CURAÇAO – Miljoenen Amerikanen hebben nog dagenlang last van de omvangrijke schade door de historisch zware storm Sandy. Dit melden de autoriteiten. Reparatieploegen hebben veel tijd nodig voor de gigantische stroomstoringen rond New York.

 
Meerdere metrolijnen staan nog enkele dagen onder water, slechts enkele buslijnen in New York zijn weer in gebruik genomen. Het openbaar vervoerbedrijf van New York verwacht pas in de loop van woensdag te kunnen schatten hoe de dienstregelingen hervat worden. Veel bewoners lopen lange afstanden naar hun werk. Anderen proberen wanhopig één van de schaarse taxi’s te pakken te krijgen.

Schade
Duizenden bewoners van de wijk Hoboken in New Jersey zitten nog vast in hun huizen, omdat de buurt is ondergelopen. De financiële markten in New York zijn van plan woensdag weer open te gaan, ondanks dat de financiële wijk is beschadigd door overstromingen. Adviesbureau IHS Global Insight voorspelt dat de economische schade in de miljarden loopt. Naar schatting loopt alleen al de materiële schade aan gebouwen en infrastructuur op tot 20 miljard dollar. Ter vergelijking stelt IHS dat orkaan Irene, die in 2011 over Amerika raasde, de staat 15 miljard dollar aan infrastructuurschade kostte.

Economische groei
Ook de economische groei in het hele land heeft te lijden onder de storm. Doordat winkels dichtblijven en fabrieken hun productieprocessen staken, is de voorspelling dat de groei van het bruto binnenlands product met 0,6 procentpunt lager zal uitvallen dan gebruikelijk is.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com