• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Koninklijke Marine heeft afgelopen vrijdagavond een grote partij drugs onderschept. In een spectaculaire achtervolging, ingezet door het Kustwacht maritieme patrouillevliegtuig Dash 8 kon Hr.Ms. Van Amstel voorkomen dat er 42 balen cocaïne over zee werden gesmokkeld.

Na de detectie door de Dash 8 van een snelle drugsboot, een zogeheten ‘go fast’, werd er vanuit het operatiecentrum op Marinebasis Parera te Curaçao direct een grootschalige zoekoperatie opgezet. Hr.Ms. Van Amstel voerde op dat moment een counterdrugsoperatie in de Caribische Zee uit en bevond zich in de buurt van de go fast.

Overboord
Met aan boord haar Belgische helikopter Alouette zette het schip een spectaculaire achtervolging in op de go fast, die zich met hoge snelheid verplaatste. Het leidde ertoe dat de opvarenden de contrabande over boord gooiden. De balen drugs werden vlak erna door de bemanning van het marineschip uit het water gehaald. Het Amerikaanse Law Enforcement team, dat gedurende deze operatie aan boord van Hr.Ms. Van Amstel is geëmbarkeerd, constateerde dat het om 840 kilogram cocaïne ging. 

 

Operatie
De onderschepping valt onder de paraplu van de internationale drugsbestrijdingsoperatie Martillo. In deze operatie werken vele landen samen om de internationale georganiseerde misdaad in Midden-Amerika (en de Cariben) een halt toe te roepen door illegale smokkel tegen te gaan op zee en in de lucht. De operatie wordt geleid door de Joint Interagency Task Force South waar de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, brigade-generaal der mariniers Dick Swijgman als één van de ondercommandanten deel van uitmaakt. 

 

9 reacties op “Marine onderschept 840 kilo cocaïne”

 1. Ben toch bang dat ik Van Speyck hier gelijk moet geven. De-criminaliseren (legaliseren van gebruik, onder arts-toezicht, gebeurt in NL al jaren, in de grote steden en met succes!!) is de enige oplossing. Ook in Zuid Amerika gaan steeds meer stemmen op, om gebruik van hard drugs te legaliseren en de hard drugs vervolgens voor toediening bij ervaren artsen neer te leggen. Ben je in een klap van de georganiseerde drugshandel af, want dan valt er niets meer te verdienen.

 2. goede actie natuurlijk.. Maar de kleine crimineel die hier ook van profiteerde zal het weer moeten verdienen met inbraken en overvallen. want geld voor de kerst moet en zal er komen. het probleem veschuift gewoon.

 3. Hulde aan de koninklijke marine! Ook al kon het schip de criminelen niet te pakken krijgen (churandy, je coclusie is wel erg kort door de bocht als je de details van zo’n operatie niet kent) – er is toch 840 kg coke minder op de markt gekomen. Ga zo door marine!

 4. In het persbericht vergeet men te melden dat ze er met alle geavanceerde hightech apparatuur NIET in geslaagd zijn om de verdachten van het transport op te pakken en dat is gewoon een blamage.

 5. December periode komt eraan! Ze willen nu geld scoren….

 6. 840 kg ?

  Kun je haast een lijntje coke trekken van Curacao naar Nederland ! Aardig wat te snuiven.

 7. VS veranderen tactiek in Afghaanse drugsoorlog

  http://www.hbvl.be/nieuws/buitenland/aid897792/vs-veranderen-tactiek-in-afghaanse-drugsoorlog.aspx
  Citaat: ”voor de inval van de VS had de taliban de papaverteelt bijna volledig uitgeroeid, de teelt is voor een groot gedeelte opnieuw opgestart VOOR de amerikanen zodat amerikaanse pharmaceutica opnieuw spotgoedkoop de grondstof hadden voor hun ellenlange lijst van opiumderivaten… Het is trouwens al decennia lang bekend dat de war on drugs, en het drugsbeleid van de meeste westerse landen de drugscriminaliteit stimuleert, je zou zelfs kunnen denken dat ze op maat van grote criminele organisaties is geschreven…”

  http://www.hbvl.be/reageer/nieuws/buitenland/vs-voeren-derde-oorlog-tegen-drugs-in-mexico.aspx
  http://www.hbvl.be/nieuws/buitenland/vs-voeren-derde-oorlog-tegen-drugs-in-mexico.aspx

  Coke en xtc in rioolwater A’dam
  http://nos.nl/artikel/399109-coke-en-xtc-in-rioolwater-adam.html

  We moeten de vraag aanpakken en het aanbod.
  De drugs-valuta is $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

 8. @Sander,

  Nah, vraag/anbod=prijs. Deze akties verspillen belastinggeld en beschermen de maffia juist.

 9. een grote klap voor de maffia partij.
  goed werk……