• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een groep bursalen uit Nederland zit met grote twijfels of zij terug naar hun eiland moeten komen na hun studie. Ze staken de koppen bij elkaar en maakten een filmpje waarin zij de grote vraag stellen hoe het mogelijk is om samen te werken als er zoveel verdeeldheid is.

Het filmpje is bedoeld voor het hele eiland. ‘Het is niet alleen voor de regering, maar voor iedereen. De verdeeldheid zit ook onder de mensen zelf’, vertelt filmmaker Ashanty Hooi aan Maarten Schakel van Dolfijn FM. “Als het zo verder gaat, wordt het steeds moeilijk om een baan te vinden voor ons als we terugkomen. Wij hebben het gevoel dat het van kwaad tot erger gaat.” Het doel van filmpje is zoveel mogelijk mensen te bereiken. “Mensen moeten stoppen met schreeuwen tegen elkaar en elkaar respecteren.”

16 reacties op “Bursalen uiten bezorgdheid in filmpje”

 1. Is er een Curaçaose studentenbeweging?

 2. Ik ben van de generatie 30 mei 1969. Curacao zit in jullie handen de nieuwe generatie curacaoenaars. Een nieuwe generatie Schotte, Wiels en Asjes heeft de boel overgenomen en het was gelijk een pijnhoop.Het is een [prima initiatief jullie mening te uiten maar alleen aan meningsuiten heel het volk niks aan. Curacao heeft nieuwe mensen die tegen het corrupte systeem moeten vechten. Jullie mogen studeren met leengeld van de belastingbetaler en moeten ook wat betekenen voor je volk.Ik ben al bijna bij mijn pensioen over 3 maanden heb ik mijn aflossing afbetaald en over 4 jaar mag ik met pensioen.Tussen 1995 en 2000 was ik ven gremigreed om te kijken wat ik voor mijn eiland kan betekenen. Helaas ik schrok van de situatie op Curacao dat ik samen met mijn gezin besloot terug te keren naar Nederland.Tijdens voorlichtingsrapporten knakte iets in mij door eerbamelijke gezinssituaties op Curacao.Als jij je besluit laat afhangen van de nieuwe politieke generaties op Curacao dan zal je nooit meer terug keren naar Curacao.Jullie zijn de nieuwe politieke generatie die een nieuw politiek elan moeten gaan introduceren op Curacao. Jullie moeten met nieuwe politieke ideen komen om de situatie te verbeteren die gericht is op vreedzame samenwerking met elkaar, want deze generatie is gefaald en denken dat je alleen met elkaar vechten veel kan bereiken. In ieder geval sukses sterkte met jullie bezorgdheid.

 3. Dit zijn mijn heros!
  Zij durven hun mond open te doen. Bij vele discussies heb ik geprobeerd Curacunaren hun mening hardop te laten zeggen. Nadat ze met allerlei excuses kwamen, schoten ze daarna in de slachtofferrol. Deze helden durven. I PETJE AF!

 4. Wij studenten moeten minder klagen. Maar dan wel onze mening uiten door middel van actie.
  Als we werkelijk verandering willen zien dan moeten wij de eerste aanstalte doen.
  Verandering kan alleen te pas komen als we onze passie en goed will voor onze eiland omzetten tot daden.

 5. Als je hier even bij stilstaat is dit soort uitingen van deze bursalen eigenlijk dieptriest.
  Je studeert ergens anders en je realiseert je dat je eigen land een grote ruziemakend troep is, en het dus volkomen onduidelijk is of je daar een baan kunt vinden waar je je studie in de praktijk kunt brengen.

 6. Ik vind het uitstekend dat deze jongeren hun mond openen. Maar als je echt gepassioneerd bent over iets, steek de oceaan over en zorg zelf dan voor verandering. Wezijn als jongeren erg betutteld en realiseren ons niet snel dat wij er zelf iets van moeten maken. “We willen terugkomen en een baan krijgen”. REALLY? Ik heb zelf voor mijn baan gevochten, voor niks komt de zon op. Als jullie echt zulke goeie Curacaoenaars zijn, waar blijven jullie dan?

 7. Zo vreselijk jammer dat deze nieuwe generatie opgeleide Curacaoenaren niet naar het eiland terug durft. . .

 8. Helaas hoor ik dit soort taal reeds meer dan 25 jaar. Iedere keer zeggen genoeg mensen: ‘Basta’
  Maar na een korte periode gaat het gewoon weer verder zoals het al decennia gaat. Velen vallen zelf ook voor de verleidingen van corruptie en het daarbij behorende grote geld, bling bling en ‘zogenaamd aanzien’.

  Deze trend doorbreken kan alleen wanneer we beginnen met de opvoeding van de nieuwe generatie. Zolang dat niet gebeurt zullen het altjd maar loze kreten en acties bliven.
  Klinkt negatief, maar zo is het wel.

 9. “”The intention is great! At the same time it is a little dark and negative in spirit”

  It”s not negative. it’s the way we want to show how BIG our concerns are about what’s happening. We are feeling locked out in many ways…. thnx for the support

 10. wat raar en iedere Curacaoenaar mag wel in Nederland stemmen? Zelfs in het land waar ik woon en niet de nationaliteit van het land heb mag ik toch voor de gemeente-raad stemmen, gewoon omdat ik er woon.

  Het is toch hun land en hopelijk ook hun toekomst daar waar ze het beste voor willen!

 11. Dit filmpje komt een beetje te laat,dit had 6 maanden al na Shotte & Co de boel aan het leeg roven waren en meer in het buitenland zaten als dat ze regeerde,maar ja als NL alleen de schuld krijgt van het zooitje leiders op Curacrim en de boel word verdraaid dan kunnen diet kinderen ook niet beter weten. Het blijft de put dempen na dat het kalf verdronken is,zijn we gewent hier.

 12. The intention is great! At the same time it is a little dark and negative in spirit. If you want change start with self. Half of Curacao is with you, and the other half wants something for nothing IMHO. If you want to create another reality, you need to create a new one, and make the old one obsolete! It begins where you are. Be part of the solution today!

 13. Heel Mooi,,kippenvel moment!!! De nieuwe generatie van Curacao!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 14. masha bon esei e hoben hende importansia di ei benidero

  ik ben bang dat ze niet terug komen om er te wonen en werken

 15. Wij ouders moeten ons schamen dat kinderen ons de les moeten lezen. Het is TRIEST dat wij als ouders als burgers zo falen en onze kinderen geen toekomst bieden. Wat moeten onze kinderen nog meer schreeuwen om hulp voor een toekomst die wij wel hadden maar verspeelde? Een toekomst waar hun wel recht op hebben net zoals u en ik. TRIEST, in en in TRIEST en wij zijn er allemaal medeschuldigen aan.

 16. Kijk eens hoe goed het is dat mensen uit onze samenleving kennis maken met een andere samenleving.
  Wij, de blijvers, begonnen net te denken dat wat op ons eiland en met ons gebeurd normaal is, immers, we leven in een democratie en wat ons overkomt is dus onze wens (die van de meerderheid).
  Het is een verademing te zien dat de” jeugd” na kennismaking met een andere samenleving leert dat het echt niet normaal is en dat als we onze samenleving willen redden er verandering moet komen.
  Het lijkt mij een tekortkoming dat “yiu di Korsou” die tijdelijk in het buitenland verblijven niet mee mogen kiezen voor de toekomst van wat nog steeds hun land is.