CURAÇAO – Een tsunami heeft vandaag de eilanden van de Amerikaanse staat Hawaii bereikt. Volgens het tsunamiwaarschuwingscentrum was de eerste tsunamigolf net geen meter hoog en daarmee kleiner dan verwacht. Er zijn geen berichten van schade of slachtoffers.

De autoriteiten waarschuwen echter dat de eerste golven van een tsunami vaak niet de grootste zijn. Als grotere golven de kusten van Hawaii bereiken, kunnen lager gelegen gebieden toch nog onderlopen. Het tsunamialarm is daarom nog niet opgeheven. Meer dan 100.000 mensen zijn geëvacueerd.

Hoger gelegen gebieden
Het tsunamiwaarschuwingscentrum had de eilanden enkele uren van tevoren gewaarschuwd. De eilanden moesten rekening houden met golven van zeker een meter hoog die schade kunnen veroorzaken aan de kust, aldus het centrum. Inwoners van de kustgebieden trokken daarop massaal naar hoger gelegen gebied, waardoor verkeersopstoppingen ontstonden. De burgemeester van Honululu drong er bij vastgelopen bestuurders op aan hun reis naar hoger gelegen gebeid desnoods lopend te vervolgen.

Aardbeving
De tsunami ontstond door een zware aardbeving bij de Canadese Queen Charlotte eilanden (ook wel Haida Gwaii) met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter. Aan de kust vlakbij het epicentrum van de beving werd ook al een regionale waarschuwing uitgegeven voor tsunamigevaar. Hawaii ligt duizenden kilometers van het epicentrum.

 

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com