• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag wijdt Joseph ‘Jopi’ Hart, namens de Otrobanda groeperingen, een brief aan de locatie van het nieuwe ziekenhuis.

Anders dan wat er is gepubliceerd in de pers, is er nog GEEN definitieve beslissing waar het nieuwe ziekenhuis gebouwd gaat worden. Het feit dat USONA vorige week een presentatie heeft gehouden voor veel vertegenwoordigers in de zorg, was niets meer dan dat: een presentatie, waarbij de meerderheid van de aanwezigen ernstige twijfels hadden over hetgeen er werd gepresenteerd. Hier volgen enkele van de kritische opmerkingen:

–  Men twijfelt of een ziekenhuis met 300 kamers slechts tussen 100 en 200 miljoen US dollar kan kosten. USONA was niet bereid het gehele plan uit te leggen, laat staan de garantie te geven of het plan alles behelsde.
–  Ook betwijfelt men of de bouw binnen twee jaar te realiseren is.
–  Er is twijfel over het idee om een 30-jarige contract aan te gaan met de aannemer, wanneer hij aansprakelijk blijft voor eventuele mankementen in de constructie. We kunnen ons het avontuur met de nieuwe luchthaven bij Hato nog goed herinneren, toen de aannemer ook een 30-jarig contract tekende om meteen na de opening de hele handel te verkopen en met de noorderzon verdween. Helemaal verbaasd was men toen er verteld werd dat Ballast Nijdam de aannemer is, die de spreker aanprees en diens goede naam garandeerde, terwijl dit NIET het geval was in de Nederlandse pers!
–  Ook is er geen zekerheid of er een aanvullende weg komt om de toegankelijkheid via de Nieuwe Havenweg te verbeteren, die tijdens Thomas behoorlijk onder water was, evenals het Amstel terrein zelf. Er is een belofte van de overheid, maar niks op de begroting. Uiteindelijk zal het volk weer voor de kosten van meer dan 10 miljoen moeten opdraaien.

Velen van de aanwezigen vroegen zich af waarom er geen ruimte is in het Nationaal Dialoog om het alternatieve plan van SEHOS te presenteren om het nieuwe ziekenhuis te bouwen naast het bestaande. Hierdoor komt er nog een mogelijkheid voor een dialoog, omdat er nog steeds een Nationaal Dialoog gaande is. Niets is nog definitief. Het is daarom juist aan te bevelen om te luisteren, om opbouwende kritiek te geven, om diegenen die moeten beslissen zoveel mogelijke informatie aan te reiken.

En, beste mensen, geloof me wanneer ik u vertel dat het plan voor een nieuw ziekenhuis in Otrobanda alle twijfels zal wegnemen met betrekking tot deze locatie, die 160 jaar lang GEEN overstroming heeft gekend, waar de toegankelijkheid is gegarandeerd via verschillende routes vanuit het Oosten en Westen, waar er geen bijkomende kosten zijn verbonden voor terrein verhoging om overstroming te voorkomen. Een terrein dat groter is dan Amstel, waar elk jaar telkens een nieuw gedeelte wordt opgeleverd en meteen operationeel is, in plaats van een onbekend aantal jaren te blijven zuchten en steunen in een oud gebouw. Wat kunnen we nog meer wensen?

21 reacties op “Ingezonden: Nieuw Ziekenhuis: Otrobanda of Amstel?”

 1. Over 15 jaar praat men nog steeds over de bouw van een nieuw ziekenhuis. Mark my words.

 2. Alle posts zijn herhalingen van de afgelopen jaren.

  Prof. Pinedo had het voor elkaar en men heeft er nadien een zooi van gemaakt:

  http://www.fmtgezondheidszorg.nl/570/

 3. @Zorro, jaja. Een ziekenhuis a la Hollandse style werkt niet in de tropen.
  In principe is onze eigen ziekenhuis qua ventilatie goed alleen is het een en ander onpraktisch.
  Dat model ziekenhuis van jou is eentje waar de airco’s dag en nacht moeten draaien, weet jij wel wat dit kost?
  Laat een Curaçaose architect zelf ons ziekenhuis ontwerpen.

  Kant en klare ontwerpen moeten ook PASSEN in een land met een andere klimaat en weersomstandigheden!

 4. @ ongerust,

  Jouw laatste opmerking is nu precies hetgeen ik (en anderen) bedoel te stellen: ‘Curacao kan het zich niet veroorloven !’.

  Natuurlijk zouden bepaalde oplossingen gewenst zijn, maar af en toe moet je gewoon de ‘tering naar de nering zetten’ en tot de conclusie komen dat het een droom zal blijven.
  Dan kun je nog jaren doorgaan over hetzelfde idee, maar mijn insteek is dat je dan beter op zoek kunt naar iets wat wel binnen het financieel haalbare ligt.
  Vergeet namelijk niet dat het niet alleen de bouw van het ziekenhuis zal zijn, het gaat ook om de exploitatie, het onderhoud, vervangen van apparatuur etc. De kosten zullen dus vele malen hoger uitvallen dan alleen de bouw.

  Juist wanneer je dat al weet, en daar ook nog eens aan koppelt dat de SVB bijna blut is, dan weet je dat een groot, nieuw ziekenhuis volstrekt onhaalbaar is. Dat zou niet alleen de financiële doodsteek voor het ziekenhuis worden, maar ook voor het eiland.

  Natuurlijk is de oplossing van verschillende klinieken niet optimaal, sterker nog, is verre van optimaal, maar wellicht momenteel het enig haalbare alternatief.

  Alle discussies van architecten, politici, pastechi houders en anderen moeten gewoon even op zij worden geschoven. Eerst kijken wat er maximaal voor de bouw beschikbaar is en dat budget deel je dan door 2 en dat worden dan de maximale bouwkosten. Zoals eerder aangegeven heb je vaak te maken met immense overschrijdingen van de bouwkosten, dus dat moet je incalculeren. Niet de kop in het zand steken en doen alsof je neus bloedt.
  En op basis van dat beschikbare budget gaan we dan kijken naar mogelijkheden, niet andersom.
  Grootheidswaanzin is wel het laatste waar we op zitten te wachten.

 5. @jossy, in mijn dromen ben ik ook rijk..

  droom maar verder

 6. @Sjors, we houden nu zelf het geld wat de Japanners aan Nederland betalen om in onze zeeën naar tonijn te vissen en dat gebruiken we ervoor, Sjorsje.
  Werd hoogtijd!

 7. @Smile, we kunnen ook het ziekenhuis bouwen op Klein Curacao en dan een grote brug van oostpunt naar Klein Curacao.. alles is mogelijk.. als je maar geld hebt.. en dat heeft Curacao niet!

 8. We vergeten allemaal, dat zijne eminentie Pinedo een ziekenhuis “klaar” had en dat hij vooral de nodige investeerders achter zich had staan dus geen gezanik over geld. Helaas stond de naam “PAR” erboven en moest het van tafel geveegd worden zoals bij zo veel andere zaken.

 9. Aan de overkant van De UNA ligt ook nog een prachtig terrein.
  dicht bij Hato, redelijk centraal op het eiland.
  en dicht bij de UNA…

 10. @Edgar: een aantal losse klinieken, dat was het oorspronkelijke advies van ik meen KPMG, maar kan ook een ander bureau geweest zijn. Ik heb zelf het idee, dat deze versnippering, waar men in NL nou juist heel erg van af wil en dat is niet voor niets, er alleen maar voor gaat zorgen dat je straks 10 net-niet klinieken hebt, in plaats van 1 alles-bij-elkaar ziekenhuis. Wordt je straks van kastje naar de muur gestuurd, want het blijft Curacao! Zo van: “nee, meneer, die behandeling doen wij hier niet en de behandelend arts is op paranda, u moet naar de kliniek in wijk x. Wat zegt u? U weet niet waar dat is en uw kind heeft zoveel pijn? Tja, daar kunnen wij ook niets aan doen.” Allemaal al meegemaakt hier.

  Nee, er moet echt, waar dan ook, een groot, modern en goed bereikbaar (heb je wel eens geprobeerd om bij het SEHOS normaal te parkeren?) ziekenhuis komen, dat aan de modernste eisen voldoet. Cur gaat zich dat nooit kunnen veroorloven, dus misschien moet Cur daar maar over onderhandelen met NL, in plaats van over ‘souverein landje spelen’!

 11. Die curacao ;se belasting betalers die in nederland wonen . die zijn er meer dan genoeg die hard werken .sjorsje …

 12. Wie gaat dit betalen???????????????

 13. @ Smile,

  Natuurlijk kun je het Amstel terrein zo prepareren dat het nimmer zal overstromen. Echter……….dat kost geld………zeer veel geld en dat is helaas niet aanwezig.
  Het gaat er dus om iets te bouwen voor het beschikbare geld, niet om iets te bouwen waar GEEN geld voor is. Dat laatste kan namelijk iedereen, maar daar heb je zo weinig aan.

 14. Een ziekenhuis moet niet op een plaats worden herbouwd om de winkeliersvereniging een plezier te doen, en dat is nu het geval, het moet ook niet gebouwd worden om bevriende terreineigenaren (amstel terrein) een plezier te doen, de gemeenschap moet daar aan mee betalen.

  Een ziekenhuis moet een centrale ligging hebben, de bevolkingsaanwas vindt steeds meer richting westpunt plaats. Er zijn voldoende terreinen wat meer richting bandabou die voor alle zijdes van het eiland goed en snel bereikbaar zijn. De suggestie om het bij de UNA te bouwen is zo gek nog niet.

 15. Amstelterrein zou overstromen? Ze hebben Nl voor de helft onder zeenivo gebouwd, een ziekenhuisje moet ook wel lukken dan.

 16. Vurig pleidooi van Jopi Hart. Helaas niet overtuigend genoeg voor mij, gezien de eerder gerezen argumenten voor Amstel.

  De zaken die Birgit opnoemd (“Jopi, richt je op wat een leeg Sehos-gebouw allemaal kan betekenen voor Otrobanda! Denk aan een museum voor de cruise-toeristen, een sociale en creatieve ontmoetingsplaats voor jongeren en/of een ouderencentrum.”) zijn daarentegen wel interessant……

 17. @Birgit

  Voorbeelden te over:

  OLVG, Amsterdam
  ST. Lucas, Amsterdam
  Beide hoogwaardige ziekenhuizen (OLVG zelfs jarenlang als nr. 1 in Ned.) waar ook nieuwbouw werd gepleegd, en oude gebouwen werden gerenoveerd.
  We hoeven het wiel niet iedere keer opnieuw uit te vinden.
  We moeten af van het vriend/oom/tante/neef gedoe, want dat is nu de werkelijke reden om elders te gaan bouwen.

 18. In Otrobanda, klaar. Beginnen met bouwen, herbouwen, verbeteren enz. En graag op zeer korte termijn. Het is 2 voor 12.

 19. Beter een half ei dan een lege dop! Of FANTASY ISLAND (van slechts 150.000 inwoners) ? In fasen op het huidige SEHOS terrein is MISSCHIEN nog wel iets haalbaar: geldkwestie. . Een nieuw ziekenhuis op het Amstelterrein zeker niet : de bouwkosten, nu al niet op te brengen, zullen in werkelijkheid verdubbelen en nog meer dan dat. Dat is “regel” bij dit soort projecten. Is natuurlijk daar wel het “zwembad” op de begane grond op de meest onmogelijke tijden bij de prijs inbegrepen 🙂

 20. Iedereen kan van alles willen,maar uiteindelijk zal het gaan om………’Wat gaat het kosten’ en ‘Hoe gaan we dat betalen’ ?

  Wanneer er geen geld is voor plan A, maar wel voor plan B dan kan er maar 1 conclusie zijn……dan moeten we voor plan B gaan en plan A gewoon vergeten.

  Het Amstel terrein heeft zeer veel nadelen en de kosten van het nieuwe ziekenhuis zullen Curacao de das om doen. Misschien moeten we naar een aantal klinieken toe i.p.v. 1 groot ziekenhuis. Die kunnen zich dan specialiseren en ook al is het niet ideaal, het is wel betaalbaar.
  Wat hebben we er aan wanneer we straks een pracht van een pand hebben, dat vervolgens in 10 jaar weer tot schroot wordt omgetoverd omdat er geen geld voor onderhoud is ?

 21. Zijn er nog andere mensen behalve Jopi Hart die het verhaal van een nieuw ziekenhuis op het oude terrein geloofwaardig achten??

  Er ligt al jaren een dik rapport op tafel, waarin duidelijk wordt gezegd wat de nadelen zijn voor die bouw, zoals het feit dat de locatie en directe omgeving van het Sehos jarenlang een grote bouwput zal zijn. Lijkt me helemaal funest voor de kwaliteit van zorg. Laat staan dat naast het opbouwen er ook afgebroken moet worden, wat natuurlijk alleen maar meer geld gaat kosten.

  Jopi, richt je op wat een leeg Sehos-gebouw allemaal kan betekenen voor Otrobanda! Denk aan een museum voor de cruise-toeristen, een sociale en creatieve ontmoetingsplaats voor jongeren en/of een ouderencentrum. Het gebouw is immers groot genoeg, en de overheid weet volgens mij ook niet wat ze ermee willen doen als het eenmaal leeg staat.

  Net doen of de discussie over de plek nog open is terwijl de bouwtekeningen voor het Amsteterrein al op tafel liggen, helpt niemand. Het zou een grote verkwisting van geld en tijd zijn na een openbare aanbesteding waar Nedam het beste uit de bus kwam. Het helpt ook Otrobanda niet, aangezien de wijk voor weinig anders nog in het nieuws komt.

  In plaats van weer alle plannen omgooien om emotionele redenen, laten we vooruit kijken.