CURAÇAO – Het overgrote deel van de deelnemers aan de ‘Stelling van de Dag’ op de website van De Telegraaf, is Curaçao liever kwijt dan rijk binnen het koninkrijk. 89 procent van de respondenten geeft aan dat het eiland snel onafhankelijk moet worden. 

Daarnaast vindt 92 procent dat Curaçao geen cent moet krijgen als het de banden met Nederland verbreekt. Om onafhankelijk te worden, zal er eerst een referendum gehouden worden waarbij een meerderheid van de stemmers het eens is met de onafhankelijkheidsplannen. 62 procent van de respondenten denkt dat dit daadwerkelijk zal gebeuren. Bijna driekwart vindt het niet erg dat een belangrijk deel van de Nederlandse geschiedenis wordt afgesloten bij het vertrek van Curaçao uit het koninkrijk.

40 reacties op “Telegraaflezers zijn Curaçao liever kwijt dan rijk”

 1. Tja,H.Wiels had nooit kunnen bevroeden dat hij net nu dat er in Europa en wereldwijd wordt bezuinigd de twijfelachtige eer zou krijgen,als verdienste voor z’n populistische prietpraatjes.
  En nu mag hij op de blaren gaan zitten,want van zowel links en rechts hoort hij nu
  Be careful what you wish for ’cause you just might get it all,now that every penny counts!

 2. Vreemd dat Nederland zo reageert ? tuurlijk we moeten wel betalen aan Curacao..maar we moeten ook allemaal in bodybags naar huis ??

 3. @beschamend:

  – Waarom denk je dat het Nederlandse leger massaal ten strijde gaat trekken tegen de Cur bevolking? We hebben hier genoeg marinies, als het echt heel erg uit de hand loopt. . .

  – USA neutraal? Ik weet niet van welke planeet jij komt, maar het is de USA die bij NL erop aandringt om Cur vooral NIET onafhankelijk te laten worden OF Cur over te dragen aan de VN (lees: de Veiligheidsraad, dus lees: de VS!) als mandaatgebied. Curacao is namelijk een zogenoemde “strategische zone”. . . De VS heeft direct na de verkiezingen hier haar “bezorgdheid” uitgesproken over de uitslag. Waarom denk je???

  – Heb alsjeblieft geen illusies over “het buitenland”. Europa ziet de voormalige Antillen als een volstrekt interne Nederlandse aangelegenheid en is sowieso niet geinteresserd in wat er hier gebeurt. Het standpunt van de VS heb ik al toegelicht. Zuid Amerika heeft het te druk met zichzelf en is zelf nog zwaar aan het emanciperen en in Azie hebben ze al helemaal niks met het Caribisich gebied, behalve als er wat te verdienen valt. Misschien valt er uit Afrika nog wat steun te verwachten, maar daar heb ik ook nog helemaal nooit iemand iets over Cur horen roepen! Gek, he?! De afstammelingen van jullie eigen voorouders hullen zich in stilzwijgen, hoe kan dat toch? Schuldgevoel, misschien? Desinteresse? Wie het weet mag het zeggen.

 4. @sydney s:

  – Goud op Cur? Ik denk dat je in de war bent met Aruba.

  – Wat Shell met de olie heeft gedaan? Ehhh, gekraakt en verkocht of zo??? Trouwens, Shell heeft voor honderden miljoenen guldens aan nog te verwerken ruwe olie achtergelaten in het asfalt-meer, maar ja, als niemand de moeite neemt om het te verwerken. . . Shell deed dat zelf namelijk wel gewoon, tot aan de overdracht.

  – Toen het zo goed ging met NL, dat veel mensen inderdaad het zware en vervelende werk niet meer wilde doen, omdat er genoeg andere dingen te doen waren, werden er scheepsladingen vol gastarbeiders naar NL gehaald. Niet uit de Antillen, maar uit Noord Afrika en Zuid Europa (inclusief Turkije).

 5. @ Beschamend schreef:

  ‘Als ik Nederlander zou zijn had ik me verrot geschaamd om de kleinzielge NL politici en mijn ignorante Nederlandse landgenoten.”

  Beste Beschamend,

  Je maakt me erg nieuwsgierig………..welke nationaliteit heb jij dan ? Colombiaanse ? Venozolaanse ? Of de Curacaose nationaliteit ? (vooruitlopend op de onafhankelijkheid ?)

  Zou het niet kunnen dan jij ook gewoon een Nederlands paspoort hebt en dat jij ook gewoon Nederlander bent ?
  Dus je schaamt je nu eigenlijk voor jezelf ?

 6. @beschamend,

  het is beschamend, dat er mensen zoals jij rondlopen….
  ga eerst een de geschiedenis lessen volgen.
  NL wil morgen van Curacao af.

  Net als ouders, die een puber zoontje thuis hebben wonen, die steeds steelt, vloekt en zich nooit aan nieuw gemaakte afspraken wil houden.
  zo een kind moet heel snel opzich zelf gaan wonen.
  Zodat hij zelf zijn centjes kan gaan verdienen.
  zodra het puberen voorbij is, mag hij weer thuis komen (op bezoek).
  het blijft tenslotte wel je kind.

 7. @paulina: dat is ook toevallig! Wij wisten ook niet dat jullie bestonden, totdat jullie eigen “marketing-team” jullie bij de WIC te koop aanboden. Tja, zo zie je maar. . .

 8. Geef elkaar een hand, drink een biertje, neem afscheid, klaar!
  Van dit eindeloos geneuzel word ik ondertussen schijtziek.

 9. @sidney,
  er is geen goud geweest net zoals de olie
  de shell heeft voor veel werk gezorgt en van emancipering van het volk
  wees blij dat makambas hun geld op cur banken zetten want daardoor is er werk voor de ydk.. idd stop met domme praatjes

 10. @ Beschamend! De zaak zal internationale proporties aannemen omdat Nederlandse Staat autistisch blijft vasthouden aan de eilanden.

  Op de rest van je nonsens reageer ik niet, maar hiervan kan je leren. Het is precies andersom. Curacao en niet Nederland heeft nog steeds zelfbeschikkingsrecht. Reken er maar op, dat Nederland als het netste jongetje van de klas zal blijven handelen en geloof maar niet dat Nederland onder het internationale vergrootglas ligt. Curacao wel dankzij Schotte’s “staatsgreep”. Beschamend!!!!!!!

 11. Duidelijke taal van telegraaf,zelf denk ik er net zo over.
  Opzouten en neem Wiel mee,met of zonder bodybag.

 12. Zou ik ook zeggen als ik nog nooit hier was geweest, of als ik ooit een retourtje all-inclusief reisje naar Curaçao zou hebben gemaakt, zonder het eiland te leren kennen.

 13. De stelling van de Telegraaf Curaçao liever kwijt dan rijk binnen het Koninkrijk valt in de categorie Lezersbedrog, een poging om het debat over Curaçao in de Tweede Kamer de dag daarna te manipuleren. Gelukkig trapte Spies er niet in die valkuil, want het is een zaak van Curaçao en niet van Nederland.En dat enkele kamerleden hiermede hun dalende populariteit willen opkrikken, onderschatten zij de nuchtere makamba’s. Enkel moet Curaçao supersnel haar financiën op orde stellen,daar niet Nederland, maar de internationale financiële wereld de gulden van Curaçao zal laten devalueren en zo’n klein beetje ook.

 14. @sidney, waar is al die goud van curacao gebleven ?

  in de zakken van ene Gerrit……………

 15. Stop met de illusie dat het “maar” de mening van de Telegraaflezer is, deze uitkomst zou iedere willekeurige site behalen. Deze uitkomst kwam reeds ook uit een peiling in de tweede kamer, wat jullie weten omdat deze site daar ook al enkele nieuwsberichten aan wijdde.

  Ja jongens, hartstikke leuk dat er op Curaçao zoveel aardige mensen wonen maar zoals zelf ook al door jullie aangegeven: dat weet je niet als je er nooit bent geweest. Maar of je er nou wel of niet bent geweest, het zal ons worst zijn. Wat ons wel interreseert is dat het eiland vooral heel erg veel geld kost. Dat samen met de tendens dat Curaçao niet meer zo waardeert terwijl er miljarden euro’s in zijn gepompt, zet tot wat kwaad bloed. De rest is geschiedenis, snappen jullie slimmerikken (want geen Telegraaflezers) dat?

 16. Opvallend de reacties op de Telegraafsite en dat terwijl men hier op Versgeperst er ook nog wat van kan.
  Er zitten gewoon flink wat subjecten die ogenschijnlijk niets anders te doen hebben dan de hele dat overal op te reageren, zelfs midden in de nacht.
  Dat geeft te denken dus ik zou zeggen steek eerst de hand in eigen boezem alvorens een ander af te zeiken.

 17. Snappen jullie nog niet dat noch de nederlandse burgers, noch politiek den Haag bepalen of Curacao onafhankelijk moet worden of niet? Curacao heeft het zelfbeschikkingsrecht.

 18. @ sidney s. Dat je geen antwoord hebt op die vragen, zegt al genoeg en daarom heb ik geen zin om de antwoorden te geven.

 19. Als ik Nederlander zou zijn had ik me verrot geschaamd om de kleinzielge NL politici en mijn ignorante Nederlandse landgenoten. Een land bevolkt door 17miljoen mensen, schatrijk, een modern leger weliswaar bedient door niet erg moedig personeel, trekt ten oorlog tegen een volkje van nog geen 150.000 man. Zielig hoor. Ben er zeker van dat de wereld niet de kant van Nederland zal kiezen. Zeker onze regio, behalve de USA die zich neutraal zal opstellen, zal voor de Curacaoenaars partij trekken.
  Men tolereert anno 2012 geen koloniale escapades meer van beruchte kolonisators. Nederland kan er zeker van zijn dat er heel wat ogen gericht zijn op hun handelen met de Antillen, voornamelijk met Curacao en de Curacaouenaars die eigenlijk al 400 jaar in een soort gijzeling gehouden worden door Nederland. Nu al worden de Nederlandse stappen in de Cariben goed in de gaten gehouden. De zaak zal internationale proporties aannemen omdat Nederlandse Staat autistisch blijft vasthouden aan de eilanden.

 20. @ Alvin. De helft van de telegraaf lezers heeft een IQ lager dan 50.

  Waarom is er dan toch geen match of gelijkgestemdheid met de aanhangers van MFK en PS?

 21. @ Paulina, jouw voorbeeld van stupiditeit en onwetendheid geeft duidelijkheid aan die resterende 11% om bij de eerste beste mogelijkheid ajo te zeggen tegen Curaçao.
  @ The Dude, wat heeft het er in hemelsnaam mee te maken of een Makamba wel of niet op dat eiland geweest is, iedere Makamba kan aan de hand van het nieuws van en uit Curaçao zichzelf een vriij aardig beeld vormen van hoe er daar over hen gedacht wordt en wat ze niet op het nieuws lezen/horen vult het Curaçaose criminele tuig in Nedrland wel aan.
  Het is zeer duidelijk, Curaçao is aan zet !

 22. De Telegraaf is altijd een extreem rechts georiënteerd blad geweest en zal altijd door kortzichtige blonde pruiken gelezen worden.

 23. waar is al die goud van curacao gebleven ?
  Wat heeft shell allemaal op curacao gedaan?
  Hoeveel nederlanders heeft geld staan op bankrekening daar op curacao?
  Vergeet niet toen nederlanders niet wouden werken, waar zijn mensen vandaan gekomen om hier te werken?
  Maduro dam , waar komt die naam vandaan ?
  Dus mensen stop met domme praatjes, en nog een stukje, ga lekker kijken hoeveel nederlanders, een Makelaarskantoor hebben open gemaakt daar.en over huizen kopen en verhuren praten we zelfs niet.
  Dus dit zijn een paar punten.

 24. De helft van de telegraaf lezers heeft een IQ lager dan 50. Echt niet druk om maken wat doe oelewappers zeggen.

 25. O wat een grote verrassing. Kom nou, telegraaflezers zijn Curacao liever kwijt dan rijk?!? Dat zijn ze al meer dan 15 jaar!! Dit is geen nieuws.. een ieder die de laatste 12 jaar de telegraaf heeft gelezen had kunnen constateren dat de Telegraaf voorop liep, headman no. 1 was, in de grote Hetze, die van 2e helft 90tiger jaren tot half 2010 duurde, die tegen de hele Antilliaanse bevolkingsgroep gevoerd is. Ellke misstap of misdaad gepleegt door een Curacaoenaar werd kamerbreed uitgemeten in de telegraaf met de bedoeling bewust de Antilliaanse bevokingsgroep te demoniseren. Al was dader KaapVerdiaan of Surinamer, men schreef bewust dat dader Antilliaan zou zijn..Het bewust criminaliseren van de Antilliaanse>lees Curacaouse bevolkingsgroep in Nederland en zelfs overzee was en is een georganiseerde actie!

  Dat was (is)niet alleen maar Telegraafbeleid, maar werd ook door de Nederlandse overheden gecultiveerd en gesteund mede door allerlei boute uitspraken van NL politici van links, rood tot extreemrechts!!

  Tussen 2000/2010 is de Antilliaanse bevolkingsgroep zo rabiaat door de NL media gecriminaliseerd dat de ECRI, Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie, het nodig vond om de Nederlandse staat in 2006, 2007 en in 2009 officieel op de vingers te tikken wegens grof racisme en “Etnic profiling” van de zogenoemde “Antillianen”. Dit is geen grap. maar de schokkende realiteit/waarheid!! Degenen die hier geen geloof aan hechten, verwijs ik naar google, tik maar de sleutelwoorden ECRI en Antillianen in NL, of gewoon ‘Ecri tikt NL voor het derde jaar achtereenvolgend op de vingers wegens racisme tegen de Antilliaanse bevolkingsgroep, dan krijg je een heleboel officiele rapporten , PDF rapporten en andere info over die Nederlandse hetze tegen de Antilliaanse bevolkingsgroep. Dus niet zo maar roepen dat ik lieg.

  Dit soort berichten over de ECRI heeft ex Nazikrant de Telegraaf nooit gepubliceerd! Dus dit Telegraafnieuws is net zo oud als Job. Het zegt niemand niks. Alleen diegenen die nooit de juiste info kennen of té lui zijn om te lezen zijn niet op de hoogte. Nou, wij lusten dat Telegraaf tokkiegebroed ook niet, zeker niet dat zootje telegraafjournalisten of dat wat denkt journalist te zijn, zij en hun redacteuren zijn het echte rapalje..

  Trouwens, ook het nederlandse radio 1 progr. Standpunt. nl houdt al zeker 10 jaar polls onder de nederlanders over Antillianen, en al 10 jaren is de uitkomst gelijk gebleven, 87% van de Nederlanders is Curacao liever kwijt dan rijk, dus dit is geen nieuws. Ik denk niet dat er veel mensen onder indruk zijn van dit nieuws. We vinden het helemaal niet erg dat de Hollanders ons liever kwijt dan rijk zijn. Het is toch logisch als de NL media en NL politici van elke richting jarenlang op de Antillianen inhakken?? Dan kweek je gewoon die stemming tegen de Antillianen, dat is logica.

  Ik ben in ieder geval de Hollanders ook liever kwijt dan rijk! Ik ben er overtuigt van dat de Curacaoenaars Nederland een poepie zullen laten ruiken. En daar is Nederland doodsbang van, want ze ziens ons liever kruipen met de hand op, dan ons echt voorruit te zien gaan. DAT IS DE WAARHEID VAN NEDERLAND..

 26. @freedom loving:
  Als ik jonger was zou ik morgen vertrekken en ik raad alle gestudeerde jongeren af thans terug te komen.

  hoe moet ik dit begrijpen?
  de jongeren moeten vertrekken naar NL?
  de gestudeerde moeten terugkeren naar Cur.?

 27. Tuurlijk. Omdat de telegraaf hen zelf van alles wijsmaakt.

 28. @The Dude, ben het helemaal met je eens, hoeveel mensen zijn ooit hier geweest en hebben met eigen ogen gezien, dat Curacao een geweldig eiland is! En de mensen van Curacao vriendelijk en behulpzaam zijn. Ik ben dan wel een makamba en als je echt alles moet geloven moet ik terug in een bodyback, maar uitspraken van dezelfde strekking worden er in NL ook gemaakt.

 29. Telegraaflezers hebben ook niet zo’n hoog IQ. Vandaar…

 30. Dit krijg je dus na al het gekrakeel van voor de verkiezingen en nu na alle heisa over wel niet onafhankelijk volop speelt.
  Geef ze eens ongelijk in Nederland, genoeg is genoeg zullen ze wel denken.
  Curaçao wordt eens een keer wakker.

 31. We wisten niet eens dat NL bestond, totdat jullie ons dwongen om jullie indentiteit en paspoort aan te nemen. Onze persoonlijkheid en identiteit weg te gumen.

  Dus de banden met NL verbreken is beter. Helaas kan je het geschiedenis niet vegen, maar wel een plek geven.

 32. Maar Nederland wil toch ten koste Curacao houden als kolonie??

 33. De telegraaf houd er nu eenmaal van om alles aan te dikken, de lezers ervan zijn degene die leven van de artikelen die er door anderen geschreven worden en zien dat als de enige waarheid. Hun frustraties uiten ze dan ook alleen op berichtgeving van de telegraaf. Vanavond in het kamerdebat is er ook steeds de vraag van PVV en SP wat gebeurd er als dit of als dat,wat doet Nederland dan? Het antwoord van minister spies was,misschien moeten we eens niets doen. Juist antwoord dus. Beiden partijen zowel Nederland als Curaçao moeten leren samen te werken onder de regels die daarin zijn afgesproken . Men moet Curaçao niet af blijven schilderen als een klein stout kind wat gestraft moet worden.
  Curaçao heeft gekozen, en een ieder heeft de uitslag van de eilandbevolking te accepteren en te respecteren, net zoals wij in Nederland de uitslag van onze eigen verkiezingen moeten accepteren, wat voor velen ook slikken is. Laten we eindelijk eens stoppen met de negatieve berichtgevingen over en weer en ons gaan richten op wat werkelijk belangrijk is.
  Uitspraken door anderen gedaan, laat alleen zien dat in Nederland zeer gefrustreerde mensen wonen en zeggen niets over de Nederlandse bevolking in zijn totaliteit. Ieder land in de wereld heeft hiermee te maken en het is jammer dat de journalistiek zich alleen richt op dit soort mensen

 34. Bai bo ta bai, bai pasa bon.

  Wij hebben jou ook hier niet nodig.

 35. ik kom het telegraafpubliek liever niet tegen op vakantie of hier in de supermarkt (“annie ze hebben hier ook gewoon grilworst!”) voor curacao zijn deze niet altijd zo heel erg ruimdenkende mensen wel een belangrijke bron van inkomsten want de vliegtuigen voeren af en aan. als we niet oppassen gaan ze straks allemaal naar aruba of bonaire en daar wordt de economie op curacao zeker niet beter van

 36. als yu di Korsou wil ik na het verkiezingsdebacle Korsou in huidige politieke constellatie liever kwijt. Als ik jonger was zou ik morgen vertrekken en ik raad alle gestudeerde jongeren af thans terug te komen.

 37. En hoe hoog ligt het aantal PVV stemmers onder de Telegraaf lezers…?
  En hoe veel van de Telegraaf lezers zijn daadwerkelijk op het eiland geweest ooit in hun leven?

  Als we die twee antwoorden hebben weten we allemaal dat er niet zo veel waarde gehecht hoeft te worden aan deze berichtgeving.

 38. Ik zou geen aandacht besteden aan het partij paadje van de PVV.
  Rechts NL is ook niet erg ruimdenkend.

 39. die geschiedenis wordt al op het eiland afgesloten door in het oude deel van Punda naambordjes te veranderen in het papiaments. De Nederlandse cultuur wordt uitgegumd

 40. Raar, dat ze dat willen???
  kan ik niet begrijpen……
  Curacao is altijd zo keurig met al zijn afspraken en beleefd in de politiek….
  eigenlijk het braafste jongetje van de klas..
  en nu dit weer….