• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Bram Moszkowicz mag van de Raad van Discipline het vak van advocaat niet meer uitoefenen. De tuchtrechter vindt dat Moszkowicz de regels te vaak overtreedt. Hij heeft onder meer duizenden euro’s aan contant geld aangenomen, voorschotten van cliënten niet terugbetaald en slechte rechtsbijstand verleend.

Daarnaast was ook de administratie niet op orde en deed hij niets om zijn vakkennis op peil te houden. Ook werkte hij niet mee aan onderzoeken naar klachten tegen hem.

Schorsing
De maatregel van de tuchtrechter is de strengste die er is in het tuchtrecht voor de advocatuur en de raad is daarmee niet meegegaan met het advies van de deken van de Amsterdamse orde van advocaten, Germ Kemper. Hij had gevraagd om een jaar schorsing, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Moszkowicz was niet bij de uitspraak aanwezig.

Vertrouwen
De bekende strafpleiter heeft volgens de tuchtrechter niet alleen het vertrouwen van zijn cliënten geschaad, maar ook het aanzien van de gehele advocatuur. Dat Moszkowicz zijn leven zal beteren, is niet te verwachten, meent de raad, ook al omdat hij zich niets heeft aangetrokken van eerdere veroordelingen.

Klachten
“De klachten zijn ernstig en talrijk”, concludeert de tuchtraad. Moszkowicz heeft ‘regels stelselmatig overtreden, de belangen van cliënten ernstig verwaarloosd en zich aan het wettelijk toezicht onttrokken’. Voor de Raad van Discipline raken dit soort dingen ‘de kern van de advocatuur’. Er lag een waslijst aan klachten van vijf personen en de deken tegen Moszkowicz. Zo leverde hij bijvoorbeeld urenspecificaties te laat aan en bracht hij werk in rekening dat niet was gedaan. Ook liet hij zich in de rechtszaal vaak door een kantoorgenoot vertegenwoordigen, terwijl hij had beloofd de cliënt zelf bij te staan.

Tuchtzaak
Deken Kemper tekende ook specifieke bezwaren aan om het aannemen van contant geld. Van een van de klagers nam Moszkowicz 75.000 euro cash aan, van een ander 60.000 euro en van een derde 15.000, waarvan maar 7000 in de boeken terecht kwam. Er loopt nog een tuchtzaak tegen de advocaat, die draait om het beledigen van een rechter uit het proces-Wilders, Marcel van Oosten en van oud-rechter Tom Schalken. Maandag maakte Moszkowicz bekend dat hij met de Belastingdienst een schikking heeft getroffen. De fiscus had hem wegens belastingontduiking voor 4 ton aan boetes opgelegd.

© ANP, alle rechten voorbehouden

6 reacties op “Bram Moszkowicz uit advocatuur gezet”

 1. @Marie,

  Hij was advocaat, is gepakt en uit zijn ambt gezet.
  Klassejustitie? nee, vind ik niet
  Nee, opgepakt en uit zijn ambt gezet.
  Deden ze dat maar net zo snel met bepaalde regeringsleden. 😉

 2. Is deze ‘mafia-advocaat’ eindelijk aangepakt! Names alle slachtoffers bedankt, tuchtraad!! Tijdens de beroepstermijn heeft ie nog even de tijd om hier een paar mafiosi te “verdedigen”, die betalen toch allemaal cash. . .

 3. Uit de advocatuur gezet
  geschikt met de Belastingdienst..
  allemaal goed en wel, maar waarom belandt deze heer niet gewoon in de gevangenis voor fraude, oplichting, diefstal etc??????

  Klassejustitie heet dat!

 4. Hij bracht werk in rekening dat niet was gedaan ?

  Is dat niet een examen eis voor advocaten ?

  Ik ken werkelijk geen advocaat die niet met een vork schrijft.

 5. Prima uitspraak, kan ons eiland nog wat van leren.

  Ook in Nederland komt corruptie voor, maar daar wordt het wel bestraft.

  Schotte en partijgenoten hebben een verleden waarmee Selikor ze nog niet aan zou nemen om achter de vuilniswagen aan te lopen, maar hier wordt je met zo’n verleden wel minister.

 6. Hoogmoed komt voor de val en dan is zijn jonge vriendin Eva er ook nog vandoor. Hij gaat wel in hoger beroep, dat een opschortende werking heeft.