schuld van de kok. Is werkelijk waar niet te geloven.. In nederland worden miljarden bezuinigd en kan me de emotie van de nedrelandse belastingbetaler dan ook erg begrijpen als er weer in het nieuws komt dat de milljarden die zij (de nederlandse belastingbetaler) aan curacao hebben gegeven binnen 2 jaar zijn verbrast aan snoepreisjes, mooie vrouwen en persoonlijk gewin van klein groepje politici die nooit enig volksbelang hebben nagestreefd. Kortom: we moeten NL dankbaar zijn anders hadden we nu allemaal in armoede geleefd…..STANK VOOR DANK

 24. @Phillipe Maaskant,
  Zo te zien/lezen ben je nogal trots op jouw ingezonden stuk door steeds maar te verwijzen naar jouw dossier Wiels. Nou, ik ben helemaal niet onder indruk van jouw ingezonden stukken. Geen van ze. Ik bespeur trouwens in jouw stukken een enigszins verholen narcistische inslag. Wees maar tot in den eeuwigheid trots op jouw ingezonden stukken, lijst ze in voor de volgende generaties. 😆

 25. Het is erg gemakkelijk kritiek te hebben op de houding van Nederland naar de Antillen, maar kan Nederland het in deze ooit goed doen? Er is al genoeg geschreven over het niveau van de politici op Curaçao en degenen die daar als eerste wat aan zouden moeten doen zijn de Curaçaoënaars, niet Nederland. Zou Nederland bijvoorbeeld de benoeming van Schotte geblokkeerd hebben dan zou deze waarschijnlijk een volksopstand georganiseerd hebben. Datzelfde geldt voor andere dubieuze politici. Het volk van Curaçao laat zich voor de gek houden door hun eigen leiders die steeds weer de anti-Nederland kaart spelen om Den Haag van ingrijpen te weerhouden.

  Is het in die situatie vreemd dat men in Den Haag geen zin heeft om de vingers te branden aan iets wat altijd zo gedraaid wordt dat Nederland weer Neo-koloniaal bezig is. Bekijken jullie het maar, lijkt de gedachte, onze kiezers wonen hier, niet op Curaçao.

  Waarschijnlijk moeten we wachten totdat de Verelendung, zoals Karl Marx het noemde, zo groot is dat men op Curaçao zelf om ingrijpen van Nederland begint te roepen.
  Helaas zal dat waarschijnlijk pas zijn als Curaçao de onomkeerbare stappen richting onafhankelijkheid heeft gezet om dan tot de ontdekking te komen dat onafhankelijkheid niet bestaat, en dat je als armlastig iemand beter lid kan zijn van een grote rijke familie met een strenge mater familias, dan alleen op de wereld zijn, als arm onschuldig meisje, met allemaal enge mannen om je heen die op je geld en je eer uit zijn.

 26. @Repiti menos — Het hele Bonaire verhaal. Er liggen geen draaiboeken voor dit soort processen.

  Nee, draaiboeken lagen er niet , dus toch een reden meer om goed op te letten en met goed overleg te werken ?
  Bonaire was in overgrote delen heel pro Nederland… kan je echt niet meer van spreken. En dat niet alleen de bij de geboren Bonaireaan maar ook bij de er lang wonende europeese Nederlander en andere buitenlanders die er al tientallen jaren wonen.
  Nederland heeft het in 2 jaar van elkaar gekregen dat het eiland nu anti nederlands is… en dat niet alleen met het invoeren van niet passende wetten en financiele richtlijnen maar ook met het uitzenden van een ongeloofelijke hoeveelheid arrogante en altijd beter wetende ambtenaren , die zich dan op dat kleine eiland ook nog gedragen als of alles van hun is !

 27. Er is een oud liedeje:
  Curaçao ik heb jou zou menig maal bekeken, maar al jouw loze streken die staan mij niet aan.

  Waarschijnlijk zullen degenen, die blijven gispen op Nederland dit niet kennen, steek de hand eens in eigen boezem.

 28. Kan het tegen Ned nóg erger dan?
  Des te meer reden om te scheiden.

  Macamba, helemaal met jou eens.

 29. @curason honesto.

  Daar gaan we weer! Wat er op Korsou ook gebeurt, het is altijd de schuld van NL. Laten we een s naar je tekst kijken.

  Nederlandse ! Politici moeten ophouden ons belachelijk te maken. ( hoe durf je, welke politici hebben de afgelopen jaren zichzelf en hun eiland belachelijk gemaakt!? Ik zal je helpen. Kijk een s goed van B.Demei t/m Gerrit Schotte. Kijk naar de laatste 2 jaar wat voor strapatzen ze uitgehaald hebben. Ik zou schrijven dat jullie eige politici Curacao belachelijk maken).

  Ongenuanceerde uitspraken hebben een negatieve averrechtse werking. (Sin berghuensa! Ook hier zeg ik steek je hand in eigen boezem. Luister naar de tirades in de busjes elke morgen weer van jullie politici. Het ‘bodybag’ verhaal spande de kroon.)

  Gevoelsarm Den Haag vergroot de kloof. (Deze kan je ook omdraaien. De haat vanuit Willemstad voor Nederland is zo groot. Het volk wordt gevoedt met de grootste leugens. Voornamelijk over de radio de hele dag door. Cova, Monte, cooper, pierre, wiels, monk, rosalia, schotte, hakim de lijst houd niet op. Continue NL gebruiken als kop van jut! Al tientallen jaren lang. De duizenden reizigers (veel jeugd) is jaren murw gestomd in busjes met het hysterisch geschreeuw ‘Hulanda dit en Hulanda dat!. Hele generaties van jullie jeugd hebben jullie politici verpest, opgehitst om naar Nederland te kijken zodat jullie leiders alle gelden voor hun scholen, de infrastructuur, projecten iongezien n hun zakken staken. In NL, los van deze periode, wordt er NOOIT gesproken over ‘antillianen’. M.u.v. de wekelijkse gevallen in het TV ‘programma opsporingverzocht’ of een niet serieus te nemen Hero Brinkman (die daarop afgestraft is en nu politiek dood)).

  Weet je ik kan zo doorgaan. Ga in een hoek zitten en schaam je. Het eigen volk is verkracht door eigen mensen, en NL heeft het gedaan!

  De Haagsche verkiezingsreacties zullen de haat vergroten. (Wiels is zo groot geworden door alleen maar haat tirades naar oa Nederlanders toe. Dat was ruim VOOR de reacties!. Dus ook dit onzin.)

  Het hele Bonaire verhaal. Er liggen geen draaiboeken voor dit soort processen. Mijn vraag aan jou. Wie heeft in de eerste instantie Bonaire , zijn broeder, als een baksteen laten vallen, waardoor dit eiland in deze situatie terecht kwam???!

  Wie oogst zal zaaien!

 30. In Nederland wordt er vooral gelachen om de praatjes van Curacao, dat met zijn 150,000 inwoners niet groter is dan een buitenwijk van Zwolle maar wel 5 miljard gulden I. Is gestort.

  En in plaats van daarvoor dankbaar te zijn en zorgvuldig om te gaan met die fraaie statpositie kiest het volk als regering een groep lieden zonder opleiding, met strafbladen en grote belastingschulden.

  De vervolgens drinkend (Jamaloodin) en feestend (Schotte/van Rijn) de wereld rond gevlogen zijn. Van lieden die niet inzien dat het niet past om je van een privefotograaf, 15 bodyguards en een reeks geblindeerde mafiavoertuigen te voorzien kun je niet verwachten dat ze wel enige begrotingsdisipline hebben. En dat hebben we gezien: na 2 jaar MAVO2 Schotte zijn de tekorten groter dan ooit.

  Is het dan zo gek dat Nederland de buik vol heeft van Curacao, temeer daar de kiezers weer massaal op mafioos Schotte gestemd hebben? De Curacaose kiezer stoot zich tweemaal aan dezelfde steen. De Nederlandse regeribg doet dat niet. Er gaat geen euro meer naar het eiland. De foto’s van Gerrit met Sean Penn maakt Stella van Rijn voortaan wel met haar Blackberry, want voor Ramsay Soemanta is er geen budget meer.

 31. @Bridge, zoals mijn moeder zei.. Als het je niet bevalt.. daar is de deur!

 32. Prima stuk van Gijs van den Heuvel.
  Nederlandse politici moeten ophouden ons belachelijk te maken en niet denken dat ze de wijsheid in pacht hebben.
  ongenuanceerde uitspraken hebben een negative averechtse werking.
  En ja gevoelsarm DenHaag vergroot de kloof met Curacao maar ook met de eigen bevolking.
  Door de Haagse reacties op de Curaçaose verkiezingsuitslag zullen de anti-Nederlandse sentimenten versterkt worden. Dat speelt ook op de andere eilanden. Op Bonaire heerst er grote ontevredenheid, daar gebeurt er wat men hier trachtte te voorkomen, het eiland wordt overspoeld door Nederlanders die daar komen werken en stage lopen en de eiland bevolking heeft het nakijken. Men gaat er tekeer als een olifant in een porselijn kast zonder met de gevoelens en de mentaliteit van de eilandbewoners rekening te houden. Bonaire is toch van de Nederlanders en dat zullen ze laten merken ook. Die fout heeft men altijd gemaakt en blijft men maken waardoor men antipatie kweekt bij de eiland bewoners en dan vraagt men zich af waarom dat zo is. Behandel iedereen gelijk en laat iedereen in zijn waarde dan zal je zien dat men elkaar weer respecteerd.

 33. Voor de verandering sta ik dit keer 100% achter de mening van @Macamba:

  Mijn opinie staat bijna haaks op die van Gijs van der Heuvel. Ik vat de situatie als volgt samen, wat Curaçao in het bijzonder, gezaaid heeft en nog zaait zullen zij ook oogsten.

 34. @Jmulder
  Als je niet weet wat er speelt moet je geen onzin schrijven.
  De salarissen op de BES eilanden zijn meer dan de helft lager dan in Ned.
  De accijnzen zijn soms wel met 20% gestegen(laat ze dat in Ned maar eens proberen).
  De investering in het onderwijs waaroverjij het hebt zijn minimaal en niet te vergelijken met wat ze in Ned investeren, geld ook voor infrastructuur en gezondheid zorg.
  En J. Mulder aan jou nederlands en reactie kan ik zien dat je weinig scholing hebt en zeker PVV hebt gestemt.

 35. Wat een gejank van Gijs vd Heuvel, ruzie was er altijd al, dus dat geeft niet, en gevoelloos??
  Ik zou zeggen dat moet juist in plaats van de tot nu toe gehanteerde voorzichtigheid.
  Of we het nu leuk vinden of niet maar met de huidige wereldconjunctuur is het leven een rekensom geworden in een hoop opzichten, een rekensom met afspraken, en als je je niet aan de afspraken houdt reken dan maar nergens op.

 36. Mijn opinie staat bijna haaks op die van Gijs van der Heuvel. Ik vat de situatie als volgt samen, wat Curaçao in het bijzonder, gezaaid heeft en nog zaait zullen zij ook oogsten.

 37. De stem van Wiels (zie op deze site `Dossier Wiels`) is goed doorgedrongen in NL. Hij liet toch tijdens het koninklijk bezoek verstek gaan maar een PS lid wel een onafhankelijkheidsverklaring overhandigen en frustreerde ieder overleg met NL en het interparlementair overleg. Nu hij dus de grootste partij is geworden, grijpen de NL politici hun kans. De geest is uit de fles, dank zij Wiels. NL zal er nu alles aan doen om de relatie onder spanning te houden, net zoals Wiels dat heeft gedaan. Wiels` oude uitspraken zullen hem (en ons) achtervolgen. Dat worden we hier natuurlijk zo zat, dat we -als NL de toelating vanuit Curacao per wet heeft beperkt- spuugzat zijn van deze NL arrogantie, kolonialisme of wat dan ook, en onafhankelijkheid eisen. Daar is NL op uit. We kunnen dus nog wat vuurwerk verwachten en het eindigt in onze onafhankelijkheid. Denk dat het proces onomkeerbaar is. Over 10 jaar een standbeeld voor Wiels naast Tula!?

 38. J. Mulders … jij hebt met jou kommentaar net bewezen dat je absoluut geen idee hebt van het leven op de BES eilanden !

 39. We moeten ophouden met ex-kolonisator. Heel simpel als ze zo graag antinederlands willen zijn dan gaan ze lekker zelf alleen verder. In Nederland hebben ze genoeg van die zooi op de Antillen. de mensen op de BES eilanden vergeten ook dat ze veel minder belastingen en accijzen betalen.. daartegen investeerd Nederland wle in onderwijs, infrastrucuur en gezondheid. We gaan de mensen op Texel toch ook niet minder belastingen te laten betalen..