• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak is positief over de toenadering die Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels zocht. Wiels wil samen met de Nederlandse politicus een stappenplan ontwerpen om onafhankelijk te worden.

Onafhankelijkheid zal volgens van Raak heel moeilijk worden omdat Curaçao failliet is. “Maar, als het de keus van de bevolking is, moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt. Ik ben wel bang dat corruptie, vriendjespolitiek, witwaspraktijken en internationale drugshandel zullen verergeren als Curaçao onafhankelijk wordt”, aldus Van Raak.

Vijf jaar
Het stappenplan dat Wiels met Van Raak wil gaan ontwikkelen, moet binnen vijf jaar een nieuwe relatie met Nederland opleveren. Eerder zei Wiels dat er tien jaar nodig is voor Curaçao onafhankelijk kan worden. Van Raak zei na de verkiezingsuitslag van 19 oktober dat een keuze voor Wiels een keuze voor onafhankelijkheid is.

Van Raak in gesprek met Rick Hart van Radio Hoyer

58 reacties op “Van Raak positief over gesprek met Wiels”

 1. Tur makamba ta spanta wega di WIC a kaba. Verdrag IVESCR wacht maar ff dunga weet alles en hij komt eraan.

 2. Een wat vertraagde reactie, ja ook ik zit wel eens onder een boom een pilsje te drinken. Maar nu even ter zake : is het jullie ook opgevallen dat onze loudmouth oftewel roeptoeterende loudmouth zijn brief aan van Raak in het Nederlands geschreven heeft, wie zou hij daarvoor ingehuurd hebben ?

 3. @chopie

  hoog niveau???

 4. @curazon honesto, zolang curacao er een zooitje van maakt en om geld blijft bedelen dan heeft de heer van der Raak alle recht om hiervoer te praten, bevalt je dat niet dan lekker onafhankelijk worden!

 5. @ Sander

  Schijnbaar wisten deze twee heren het op hoog niveau met elkaar te onderhandelen (ja onderhandelen). Soms is het goed om vooroordelen voor jezelf te bewaren en achteraf je mening te geven.

 6. @Zorro

  Binnen niet onafzienbare tijd zal ik je wederom hiermee confronteren en dan met CIJFERS en DATA en de DADERS.

 7. Volgens mij wilde Wiels per 10-10-10 een schuldbekentenis voor de Curaçaose tekorten met een afbetalingsregeling met de schuldeisers PLUS 1 miljard euro van Nederland voor nieuwe investeringen. Haha, en dat met een minister van Financieën genaamd Jamaloodin en een PM genaamd Schotte. Het geld zou dan nu al in duistere zakken verdwenen zijn. Wiels toch!

 8. @ Van Speyk. Waarom heb je niet begrepen, dat het niet openbaar maken van een flinke schuld door de PAR absoluut onmogelijk is en ook hun taak niet. Jij weet blijkbaar als enige dat dit is gebeurd en alleen dat al is onmogelijk. Na de schuldsanering zat PAR niet in de regering en die regering heeft ook geen enkele verborgen schuld openbaar gemaakt. en dat zou Jamaloodin zeker gedaan hebben. De enige vaststelling is, dat er een surplus van 50 miljoen was zoals in de Staten door Asjes is bevestigd ongetwijfeld na deskundige controle van Jamaloodin. Zelfs in de 22 maanden daarna is die vermeende schuld niet aan het licht gekomen en dat zou koren op de molen van Schotte c.s. zijn geweest. Het is echter gebleven bij valse beschuldigingen zoals deze van jou.

 9. @Zorro: Ben je nu echt zo onnozel om te denken, dat Nederland bij de intensieve controle een flinke schuld over het hoofd zou hebben gezien! Nederland moest op de cent nauwkeurig weten wat de totaalschuld was, want ze gaan niet met een natte vinger in de lucht een willekeurig bedrag saneren.

  Wijsneus dit heb ik geschreven: Na de schuldsanering heeft PAR een flinke schuld NIET openbaar gemaakt.

  Als je Nederlands kan lezen dat ik het heb over NA, nogmaals, de schuldsanering.

  qoute
  Gebruik je hersens, indien aanwezig.
  unqoute

  Je hebt gelijk, ik heb geen hersens en evenzo alle landgenoten van jou waarmee ik wereldwijd voor Nederland gewerkt heb.
  Het is hier al bekend dat jij tot het “uber ras” behoort.

 10. praten over onafhankelijkheid is zo makkelijk , maar er komt echt heel veel bij , het is een traject en dat weten de heren ook verdomsgoed. Er moeten nog ( vooral op een vernatwoordelijke wijze ) nog zovele zaken geregeld worden eer Curacao in staat zal zijn om echt voor ( 100% ) onafhankelijk te worden , Dacht men dat je onafhankelijkheid kan dwingen zonder eerst een volks raadpleging , ik denk niet dat meer dan ‘t minimale percentage geacht door de VN aan stemmen zullen worden behaald ( of dan zullen bijv; alle in ‘t buitenland wonende Curacaoenaars niet mee mogen stemmen) , en zelfs zo , lijkt ‘t mij moeilijk om aan die percentage te geraken . ten tweede , ik ben er helemaal ermee eens , dat de meeste op Curcacao geboren Nlders , niet zomaar hun paspoort zullen inruilen , en vergeet dat maar van dubbele nationaliteit , want dat vliegertje gaat niet op , Nee ik ben ervan overtuigd , dat dit een hele lange process zal gaan worden om inderdaad dit te bewerksteligen , Wanneer echt iedereen met 100% zekerheid , zonder geruzie en als hele volk achter onafhankelijkheid staat , en de meerderheid in een referendum het minimale percentage getoetst aan de VN hebben behaald , dan pas denk ik dat dit binnen een periode van 5 jaar misschien gerealiseerd kan worden , anders spreken we al snel van tussen minimaal 10 – 15 jaar !!!! nogmaals het is altijd heel makelijk om te praten in theorie , maar de praktijk leert ons anders. De hele wereld is bezig om blokken te vormen en wij willen lekker onafhankelijk worden. De mensen moeten hun leering halen uit het geschiedenis , ( leest Indonesie + Suriname ) . Of misschien willen ze koste wat koste vechten voor onafhankelijkheid , al betekend dit ,een snelle dalling van dit eiland naar een echte derdewereld’s niveau , met heel veel armoede , hoge criminaliteit , corruptie , slechte onderwijs , het niet kunnen investeren in bijv; infrastructuur & gezondheidszorg , niet kunnen sparen om pensioenen te betalen , en god behoede ons als er ooit een natuurlijk ramp plaats vindt op Curacao. Nee ik denk dat wij nog een hele , hele lange weg te begaan hebben eer wij zover zijn !

 11. @ Curason Honesto. En als v.Raak nou eens de vriendjes politiek en corruptie en de zelfverrijking van politicie en burgemeesters enz in Nederland aan de kaak steld dan heeft hij werk genoeg en hoeft hij zich niet onnodig net Curacao te bemoeien.

  Ik moet je even wat vertellen. Van Raak is lid van de Tweede Kamer namens de SP en woordvoerder Koninkrijkszaken. Het is zijn werk/taak/plicht of hoe je het ook noemen wil om daarover zijn mond open te trekken in het belang van de burgers van Nederland en Curacao vooal na de miljarden schuldsanering, waarmee Curacao een gezonde startpositie verwierf, maar helaas niet voor lang. Daarom kreeg Curacao ook een aanwijzing en toezicht van het CfT.

 12. @ Van Speyk. Het was een LOKAAS om grote vriend Van Raak uit z’n tent te lokken.
  Na de schuldsanering heeft PAR een flinke schuld NIET openbaar gemaakt.

  Hoe krijgen we je toch van alle nonsens en liegen af? Van Raak lokte Wiels met succes en Wiels vroeg een gesprek dus niet andersom. Dat was het geval toen de PAR de PNP/MAN opvolgde. Waarom is die niet openbaar gemaakte schuld dan nog steeds niet bekend gemaakt of bewezen? Ben je nu echt zo onnozel om te denken, dat Nederland bij de intensieve controle een flinke schuld over het hoofd zou hebben gezien! Nederland moest op de cent nauwkeurig weten wat de totaalschuld was, want ze gaan niet met een natte vinger in de lucht een willekeurig bedrag saneren. Ze zijn geen jamaloodins, maar goed opgeleide financiele experts. Wat er is gesaneerd en wat er DANKZIJ COOPER is geherfinancierd zijn bedragen, die NOOIT veranderd zijn behalve door de R/E van de NAF t.o.v. de euro. Gebruik je hersens, indien aanwezig.

 13. Onafhankelijkheid zal volgens van Raak heel moeilijk worden omdat Curaçao failliet is. “Maar, als het de keus van de bevolking is, moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt. Ik ben wel bang dat corruptie, vriendjespolitiek, witwaspraktijken en internationale drugshandel zullen verergeren als Curaçao onafhankelijk wordt”, aldus Van Raak.
  Hopelijk lezen en begrijpen de P.S aanhangers van dit forum wat er staat. Hierin heeft van Raak gelijk allen heeft Van Raak niet maar dan ook niets te vertellen. Ik ken van Raak en heb hem een keer gesproken, een rare kerel echt een nerd. Wiels weet heel goed dat V.R. niets te vertellen heeft dit is tijd rekken. En als v.Raak nou eens de vriendjes politiek en corruptie en de zelfverrijking van politicie en burgemeesters enz in Nederland aan de kaak steld dan heeft hij werk genoeg en hoeft hij zich niet onnodig net Curacao te bemoeien. Niet Wiels Nederland of wie dan ook bepaald iets dat doet de Curacaose bevolking wel. Als dezen zich in uitzicht loze armoede wil storten so be it, vluchten naar Nederland zoals de Surinamers toen deden kan dan niet dus zullen ze naar Chavis moeten en die ziet ze al komen.

 14. @O. Reffus, thanks !

 15. Vervolg. (op een verkeerde toets gedrukt)

  DIT WIL DE PS NOOIT MEER.

  Het ministerraad regeert en het parlement controleert.

  DAN HEEFT DE OPPOSITIE OOK WAT TE DOEN EN NIET ALS DE AFGELOPEN TWEE (2) JAREN MET EEN GEZWAM OVER FUTILITEITEN.

  Voorbeeld: parlementslid Alkala-Walle had een heel goed vraagpunt aan de minister van onderwijs. Ik dacht ‘Aiaiaiai, nu gaan er koppen rollen’. NEEN, niemand zette door. Men ging gewoon door met het gezeik over screening enz. Een prachtige kans om de regering onder druk te zetten ging verloren.

  AAN ALLEN.
  LATEN WIJ AL DIE ENERGIE DIE WE HIER VERSPILLEN GEBRUIKEN OM DIT LAND, ALS IK ZO LEES IS HET OOK JULLIE LAND, BESTUURLIJK OP EEN HOGERE NIVEAU TE TILLEN.

  DE MENS IS ALS EEN LETTER:
  SLECHTS IN SAMENWERKING
  MET ANDEREN
  BETEKENT HIJ IETS.

  Bij voorbaat dank namens CURAÇAO

 16. @Kwame Kilpatrick: Waarom spreekt wiels eigenlijk met iemand van een oppositiepartij. Als je echt wat wil bereiken zou ik met de mensen van PdvA en VVD spreken zij die nu de macht hebben..

  Het was een antwoordt op het gekrakeel van Van Raak. Wiels weet donders goed dat een onafhankelijkheidsdebat nu NIET aan de order is. Het was een LOKAAS om grote vriend Van Raak uit z’n tent te lokken.

  Een ieder heeft het over grote schulden na de sanering van SLOPERIJ PAR.
  Daar heeft niemand het over. Na de schuldsanering heeft PAR een flinke schuld NIET openbaar gemaakt. Grote vriend Schotte wil ook mee snoepen en heeft nagelaten om het volk van Curaçao te vertellen wat hij aantrof. HOE KAN JE DAT VAN HEM VERWACHT ALS HIJ EEN FINANCIEEL ONBEKWAAM PERSOON OP EEN ZO FUNCTIE ZET WAAR HIJ GEEN KAAS VAN HEEFT GEGETEN?

  Dit is nu de reden waarom er, misschien, GEEN REGERING SCHOTTE 2 komt:
  – PS zal de MinPres leveren,
  – de ministerie Financiën gaat NIET naar MFK, er moet een deskundig persoon komen die het land uit de zorgen moet helpen. Dit is ‘ALLE HENS AAN DEK’ situatie dus ook alle critici moet de mouwen oprollen. Er zijn velen die ‘OOGLUIKEND’ veel hebben toegestaan en nu alles in de schoenen van anderen proberen te schuiven.
  – de ministerie van Economie mag ook niet naar de MFK. Ik kan het opbouwen van ons economie aan een brillenhandelaar overlaten die nooit thuis is om HIER de zaken te regelen.
  Je kan van alles uit het buitenland halen maar als je NIET aan het bouwrijp maken van je land gaat beginnen dan weet je dat de boelen na verloop van tijd weer gaat instorten.

  Drie sleutel functies die de MFK heeft verknalt van daar die ruzies waar jullie het over hebben. Het ministerraad deed wat het wilde zonder goed keuring van het parlement.
  Het ging toch altijd zo! De lijsttrekkers waren de ministers en het parlement was het ‘rubber stamp’ vandaar die tot 6 miljard op gelopen staatsschuld.

  PS wil er nu een einde aan maken. Het parlement gaat de regering CONTROLEREN.
  Met twee (2) lijsttrekkers in de regering was het gedoemd om te mislukken.
  Vandaar die ruzies in de coalitie. De fracties van de MFK en de MAN verdedigen hun lijsttrekkers en de PS-fractie die aan de bel trok.

 17. @ Zorro,

  Dat veel mensen niet eens weten wat het partij programma is, ben ik volledig met je eens. Dat is hun eigen fout, maar in de tussentijd staat het dus wel in het partij programma.

  Bovendien weet je zelfs bij een referendum niet wie er nu wel of niet BEWUST voor onafhankelijkheid is. De meesten snappen absoluut niets van politiek, die kun je wijsmaken wat je maar wilt.

 18. @o. reffus: jeetje waar moet ik beginnen?

  1. Dat NL wel degelijk een situatie kan forceren, waarin Cur onafhankelijk wordt, heb ik echt al 10 keer in dit forum uitgelegd, maar wellicht bent u nieuw in dit forum. NL heeft de beschikking over de volgende middelen, afhankelijk van het gebruikte argument en de ontstane situatie:
  – Maatregel van Bestuur of ‘eenzijdige rechtshandeling’.
  – Overdracht aan VN, als mandaatgebied (wordt in praktijk pakkie-an voor de VS, omdat Cur een ‘strategische zone’ is!)
  – Wetswijziging in NL, om eenzijdig uit het statuut te stappen (kan ook via eenzijdige rechtshandeling).

  2. De VN gaat zich helemaal nergens mee bemoeien, want Cur is al autonoom! Het niet voldoen aan het zelfbeschikkingsrecht heeft betrekking op kolonies en bezette gebieden. Cur is en geen kolonie en geen bezet gebied.

  3. Wat NL financieel en anderszins gaat doen, in geval van onafhankelijkheid van Cur is onderdeel van besprekingen en onderhandelingen, tegen die tijd. Cur gaat, wat dat betreft, NL helemaal nergens toe kunnen dwingen, want NL is Cur als autonoom land namelijk niets verschuldigd. Bovendien heeft helemaal niemand destijds aan wie dan ook gevraagd aan NL om Cur en de andere eilanden in bezit te nemen, want niemand van de huidige ethnische groepen was er toen al, duhhh. Er waren enkele groepen Indianen, dat zou de enige groep zijn met “grond-aanspraakrecht” op Cur, maar voor zover ik weet heeft Cur geen oorspronkelijke Indianen meer.

  4./5. Overdrijf het succes van Idina en de PS niet. Hij heeft maar 1 zeteltje meer dan de meeste andere partijen en die ene zetel is nog een “gekregen” zetel ook (namelijk een ‘restzetel’, met dank aan PAIS). FOL was bij de vorige verkiezingen eigenlijk al uitgeschakeld, want haar rol is overgenomen door PS! De PAR is een deel van haar electoraat kwijtgeraakt aan PAIS. Die twee samen hebben gewoon nog steeds 8 zetels.

  Idina gaat helemaal geen beerputten openen, want hij heeft zelf de afgelopen twee jaar te veel boter op zijn hoofd verzameld.

 19. @Hans van den Broek: in de eerste plaats zeg nooit ‘nooit’, als het gaat om bestuurlijke verantwoordelijkheid. Kijk wat is in gebeurd met de PVV; zo vreselijk veel stemmen had ze de vorige verkiezingen niet, maar wel lekker “mee-gedogen” en zo veel invloed uitoefenen. Bagatelisseren van politieke bewegingen is niet slim, wat dat betreft. Voorts heeft Idina Van Raak niet benaderd vanwege zijn zogenaamde linkse sympathieen, maar omdat Van Raak zich nou eenmaal zeer bewust en zeer vaak heel stellig over Cur heeft uitgelaten. Het heeft voor Idina geen zin om bijvoorbeeld Groen Liniks rechtstreeks te benaderen, want die partij heeft zich nooit zo stellig over Cur uitgelaten. Van Raak wilde van Cur af en Idina zegt nu “laten we kijken hoe we dat aan kunnen pakken”. Inmiddels ligt de brief van Idina trouwens ook bij alle overige fracties.

 20. @mitar blankie: hoe oud bent u precies en hoe oud moeten politic in NL volgens u zijn om hun mening te geven? De gemiddelde leeftijd van de NL-se bestuurder is 50. Mag dat of is dat te jong?

 21. Wassen neus dit. Van Raak heeft alleen maar positief durven reageren, omdat inmiddels alle Tweede Kamer fracties in NL het stappenplan van Idina hebben ontvangen, dus hij kan zich er geen buil meer aan vallen. Van Raak moet wel een beetje oppassen, dat hij niet in zijn eigen “egotrip-valkuil” loopt. Noch Idina, noch Van Raak is bestuurder. Beide gewoon kamer-/statenlid, dus ze kunnen van alles roepen en bedenken, maar het blijft een slag in de lucht. In NL worden dit soort zaken besproken in vaste kamer commissies, hier op Cur wordt er helemaal niets overlegd, Idina heeft het woord, dus de wereld luistert, pfff.

  Zolang de wederzijdse bestuurders er niets mee doen, gebeurt er helemaal niets en is dit de zoveelste hete lucht ballon!

 22. Ronals van Raak weet veel van de staatregeling en weet dondersgoed dat het Curacaose vol NIET voor onafhankelijkheid heeft gekozen.

 23. @aantalstemmen: www.kse.cw

  @all, Waarom spreekt wiels eigenlijk met iemand van een oppositiepartij. Als je echt wat wil bereiken zou ik met de mensen van PdvA en VVD spreken zij die nu de macht hebben..

 24. Beste Sjors,
  Time will tell! Er komt nog veel meer, wacht maar af en zie! U zult ervan versteld staan!

  Aantal stemmen:
  Voorlopig staan die hier voor de eerste mogelijke parlementsleden, na verloop staan het op de site van de Burgerlijk Stand, maar dan voor alle kandidaten:
  http://www.scribd.com/doc/110882004/Uitslagen-Per-Kandidaat-Statenverkiezing-19okt2012-Curacao-Voorlopig-C

 25. Dat gesprek wordt niks.
  Van Raak, die een goede opleiding heeft heel goed kan praten/argumenteren en kalm weet te blijven.
  tegen iemand als Wiels?
  de roeptoeter van de cariben…is geen gelijke strijd.

  vraagje:
  Gaat dat geprek dan in het papiamentu of gaat Wiels zich voor een keer aanpassen?

 26. @ Edgar. Cooper komt aan het surplus door onze goudvoorraad te waarderen en dat komt hem goed uit. Het is echter onjuist om de goudvoorrad nu wel mee te nemen en verder nooit. Ik wil je er met nadruk op wijzen, dat de afgelopen verkiezingen op geen enkele manier een referendum voor onafhankelijkheid is geweest en ga me niet vertellen, dat er op PS en PAIS gestemd is omdat iedereen wist, dat ze voor onafhankelijkheid zijn met absoluut een verschil tussen PAIS en PS. Men stemt door de bank genomen trouwens niet eens op een partijprogramma, waarvan men vaak niet weet dat het bestaat laat staan daarin enige interesse is!!!!!

 27. @ Aantal stemmen. Ik weet zeker, dat het in een krant heeft gestaan na de officiele bekendmaking van de verkiezingen.

 28. Waarom wordt de ”voorkeurstemmen” van alle partij kandidaten niet gepubliceerd?
  Zou graag willen weten hoeveel stemmen iedereen gekregen heeft, dus niet alleen de lijsttrekkers maar gewoon iedereen.

  Zorro, weet jij misschien waar dit te vinden is?

 29. O.Reffus, De betaling is al 2 jaar geleden gedaan.. miljarden guldens dus jullie krijgen niets meer. Ik zou ook niet weten waarom jullie nog 1 cent moeten krijgen, En mbt Suriname kan je Nederland niet ongelijk geven!

  PAR en FOl afgestraft.. waarom niet de MAN MFK en PS die nog erger zijn?

 30. @ Anthony,

  Cooper wist gisteren nog te ontkennen dat er een grote schuld is, dus ik denk dat dit het antwoord is op jouw vraag: ‘Hoe denken PS, MAN en MFK de schulden aan te pakken ?’

  Probleem ?
  Welke probleem ?
  Alles is verzonnen door Nederland !
  We staan er prima voor, we hebben zelfs een overschot !

  @ Judy,

  Het is wel degelijk meer dan 22 %, want je mag ook PAIS meetellen. Die streven immers ook naar onafhankelijkheid, alleen dan op termijn en op voorwaarden. Toch wisten ook die kiezers dat de PAIS daar voor stond. Dus dan zitten we al op bijna 40 % voorstanders.

 31. Beste Lu, hoe graag men dat ook zou willen (inclusief mijn persoon), is om de volgende redenen niet mogelijk:

  1. De verhouding Curaçaoënaar die in het buitenland wonen versus zij die op het eiland wonen, ligt heel scheef, nl. 100.000 vs. 150.000 (2 staat tot 3). Dit betekent dat men in het buitenland de toekomst van het land kan beslissen, zonder direct erbij betrokken te zijn. De verhouding Nederlanders die in het buitenland wonen vs. zij die in NL zitten ligt heel anders, nl. 1 staat tot 60. De Amerikanen die in het buitenland mee mogen stemmen, daar ligt de verhouding 1 tot 300, in de beide laatste gevallen kan men het resultaat niet beïnvloeden.

  2. Hoe selecteer je diegenen die mogen stemmen? Op basis van geboorteplaats? Hoe zit het men een moeder die om gezondheidsredenen op Curaçao is bevallen, maar gelijk daarna met haar kind naar Bonaire is vertrokken? Of iemand die om welke reden dan ook in het buitenland is geboren uit ouders uit Curaçao, zich 100% Curaçaoënaar voelt, zal niet geselecteerd worden. Zolang Curaçaoënaar geen nationaliteit is zal het stemmen in het buitenland (referendum of verkiezingen) niet mogelijk zijn. Je kunt namelijk selecteren op nationaliteit (zoals Nederlanders en Amerikanen in het buitenland) en niet op geboorteplaats.
  3. De dag dat Curaçao onafhankelijk wordt en Curaçaoënaar een nationaliteit wordt, zal het stemmen in het buitenland eerder mogelijk zijn, want dan zullen de verhoudingen heel anders liggen. Je moet dan de Curaçaose nationaliteit hebben om te stemmen en in weet zeker, dat bij alle in NL wonende Curaçaoënaars de Nederlandse nationaliteit zullen behouden, dus zullen ze niet mee mogen stemmen.

 32. Het meest opmerkelijke is dat Dhr. Wiels zegt dat de schuldensanering in 2010 van een miljard euro (!) voor hem niet had gehoeven. Toppunt van misplaatste trots en ondankbaarheid. Zegt hij hiermee dat het toch wel een bodemloze put is, hoe dan ook? Niet leuk om te horen voor het NLse volk, waarvoor economisch ook steeds zwaardere tijden aanbreken.

  Ik ben zeer benieuwd wat de PS, MAN en MFK als verklaring hebben voor de enorme schulden die na de sanering weer binnen no-time zijn opgebouwd. Wat is de reden of achterliggende visie hierop? Investeringen voor de toekomst? Wat is het terugbetaal plan?
  Hebben ze de schuldensanering uberhaubt wel als een schone lei, kansen voor een nieuwe start gezien? Zo ja, waarom niet met beide handen aangepakt, bewaakt en benut?

  Als er verder geen zinnige verklaring is voor de nieuw ontstane schuld, en geen degelijk plan van terugverdienen, is dit ronduit een gedane zaak met Curacao. Klaar. Jammer voor het bedrijfsleven en degenen die WEL het beste met het eiland voor hebben. NL moet dan echt ballen gaan tonen en zeggen: BASTA AWOR. BASTA DI HASI ABUSO! en met abuso (misbruik) bedoel ik de misbruik die Curacao al lang van NL maakt, en niets anders.

 33. Als de heren dit de onafhankelijkheid zo graag willen laten ze dan ook eerlijk zijn en de Curacaoenaars in den vreemde in een referendum mee laten stemmen, dit is immers voor de Hollanders ook geregeld via onze gemeenschappelijke ambassades.Had dit bij de laatste referendum gebeurd was er een hele andere uitkomst geweest.

 34. Het is fijn om zoveel reacties te zien, maar bijna net zoveel (let wel: niet alle) die niet weten waar ze het over hebben.

  1. het is niet NL die bepaalt dat een rijksdeel onafhankelijk wordt en zeker niet de heer Van Raak;
  2. elke rijksdeel heeft een zelfsbeschikkingsrecht, verankert bij de VN;
  3. als Curaçao onafhankelijk (na referendum) wordt, zal het voor NL deze keer vooraf afrekenen zijn en niet achteraf, zoals eerder het geval bij voormalige koloniën, NL vindt altijd een reden om niet te voldoen aan haar verplichtingen (het waren niet de eilanden “Curaçao en de onderhorige eilanden” die NL gevraagd hebben om in 1634 te komen en de voordelen van de eilanden slechts als NL belang te gebruiken en alle nadelen te laten voor de eilanden);
  4. je hoeft geen aanhanger te zijn van de heer Wiels, ben ik ook niet, en misschien zegt hij de dingen op een wat othordoxe manier, maar hij heeft heel vaak wel gelijk, maar zijn partij is wel de grootste partij van het land Curaçao;
  5 waar zijn partijen als PNP, FOL, PAR, alle partijen met grote verliezen, zij hebben nooit gedaan wat ze hadden beloofd en het volk straft gelijk af.

  Neem de PAR, en man als Atacho met 182 stemmen bij de vorige verkiezingen en nu 128, zo iemand zat in het parlement, dus vertegenwoordigt het volk. Sorry mensen, die man heeft geen recht tot spreken. Bij vele andere partijen waren er verschillende kandidaten met veel meer stemmen. Is dat dan wel democratie? Neen, dat is vriendjespolitiek, ook de PAR heeft zich daaraan schuldig gemaakt, met als de oudere partijen. Het volk straft gelijk af!

  Velen, ook Nederland, zijn bevreesd wanneer alle beerputten worden geopend en de waarheid naar boven komt, want daar is de heer Wiels mee bezig. Onregelmatigheden bij de Centrale Bank van CUR en SXM, de SHELL, de KLM, het omkopen van parlementsleden, met medeweten van NL, echter zonder stemresultaat, hetgeen men hoopte.

 35. Een Socialistische “Filosoof” en een Autoritarische “Sociaal werker” aan tafel ?

  Socialisme en Authoritarisme aan dezelfde tafel ?

  Om de “On-af-hang-kelijk-heid” van een,

  Democratisch gekozen, “Autonomisch-Land-binnen-het-koningkrijk”,

  in versneld tempo te bewerkstelligen?

  Of bedoeld hij “Op-ge-hangen-buitenbereik-heid” ?

  Meer op: nosbaranka.blogspot.com

 36. Van Raak is lid van de SP, een links populistische partij die vanwege haar extreme standpunten nooit regeringsmacht zal hebben. Wellicht dat Wiels toenadering zoekt tot van Raak omdat hij verwantschap voelt. De SP, dus van Raak, heeft echter niets te vertellen in Nederland. En, over de onafhankelijkheid van Curaçao wordt op Curaçao beslist en nergens anders.

  Wiels zal de bevolking van Curaçao moeten overtuigen voordat het ooit zover komt. Zonder een referendum zal Nederland nooit toestemmen in onafhankelijkheid. Wat Wiels dus zal moeten doen is de bevolking van Curaçao, de gewone mensen, niet de elite, die redt zich altijd wel, vertellen wat voor hen de voordelen van onafhankelijkheid zijn. Ik ben benieuwd, want ik zie ze niet!

  Het is wel aardig dat van Raak de problemen benoemt die onafhankelijkheid met zich mee kan brengen en die ook nu al een fatale rol spelen op Curaçao. Als Wiels nu eens begint om daar wat aan te doen dan komen we verder.

 37. Ohhh oohhh Wielsje, Je hebt de verkiezingen gewonnen, maar daarmee is niet gezegd dat je aan regeren toekomt. Je hebt nog geen meerderheid om te kunnen gaan regeren. Pas als je beëdigd bent door de Gouverneur heb je het mandaat om te gaan regeren. Volens mij is er eerst werk aan de winkel om de miljoenenschuldenlast die er ligt, waar jij ook aan hebt bijgedragen, op te lossen. Er moeten dus harde maatregelen genomen worden. Als we goed op de rails zijn gaan we volgens de Statuten het volk raadplegen en daarna komen er gesprekken. Zo te zien heb jij ook geen kaas gegeten over wat het inhoud om een eiland te besturen.

 38. Slim.

  If you can’t beat them…….
  Zo houdt mijnheer van Raak er misschien ook nog een leuk centje aan over..

 39. Zolang de Awacs vliegtuigen op Hato staan, zal de NATO never Curacao zichzelf echt onafhankelijk laten maken….

 40. @ zonnetje: lees de reactie van alvin. Niks meerderheid! ‘Slechts’ 22%! Je begrijpt er niets of kunt niet tellen.

 41. Natuurlijk heb ik, zoals de meesten, zeer weining -tot geen- vertrouwen in Wiels. Wat dat betreft sluit ik me 100% aan bij Phillipe Maaskant: https://www.versgeperst.com/nieuws/178261/ingezonden-dossier-wiels.html.

  Ik heb daarentegen behoorlijk veel vertrouwen in van Raak. Niet alleen komen mijn en zijn visie vaak overeen, de man heeft zijn huiswerk op orde, is inhoudelijk sterk, durft de juiste, meest kritische zaken aan de kaak te stellen, en heeft een groot hart voor Curacao en haar inwoners. Van Raak laat zich geen oor aannaaien, dus als hij positief staat, ben ik dat vooralsnog ook.

 42. Praten over welke zaak dan ook met een politicus met weinig invloed levert niets op.Voor dit soort heikele onderwerpen huur je een bureau in,gespecialiseerd in het lobbyen op het
  Binnenhof.Daar staat wel een duur prijskaartje tegenover.En dat geld moet betaald worden uit de kas van Pueblo Soberano.

 43. Van raak kan het jou wat schelen als ze onafhankelijk worden en corruptie etc verergeren. Begrijp je niet dat de meerderheid hiervoor heeft gekozen. Wiels weet dat het corrupt is,dat heeft hij meerdere keren gezegd.geef ze wat ze willen en draai je om en ga rustig slapen.

 44. Hr. Ms. Torpedowerkschip Van Raak heeft in de Caraïbische zee niets te zoeken.

 45. Denkt die Wiels nou echt dat hij met steun van maar 22% van de bevolking onafhankelijkheid kan bewerkstelligen??? Volgens mij heeft nog steeds 78% TEGEN gestemd.

  Die gozer moet echt naar het Capriles! De dictator aan het woord, want geen partij die met hem same wil werken om dit in een regeer akkoord te laten zetten.

 46. In plaats van een addertje sluipt hier dus een boa constrictor onder het gras.

 47. Ik heb ook een boodschap voor de sociopaat Wiels. Onafhankelijk is onafhankelijkheid. Niet een inbetween kwestie. Houd u aan uw woord ook al is dat voor u verdomt moeilijk.

 48. Meneer Van Raak, ik adviseer u om u niet met grote mensenzaken in te laten en dit soort vraagstukken over te laten aan de Rijksministerraad. Ik ben het weliswaar eens met de stelling dat er geen financiële exercitie meer mag plaatsvinden omdat Curaçao voldoende is beloond voor wanprestaties maar de SP zou gezien de afstraffing onlangs, een toontje lager moeten zingen. Bovendien laat ik mij niet door een snotaap de toekomst lezen!

 49. http://nos.nl/artikel/435138-.html

 50. @ Vito,

  Ik begrijp dat je niet hebt geluisterd naar het interview met van Raak ?
  Misschien een idee om dat wel te doen alvorens je een reactie geeft ?

 51. Dit zal een openbaring zijn voor Wiels………….er valt met Nederlandse politici te praten !
  Zelfs wanneer die nog geen week daarvoor, volgens Wiels althans, alleen kwaad in de zin hadden.
  Zo zie je maar, je bent nooit te oud om te leren.

 52. Joh,zou Wiel dan toch wijzer zijn als dat hij zich voordoet?
  Nee hoor,van Raak zet deze man meteen buitenspel.
  Let op mijn woorden,niemand trapt meer in deze ongein van Curacou,dankzij…

 53. He, he eindelijk is van Raak een toontje lager gaan spelen.

 54. Eerst een referendum!!!

 55. Meneer Van Raak, word eens wakker, naieve man

 56. Hij kon niet eens een kabinet vormen, maar wil al met van Raak praten over onafhankelijkheid pfff die man moet echt ff naar een weekenhuis of zo gaan uitrusten. De verkiezingen gingen total niet over onafhankelijkheid !

 57. We wachten af hoe dat gesprek gaat verlopen!

 58. Hr.Wiels heeft ZIJN stappenplan al klaar en als Hr.van Raak op alles ja en amen knikt
  komt alles goed, zo niet, dan wordt het schelden.
  Ik wens U veel vriendschap.