• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Superstorm Sandy heeft vandaag de oostkust van Amerika achter zich gelaten. Door de orkaan zijn minstens 26 mensen om het leven gekomen, zitten zo een acht miljoen mensen zonder elektriciteit, openbaar vervoer ligt plat en zijn de Amerikaanse financiële markten voor de tweede dag op rij gesloten.

De storm onderbrak ook de campagne voor de presidentsverkiezingen een week voor de verkiezingsdag. De inmiddels verzwakte maar nog steeds harde storm trekt inmiddels verder landinwaarts. Meer dan een miljoen mensen in een dozijn staten kregen het bevel te evacueren. Sandy, één van de grootste stormen die de oostkust ooit raakten, liet een spoor van vernieling achter zich. Huizen stonden onder water, bomen vielen om en hoogspanningsleidingen knapten.

Grote ramp
Aan bijna de gehele oostkust kwam het openbare leven tot stilstand door Sandy. President Barack Obama kondigde de noodtoestand af in de staten New Jersey, Rhode Island, New York, Pennsylvania en het District of Columbia. Hij verklaarde de toestand in New York en New Jersey officieel tot ‘grote ramp’, waardoor geld van de landelijke overheid vrijkomt om de slachtoffers te helpen.

Openbaar vervoer
Vooral de stad New York kreeg het hard te verduren. Het water werd dermate opgezwiept door de beukende wind dat zeven metrotunnels en zes busgarages onder water werden gezet en straten blank kwamen te staan. “Het is de ergste ramp ooit voor het openbaar vervoer in de grootste stad van de Verenigde Staten”, zei directeur Joseph Lhota van de Metropolitan Transportation Authority (MTA). “Het metrosysteem van New York is 108 jaar oud, maar we hebben nog nooit zo een verwoestende ramp meegemaakt als deze.” De metrolijnen blijven zeker nog vier tot vijf dagen buiten gebruik, zei burgemeester Bloomberg vandaag.

Spookstad
De orkaan veranderde delen van de metropool in een spookstad. De internationale vliegvelden JFK en LaGuardia Airport gingen dicht, waardoor duizenden vluchten werden geschrapt. Honderden scholen, kantoren en restaurants bleven gesloten. De hulpdiensten konden het grote aantal telefoontjes van burgers nauwelijks verwerken. Ieder half uur kwamen op het alarmnummer 10.000 telefoontjes binnen.

Slachtoffers
In de staat New Jersey liepen delen van de plaatsen Moonachie, Little Ferry en Carlstadt onder water doordat een dijk het begaf. Volgens de autoriteiten zijn er daarbij voor zover bekend geen doden gevallen. De meeste dodelijke slachtoffers vielen in de staat New York. Daar kwamen zeker vijf mensen om. Vandaag werd al duidelijk dat Sandy enorme economische schade veroorzaakt. Econoom Ryan Sweet van Moody’s schatte tegenover de Amerikaanse zakenzender CNBC dat de superstorm minimaal 10 miljard dollar per dag kost.

3 reacties op “Verwoestende storm Sandy verlaat New York”

  1. @Negra, Volgens mij heeft Dos Santos nog wat geld liggen daar op bankrekeningen. laten we dat storten aan onze naaste amerikanen.

  2. Ik leef mee met de slachtoffers en getroffene in het rampgebied, het zal je maar overkomen!

  3. Zullen we tezamen als koninkrijkskinderen wat hulp kunnen bieden (16.000 Afl) gedeeld onder bevolking voor ons naaste amerikanen. Een giro bank beschikbaarof werkzoekende.

    Kuminda pa pensamentu