• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Italiaanse ex-premier en multimiljardair Silvio Berlusconi is vrijdag veroordeeld tot 4 jaar celstraf wegens belastingfraude bij zijn bedrijf Mediaset. De rechtbank in Milaan heeft dat bepaald. Berlusconi mag bovendien 5 jaar lang geen openbaar ambt meer bekleden.

De rechtbank verklaarde echter direct dat de oud-premier hooguit 1 van de 4 jaar hoeft uit te zitten. Dat is het gevolg van een amnestiewet uit 2006 van de toenmalige linkse regering die de volle cellen wilde tegengaan. Berlusconi (76) hoeft voorlopig niet naar de cel. Zijn advocaten kondigden direct beroep aan tegen ‘dit belachelijke vonnis.’ Pas als hij in hoogste instantie wordt veroordeeld, moet hij naar de cel. Maar dat kan zo lang duren, dat de zaak tegen die tijd is verjaard.

Daling in aandelen
De mediamagnaat was met tien anderen in de jaren 90 betrokken bij een reeks gefingeerde verkopen van tv-rechten, aldus de aanklager en de rechter. Ze zouden de prijs van tv-rechten kunstmatig hebben verhoogd via offshore bedrijven van Berlusconi. Een deel van het geld werd weggesluisd naar illegale fondsen. Zijn bedrijf Mediaset is het belangrijkste commerciële televisiebedrijf van Italië. Het bezit vele kanalen in Italië evenals Spanje. De aandelen van Mediaset daalden na de bekendmaking van het vonnis

Partijdig
Het Openbaar Ministerie had 3 jaar en 8 maanden celstraf geëist tegen de oud-premier. Berlusconi regeerde Italië met tussenpozen totaal 9 jaar als premier. Hij moest in november 2011 opstappen toen Italië dreigde te bezwijken onder financieel-economische problemen. De ondernemer is ook nog verwikkeld in een strafzaak over seks met de minderjarige prostituee Ruby. Zelf meent hij in alle zaken dat hij onschuldig is. Berlusconi en de andere aangeklaagden zijn ook veroordeeld tot het betalen van 10 miljoen euro aan de belastingdienst. Angelino Alfano, secretaris van Berlusconi’s partij PDL, zei dat het vonnis bewijst dat de rechters partijdig zijn. Daarentegen zei Berlusconi’s politieke rivaal, de oud-rechter Antonio Di Pietro, dat het vonnis ‘eindelijk de waarheid boven tafel heeft gebracht’.

© ANP, alle rechten voorbehouden

5 reacties op “Berlusconi: 4 jaar celstraf wegens fraude”

  1. er is hoooooooppppppppp

  2. Hoeveel jaar zou onze eigen bunga-bunga Berlusconi moeten brommen?

  3. Nou boeven, maak je borst maar nat ha ha ha.

  4. Wat ze in maffia-land Italie kunnen, zouden ze in maffia-land Curacao toch ook moeten kunnen, zou je zeggen. . .

  5. Hier mag het OM een voorbeeld aannemen!