• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) vindt het te ver gaan om te concluderen dat de verkiezingsuitslag op Curaçao bewijst dat de bevolking daar onafhankelijk van Nederland wil zijn. De vraag om onafhankelijkheid was volgens haar ook niet een dominant thema in de verkiezingscampagne.

Spies zei dat donderdagavond in de Tweede Kamer tijdens een debat over Caribisch Nederland. Een meerderheid in de Tweede Kamer staat niet afwijzend tegenover de onafhankelijkheid van Curaçao, waar de Pueblo Soberano van Helmin Wiels naar streeft.

Referendum
Spies benadrukte dat het aan Curaçao zelf is om de keuze te maken. Dat zou via een referendum kunnen. Nederland kan in ieder geval niet zomaar Curaçao uit het koninkrijk zetten. Vandaag lieten Pueblo Soberano, MFK en MAN weten samen een regering te willen, net zoals zij de afgelopen jaren deden. Spies wacht de ontwikkelingen af en wil vervolgens samenwerken met de nieuwe regering.

Tekorten
In de Kamer bestaan grote zorgen over de kansen op een goede samenwerking met de Curaçaose politici die zich de afgelopen jaren af en toe onwillig gedroegen ten opzichte van Nederland en er financieel een potje van hebben gemaakt. Bij de totstandkoming van nieuwe verhoudingen binnen het koninkrijk in 2010 heeft Nederland met een schuldsanering van bijna 2 miljard euro Curaçao uit de financiële problemen geholpen. Sindsdien zijn er op het eiland toch weer grote tekorten op de begroting ontstaan. De Kamer eist dat Curaçao orde op zaken stelt en zich aan de afspraken met Nederland houdt.

Bodybags
Kwaad bloed heeft ook een uitspraak gezet van Wiels over blanke eilandbewoners die in bodybags terug naar Nederland zouden moeten. De PVV eiste dat er aangifte tegen Wiels wordt gedaan, andere partijen spraken schande van de uitspraak. Spies nam eveneens afstand van de uitspraak, maar eventuele aangifte is volgens haar aan de bevolking van Curaçao.

© ANP, alle rechten voorbehouden

18 reacties op “Spies: ‘Onafhankelijkheid is aan Curaçao’”

 1. @aiaiaaaai Ik kan het niet met je (op zich interessante) beschouwing eens zijn. Ik denk dat je de enorme onverschilligheid die er in Nederland heerst naar de ‘koloniën in de West’, zeer zwaar onderschat. De meeste Nederlanders denken er helemaal niet aan, gaan liever in Bali op vakantie en vormen zich pas een mening bij de vraag: “wat kost dat?” Als ze dan horen dat Curaçao geld kost, dan zal het antwoord onverschillig zijn: “Dan maar weg ermee!” Vergist u zich hierin niet! Ik denk dat bij een referendum in Nederland 80% voor onafhankelijkheid van Curaçao zal kiezen…

 2. Altijd maar weer zeiken over koloniseren. Zonder dat
  hadden alle zwarten in afrika gebleven. Van dat land is nooit wat terecht gekomen.
  .Het elkaar uitmoorden was dan nog veel erger geweest. Curacao is van de indianen en die zijn er niet meer.

 3. Mevr.Spies heeft gelijk. Het haar maar geraaien ook. Ik snap wel die verwarring van die over elkaar buitelende Nederlandse kamerleden die om het hardst, sommigen harder, schreeuwen, huilen en kermen dat curacao maar snel onafhankelijk moet worden. Dit soort gedrag is eigenlijk heel normaal. Men moet zich eens in de mindset van de gemiddelde Nederlandse politicus en bepaalde met Nationaal narcisme begiftigde Nederlandse historici verplaatsen om dat Nederlandse gedrag te kunnen verklaren/begrijpen..

  Zo vergaat het bestuurders en politici van een ex of semi koloniserend land/koninkrijk dat bijna 4 eeuwen lang het politieke heft in handen had, heeft gehouden, in hun kolonies of ex-koloniën. En bovendien altijd, 4 eeuwen lang, het laatste woord hebben gehad.
  Als ze opeens wakkergeschud worden door een feit waar ze eigenlijk nooit serieus over nagedacht hadden/hebben, raken ze in paniek.
  Stel je eens voor, opeens begrijpen ze dat het na al die eeuwen misschien niet meer zo vanzelfsprekend is, zal zijn, dat zij het voor nog het zeggen zullen hebben, dat zij misschien wel niet meer het laatste woord hebben..

  Dat tast de psyche van ‘sommige’ Nederlandse bestuurders aan. Het is ook wat
  dat er wel eens een einde zou kunnen komen aan de hegemonie die zij nu al bijna 400 jaar uitoefenen op een eiland in de west, hun laatste kolonie in de West. Dat doet pijn, sommige van die roekeloos, over elkaar buitelende Nederlandse schreeuwende kamerleden, zoals bijv ene Van Raak voelen zich echt persoonlijk gekwetst, in hun Hollandse eer en kruis getast, Anderen vinden het een belediging, weer anderen lopen rood aan van woede.

  ‘Potjandorie’, denken die; we hadden een klein dom zwart volkje geisoleerd in de West waar we altijd onze frustraties op konden botvieren, en dat willen ze nu van ons weg? Hoe durven ze?! Curacao is van ons, het hoort bij onze geschiedenis! Dat kan niet, ze zijn van ons, wij zijn de baas, zijn ze daar gek geworden? hoe durven die Curacaoenaars? tegen wie moeten we nu gaan aanschoppen?”
  Zoiets moet men zich voorstellen, speelt zich af in de hoofden van “sommige” Nederlandse 2e kamerleden.

  Ik vind het helemaal niet vreemd. Ik snap hun verslaving, want ook aan koloniseren kun je verslaafd raken. Nou ben ik niet de persoon om wie dan ook als “dom” te bestempelen. Want uit ervaring weet ik dat er mensen bestaan die bijv. nooit een opleiding gedaan hebben, misschien alleen maar een paar klassen basisscholing kennen, maar die toch nog veel succesvoller waren of zijn in het leven dan iemand die bijv. wel van een goede scholing heeft genoten. Maar hierbij verklaar ik een stel Nederlandse tweede kamerleden van oerdomheid bezeten te zijn..Ja hoor, want van iemand die gestudeerd heeft verwacht je geen domheid, dus die kan ik met goede reden DOM noemen. Ze kunnen hun verwarring niet verbergen en kramen de grootste emotionele onzin uit. Wie heeft gezegt dat Nederlanders nooit emotioneel reageren?

  Maar goed, ik zei het al, het is heel begrijpelijk. Afkicken van iets dat je bijna 4 eeuwen lang zo vanzelfsprekend bent gaan vinden is absoluut NIET makkelijk. Dus ergens heb ik wel begrip voor die “regenten-attitude” waarmee Nederlandse kamerleden als het om en over de Antillen, m.n. Curacaou gaat met zich meetorsen..
  Ze kunnen er niets aan doen. Het zit in de psyche verankerd, dat geneest niet in 1 klap.
  Hetzelfde geldt voor onze eigen mensen die met een gekoloniseerde mindset zitten.
  Dus ja, het is moeilijk voor sommige Nederlandse historici en politici, het wordt afkicken!
  Sorry, binnenkort kunnen jullie de Curacaoenaars niet meer als schop of pispaal gebruiken. Ik begrijp dat het pijn doet, 4 eeuwen over de Curacaouenaars heersen is ook niet niks.

  Enfin, begin er maar geestelijk aan te wennen, en gedragen jullie je gewoon normaal beste Nederlandse politici en kamerleden. Koester geen wraakgevoelens, bekokstoof niet allessoort plannetjes om de Curacoenaars te storen in dat wat hoe dan ook toch zal komen. Werk en ga mee met de tijdgeest dames en heren politici te Politiek Den Haag, dat is het beste, ook voor de eigen geest.

 4. @van speyk: aangifte doen? We waren in ’69 niet bang voor jullie en dat zijn we nog steeds niet. Trouwens, wel eens van de KNM gehoord? Drie keer raden welke kant zij op gaat schieten, als zoiets zich weer herhaald!

 5. Spies is nog maar ongeveer een maandje demissionair en bovendien heeft in NL, net als op Cur de 2e kamer het voor het zeggen. Wat Spies er allemaal van vindt is niet meer zo relevant. Wat relevant is, dat is wat de 2e kamer ervan vindt en dat is inmiddels duidelijk!

 6. @Van Speyk (1831), Het geld ook voor jou. Als je bewijzen hebt voor 16 jaar corruptie van de PAR ga naar het OM.. anders FIETSEN!

 7. Je hebt zoiezo meer dan 66 % nodig tijdens een referendum voor onafhankelijkheid….dus ja…dat zal er toch nog voorlopig niet zijn. Ik zou er in ieder geval niet voor stemmen en menig PS aanhanger nu ook niet. we zullen wel zien in de komende 10 jaar hoe het verder gaat.

 8. Nou Mw Spies, een wiel is rond ook een cirkel is rond, het is goed dat U het zegt.
  Onafhankelijkheid is aan Curaçao en Nederland heeft zijn eigen problemen en zo komen wij redelijk wel uit!

 9. Waarom al die emotionele kreten dan van al de hoogopgeleiden heren dan,wat willen ze bereiken door allerlei dingen te roepen die helemaal niet kloppen.Ik ben benieuwd naar hun mening over de uitsprakken van mevrouw SPIES .

  KOM OP HEREN LAAT JE HOREN

  Dit voelt echt lekker voor een domme ju di korsow als ik hahaha

 10. @ van Speyk, jij moet wel een erg vervelend leven hebben of niet? Het enige wat je continu aan het doen bent is negatief commentaar geven op alles en iedereen die een andere mening heeft als jij.
  Doe eens even normaal man!

 11. @Maria: Er is hier echt niets veranderd in 8 jaar. Zelfs al stemmen alle Wiels, Schotte en MAN aanhangers hiervoor, heb je nog geen 50%.

  Net wakker geworden uit een 8 jaar durende winterslaap?
  Volgens mij hebben de PS, MFK en MAN meer dan 50% van de geldige stemmen.

 12. @Zorro: Dat het gezegd is om makamba’s in bodybags terug te sturen is een feit, maar niemand schijnt meer te weten wie het heeft gezegd (MONK?).

  Als het een feit is dan had je allang een aangifte moeten doen bij de OM.
  Zo niet, ga lekker fietsen.

 13. Nederland moet ophouden met zeggen dat ze niet afwijzend tegenover de onafhankelijkheid van Curaçao zijn. Dat weten we nu wel! En we weten ook dat het onwaarschijnlijk is dat het mogelijk zal zijn gezien maar 5% van de bevolking dit in 2005 wilde. Er is hier echt niets veranderd in 8 jaar. Zelfs al stemmen alle Wiels, Schotte en MAN aanhangers hiervoor, heb je nog geen 50%.

 14. Waar zijn al die schreeuwers nu die maar beweerden dat Nederland absoluut Curaçao niet wil laten gaan ivm met onze zogenaamde rijkdommen? Dit is dus luid en duidelijk naar fabeltjes land verwezen, welke smoes gaan we nu verzinnen, welk gerucht gaan we nu de wereld insturen om vooral maar een ander de schuld te geven van wat ons nog te wachtten staat in de huidige situatie?

  Het ontzenuwde gasbel en oliebron spelletje is over, het is het enige voordeel van wat er op het ogenblik wel aan de hand is, er is duidelijkheid wat de afscheiding betreft, en Curaçao heeft het zelf in de hand.

  Als ik nu alweer lees dat men toch weer van de screening af wil dan voorzie ik een complete mislukking voor alles wat we zouden willen. We moeten nu onze eigen broek ophouden, en dat doe je niet door een ex bewaker en wanbetaler die duidelijk niet weet waarover hij praat, minister van financiën te maken, maar ach.. het was een vriendje. Gaan we dit weer doen?? Dan ajo Korsow !

 15. Helmin Wiels heeft NOOIT gezegd dat nederlanders in bodybags terug naar nederland moeten. Partijdige media verdraaien en betwisten, wederom, de waarheid.

 16. @ hendrik. Dat het gezegd is om makamba’s in bodybags terug te sturen is een feit, maar niemand schijnt meer te weten wie het heeft gezegd (MONK?). Verder valt er weinig te reageren en heeft Spies duidelijke taal gesproken zoals door mij werd verwacht.

 17. MR. en DRS.. waar blijven de reacties A.U.B. ik ben benieuwd.

 18. Dat Bodybags gedoe is gewoon uit de duim gezogen, dhr. Wiels heeft dat woord nooit gebruikt. Wie een hond wil slaan vindt licht een stok.
  Maar PS is palu seba!

  Die vlieger gaat dus niet op, PVV. Kom met bewijzen of, zwijg!
  De PVV draait op roddels en niet op feiten.