• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Binnen maximaal vijf jaar moet Curaçao onafhankelijk zijn. Dat schrijft Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels in een brief aan Tweede Kamerlid Ronald Raak (SP). Wiels spreekt van een soevereine status die moet worden bereikt met een stappenplan.

 
In de brief nodigt Wiels de Tweede Kamer uit voor overleg over het stappenplan. De SP is één van de partijen in het Nederlandse parlement die geen bezwaar hebben tegen een onafhankelijk Curaçao.

Vriendschapsverdrag
Wiels is voorstander van een vriendschapsverdrag tussen Nederland en Curaçao. In dat verdrag zou de mogelijkheid van een dubbele nationaliteit moeten worden opgenomen en het vrije verkeer van personen tussen beide landen zoals dat al binnen de EU geldt.

© ANP, alle rechten voorbehouden

70 reacties op “‘Curaçao binnen vijf jaar onafhankelijk’”

 1. @ Jeroen.Hij helpt niet meedenken aan oplossingen zoals dhr. Wiels dat wel dagelijks doet.

  Helaas moet ik je gelijk geven, want het is bij denken gebleven en wat hebben we daaraan of hebben we daaraan gehad? Als we het gratis onderwijs en de 80/20 regeling als oplossingen kunnen beschouwen, zijn dat zeer slechte oplossingen, die overigens niet als wet bekend staan. Van de RdK is 17 miljoen gejat voor de rijken en zeer rijken om de schoolboeken te betalen, want voor de armen bestond er al een goede regeling.

 2. Stanly Brown, helemaal mee eens,
  Wel jammer dat in 1969 niemand waarschuwde voor het ongeleide projectiel Brown .

 3. Je zal als land toch gestraft worden met meer dan één Wiels !

 4. YDK, op 01-11-2012 om 15:48

  Bedankt voor de link.
  SB, handen af van onze Wiels, ok.

  BEGREPEN! ! !

 5. @Maureen, ik snap niet waarom er steeds maar vergelijkingen tussen Suriname en Curacao gemaakt moeten worden. Curacao is geen Suriname en Suriname is geen Curacao! Hier hebben we het over Curacao en niet over Suiname, please!

 6. Waarom een dubbele nationaliteit???? Als een land onafhankelijk wordt is er geen sprake van een dubbele nationaliteit. Nederland trapt daar echt niet in.
  Suriname heeft dat toch ook niet. Men begrijpt dus niet wat het woord onafhankelijk betekend.

 7. @ Curason Honesto. Het bewijs is geleverd, jij weet niets maar dan ook niets van wat er voor 1969 hier speelde.

  Dat kon je wel eens heel zwaar tegenvallen, maar terug naar het echte onderwerp. Ik voel me verpicht je weer te corrigeren. Ik vind het een zware beschuldiging en belediging van de nog levende getuigen en de nabestaanden om de schuld aan jan de arbeider te geven. Die wisten niet beter dan het opvolgen van de oprui-activiteiten van SB en anderen. SB heeft niet slechts een enkeling wat aangedaan, maar bijna het HELE eiland en bijna ALLE inwoners en van die miljoenenschade heeft hij geen cent betaald en heeft alleen in een hoekje apetrots zitten zijn. What a bloody shame.

 8. @curason honesto. Heb jij de toespraken gehoord van dat groepje.. vooraf de rellen? Wat je zaait zal je oogsten! Neem tenminste je verantwoordelijk.. Haat strooien en mensen dronken maken dan weet je wat voor beesten je gecreerd!

 9. ter herinnering aan 30 mei 1969:
  http://www.donamaro.nl/2010/30-di-mei-1969-curacao/

 10. Zorro, op 31-10-2012 om 16:44 schreef:
  Beste Zorro,
  Het bewijs is geleverd, jij weet niets maar dan ook niets van wat er voor 1969 hier speelde.
  Uit jou schrijven kan ik opmaken dat jij het altijd goed hebt gehad en jou ouders waarshijnelijk aan de bovenkant van de samen leving staan / stonden waardoor jij je niets kan voorstellen hoe de verhoudingen toen waren. Ter info S.B en geen een van de leiders van 1969 heeft opdracht gegeven om wat dan ook plat te branden , de branden zijn gesticht door een dronken groep die alle opdrachten naast zich neer legde en zelfstandig opereerde. Jou masker “Zorro” heeft zeker geen gaten waardoor jij niets kan zien, integenstelling tot mijn roze bril die de zonnestralen tegenhoud opdat ik alles scherp zie. En voor jou informatie ik ben zeer anti PS dus helemaal tegen H.W. die een ongemanierde vlegel is. Ik weet niet wat SB jou of jou familie heeft aangedaan maar het zal wel heel erg geweest zijn.

 11. Wat een misselijke vertoning. Het enige renderende exportmiddel wat Curacao heeft te bieden moet nog uit Colombia geimporteerd worden. Een dubbele nationaliteit? Wel de lusten, niet de lasten…………..

 12. @jeroen, we hebben gezien in de nieuwstraat hoe Wiels zijn volgers in de bedwang had!

 13. @ Jeroen. Onder zijn leiding werd de hele binnenstad van Curacao platgebrand in 1969.

  Hoeveel miljoen zal dat “grapje” gekost hebben en hij heeft voor zijn aandeel geen cent betaald, maar ja van een kale kip valt ook niks te plukken. “Zijn leiding” moet beslist niet overschat worden, want hij was maar een meeloper en loopjongen die zelf niets durfde maar het vuile werk door anderen liet opknappen. Lager kan zijn “leiding” niet geweest zijn.

 14. @ Wimpiri. Kid Creole, ben je nou zou dom of doe je je alleen maar dom voor ?

  Wees maar voorzichtig met Kid Creole, want volgens mij behoort hij tot de slimmeren van de klas. 🙂

 15. @ Jeroen. eindelijk heb jij jou masker weggegooid.

  Nooit van z’n leven zal je bij mij een masker zien zelfs niet bij haloween dus ik kan niet weggooien wat ik niet heb. Ik probeer altijd de waarheid te vertellen en onderbouwd de leugen te ontmaskeren en dat kan vervelend gevonden worden vooral door SB en zijn leerling Schotte, die hem zelfs naar de kroon steekt, en door mensen, die hem nog niet door en door kennen.

 16. @Jeroen,
  kom op Jeroen, onze Zorroïto heeft enkel maar voor wat betreft SB’s escapdes ff zijn masker laten vallen. Verder blijft hij Zorro, dus reken je niet rijk. Trouwens, ik ben het ook volkomen eens met Zorroïto’s mening over SB. 😉

 17. Dhr. Wiels kan tenminste zijn volgelingen onder bedwang houden maar S.B. kon dat niet toen hij ”voor het zeggen had.”
  Onder zijn leiding werd de hele binnenstad van Curacao platgebrand in 1969. Dus, S.B. zwijg, jij kan niet aan het gezag van dhr. Wiels tippen ook niet aan zijn kennis en vooruitzichten. S.B. is een gemakzuchtige man die de makkelijkste weg kiest, hij is geen bevrijder noch een volksjongen. Hij helpt niet meedenken aan oplossingen zoals dhr. Wiels dat wel dagelijks doet. Iedereen moet meehelpen denken om de problemen op te lossen, maar S.B. verschuift de problemen zoals altijd op Holland.
  Lekker gemakzuchtig.

 18. Zorro, op 31-10-2012 om 16:44

  Soms kan ik jou niet uitstaan, maar hier geeft ik jou 100% gelijk, eindelijk heb jij jou masker weggegooid.
  Zorro tin rason te den porta di Shon Arey aki nan. 🙂

 19. @Wimpiri,
  Goh, mijn hemel, ik ben totaal uit het veld geslagen! Heb n.l. altijd gedacht mijn spreekwoordelijke domheid voor de buitenwereld verborgen te kunnen houden, En vladapp, daar komt als een duveltje uit een doosje ene Wimpiri opdagen die mijn domheid aan het licht brengt. Tja, ik weet van dommigheid niet wat te zeggen cq te schrijven, ik ben betrapt!!! Helllluppppp. 😆
  Maar om het kort te houden Wimpipi, ik heb zomaar opgeschreven Pueblo Soberano, had n.l. geen zin om to the point op te schrijven wat ik toevalligerwijs op de site van Nos.nl te lezen kreeg. Toeval is ook het pdfje, ik was n.l. niet op zoek naar de schriftelijke uitnodiging die H.W. naar alle tweede kamerleden, dus de tweede kamer, verstuurd had middels of via van Raak.
  Maar om je tevreden te stellen hier de link naar de site waar ik het eerder verzonden pdfje toevallig ben tegengekomen.

  http://nos.nl/artikel/435138-.html

  Hopelijk heb je tijd over om na het lezen van de eerste vier regels in het artikel ook aan de redactie van Nos.nl een mailtje te verzenden met de vraag of ook zíj dom zijn. 😉

 20. Hmm, het zou mij echt niet verbazen als blijkt dat achter de nickname ‘Curason Honesto’ SB himself staat. Curason honesto’s commentaar is me een beetje té mooi om waar te zijn en sluit bovendien naadloos aan bij het karakter van de persoon SB.
  De streken en fantasierijke verzinsels van Stanley B. kennende, is hij helemaal niet zo’n Kurazon Honesto. 😆

 21. @ Kid Creole, ben je nou zou dom of doe je je alleen maar dom voor ? Denk je dat iedere eilandgenoot dom is ? Ik heb die brief eens bekeken en wat schets mijn verbazing, die brief is geschreven aan van Raak, Tweede Kamer lid voor de, ik dacht SP.
  Die brief is niet, herhaal niet aan de Tweede Kamer gericht en denkt Wiels nu werkelijk dat deze van Raak zijn zielige benadering ook maar even serieus neemt, als het niet zo pathetisch was zou ik er ook om kunnen lachen.

 22. Ik denk aan het einde , kan je alleen dingen bereiken door samen werking ,ben helemaal niet anti holanders ben uberhaupt met een getrouwd , van mij mogen ze allemaal komen hoe meer zielen hoe meer vreugde, ben alleen bezorg over eiland bewoners

 23. @ Curason Honesto. Blij met wat je schrijft, zodat bewezen is dat jij die echte SB niet kent. Zet die roze bril maar af. Mijn ouders hebben helemaal niets aan hem te danken en waarom zouden ze ook, als het eiland niets aan hem te danken heeft behalve veel ellende en een vermeerdering van de drop-outs. Bij hem vergeleken is Wiels een santa, althans nog wel. Ik beoordeel SB op zijn daden en dat kan nog niet bij Wiels, want die praat vooral alleen maar veel. Er zijn mensen, die hem snel door hebben en er zijn mensen, die hem nooit door zullen hebben, omdat de realiteit over hem een te grote schande is, die ze o zo graag vergeten.

 24. Van Wiels z’n onzinnig geleuter en aggresieve gereutel hebben de meeste mensen op Curacao,reeds lang genoeg d’r van.
  Dus is het verstandiger om paljas Wiels z’n uitspraak over 5 jaar onafhankelijk te zijn,voorlopig maar,met een brok zout te nemen.

 25. H.Wiels raaskalt maar wat,want hij kan moelijk voor de resterend 70% van de curacaose bevolking spreken.
  Persoonlijk ken en hoef ik hem ook niet te kennen,laat staan dat hij nu voor mij (één van de 70%) zou kunnen beslissen.
  Alleen een Referendum heeft het laatste woord,en niet iemand die H.Wiels heet!

 26. Ken SB al heel wat jaren een aardige vent en ABSOLUUT niet te vergelijken met Hell Miene.

 27. Zorro,
  Jij kent Stanley niet, ik wel en ben er trots op hem te kennen. Waarschijnlijk ken jij de geschiedenis niet maar het feit dat jou ouders het beter hebben dan voor 1969 heb jij mede door SB te danken. Ja ook SB heeft fouten gemaakt wie niet? En over welke immorele gedachten heb jij het? Je weet niet waarover jij het hebt. Mijn vader een Makamba die meer dan 40 jaar op Curacao heeft gewoont heeft met Papa Godeth, Amador Nita en Stanley Brown voor en na 1969 gesproken en aan hun zijde gestaan niet als de macamba maar als de Curacaose Nederlander die begaan was met de werkende uitgebuite bevolking van toen.
  Dus rasisten waren ze niet. Stanley had en heeft nog altijd altijd het beste met zijn volk gehad maar werd niet altijd begrepen en door anderen die een eigen agenda hadden gehaat en zwart geschreven. Ik zou maar goed lezen en luisteren naar wat S.B schrijft en zegt, je zou wat kunnen leren of is wat hij zegt te moeilijk voor jou te begrijpen.

  Hoi Nardy: Mooi stuk, maar hopen dat de mensen dit goed lezen en begrijpen.
  Jos: Keep on dreaming. Groeten aan Yvonne, Charine en Nanchi.

 28. Brief pueblo Soberano aan 2e kamer.(pdf)

  http://content1d.omroep.nl/4fa1bd904ded0a782f1e41532c7bb0b5/509166bc/nos/docs/311012_wiels.pdf

 29. Lichtpuntje:

  Zolang we geen regering hebben, worden we in ieder geval wel goed bestuurd..
  Met dank aan Betrian en Jardim….
  Hopelijk gaat deze situatie nog een tijd duren.

  misschien moet er een meerderheid komen om een zakenkabinet samen te stellen.
  onze huidige politieke bestuurders zijn niet in staat een behoorlijk bestuur te vormen.
  zijn we gelijk van deze puberale politici af….

 30. Advies aan Wiels:

  Je kunt beter je energie gebruiken om de problemen aan te pakken.
  niemand met honger zit te wachten op onafhankelijkheid.
  zolang er armoede bij een grote groep mensen heerst, zou ik me daar eerst maar eens druk over maken.

  Ga eerst werken aan de problemen waar in we zitten:
  Criminaliteit, armoede, betere scholing voor iedereen, financien op orde brengen, werkgelegenheid voor iedereen, nieuw ziekenhuis/gezondheidszorg, schoner millieu.

  Onafhankelijkheid kan altijd nog.
  probeer ook met anderen samen te werken.
  maar niet met de maffia……

  note:
  met beter onderwijs voor iedeeen, bedoel ik niet gratis onderwijs voor iedereen.
  alleen wel gratis voor de mensen met een laag inkomen.

 31. Het zal toch niet zo zijn dat Wiels Curacao opzet tegen Nederland, Curacao (desnoods financieel) onafhankelijk maakt,.. en voordat het misgaat zit zijn termijn erop en zit hij aan de andere kant van de oceaan. Dit hele verhaal klinkt meer alsof hij dingen voor zichzelf aan het regelen is in plaats voor Curacao.

  Nog meer van zulke Wiels ideeen….
  Nu al…. doet hij dingen waar momenteel het merendeel niet voor kiest.. Ik zou hem maar tegenhouden.

 32. Frappant, jij schijnt alles te weten over Wiels stamboom. Kan jij mischien vertellen of hij een nakomeling is van Tula? Die zat namelijk ook op een plantage bij Westpunt in de buurt.

 33. @Zorro, 31okt .2012 om 12:14,
  Zorro, je bent een man uit duizenden. Gelukkig heb je die masker op. Jij weet iig wel wie Brown is, dat weten we allebei. Zeg maar, ouwe jongens krentebrood. 😆

 34. Allen!

  Ik zou mij toch echt niet zo druk maken op dit forum over Wiels, van Raak eetc.
  Ten eerste heeft v.R. niets te zeggen, die blaat alleen maar en moet zich een keer met de Nederlandse politics bezighouden. De zorgverzekering bijv. die velen volgend jaar met het nieuwe regeerakkoord zullen treffen.
  Wiels, ach, die heeft laten zien in 24 maanden niets te hebben gepresteerd, behalve dagelijks zijn onzin te verkondigen op radio/tv.
  De man heeft een enorm minderwaardigheidscomplex wat denkelijk te maken heeft met zijn verleden. Wel vrouw, geen vrouw, wel man, geen man. enz/enz.

  Verder is er nog minder dan een kwart, veel minder van zijn achterban die onafhankelijkheid zouden willen, maar dan wel met behoud van paspoort. Vandaar dat hij met de onzinnige suggestie aan de hand doet om 2 paspoorten te hebben.
  Let we; Ned. is al jaren bezig om 2 paspoorten te ontraden indien mogelijk.
  Dus ik zou zeggen probeer wat minder tijd aan die vent te besteden.
  Er zijn denkelijk andere ondeerwerpen die de aandacht zouden kunnen verdienen.
  Bijvoorbeeld met dan 1/4 van d mensen hier op het eiland die niets te vreten hebben. En dan doel ik op moeders met kindertjes.

  Kom toch op, mensen. Laat die gek.
  En van Raak? Ach ik denk dat zijn fractievoorzitter hierin zou moeten mengen en hem terugfluiten.

 35. Haha,

  De dubbele nationaliteit moet dan blijven bestaan.
  Ja lekker bedacht; ik maak Curacao onafhankelijk, en mislukt dat…dan kan ik naar Nederland.

 36. @ Nardy. “Een revolutie is pas revolutie als ze het welzijn van het collectief verbetert.

  En wie kan dat beter weten dan SB. Zijn “revolutie” was niet meer dan een opstootje van een stelletje stomdronken hersenlozen en heeft op geen enkele wijze het collectief verbeterd mede omdat er geen follow-up op gekomen is. En toch was hij zo trots als een pauw, maar ja dat is dan ook het enige in zijn leven waarop hij volgens zijn immorele gedachten trots kon zijn. Hij is nog steeds de oudste drop-out van het eiland en heeft alles gedaan wat god verboden heeft. Een voorbeeld voor niemand noch voor zijn nageslacht.

 37. In het land van de blinde is één oog de koning.
  Helaas al de 22% PS stemmers zijn en voorlopig even blind of één oog als hun mester

  6 eilanden zijn uit elkaar gerukt.
  De nonnen/ fraters hebben wel goed werk geleverd.
  Nederland heeft zijn grootste deel bijgedragen. Maar wij blijven maar bedelen. Nooit proberen wat voor ons zelf/familie wat goeds te bereiken.

  van de 22% Ps stemmers heeft Nederland het merendeel van hun familie met onderwijs, voedsel dak boven het hoofd en ook nog kinderbijslag voorzien.
  Onafhankelijkheid oké! haal eerst je eigen groep binnen om te helpen het land op te bouwen. Velen zitten in het vak nietsdoende,handen op houden en maar van het leven genieten. Heeft deze meneer het over voor zijn eigen volk?
  Suriname heeft veel leven gekost door één dictator; nog fris in ons geheugen.

  Jullie doen niets anders dan steeds maar gezinnen en familie bevolkingsgroepen uit mekaar rukken.
  Elke land probeert langzamerhand in harmonie door het leven verder. We hebben mekaar nodig.

  Ik waarschuw Wiels en zijn cornuiten: Gods arm is niet te kort om in te grijpen; Je krijgt de kans om door te gaan.De weg naar de verdoemenis volgt jij alleen.

  Het eiland Curacao streeft ernaar rust, vrede, respect harmonie. Rijkdom merk je wanneer dit alles ten orde is.
  Jij hebt dit niet gekend in je jonge jaren dus kan het moeilijk delen.
  Ga maar terug naar de hondehok blaffen, jij bent nog niet genezen van de roerige tijden.
  Jouw karakter heeft onrust bezorgd in jouw familie dus een leider zou jij zeker nimmer wezen.
  Dit geldt voor alle farizeeen die het land onder drukt.

 38. En niemand vraagt zich af waarom hij nu VIJF jaar zegt en niet VIER jaar, de periode waarin de komende regering zou kunnnen dienen.
  VIER jaar om ravage aan te richten en daarna mag de onafhankelijkheid overgedragen worden aan de volgende regering.

 39. @makamba: goed punt, behalve parlementslid heeft Idina GEEN ENKELE formele bestuurder-status op Cur en het is nog maar de vraag of hij dat zal krijgen! NL (in casu de Tweede Kamer dreigt ook in deze val te lopen). Hij heeft dan wel net 1 zeteltje meer dan een aantal andere partijen, maar voor de rest is hij nog helemaal niets, behalve gekozen parlementslid. NL moet dus heel erg oppassen met het maken van afspraken (hoewel dat natuurlijk ook lange adem gaat worden). Referdum is ook nog niet gehouden (voor NL steeds een voorwaarde geweest). Wie gaat deze dictator eindelijk een halt toeroepen? Op die manier kunnen wij ook wel een stappenplan naar de Tweede Kamer sturen, als “ongeruste burgers van Curacao”.

  @Jos; het gaat er niet om wat Idina wel of niet wil en wel of niet zegt, het gaat erom dat hij zijn kop moet houden en geen formele stappenplannen heeft te bedenken en te sturen, zolang hij geen bestuurder is en ik heb van die malloot begrepen dat hij ook helemaal geen bestuurder wil worden! Als hij zich wil bewijzen, moet hij dat doen als bestuurder of hij moet dat bewijzen aan andere bestuurders overlaten (die hij wel of niet influistert wat ie wil, dat is iets anders). We zijn al een bananen-republiek, maar het wordt gvd steeds erger. Straks gaat die idioot nog rechtstreeks onderhandelen met het buitenland. Stel je voor dat de fractievoorzitter van de VVD, in de Tweede Kamer, op persoonlijke titel een stappenplan gaat sturen naar Cur, omdat de VVD toevallig de verkiezingen gewonnen heeft. . . hallo PAIS, PAR, PNP. . . slapen jullie nog of zo???

  @ u zegt?: precies, het beeld van de rebellerende teener, die met de credit card van pa en ma de wereld wel eens even gaat veroveren. De eerste dag slaapt hij nog braaf in zijn tentje, de volgende dag holt hij naar het dichtstbijzijnde hotel, voor een comfortabele nachtrust. Idina’s plannen zijn geen middel tot, maar doel in zichzelf. Onafhankelijk landje spelen, maar met Nederlands geld en een Nederlands paspoort. Dat deden wij als kind ook: kamperen in de tuin. . . als je dan bang werd ‘s nachts ging je gauw weer ‘t huis binnen. . .

 40. @ Anonymous. @Nardy
  U kent Stanley Brown niet. U weet niet met wat u maken heeft.

  Inderdaad met “WAT” en niet met “wie” u te maken heeft. Prijs je gelukkig, want je zou jezelf vervloeken hem wel gekend te hebben.

 41. @ Maria. De volgorde klopt volgens mij niet. Waarom is er niet eerst een referendum? Dan praten we daarna verder.

  De volgorder klopt prima zeker in het besef ook bij Wiels, dat de uitslag van het referendum al bekend is nl. GEEN onafhankelijkheid, maar het is altijd goed om informatieve voorbereidingen tijd te besteden maar wel zonder belangrijker zaken te versloffen.

 42. UTOPIE:

  Als alle partijen over hun vooroordelen kunnen stappen.
  hun haantjes gedrag even niet mee nemen in de onderhandelingen.
  Alleen kijken naar het belang van Curacao…
  dan zou de combinatie: PAIS/PNP/PS/PAR een ideale combinatie kunnen zijn.
  in het belang van het land, samen de problemen aan pakken
  Goede en integere ministers, die verstand avan zaken hebben.
  Geen eigen belang na streven, maar voor het volk willen werken aan een gezonde samenleving.
  Onderwijs / Gezondheidszorg / misdaadbestrijding / financien/ armoede bestrijding/ opbouw van toerisme / schoner millieu/
  om maar een paar belangrijke punten te noemen die heel hard aangepakt moeten worden.
  geen dictators maar bestuurders die goed kunnen samenwerken.

  maar zoals gezegd het is een UTOPIE….

  onze politieke haantjes zijn daar nog lang niet aan toe.
  het puberale gedrag moet zegenvieren.
  Het eigenbelang is hoofdzaak.
  ZO JAMMERRRRRRRRRRR……………..

 43. @Titanic, zoooooo, hoe kom jij erbij dat Wiels van Surinaamse komaf is? Dacht je misschien omdat hij een Nederlandse achternaam heeft? Er zijn heel wat Curacaoenaars met een Nederlandse achternamen die niet in Suriname voorkomen. Maar laten we het over Wiels hebben. Waar heb je dat verhaal opgedoken dat Wiels van Surinaamse komaf is????
  Ter informatie beste Titanic, Wiels stamt letterlijk af van de Slaven van Sabaneta en Westpunt. De ouders van zowel zijn overgrootmoeder en overgrootvader zijn nog slaaf geweest op Bandabou, o.m. op Landhuis Savonet en Kenepa etc. Ik zou maar niet in het wilde weg uitflappen wat anderen beweren. Doe je huiswerk Titanic. Volgens bepaalde Surinamers zou ook Schotte van Surinaamse komaf zijn. Ook een vreemd verhaal. Waar halen jullie die verhalen vandaan? 😆

 44. @Anonymous en @Jos

  Idd, ik ken Stanley Brown niet (wel veel over gehoord). Maar dat hoeft in dit geval ook niet.
  Zijn visie (zoals onder beschreven) op dit onderwerp vond ik heel concreet en zeer sterk beargumenteerd. Die wilde ik dus anderen niet onthouden. Vooral dit stukje:

  “Een revolutie is pas revolutie als ze het welzijn van het collectief verbetert. Maar met de onafhankelijkheidsvisie van Wiels wordt dit volk niet beter. Want we hebben niks. Geen exportproducten, geen mijnen, geen olie, geen gas. Wie wil er nu onafhankelijk worden van één van de allerrijkste landen ter wereld? Dan ben je toch gek, swa!”

  Vinden deze argumenten echt niet steekhoudend?

 45. @Titanic, hahaha, dan weet jij beter dan Wiels waar hij vandaan komt. Wiels is mucha di Bandabou. Jij, komt zeker uit Suriname vandaan en denkt Curaçaoënaars met een Nederlandse achternaam ook uit Suriname komt, he.
  Als je Wiels wilt beledigen dan moet je hem “Surinamer” noemen, hahaHHHHHHAAAA
  No bruwa, swa. HahahaHHHH

 46. @Jos, Ja IBM, GM, MITSUBISHI, BP, WALLMART, Siemens, AXA en NEstle willen allemaal naar Curacao komen.

  En laat hem maar snel zijn met zijn offshore plannen want op dit moment zijn de offshore bedrijven op Curacao juist van plan om het eiland te verlaten!

 47. Die enorme spagaat van het Curacaose Nationalisme: Enerzijds onderwijs in het papimaments voorschrijven, en vervolgens de drang om dat naar binnengekeerde volk als souverein volk te lanceren! Ik noem dat onmenselijk.

 48. Onafhankelijkheid is gewoon zelf! geen dubbele paspoorten en geen geld meer. Ze haten ons toch al zo op Curacao en dan wil je maar de lusten blijven houden.

 49. Ik baal er keihard van dat ons land geen politici produceren die het goed voor hebben met de bevolking. Het zijn allemaal egotrippers. Ik ben niks, ik kan niks, dus ga ik de politiek in is tegenwoordig het motto. Wiels is van Surinaamse komaf. Laat hem daar lekker zitten. We zitten op een ramkoers richting de ijsberg. We hebben nu meer dan ooit een regering nodig, die vertouwen uitstraalt. Die met zinnige plannen komen. Blijft U het strijkorkestje op de Titanic?

 50. @ Jos,

  Wiels heeft de afgelopen 2 jaar de tijd gehad om vast de fundamenten te leggen voor al zijn mooie plannen.
  Het enige wat we hebben gezien zijn wegrennende investeerders, oplopende werkloosheid, een explodered overheidstekort en geen enkel plan hoe we daar weer uit zouden moeten komen.
  Sterker nog, één van de coalitie partners wist gisteren nog te ontkennen dat de overheid een tekort heeft.

  Jos, ik weet niet onder welke boom jij leeft, maar misschien eens handig om af en toe je ogen en oren open te doen en die gekleurde bril af te zetten. Curacao staat er zeer slecht voor en dat gaat Wiels zeker niet in 5 jaar oplossen. Al helemaal niet wanneer hij doorgaat met iedereen aanvallen en beledigen.
  Als hij zo doorgaat liggen we, met z’n allen, over 5 jaar aan het infuus.

 51. Ik stem in ieder geval tegen dit plan.

 52. De volgorde klopt volgens mij niet. Waarom is er niet eerst een referendum? Dan praten we daarna verder.

 53. Wat ik al tijden roep, Hoe wil men op dit eiland Onafhankelijkheid prediken en überhaupt willen.
  Waar wil men het van bekostigen, Land Curaçao zit al diep in de geld problemen er heerst in de gehele wereld een financiële crises, bedrijven houden de vingers aan de knip waardoor investeringen op een laag pitje staan, het eiland heeft totaal geen export producten of iets te bieden waar voldoende geld wordt gegenereerd. Over de hele wereld zijn naties bezig zich te verenigen en samen te werken en op deze Rots die niks te bieden heeft, prediken enkelen Onafhankelijkheid.
  Gekker moet het niet worden

 54. 15 jaar hoorde ik 2 jaar geleden uit Wiels z’n koker, 10 jaar hoorde ik 2 weken geleden uit Wiels z,n koker, 5 jaar hoor ik vandaag uit Wiels z,n koker.
  Terug lopende economische investeringen zowel vanuit buiten als vanuit binnenland worden mede veroorzaakt door onzekerheid over de toekomst van Curacao.
  Zelfstandigheid is mogelijk een mooi goed, maar je moet het wel kunnen betalen en om te kunnen rekenen op enige mondiale waardering liefst niet met crimineel verkregen geld.
  Mijn mening is dat de inwoners van Curacao onmogelijk het prijskaartje van volledige zelfstandigheid kunnen opbrengen. Daarbij komt het bewijs van de afgelopen 2 jaar dat integer bestuur en stabiele economie voorlopig ook niet haalbaar is.
  De problemen die een nieuwe regering moet oplossen zijn van financiele, sociale, economische en bestuurlijke aard.
  Een discussie over onafhankelijkheid geeft naar mogelijke investeerder, onze bursalen, onze toeristenindustrie, eigenlijk aan niemand een signaal af van stabiliteit en zal een nieuwe regering zeker niet helpen bij het oplossen van genoemde problemen.
  Jammer dat de prioriteit hier lijkt te liggen.

 55. Onafhankelijkheid bij een schuld van 1 miljard lijkt mij gemakkelijker/sneller haalbaar, haha.

 56. Grappig, die 5 jaar is precies na Wiels zijn theoretische regeerperiode, plus hij doet zaken met de SP en die heeft in Nederland ook helemaal niets te vertellen.
  Het is dus uiteindelijk weer een hoop geschreeuw in het luchtledige!

 57. en daar hebben we onze roeptoeter weer!! gelukkig kan hij dat niet bepalen en al helemaal niet waarmaken…gaat wel weer veel geld en tijd kosten

 58. Kan dat niet sneller???

 59. @Nardy
  U kent Stanley Brown niet. U weet niet met wat u maken heeft. Daar laat ik het maar even bij.

 60. @Nardy, als je Brown en vrienden GOED betaalt zeggen ze wat je wilt horen.
  Dus trek je maar niets van aan en laat de Brown-wind maar waaien, de man is al hoogbejaard.
  Dus niet serieus te nemen, ook niet toen hij jong was overigens.

 61. Dat is niet helemaal juist. In de brief staat er om iets duidelijker te zijn: een soeverein Cur. dat in ‘een periode van tussen de 5 en 10 jaar.’ bereikt zal kunnen worden. Wiels weet zelf wel dat vijf jaar te kort is om een soevereine status te bereiken.

 62. Thanks Nardy, ijzersterk stuk van Brown.

 63. Waarom moet men altijd de woorden van dhr. Wiels verdraaien?
  Sommige mensen hebben een dagtaak in het stoken.
  Dhr. Wiels zei dat Curacao binnen 10 jaar klaar voor onafhankelijk KAN zijn indien alles naar wens verloopt en de bevolking ervoor kiest vie een REFERENDUM!

  Wat die 5 jaren betref, heeft te maken met financieel onafhankelijk zijn, als alle goed gaat.
  Dhr. Wiels heeft goede offshore plannen en andere industriële plannen voor Curacao, en hij is al benaderd door multinationals hiervoor. Het zou Nederland sieren deze onderhandelingen niet te dwarsbomen, ZOALS ALTIJD want het is ook goed voor Nederland zelf.
  Dus, bij deze hoop ik dat Nederlandse bestuurders meewerken aan deze onderhandelingen / ontwikkelingen voor ons eiland.
  Geef dhr. Wiels een kans om zich te bewijzen, anderen hadden meer dan 16 jaren de kans gehad om zich te bewijzen, maar hadden er niets van gebrouwen.

 64. UW wens is ONS (REFERENDUM) bevel, oh dictator?

  voor meer Wiels: www.nosbaranka.blogspot.com

 65. Zit PS al in de regering? Kom op Wiels!
  Een paspoort was toch maar een reisdocument? En nu praten we over dubbele nationaliteit?
  Als je onafhankelijk wordt, moet je de trots hebben om je eigen en alleen je eigen nationaliteit te hebben.
  Zeer zwak argument hoor Wiels!

 66. Wielsje Wielsje toch wat jij wil lukt je echt niet, dit gezwam is alleen maar om je achterban koest te houden meer niet.En wat betrefd het vriendschapsverdrag met Nederland daar geloof je toch zelf niet in na al die jaren de Nederlander te hebben geschoffeerd.
  En gaat dat vrienschapsverdrag net zolang duren als met de PS/ MFK/MAN ( nog geen 2 dagen ) met dat geroeptoeter op een Paranoïde Neurotische dictator manier,inderdaad Nelson heeft gelijk laat je eerst eens goed onderzoeken in Nederland (je bent er toch regelmatig) bij de spychologie afdeling in het Zon en schild te Soesterberg,de kans zit erin dat je direct voor behandeling word opgenomen voor een paar jaar,de kans is ook groot dat ze je daar nooit meer laten gaan en in de zwaar beveiligde afdeling plaatsen

 67. Kan aan mij liggen maar onder welke titel neemt wiels dan contact op met Nederland?
  er is nog geen coalitie noch is hij minister president noch is er beleid gamaakt tav onafhankelijkheid noch heeft het volk hier zich met een meerderheid over uitgesproken.
  Volgens mij worden hier dus alle regeles overtreden en moet Wiles niet op de zaken vooruit lopen. Dit soort akties maakt het voor de SP ook alleen nog maar mogelijk om met PAIS een coalitie te vormen.

 68. Waar denk hij dit van te betalen, de drugs handel? dan kunnen we onze uitstekende politie ook afschaffen want dan maak net als bij Schotte de maffia hier de dienst uit als ze dat al niet doen.

 69. Stanley Brown heeft hierop een andere, enigszins rauwe, maar mi uitstekende visie:

  Uit De Telegraaf van 27 oktober 2012.

  Stanley Brown noemt onafhankelijkheid Curacao gekkenwerk
  ’Wiels gevaarlijk projectiel’

  HIJ WAS OOIT BERUCHTER dan Helmin Wiels. Politiek activist Stanley Brown geldt als één van de aanstichters van de Meirevolutie, die Willemstad in 1969 in vlam zette. Brown begrijpt Wiels, de winnaar van de recente verkiezingen op Curaçao, al…
  s geen ander. „Ik paste dezelfde tactiek toe.” Maar de ex-onderwijzer noemt streven naar onafhankelijkheid voor een ministaat als Curaçao gekkenwerk. „Wiels is een ongeleid projectiel, maar met een enorme vijver om uit te vissen.”

  door EDWIN TIMMER
  „In een land waar een groot deel van de bevolking ongeschoold is en financieel afhankelijk, daar functioneert democratie niet. Politici kopen hier stemmen! Waarom denk je dat de MFK, ondanks alle schandalen, toch is gegroeid? Als Gerrit Schotte honderd gulden maandelijks voor boodschappen biedt, kunnen velen dat niet weigeren.”

  „Wiels heeft een grote vijver waarin hij vist. Meer dan 60% op het eiland zit onder het bestaansminimum. Achtendertig van de achtenveertig wijken, zoals Wishi en Marchena, zitten vol werkloze ongeschoolden en drop-outs. Van de jeugd is 24% werkloos. Gemiddeld 12% van de bevolking. Zij zijn getraumatiseerd, hebben een lage zelfdunk. Ze slagen er niet in die rijkdom te behalen, die een toerist, een Makamba en wat Wiels de ’zwarte jetcrowd’ noemt – onze intellectuelen – uitstralen.”

  „En wat doet Wiels? Hij vergroot dit emotionele trauma! Hij bevestigt die mensen in hun achterstand. In hun perceptie van een slavernijverleden, dat op Curaçao niet eens zo heeft bestaan. Of in elk geval onderdeel was van een tijdgeest waarin die wrede straffen ook golden voor boeren of heksen in Europa.”

  „Al negen jaar lang klinkt op radio en tv: ’Hoe kom jij zo arm? Door die Makamba’s! Nederlanders willen ons uitbuiten! Stuur ze terug in plastic zakken!’ Er is een afkeer gecultiveerd van Nederland, van blanken. Maar Wiels’ volgelingen hebben geen benul van wat het effect van onafhankelijkheid zal zijn. De welvaart zal zakken naar niveau Barbados. De escaperoute – studeren in Nederland – sluit. Voor investeerders worden wij gewoon één van de Caribische eilanden met een goede haven.”

  Wiels zegt dat hij geen cent aan propaganda heeft besteed.

  „Onzin. Ik weet wat een campagne kost. T-shirts: vijf gulden. Vlaggetjes? Zo’n ding maken, ophangen en weer verwijderen kost veertig gulden. Het zou best kunnen dat er tientallen miljoenen omgingen in de hele verkiezingsstrijd, maar Wiels’ eigen campagne was één van de duurste! Al die uren op radio en tv, dat kost handenvol geld.”

  „Deze verkiezingen waren niets minder dan een staatsgreep van de maffia. Waar denk je dat die campagnefondsen voor Wiels vandaan kwamen? Van de belangrijkste gok- en casino-ondernemers.”

  „Wiels zette Ivar Asjes achter hem op de lijst, vóór alle trouwe partijleden. Terwijl Asjes bij geen enkele partij aan de bak kwam. Maar zijn schoonvader, Cocochi Prins, is één van de rijkste casino-ondernemers op het eiland. Daarom was Asjes, die zelf nota bene in Volendam is geboren, ineens van harte welkom in deze anti-Nederland-partij!”

  Wiels’ sterkste wapen is zijn beschuldigende vinger.

  „Hij wil dat zijn volk mondiger wordt. Maar door zijn vuilbekkerij ontaardt mondigheid in onbeschoftheid. Vooral in de richting van Europese Nederlanders. Zo van: wij werden altijd onderdrukt, nu zijn jullie aan de beurt.”

  „Wiels probeerde ook mij stil te krijgen. En mijn vrouw, Annemarie Braafheid. Een icoon, omdat ze in 1968 als eerste zwarte vrouw Miss Curaçao werd. Hij verguisde haar. Zo doet hij dat. Intimideren, belachelijk maken, mensen in een hoek zetten. Maar ik ben meer getto dan Wiels. Als je mij uitlokt, ben ik gemeen.”

  „Op de radio trapte ik terug: ’Die vrouw die naast je zit, Wiels, die heb ik gehad voor geld! Je vader is een dronkenlap en heeft je als kind mishandeld vanwege je seksuele geaardheid, die hij niet kon accepteren. En je zussen zijn knettergek.’ Hij heeft mij nooit weer aangevallen.”

  Hoe kunt u Wiels zo bekritiseren? U was zelf net zo.

  „Dat klopt. Maar waar zijn beweging racistisch is, was ons protest een vakbondsstrijd. Die liep wel grotendeels langs kleurlijnen, maar daar ging het niet om. Waren wij tegen Nederlanders in ’69? Nee, dan waren we wel naar Emmastad gemarcheerd. Wiels maakt er een racistische strijd van, met economische elementen. Hij is gevaarlijk, want hij heeft geen ideologie. Het is een ongeleid projectiel.”

  „Als je socialist bent, zoals hij zegt, dan verlaag je de winstbelasting toch niet? Dan versoepel je toch geen regels voor casino’s? Dan verhoog je de btw toch niet? Als hij echt iets wil doen, moet hij gaarkeukens invoeren! Want de oorzaak van die achterstand onder zijn kiezers ligt in de moederschoot.”

  „Veel zwarte zwangere vrouwen eten shit. Het kind is ondervoed voor het ter wereld komt. En die achterstand haalt het nooit meer in. Het is volgens mij de enige verklaring voor al die drop-outs op de scholen. Men eet altijd het goedkoopste, nooit vis, groente of fruit. Alleen maïsmeel en kip. Spierballen krijg je daarvan, zoals je aan Wiels kunt zien. Maar brains, ho maar.”

  Lange tijd bleef Brown in het communisme geloven, maar toen de Muur viel, vielen ook hem de schellen van de ogen. En op reis door de regio drong het al snel tot hem door dat onafhankelijkheid vaak alleen ellende oplevert.

  „Wij zitten hier in een aards paradijs! Er zijn weinig landen met zo’n goed vangnet. Duizend gulden aow is te weinig om van te leven, maar het is er wel. Net als medische hulp. Voor elke arme volledig gratis! Dat is allemaal opgebouwd met Nederlandse hulp en Nederlands kapitaal. Nog steeds wordt vier vijfde van onze infrastructuur met Europees geld aangelegd.”

  „Een revolutie is pas revolutie als ze het welzijn van het collectief verbetert. Maar met de onafhankelijkheidsvisie van Wiels wordt dit volk niet beter. Want we hebben niks. Geen exportproducten, geen mijnen, geen olie, geen gas. Wie wil er nu onafhankelijk worden van één van de allerrijkste landen ter wereld? Dan ben je toch gek, swa!” — with E Korant Verídiko II and stanley brown.

 70. Suriname is onafhankelijk en sommige politici daar voeren nog steeds anti Nederland campagnes en politici hier behandelen het land nog steeds in de context van onze historische en maatschappelijke banden. Ik vraag me af of – onafhankelijk is Curaçao al – het doorsnijden van de formele koninkrijksrelatie ook maar iets zal veranderen aan de politieke werkelijkheid van morgen.