• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Curaçao heeft zijn verantwoordelijkheid niet genomen”, stelt minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties). De minister gaf gisteren, tijdens de eerste termijn van de behandeling van de begroting van Koninkrijksrelaties, aan de zorgen van de Kamer over de financiële situatie van het eiland te delen.

Minister Spies heeft er begrip voor dat het land niet al vanaf 2010 alles op orde had, maar is niet tevreden met het gebrek aan samenwerking met het College financieel toezicht (Cft) de laatste jaren. Roelof Bisschop (SGP) stelt dat de minister eerder had moeten ingrijpen, maar Spies deelt deze mening niet. ‘De rijksministerraad heeft Curaçao vanaf eind 2011 op de huid gezeten, waarna uiteindelijk een aanwijzing is gegeven. Het Cft rapporteert nu elke twee weken, waarna er een vergadering van de rijksministerraad is.’

Meer inzicht
PVV’er Sietse Fritsma zou het liefst zien dat Curaçao het geld dat is kwijtgescholden door de schuldsanering terugbetaald. “Wij zijn altijd tegen de schuldsanering geweest. Nu Curaçao zich niet houdt aan de afspraak om geen nieuwe schulden te maken, moet het geld worden terugbetaald.” PvdA, VVD, CDA en ChristenUnie pleiten voor meer inzicht in de financiële risico’s van overheids nv’s.

Screeningswet
Minister Spies is content met de nieuwe screeningswet waarin de screening van kandidaat-bewindslieden duidelijk is vastgelegd. SP-er Ronald van Raak (SP) betwijfelt echter of de Curaçaose veiligheidsdienst wel in staat is om die goed uit te voeren. Volgens Spies is dit traject niet alleen aan de veiligheidsdienst, maar zijn er ook andere organisaties zoals het Openbaar Ministerie bij betrokken.

11 reacties op “Spies: Gebrek aan samenwerking met Cft”

 1. Gebrek aan samenwerkinget CFT.

  samenwerking en antillianen, is niet een goede combinatie.
  Zeker niet in de politiek.
  iedereen is een haantje.
  zelfs binnen de eigen partij gunnen ze elkaar het licht in de ogen niet.

  Dus hoe kan spies verwachten op vrijwillige samenwerking?
  deze samenwerking moet keihard afgedwongen worden.
  maatregelen nemen of Curacao overdragen aan de VN.

  NL kan niet altijd voor de kosten van Curacao blijven opdraaien.
  geld kraan moet dicht….
  zielig voor de mensen die hun salarissen van de overheid moeten krijgen.
  geen salaris, dan ook niet meer gaan werken,
  gooi de scholen en kantoren maar dicht.

  het volk heeft gekozen….

 2. Iedereen behoort te gaan staan achter de mening van PVVer Sietse Fritsma om terugbetaling schuldsanering!
  Voordat hij zich diep in de vingers snijdt en Nederland voor schut zet, kan hij beter heel snel contact nemen met ex-minister Zalm en de Dexia Bank Nederland!
  Sietse Fritsma, uweet noch van toeter van van blazen. Ga maar uw licht opsteken bij Zalm, het gaat hier om zes miljard Sietse! Zes miljard!

 3. @Arie. in het belang van Curaçao. Iedereen die hier woont en werkt, YDK of Macamba, we willen allemaal stabiliteit en een gezonde economie

  Het electoraat bepaald wat goed voor het land is. 16 jaar puinhoop is nu zeker voorbij. Dus die vorm van regeren is VOLTOOID VERLEDEN TIJD.
  PAR zou ‘De BOEL OPRUIMEN’ integendeel zij hebben er een ZOOITJE van gemaakt in samenwerking met het grootste gedeelte van de forummees op deze site.
  Wiels heeft al jaren het draaiboek gereed om te starten ‘MET HET PUIN RUIMEN’
  Daar knelt de schoen want vele zullen de effecten van het aan scherpen van onze regelgeving.
  Het vrijmarkt principe moet hervormt worden want het uitgangspunt minder overheid is de oorzaak van de huidige wereldwijde crisis omdat de investeerders hun gang kunnen gaan en de overheid moet de te korten, lees geld van de belastingbetalers, aanwenden om een bankcrisis te voorkomen.

 4. Jamaloodin en MFK zeggen anders dat er helemaal geen financieel probleem is en dat er zelf een overschot is

 5. Spies is verleden tijd,,PVV heeft weer een loze kreet over terugbetaling,,Maar Wiels moet het doen,,de staats schuld op een verantwoorde manier terug dringen,,en curacao weer financieel gezond maken..als MR Wiels dit kan bereiken kan hij curacao ook ooit onafhankelijk maken..mocht de staats-schuld toch nog blijven groeien tydens zijn ambs termijn ,zie ik het qua onafhankelijkheid somber in…de taak is aan Wiels ,,en de tyd zal het leren..kunt u het,of kunt u het niet?? gewoon doen

 6. @ Tuna. En niet te vergeten: wij zijn al precies bezig met wat het CfT wil, maar het Cft bedoelde vast niet, dat er van 200 miljoen een begrotingstekort van 500 miljoen gemaakt moest worden. Dit was voor de verkiezingen nog niet bekend, maar ik betwijfel of dit de kiezers van PS/MFK/MAN de ogen zou hebben geopend. Wat denk jij zonder dit subjectieve “feiten” te noemen, Modana?

 7. Veel respect voor mevrouw Spies. Dat ze nog steeds zoveel geduld heeft voor het eiland. Velen zouden het al hebben opgegeven. Ik hoop dat ze nog even blijft, anders moeten we hopen dat haar opvolger ook zoveel geduld heeft.

  Het lijkt me f@&€ing frustrerend om met de huidige regering samen te werken.

 8. Bij de eerste vergadering tussen CFT en Schotte zijn club was het al duidelijk, men ging gewoonweg niet, want ” het was onzin, niet nodig en we kunnen hetzelf wel”. Dat was zo ongeveer het statement, het resultaat is dus ook om te janken, want we hebben ruim bewezen dat we het niet kunnen. En dom Curacao stemt weer voor dezelfde club.

 9. Spies heeft de laatste twee jaar en ook nu weer een eindeloos geduld ten toon gespreid. Ben benieuwd of haar opvolger ook zo veel geduld heeft. . .

 10. Als de nieuwe regering de onafhankelijkheid per sms wil krijgen, moet ze zo doorgaan.

 11. Trek maar aan de teugels Nederland, met een beetje sturing en controle komt het misschien toch goed…over een aantal jaren. Volgens mij heeft Spies nog steeds het beste voor met Curacao. Mocht Dhr Wiels meelezen; kom op Meneer Wiels! laat zien dat u een realist bent, laat u helpen en bijsturen op de kritieke punten, in het belang van Curaçao. Iedereen die hier woont en werkt, YDK of Macamba, we willen allemaal stabiliteit en een gezonde economie…dit is uw kans om een held te worden.