• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het regeerakkoord ‘Bruggen slaan’ ligt sinds gisteren op tafel. In het akkoord van de VVD PvdA staat onder meer vermeld dat Nederland vestigingsvoorwaarden gaat stellen aan Curaçaoënaars, Sint-Maartenaren en Arubanen die naar Europese deel van het Koninkrijk willen verhuizen.

Dit blijkt uit het hoofdstuk Immigratie, Integratie en Asiel. “Op basis van criteria zoals de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten zelf hanteren (onder meer toets op strafblad en inkomen) komen we met een voorstel tot regulering van de vestiging van inwoners uit die landen in Nederland”, staat in het regeerakkoord. De VVD is al langer voorstander van deze regel om vrije vestiging van op de Cariben geboren Nederlanders, te bemoeilijken. Gisteren presenteerden VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samson het regeerakkoord.

Toezicht
Daarnaast zegt het regeerakkoord dat de toezicht op de landen van het Koninkrijk op grond van de rijkswet financieel toezicht blijft gehandhaafd. “Fundamentele menselijke rechten en vrijheden, rechtszekerheid en deugdelijkheid bestuur en beheer blijven het uitgangspunt voor de Koninkrijksrelaties. De specifieke positie van Bonaire, Sint Eustatius en Saba als onderdeel van het land Nederland wordt gerespecteerd.”

Debat
Vandaag of morgen wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd waar Rutte formeel als formateur wordt aangesteld waarna de kandidaat-bewindspersonen bij hem op gesprek zullen komen. Zaterdag spreekt het PvdA-congres zich nog uit over het bereikte akkoord.

Beëdiging nieuw kabinet
Gisteren maakte Rutte in het tv-programma Pauw&Witteman bekend dat de beëdiging van het nieuwe kabinet in de loop van volgende week kan plaatsvinden. De VVD-leider reist volgende week als premier voor een zakenreis naar Turkije maar voorafgaand of bij terugkomst kunnen de nieuwe kabinetsleden officieel aantreden. Dan zou de beëdiging maandag, donderdag of vrijdag kunnen plaatsvinden. Eventueel zou het wat Rutte betreft ook nog een week later kunnen gebeuren.

Lees hieronder het regeerakkoord:
[scribd id=111560769 key=key-1ztttdz6qzt7v49oznhc mode=scroll]

94 reacties op “VVD en PvdA willen toegangsregeling Curaçaoënaars”

 1. masha bon mes. nu kan de familie wiels vertrekken uit nederland.wiels je zus komt eraan!!!

 2. @ dutchie. Kan iemand mij dan nu uitleggen waar het hele probleem over gaat?

  Welk probleem?

 3. Ik woon nu ruim een jaar als europese nederlander in Curacao. Ik ben hierheen verhuisd vanwege een aangeboden baan. Na overleg van mij zg bewijs van goed gedrag, uitschrijving NL en mijn arbeidscontract werd ik direct voor onbepaalde tijd van rechtswege toegelaten. Ik ben hier om te werken, want zoals je weet: van de zon kun je niet leven.
  als je als dushi Curacao naar nederland wilt gaan verhuizen, lever je dus ook je zg bewijs van goed gedrag in, en je arbeidscontract. Welkom nederland!.. Aangezien je ook niet kunt leven van de hollandse regen, neem ik aan dat de Curacaoenaar (buiten evt studie)een baan heeft in nedelrand, of voldoende aantoonbaar kapitaal bezit om van te leven… Kan iemand mij dan nu uitleggen waar het hele probleem over gaat?

 4. @ChbalitoMadura, de grondwet van NL geldt niet voor het hele Koninkrijk, dacht ik toch.

 5. Ergernis, op 30-10-2012 om 11:10 OOk dit dient geschreven te worden.
  George, op 30-10-2012 om 11:21 schreef:
  Jammer dat dit voor Bonaire anders ligt. Bonaire wordt overspoeld door Nederlanders terwijl Bonairianen Nederland nooit kunnen overspoelen vanwege de zeer kleine Bonairiaanse bevolking. Hier moet snel wat aan gedaan worden want de Bonairianen dreigen ondersneeuwt te worden als dit zo doorgaat. Bonaire zit nu al vol met Ned.Tokkkkies.
  Dit is nou net de reden dat deze afspraak vele jaren geleden is gemaakt tussen Nederland en de toenmalige antillen
  Alle goede baantjes werden door toemalige Nederlanders opgeeist en de lands kinderen konden fluiten naar een baantje op enig niveau. Er kwamen hier Nederlanders zonder enig diploma die in Nederland schoonmaker , putjesscheppers enz waren en op Curacao de baas (Chef) werden bij Shell en andere bedrijven en lands kinderen hadden het nakijken. Om deze toestanden het hoofd te bieden zijn deze maatregelen toen met toestemming van Nederland gemaakt dus draai de dingen niet om. Kijk naar Bonaire, daar hebben de Bonairianen niets meer te vertellen maar de arogante Nederlander die kijkt op hen neer en behandeld hen als tweederangs burger in hun eigen land.
  De Antillianen (Curacaoenaar) heeft nu de slechte naam in Nederland maar zijn wij vergeten wie het daarvoor hadden, de Marokanen, de Turken, de Surinamers, de Afrikanen, de Roemenen alles dat maar anders was, waren en komen daar nu ook speciale toegangs regels voor? O ja Ongerust, stabiel akkoord? Alle princiepes overboord gooien om maar te kunnen regeren noem ik kiezers bedrog en vele Nederlanders zijn zeer telleurgesteld. En wat doe je nog in Curacao als het in Nedrland zo goed is dat je dat zooitje naar Nedrland op stage wilt sturen? Als jullie niet weten waarover jullie praten is het beter te zwijgen.

 6. Misschien had Bob Marley dan in het Nederlands reggea gezongen, denk niet in het Papiaments, daar is die taal te arm voor.

 7. @makamba,

  Vanwege die eisen, veranderingen op het eiland besloot ik in Nederland te blijven.

 8. @makamba,

  Jazeker weet ik dat, en begrepen.
  Dit vanwege het feit dat ik 3 jaar geleden besloot naar het eiland te Emigreren. Om dicht bij mijn familie te zijn.
  Echter de veranderingen gaan te snel op het eiland. En niet ten goede.

 9. @ Bemoeial. discriminerends over Curacaonaren door figuren als Ongerust, Zoro e.a hier gedeponeerd worden.

  Dat is heel gemakkelijk te verklaren, omdat je niet het verschil weet tussen de waarheid en discriminatie.

 10. @bemoeial, Als je ziet op wie de YDK heeft gestemd dan kan je toch niet zeggen dat ze echt intelligent zijn?

 11. @ChbalitoMadura

  maar dat zou dan ook andersom gelden. Europese Nederlanders naar Curacao.
  En dat is niet het geval. Gellukkig maar voor Curacao.
  (overigens hebben menige Curacaoenaars een Nederlands paspoort gekregenzonder dat ze ook maar één woord Nederlands spreken. Vaak immigranten( met een generaal pardon?), uit omliggende eilanden).

 12. ik vind het ook leuk om de common wealth van Queen E te vergelijken met de Koninkrijk van Quen Bea [sorry voor de toon Mayestijd, maar ik kon het niet laten ;]

  De minister zei dat in dit koninkrijk een cultuur gerespecteerd en erkend wordt.
  Wel jammer, op de koets van de Mayestijd staan er twee.
  En stel je nou voor dat Jamaica dezelfde kultuur en bestuur moet overnemen van engeland.

  Wat zou er van de Reggea zijn, hoe zou Bob Marley gezongen hebben?
  /
  toch…., wat denkt u?

 13. Het blijft grappig.
  In de bijenkorf dat wij koninkrijk noemen:

  Artiikel EEN GRONDWET voor het Koninkrijk der Nederlanden van 24 augustus 1815 luidt

  llen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

  Mind you dat dit aangenomen werd Achtenveertig jaar voordat de Slavernij in de kolonien afgeschaft worden.

  en de preambule van de statuut luidt

  Na de titelregel volgt een preambule, die de volgende tekst heeft:

  “Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten,

  constaterende dat Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen in 1954 uit vrije wil hebben verklaard in het Koninkrijk der Nederlanden een nieuwe rechtsorde te aanvaarden, waarin zij de eigen belangen zelfstandig behartigen en op voet van gelijkwaardigheid de gemeenschappelijke belangen verzorgen en wederkerig bijstand verlenen, en hebben besloten in gemeen overleg het Statuut voor het Koninkrijk vast te stellen;

  Aangenomen een paar jaar na afschaving van de Koloniale raad, toen de eilanden eigen bestuur kregen.
  Dus net geenHonderdjaar na vrijlopen dat vrijeslaven hun werk zelf mochten besturen.

  En dan moeten wij dus het statuut en de Grondwet respecteren als yu’ i Korsow Kriyoyo?
  Stel je nou voor ,…. er moet een nieuwe verhouding komen. iets met.

  IEDEREEN IN DIT KONINKRIJK in plaats van IEDEREEN IN NEDERLAND…..
  maar dan is er te laat.want ik denk niet dat de jeugd bereid is om vrijmoedig de Plantage-Savaneta Syndroom aan te juichen.

 14. Het is zo oud als de weg naar Rome: zeiken, klagen, Nederland deugt niet. De centjes natuurlijk wel. En nu onze achtenswaardige Curacaoenaars niet meer onbeperkt naar Nederland kunnen om de uitkering te verzilveren ‘waar ze recht op hebben’ is het huis te klein. Volkomen terecht dat zij nu ook van alles moeten regelen om in Nederland te kunnen wonen. Dat moeten Nederlanders op Curacao ook! Papiaments op scholen? Prima, dan ook niet meer naar NL om te studeren. En zo glijdt het eiland af tot onder de zeespiegel. Eigen schuld!!!

 15. @Peanut, ik wilde niet bemoeien. Je uit kritiek op die Kid creol, maar blijkbaar is het jou dus nooit opgevallen wat dagelijks voor discriminerends over Curacaonaren door figuren als Ongerust, Zoro e.a hier gedeponeerd worden. Hier op dit forum zijn wordt bijna dagelijks over zwartjes, idi’s, domme criminele curacaunaren enz. geschreven.. Ben je soms ziende blind of moedwillig selectief in je oordeel?

 16. Ik denk dat er in e bovenkamer van Wiels iets niet geheel lekker it.

  http://www.nu.nl/politiek/2946711/curaao-binnen-vijf-jaar-onafhankelijk.html

 17. @Kid Creole, voor die bevolkingsgroepen classificatie moet je bij “Yes, op 30-10-2012 om 13:34 ” zijn, ik volstond met etc. en daar zouden de door jouw genoemde Surinamers ook onder kunnen vallen, pick your choice.

 18. @ Wetboek, nou dat zal iedere Curaçaoenaar fijn vinden dat zij volgens jou eigenlijk geen Curaçaoenaar zijn maar Antilliaan. De kindjes, geboren na 10-10-10 zijn dus echte Curaçaoenaars de rest classificeer ik aan de hand van jouw theorie tot wannabe Curaçaoenaars.
  Verder is het opmerkelijk, dat als iemand iets niet begrijpt hij dat bestempeld als gebakken lucht.

 19. @Kid Creole,

  Moet Makamba iedere groep noemen die in Nederland aanwezig is om jou blij te maken.?

  Mijn mening is dat jij hierop reageert als een jaloerse echtgenote.
  Denken dat je vrouw vreemd gaat…..en bij alle wat daar op lijkt roepen: zie je wel…ik wist het!
  Beetje zielige reactie. Jij bent continue op zoek naar het Racisme in alle teksten!!
  Plus ik word alleen maar boos van het woord “zwartjes”?? Die hier niet veel gebruikt wordt door anderen!! En de laatste tijd worden van ALLE groepen de criminelen in het nieuws gezet. Van Hollandse ministers tot…..au ja! ook Curacaoenaren.

 20. @Makamba: Ach jeetje toch! Wat heb ik toch een medelijden met de Hollander die zich gediscrimineerd voelen! Oh en dat al 50 jaar! Moeten we het over geschiedenis gaan hebben? Moeten we het echt over discriminatie gaan hebben? Alsjeblieft zeg.
  En dan ook nog wijs tegen Yves praten omdat hij/zij vindt dat er sprake is van symbool politiek. Oh en ook nog eens wijs doen over Antillianen. Nou ik kan je vertellen dat de meesten nog steeds als Antilliaan geboren zijn en dus nog Antilliaan zijn.

  Oh en Nederlands begrijp ik natuurlijk ook niet ;)… Ja ja je beschuldigd de Antilliaan ervan karpatjes te zijn en hoe ze het dan ook nog in hun hoofd halen de Hollander verrotte vis te noemen? Dus wie is er hier op deze site nou de hele tijd aan het klagen over de Antilliaan?

  Nee makambaatje, het lijkt of je heel veel zegt, terwijl het eigenlijk allemaal gebakken lucht is.

 21. Ik snap het probleem niet. Als je naar Nederland wil voor studie of werk, dan zorg je voor de juiste papieren. Dan is er geen enkel bezwaar tegen dat je komt. En wat zou je anders te zoeken hebben in Nederland?

  En idd, zoals iemand anders al schreef: Laten we zinvol met elkaar praten. Hou het netjes, ook in je taalgebruik.

 22. Wat een reacties: als Europese Nederlander mag ik toch ook niet vrij vestigen op Korsou? Ik ben toch ook een inwoner van het koninkrijk? En toch mag ik me nergens vrij vestigen. Waarom zou een yui di korsou dit wel mogen? Laat maar zien dat je geen strafblad hebt en voldoende euro’s op je rekening. Dat moet ik ook… als ik naar korsou wil

 23. @ Wetboek, je hebt toch wel moeite met het begrijpen van de Nederlandse taal, het vaststellen van een feit is heel wat anders dan klagen over en nu ik het toch hierover heb, ik erger mij (mind you, zich ergeren aan is ook weer wat anders dan klagen over) dat sommige mensen het nog steeds over Antillianen hebben terwijl ze Curaçaoenaars bedoelen en eigenlijk daarmee de inwoners van de andere eilanden tekort doen.
  En ongevraagd voeg ik hier nog aan toe dat wat betreft jouw genoemde populariteit het zo is dat de europese Nederlanders al zo’n 50 jaar, wat die immigratiewetgeving betreft, gediscrimineerd worden en dat het echt wel tijd wordt dat die wetgeving wederkerig wordt toegepast en dat het vooral de Curaçaoenaars zijn die hier problemen mee hebben. Jammer, the party is over !

 24. @ Wetboek, je hebt toch wel moeite met de nederlandse taal, ik kan mij niet herinneren te klagen over het worden uitgemaakt voor rotte vis, wat ik mij wel kan herinneren is het vast stellen van het feit/gegeven dat er regelmatig van die parasieten (karpatjes) zijn die rechts profiteren van de Nederlandse samenleving en deze zelfde samenleving links voor rotte vis uitmaakt.
  En als je het hebt over het zich druk maken over die populariteit van Curaçao wil ik daar even aan toevoegen dat de enige mensen die zich over dit wetsvoorstel druk schijnen te maken, de Curaçaoenaars zijn.
  Ik sluit verder, vooralsnog, af met te noemen dat ik het over Curaçaoenaars heb en niet over Antillianen, want nou dacht ik begrepen te hebben dat de Nederlandse Antillen niet meer bestaan.

 25. @Makamba 30 oktober 14:09,
  eh Makamba, je benoemt alle criminele allochtone bevolkingsgroepen in NL, behalve de Surinaamse..Je beschuldigt Somaliers, Turken, Marokkanen, Curacaoenaars vanzelfsprekend, Polen en Congolezen. Behalve Surinamers?! Hoe zou dat nou komen joh? Makamba oordeelt toch niet selectief? Eerdaags zijn er met behulp van een perfecte DNA match 2 van die gasten gearresteerd wegens een zeer wrede moord gepleegd op een bejaard Amsterdams stel in 1997. Tja, dat waren ook zwartjes, maar helaas geen Curacaoenaars. Ik help je alleen maar herinneren hoor, straks lijkt het alsof er geen Surinaamse criminelen bestaan. Dat is natuurlijk kul en bovendien niet eerlijk tov al die groepen die jij opgesomd hebt.
  ajoo. 😉

 26. Nederland heeft evenals Curacao het recht zelf te bepalen wie zij wel of niet binnen haar grenzen toelaat; ook Nederland is immers autonoom ten opzichte van de overige landen in het koninkrijk. Het geluk en welzijn van de inwoners van Curacao hangt toch niet af van het feit of wij ons wel of niet vrij kunnen vestigen in Nederland ? De toekomst van Curacao zal op geen enkele wijze negatief beinvloedt worden door regulering van vestiging in Nederland (bijna 9000 km van ons vandaan). Het verstandigste lijkt mij kennis te nemen van de Nederlandse voornemens en gewoon door te gaan met de opbouw van ons eiland en onze samenleving. Het weer zal er bij ons niet door veranderen en wij zullen er niet slechter of beter van worden.

 27. @anton: wanneer heb jij jezelf voor het laatst geinformeerd over de grond- en huizen prijzen op Bonaire? Bonairianen met grond of onroerend goed lopen op dit moment binnen!

 28. Joepie, Ongerust heeft weer het hoogste woord. Jokken dat die man kan, jullie houden ‘t niet voor mogelijk. Hij lijkt wel SB, of door hem besmet..? 😆

 29. @wetboek: daar mag je iets van zeggen als dat Nederlandse tuig de boel hier op Cur op stelten komen zetten, want daar gaat het dus om, duhh. Wat Curacaoenaars op hun eigen eiland uitspoken zal NL een zorg zijn.

 30. @george: niet overdrijven, je hebt het over 1500 Euro-Nederlanders in ruim twee jaar, tjonge jonge. Hierbij zit ook al het aanvullende bestuurlijke en ambtelijke personeel nog een keer. Op een bevolking van ruim 10.000 kun je dat dus geen “overspoelen” noemen, je hebt als Nederlander namelijk HELEMAAL GEEN vrije vestiging op Bonaire, dat is een misvatting. Sterker nog, je hebt op Bonaire de zelfde regels als op Cur. Sterker nog, Rubianen (een volstrekt ander land, inmiddels) hebben voorrang op Nederlanders, terwijl Bonaire NEDERLANDS grondgebied is, kan het nog gekker?

 31. @Makamba: Het is zeker geen vrijbrief. Ik wil alleen aangeven hoe hypocriet bepaalde mensen wel niet zijn door met het vingertje te wijzen naar anderen, terwijl je zelf je zaakjes niet op orde hebt.

  Overigens klaagt u ook over het feit dat de Antilliaan de Nederlander uitmaakt voor rotte vis. Bent u nu zelf niet denigrerend bezig over de Antillianen in uw berichten?

  @Edgar: Als volgens u het eiland toch niet zo populair is, waar maakt u zich dan druk om?

 32. Why so much hate towards Curacao? We are the minority of the minority of immigrants in Holland. Now I don’t mind if Holland wants to have their immigration under control, but to single us out is apartheid all over again. Of-course Dutch don’t see anything wrong with that. How will this help relations in the Kingdom? This is just going to make life more difficult for the Dutch in Curacao. Why? Because hate begets hate.

 33. @anton, Zuid Afrika was al 150 jaar geen kolonie meer van Nederland toen zij met de Apartheid kwamen.. helaas voor jou dus!

  en de Bonaireaan is echt niet het slachtoffer hoor. weten wel wat ze doen.. daartegen investeerd Nederland veel in Bonaire is zelfs het vliegveld level 1! Zo gaan die dingen!

 34. Dat was te verwachten

 35. De werkloosheid steeg in de afgelopen twaalf maanden vooral onder Turkse en Marokkaanse vrouwen en onder jongeren van niet-westerse herkomst. Van de jongeren van niet-westerse herkomst is 29% werkloos, van de Marokkaanse jongeren zelfs 39%. Ook jongeren uit de andere herkomstgroepen kennen een hoge werkloosheid: 33% bij Turkse jongeren en 27% bij Surinaamse en Antilliaanse jongeren. De werkloosheid onder autochtone jongeren is met 9% beduidend lager.

  Bron forum monitor juli 2012.

  Wat verder niet is vermeld: Als je geen Nederlands spreekt krijg je straks in NL ook geen uitkering meer…

  Zo houden we de jongeren op het eiland. Kunnen ze allemaal meedelen in de olierijkdom die Wiels heeft beloofd 🙂

 36. @Orfeo

  Wel, ik zou zeggen : doe eens een poging.

 37. @ Yes, wij hebben een open land en iedereen is welkom als ze zich aan de Nederlandse wetgeving houden. En criminele Turken, Marokkanen, Somaliers, Congolezen, Polen etc. en ja ook Curaçaoenaars worden aangepakt en alle middelen worden aangewend om van deze “plaag” af te komen. Dat jij dat symbool (mooi nieuw woord, heb je zeker niet van jezelf) politiek noemt is jouw probleem. Ons probleem is, dit gajes uit ons land te verwijderen en ja hier gaat het gezegde op: goedschiks of kwaadschiks, maar jij mag het symbool politiek noemen als je dat wil.

 38. Heel terecht, dat had al lang moeten gebeuren, natuurlijk. Nederlandis gewoon te laks geweest al die jaren. Een te slap beleid gevoerd.
  Een land kan niet bouwen op zwakke mensen die niets willen bijdragen en vaak te lui zijn om iets te doen en derhalve de weg van de minste weerstand kiezen, drugshandel. In ieder geval is het voor iedereen al moeilijker geworden bij de sociale dienst aan te kloppen. Terecht.
  Hier zal de politiek veel harder moeten optreden. Al ie lue varkens die atrako’s plegen zijn gewoon te lui om iets maar dan ook iets bij te dragen aan onze samenleving.

 39. @ Wetboek, dus omdat wij in Nederland Makambas hebben die de zaak verstieren vind jij dat een vrijbrief voor de Curaçaose criminelen om daar hun steentje aan bij te dragen ?
  En wat die corruptie in Nederland betreft wil ik alleen maar vermelden dat wij onze corruptici aanpakken. Wat doet Curaçao met zijn corruptici, die worden in de regering opgenomen en bejubeld door het volk.

 40. @ Wetboek,

  Je schrijft het goed: ‘het LIJKT JOU onmogelijk om de grenzen open te gooien’.

  En wat denk je dan ? Dat het eiland overspoeld gaat worden met Nederlanders die hier zo graag zouden willen wonen ?
  Ik denk dat je de populariteit van Curacao schromelijk overschat……om het zwak uit te drukken.

 41. @Esther van der Net

  Die programma’s als opsporing verzocht is al eens commentaar op geweest.
  Deze programma’s zou zelfs jij kunnen manipuleren toch?
  Laat gewoon minder overvallen van een bepaalde bevolkingsgroep zien,
  en laat meer zien van …..diegene die jij maar in beeld wil hebben.

  Back on topic:
  Ben het eens met dit artikel, ook omdat Curacao al regels heeft liggen.
  Nederland trekt gewoon bij. En ja, misschien dat deze verkiezingsuitslag eraan meegeholpen heeft.
  Wat is het probleem

 42. Het is fijn om te lezen hoe (zij het een beperkt aantal) mensen opbouwende en inzichtgevende inbreng heeft in de commentaren op deze website. Bij deze hartelijk dank, want dat verhoogt de kwaliteit en informatieve waarde van de uitwisseling. Vooral de wat langere teksten welke degelijk onderbouwd zijn, zonder emotionele ruis, doen me goed. Zou leuk zijn als we een forum konden beginnen zodat maatschappelijk bewustzijn steeds meer groeit hier. Dus mijn oproep is: in plaats van korte meningen, reageer naar het onderwerp en elkaar op een opbouwende manier zodat de lezers goed geinformeerd worden over de feiten en mogelijkheden. Laat in je reactie zien dat je ‘boven’ partijdigheid kunt staan. Als de regering (nu) niet in staat is om het volk wijsheid bij te brengen, dan is dat aan ons. Het is aan jou en mij, ook hier in deze commentaren, die nu zelf de kracht en verantwoordelijkheid kunnen oppakken om elkaar, de lezers, positief en opbouwend te informeren. Ik ben serieus, want de tijd van ‘commentaar’ is voorbij, het is nu aan ons om elkaar positief te infomeren, te helpen om te begrijpen hoe een maatschappij in elkaar zit, hoe het zich ontwikkeld, hoe het mensen lukt om met elkaar te leven, ondanks de verschillen in cultuur en geschiedenis. Dus, dames en heren, jongens en meisjes, gooi hier geen reactie neer maar geef iets uit je hart, iets uit je creatieve intelligentie. Bij deze nogmaals dank voor de regelmatig zeer verdienstelijke en verhelderende teksten hier.

 43. @Zeepie,

  Er is al genoeg geld daar naartoe gegaan voor scholing e.d.
  Iemand loopt nog steeds met dat geld rond. 😉

 44. Het aantal Turken en Marokkanen en Afrikanen (Somaliërs, Ghanezen, Congolezen etc,) en Polen en noem maar op is vele malen groter dan die paar Antillianen in Nederland.
  En er komt hier ook geen halt aan, dus pure symbool politiek.

 45. @Peanut, waar heb jij de afgelopen 50 jaar gezeten ? Heb je wel eens naar de toelatings eisen van europese Nederlanders op Curaçao gekeken en met dit kijken bedoel ik dan lezen en proberen te begrijpen. Als je het begrepen hebt zul je ook begrijpen dat wat er nu staat te gebeuren al 50 jaar geleden had moeten gebeuren.

 46. Peter van Dungen, op 30-10-2012 om 11:44 schreef:

  Die regel is destijds ingezet om te voorkomen dat er een te grote druk komt om de arbeidsmarkt. Er wonen immers 16 miljoen mensen in Nederland. Als daarvan 1% naar Curaçao zou immigreren dan zou de werkloosheid onder de Curaçaoënaars al boven de 30% liggen. Dan heb ik het alleen over MBO en hogere banen. Dit soort maatregelen worden overal te wereld toegepast als de aantal inwoners van de instromende land hoger is dan het aantal inwoners van de vestigingsland . De uitstoom van Curaçaoënaars naar Nederland heeft totaal geen invloed op de arbeidsmarkt. Zo’n maatregel is pure symbool politiek.

  —-
  Zeer wijze woorden, bedankt.

 47. @ Wetboek, niet zo’n slim ding, waarom zijn er zoveel Curaçaoenaars die van de Nederlandse sociale wetgeving profiteren en dat nog niet voldoende vinden en geen kans voorbij laten gaan om Nederland en de daar wonende Makambas voor rotte vis uit te maken ?

 48. @Ongerust 10%? (waarschijnlijk niet feit) dan 90% is productief. Ik denk dat de Europeanen vergeten dat ze de criminelen, en de ziekte getroffen mensen van de wereld waren . Je oogst wat je zaait!

 49. @ Wetboek, hoe vind je het volgende slimme ding: Curaçao sluit zijn grenzen voor Europese Nederlanders, Wiels & Co zal dat direct accorderen, Nederland op haar beurt sluit zijn grenzen voor Curaçaoenaars, everybody happy.

 50. @George
  Zo is het maar net als het zo door gaat op Bonaire dan zijn de Bonairianen in de minderheid en dan krijg je hetzelfde zoals de Hollanders in Zuid Afrika hebben gedaan Apartheid want de Hollandse Tokkies komen massaal daar wonen en de grond in pikken van die arme en naieve Bonairianen die hun grond voor een habbekrats verkopen en de hollanders op hun beurt voor veel geld verkopen aan andere Hollandse Tokkies !!!

 51. @ van Dungen, tuurlijk heeft immigratie van Curaçaoenaars geen invloed op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ze komen niet om te werken, ze komen om te parasiteren, weet je wel zoals karpatten mee eten.

 52. @ Peter van Dungen….maar de uitstroom heeft wel effect op de criminaliteit in Nederland. Die toelatingsregeling zal geen effect hebben op mensen die komen studeren, familiebezoeken of komen werken. Deze regeling heeft betrekking op diegene die er komen om de boel te verzieken. Dat men die op Curacao liever arm dan rijk is begrijp ik, maar zo moet het niet zijn. Het is niet zolang geleden dat criminelen gedumpt werden door de Curacaose overheid of eigen familie, met een enkeltje, in Nederland. Die tijden zijn straks voorbij. Curacao heeft dit te danken aan zijn eigen pappenheimers. Misbruik veroorzaakt desperate measures.

 53. @ongerust: Dat u het nog durft te hebben over de criminele Antilliaan. Project X in Haren waren zeker ook Antillianen? Oh wacht al die Feyenoord en Ajax supporters in de Kuip en de Arena zijn zeker ook allemaal Antillianen? Pfff schei toch eens uit man!

  Ach nee ook is men in Nederland niet corrupt. Het corruptie schandaal van de VVD in Limburg is waarschijnlijk onzin. Net zoals de PVDA in Groningen die aan vriendjespolitiek deden. Oh wacht de bouwfraude stelt ook niet zo veel voor. En Bonairiaanse politici omkopen door Nederlandse ondernemers is ook toegestaan?

  Hoe ver moet het gaan met de hypocrisie in Nederland?

 54. @ergernis: van welke planeet kom jij? Woon jij wel op Cur?? Euro-Nederlanders (laten we dat voor het gemak Nederlanders noemen, van wie minimaal een ouder in Euro-NL is geboren of van wie de ouders zich 10 jaar of langer geleden blijvend in NL hebben gevestigd en inmiddels beschikken over een Nederlands paspoort en/of die zelf in NL zijn geboren en opgegroeid, danwel zich minimaal 10 jaar geleden blijvend in NL hebben gevestigd en inmiddels beschikken over een Nederlands paspoort), kunnen zich NIET vrij op Cur vestigen. Ze kunnen zich niet eens vrij op Bonaire vestigen!

  Je wordt van rechtswege toegelaten, maar dat is wat anders. Je hebt hier wel degelijk een Bewijs van Goed Gedrag nodig, ziektekostenverzekering voor een jaar vooruit of een werkgever die bereid is garant te staan, zodat je aanspraak kunt maken op SVB-verzekering, een bewijs van inschrijving op een lokale school, als je schoolgaande kinderen meeneemt, een arbeidsovereenkomst en een werkgeversverklaring of een eigen vermogen van ik meen minimaal ANG 50.000,- op de bank. Voldoe je niet aan al deze eisen, dan krijg je geen verblijfsvergunning en kan je niet worden ingeschreven in het bevolkingsregister.

  In dat laatste geval heb je toeristenstatus en mag je maximaal drie maanden onafgebroken blijven, met een verlenging van maximaal drie onafgebroken maanden.

  Om te bepalen of je een Curacaoenaar of Sint Maartenaar of Rubiaan bent, hanteert NL ongetwijfeld dezelfde soort criteria, die ik hierboven voor Euro-Nederlanderschap heb genoemd en bovendien heeft ook Idina daar heeeeeel uitgesproken ideeen over, die we zo over kunnen nemen.

 55. Nee Peter van Dungen, het vertrek van Curaçaoënaars naar Nederland heeft totaal geen invloed op de arbeidsmarkt in Nederland maar helaas wel op de criminaliteitscijfers en het aantal te verstrekken uitkeringen en dat is het probleem. Hier onder roept John op om nog snel wat schorem naar Nederland te bonjouren. Blijkbaar is dat hoe men over Nederland denkt, een dumpplek voor tuig. Vreemd toch dat er zoveel steun is in Nederland voor een onafhankelijk Curaçao, maar niet heus!

  Voor Bonairianen gelden de beperkingen niet. Heeft men op Curaçao misschien toch de verkeerde keuze gemaakt? En gaat Helmin Wiels misschien Curaçao nog verder van de regen in de drup helpen?

  Heel tragisch Zeepje dat er mensen op Curaçao zijn die zich maar één maaltijd per dag kunnen permitteren. In Nederland hoeft dat niet want dat deel van het koninkrijk wordt goed bestuurd. Waarom heeft Gerrit Schotte er niets aan gedaan? En zijn voorgangers? En wat gaat Helmin Wiels er aan doen? Curaçao is immers zelfstandig en Nederland mag zich toch niet bemoeien met de interne aangelegenheden van Curaçao?

 56. @Jozef: Dit zal waarschijnlijk aan jezelf liggen! Ik heb er in 20 jaar nooit last van gehad, terwijl ik ook gewoon blank ben. Mijn ouders zijn beiden Nederlands en hebben hier zeker ook geen last van.

  Waar ik overigens wel last van gehad heb is dat ik in Nederland WEL gediscrimineerd wordt, omdat ze niet kunnen snappen dat ik zo “raar” praat en hoe het komt dat ik blank ben. Dan wordt er gevraagd of ik bijvoorbeeld donkere ouders heb.

  Dus ja vooral zo doorgaan dat we in Nederland enorm slim zijn en dat hier in Nederland alles wel goed is met dat vingertje die gewezen wordt naar Curaçao, alsof men in Nederland alles beter weet.

 57. @Peter van Dungen, Ouwe kletsmajoor. Je vergeet helaas dat veel Nederlanders niet op een rots willen wonen waar niet eens een goed ziekenhuis is. Op Bonaire wonen nu ook niet 160.000 Nederlanders. Het gaat om respect (wat ze zeggen op Curaca0) en de discriminatie die er is is juist tegen de Nederlander. en Nederland heeft aardig wat last van criminele koninksrijksgenoten!

 58. @Peter van Dungen: ik begrijp dat je dit ervaart als een open deur naar luilekkerland, die dicht gaat, maar als je denkt dat de influx van Curacaoenaars geen invloed heeft (gehad) op de Nederlandse samenleving dan heb je het behoorlijk mis. Bijna 10% was en is namelijk nogal crimineel! Weet je wat dit de NL-se samenleving kost elk jaar? Honderden miljoenen! Daar kun je Curacao in haar geheel van onderhouden, snap je?

  Het heeft misschien geen invloed op de NL-se arbeidsmarkt, maar daar is het NL ook niet om te doen, want NL heeft, als gevolg van het Schengen-akkoord, inmiddels open grenzen, voor alle aangesloten Europese landen, dus die Curacaoenaars kunnen er ook nog wel bij, duhhh.

  Waar het NL wel om gaat, dat is het “gelijkheidsbeginsel” en het beruchte criminele “enkeltje Nederland”. Die mislukte rapper Kempi, die vandaag weer in het nieuws is, is daar een “schitterend” voorbeeld van!

 59. Bedankt voor uw reactie Peter van Dungen.

  Wat me overigens ook opvalt is dat er aardig wat mensen negatief reageren over Curaçao en over de Curaçaoenaar. Dan vraag ik mij dus af of iemand het je verplicht heeft om op Curaçao te wonen?

 60. Al die mensen die het hebben over gelijke monniken, gelijke kappen, snappen er niet veel van!

  Het lijkt mij onmogelijk om een eiland open te gooien waar maar 150,000 mensen wonen. In zo een geval lijkt het logisch dat je dus je eigen markt en identiteit beschermd!

  Dus laten we maar eens ophouden met dat opportunistisch gebabbel en neem jullie eens het voortouw door slimme dingen te schrijven 😉

 61. @Zeepie Het onderwijs op Curacao is niet de verantwoordelijkheid van NL. Curacao is autonoom, weet je nog? Doe het zelf enzo…

 62. Was te verwachten. Het houdt een keertje op.

 63. @Zeepie, De Antillen als geheel waren al sinds 1954 (!) geen kolonie meer. Ondanks het feit dat 20% van onze bevolking zo arm is dat ze niet vaker dan 1x per dag kunnen eten vonden we het kennelijk toch belangrijk dat zelf op te lossen. We hadden ook de [ex] kolonisator kunnen vragen ons weer als deel van Nederland te zien en voor ons te zorgen op de wijze waarop Nederland dat met zijn burgers doet. Dat wilden we niet…
  Alles wat Nederland na 1954 voor de eilanden heeft gedaan was “mooi meegenomen” en grotendeels onverplicht. Ook het investeren in onderwijs is al heel lang geen zaak meer van de [ex] kolonisator. Ook de politieke pensioenen waren geen zaak van Nederland..(Een groot deel van de schuldsanering ging daaraan op.!).
  We hebben zelf onze politici gekozen en het goed gevonden. We hebben er in een referendum voor gekozen nog meer zelf te beslissen. Wat vragen we dus nog van Nederland? Zoals Aruba een hekel kreeg aan Curaçao wij op het laatst vonden dat we als Curaçao teveel voor St Maarten en de anderen eilanden moesten doen, zo ziet Nederland het ook. Curaçao wilde van de Antillen af en Nederland.. jawel.. Waarom zou Nederland zich niet net zo mogen voelen als wij jegens de voormalige Antillen?

 64. Ik als Nederlandse moets hier op Curacao mijn “”goed gedrag ” formuliertje tonen,want zonder “”goed gedrag””kan je je niet inschrijven!! Maar een Antiliaan die naar Nederland emigreert hoeft geen Goed Gedrag te tonen?? Klopt niet he!! Nu gaat dat veranderen,goed zo!

 65. Dat we verschillende Nederlanders hebben was natuurlijk al lang duidelijk.
  Het vestigingsbeleid is daarvan slechts een voorbeeld. Op dit gebied is er nooit gelijkheid geweest.
  Dat in het Europese deel geen mensen met minder dan 3 maaltijden per dag moeten doen zal wel waar zijn, dat in het Caribische deel meerdere mensen dit niet kunnen halen is een gegeven. Dat vanaf 1954 het binnenlandse beleid door zelf gekozen politici kon worden uitgevoerd is ook een gegeven. Dat in die jaren ter ondersteuning van dit (falende)beleid veel geld richting Cariben is gegaan is ook geen nieuwtje. Dat er nog steeds geen behoorlijk financieel en sociaal vangnet is voor mensen die hieraan behoefte hebben is dan ook volledig te wijten de vele opeenvolgende bestuurders.
  Het falen van de lokale politici geeft natuurlijk niet het recht om te eisen dat het verschil in toelatingseisen blijft bestaan.

 66. Als ik op Hato aankom, zijn er veel uitgangen voor Antillianen. De ” buitenlanders” moeten langs een paar zeer onvriendelijke incheckstations , staan lang in de rij. Een foutje in het formulier en terug naar af. 3 maanden mag je blijven als Nederlander en zeker niet werken. Op het eiland wordt met twee maten gemeten. Ben je blank dan ben je in een groot deel van het eiland niet echt welkom, ook al ben je er geboren. Doe je alsof je de taal niet spreekt, dan blijft men stug Papiamentu spreken, merkt men dat je hen verstaat en dat je mee kunt praten dan slaat de stemming wat om. Kortom de houding van Nederland is te begrijpen.

 67. @ Zeepie. “Nos mes por” bestaat al langer dan vandaag of gisteren en heeft Curacao geen eigen verantwoordelijkheden? Nederland had eens geld moeten geven en zeggen, dat Nederland zou bepalen waar het geld naartoe zou gaan. Dan zou de pleuris op Curacao zijn uitgebroken. Nu moeten we helemaal zelf onze eigen broek ophouden en dat is wat we gewild hebben en is de geldkraan eind 2013 helemaal dicht. Geen probleem want volgens Wiels zijn we binnenkort schathemeltjerijk en kunnen we de sjeik uithangen.

 68. Maak er maar alvast een visa van.Dan worden wij lekker onafhankelijk en kan Nederland met die andere eilanden blijven.

 69. @zeepie: nee, sorry, het aantal maaltijden per dag is geen “fundamenteel menselijk recht”, armoedebestrijding en goed onderwijs wel en daar heeft NL de afgelopen 50 jaar miljarden in gepompt. Zonder resultaat omdat het “deugdelijk bestuur” aan Cur was overgedragen. Dom? Ja, inderdaad, maar ja, destijds “des volks wil”. Doet pijn, he, zo’n hand in eigen boezem. . .

 70. Die regel is destijds ingezet om te voorkomen dat er een te grote druk komt om de arbeidsmarkt. Er wonen immers 16 miljoen mensen in Nederland. Als daarvan 1% naar Curaçao zou immigreren dan zou de werkloosheid onder de Curaçaoënaars al boven de 30% liggen. Dan heb ik het alleen over MBO en hogere banen. Dit soort maatregelen worden overal te wereld toegepast als de aantal inwoners van de instromende land hoger is dan het aantal inwoners van de vestigingsland . De uitstoom van Curaçaoënaars naar Nederland heeft totaal geen invloed op de arbeidsmarkt. Zo’n maatregel is pure symbool politiek.

 71. Dat is goed, want wij moesten hier ook aan allerlei voorwaarden voldoen om hier te mogen wonen.
  en wij gingen hier niet naar toe om een uitkering aan te vragen.
  De eisen moeten natuurlijk wel redelijk blijven.

 72. danki PS/MFK/MAN.

  Jullie hebben het hier verknald en nu zullen degenen die het misschien het hardst nodig hebben niet meer vrijelijk naar Nederland kunnen. De goed opgeleiden zullen er geen probleem mee hebben want die kunnen naar Nederland en de rest van Europa wanneer het hier Haiti 2 wordt..

 73. En dan wil Wiels nog wel twee paspoorten. Wel de lusten en niet de lasten!

 74. Jammer, maar kunnen we nog snel wat schorem die kant op bonjouren?

 75. Jammer dat dit voor Bonaire anders ligt. Bonaire wordt overspoeld door Nederlanders terwijl Bonairianen Nederland nooit kunnen overspoelen vanwege de zeer kleine Bonairiaanse bevolking. Hier moet snel wat aan gedaan worden want de Bonairianen dreigen ondersneeuwt te worden als dit zo doorgaat. Bonaire zit nu al vol met Ned.Tokkkkies.

 76. Ik Curasoleño in hart en nieren sta absoluut achter deze maatregel. Men kan zich niet voorstellen hoe blij sommige Kurazolenjos zijn, Kurashizolenjos als ik bijv., dat het eindelijk zover is. Hopelijk houden ze er aan vast! En nu moet de nieuw te vormen Curacaouse regering een volledige makamba-stop, een Quotum , afkondigen voor Makambas die hier op Korsou hun bedje willen spreiden! Er zijn naar verhouding veels te veel Hollanders op Kurazao!! Zo, alles schijnt gesmeerd te lopen.. precies wat ik al jaren hoopte. 😉

 77. NL als luilekkerland is voorbij, jongens, wen er maar vast aan. Geen bo’i palu meer, in het kikkerlandje 🙂 .

 78. Mensen,
  Nederlanders kunnen zich hier vrij vestigen, er zijn geen beperkingen! Dus van gelijkwaardigheid is in deze geen sprake. Er bestaat ook geen wettelijke definitie van Curaçaoënaren, Sint-Maartenaren en Arubanen. Dit is een laakwaardige lage manier van goedkope politiek bedrijven die alleen maar onnodig polariserend werkt! Een grote teleurstelling.

 79. @ritchie: gewoon zorgen dat je geen strafblad hebt, wel een baan hebt of een opleiding gaat volgen, een school voor je kinderen, ziektekosten-verzekering en (legale) woonruimte. . Goh, laat dat nou ook op Cur het geval zijn. . .

 80. Begrijpelijk, want Antillianen hebben een erbarmelijke reputatie in Nederland. De perceptie daar is dat ze of bijstand trekkend in winkelcentra hangen of crimineel zijn.

  Bekijk vanavond het Nederlandse tv programma Opsporing Verzocht maar eens. Iedere week hoor je dan weer dat de gezochte daders van een geweldadige overval Papiamentu spraken.

  Het is niet anders.

 81. schande om deze regeling met een vaart erdoor heen te drukken, dit veranderd namelijk ons vrij reizen door europa etc.
  of gaat het hun alleen maar om geen geld hoeven te geven, als we in Nederland komen, immers geen toegang , geen inschrijving bij het GBA van de gekozen woonplaats.
  dan kunnen we alleen maar nog als toerist of op een studenten visum Nederland in.
  Bewijs van goed gedrag moet je ook nog tonen als je in Nederland wil wonen, lekker hoor.
  Nu gaan er straks van onze kant een nog strengere regels komen , waardoor Nederland weer strengere regels stelt, enz enz
  bedankt allemaal, vooral de PS en MFK niet te vergeten de MAN.

  vroeger als je ziek was , nam je een ticket richting Nederland, je schreef je in en je ging na een goed ziekenhuis.
  nu kan dat niet meer, gelukkig is er nog een eerste kamer waar de PVDA en VVD geen meerderheid heeft.

 82. @Judeska, inderdaad gelijke monniken, gelijke kappen.
  Het werd eens tijd 😉

 83. Hele goede regeling. Direct invoeren.

 84. “Fundamentele menselijke rechten en vrijheden, rechtszekerheid en deugdelijkheid bestuur en beheer blijven het uitgangspunt voor de Koninkrijksrelaties.”
  Horen daar een drie maaltijden per dag niet bij? Nederland vergeet dat 20% op Curacao zo arm is dat ze niet vaker dan 1x per dag kunnen eten. Met alle gevolgen van dien. Zou Nederland geinvesteerd hebben in degelijk onderwijs op de eilanden, was dit percentage heel anders geweest (ook de uitslag van de verkiezingen) en waren er sowieso niet zoveel Curacaoenaars naar Nederland gevlucht.
  Nu is het te laat. Dus dan maar grensen sluiten, kop in het zand en zware belastingmaatregelen afkondigen, om het laatste stukje economie hier nog om zeep te helpen. Daarna moet het zootje maar onafhankelijk worden. Goed gedaan Holland!

 85. Voor ons dus bruggen neerhalen?

 86. Terecht, wat de ene kant aan regels moet gelden natuurlijk óók de andere kant uit!

 87. Op zich kan Nederland dat doen.
  Zolang het maar visa versa ongeveer in verhouding ligt.

  Zullen zien

 88. Hele goed!

 89. Logisch.
  Omgekeerd geldt precies hetzelfde dus waarom zou het niet in Nederland gelden.
  Veel Curacaoenaars willen geen Makamba’s zien op het eiland, maar ondertussen wel vrij naar Nederland reizen.
  Gelijke monniken………..gelijke kappen.

 90. Het werd tijd ook, gelijke monikken gelijke kappen.koekie van eigendeeg. En # Wiels slijmen met van Raak helpt ook niet mee,r je hebt de boel goed verknalt voor je volk waar je zoveeel omgeeft.

 91. heel goed. gelijke monniken gelijke kappen

 92. Dus de gelijke behandeling gaat zijn intrede doen.

 93. Stabiel regeer-akkoord en een nieuwe regering binnen zes weken en dat tussen partijen die qua signatuur een behoorlijk eind uit elkaar liggen! Pabien, jongens. Mogen we dat zooitje hier niet een paar weken op stage sturen 😉 ?

  Eindelijk gelijke rechten voor immigranten binnen het Koninkrijk, werd tijd!! Nou nog van die achterlijke voorrang voor Arubanen op Bonaire af. . . Je leest het goed; Arubanen hebben voor vestiging op Bonaire voorrang op Euro-Nederlanders. Bonaire is een stukje NL en Aruba is een zelfstandig land, haaaloooooooo. . . nog even aanpassen, deze ‘glitch’. . .

 94. koekje van eigen deeg dus