CURAÇAO – Orkaan Sandy dreigt de Amerikaanse presidentsverkiezingen te verstoren. Mitt Romney, de Republikeinse tegenstander van Democraat en zittende president Barack Obama, blies vandaag al een verkiezingsbijeenkomst in de staat Virginia af, die voor zondagavond op het programma stond.

Sandy bereikt volgens de voorspellingen maandag of dinsdag de Atlantische kust van de regio New England. Zware regenval leidt mogelijk tot overstromingen in meerdere staten, waaronder Virginia, New Hampshire en zelfs Ohio in het middenwesten van de VS. De verkiezingsuitslag in deze drie staten kan met die in andere zogenoemde swing states het verschil maken.

Stroomuitval en stormschade
Sandy is door sommige weervoorspellers inmiddels tot Frankenstorm gedoopt, omdat de orkaan mogelijk botst met een krachtige noordwester vlak voor Halloween op 31 oktober. Autoriteiten in de VS maken zich in toenemende mate zorgen dat stormschade en stroomuitval het leven van miljoenen Amerikanen verstoren in de laatste dagen voor de verkiezingen op 6 november, met mogelijk negatieve gevolgen voor de inrichting van stembureaus en de opkomst.

Doden
Sandy trok de afgelopen dagen een verwoestend spoor in het Caribisch gebied. In Haïti, Cuba, de Dominicaanse Republiek en Jamaica kwamen zeker 34 mensen om het leven. De meeste slachtoffers, zeker twintig, vielen in het sterk verarmde Haïti.

www.versgeperst.com