• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De overheid zou verantwoordelijk zijn voor de verkeersdode van afgelopen zaterdag, aldus parlementariër Melvin Cijntje (PS). Aan de Amigoe vertelt hij dat het beleid met betrekking tot de verkeersveiligheid volgens hem niet goed wordt nageleefd, wat vele verkeersdoden tot gevolg heeft.

Cijntje geeft aan dat de verkeersveiligheid te waarborgen is door een goede infrastructuur, wat onder de verantwoordelijkheid van de overheid valt. Een goede infrastructuur zou de fouten die gemaakt worden tot een minimum moeten beperken, wat gepaard gaat met een minimaal aantal verkeersslachtoffers.

Richtlijnen
De verantwoordelijke afdeling binnen de overheid moet zich houden aan verschillende richtlijnen en documenten die aangeven waaraan de infrastructuur moet voldoen. Wanneer deze richtlijnen en documenten niet juist uitgevoerd worden en er verzuimt wordt op de verantwoordelijkheden, zoals het niet uitvoeren van onderhoud, kan de overheid hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.  De verkeersdode van afgelopen zaterdag is te wijten aan achterstallig onderhoud, namelijk de slechte conditie van de rand van de weg. Het slecht uitvoeren van het beleid heeft hier dus tot een extra verkeersdode geleid, waarvoor de overheid aangeklaagd zou moeten worden, aldus Cijntje.

12 reacties op “Cijntje: ‘Overheid verantwoordelijk voor verkeersdoden’”

 1. Daar de keuring door DOW een regelrechte aanfluiting is, word ik rijdend in het donker om de paar minuten zodanig verblind door de verlichting van de tegenligger dat ik niets meer van mijn rijweg kan zien gdurende enige tijd! En hoeveel mensen zitten uitgebreid te telefoneren en zelfs te pingen in de auto? Maar ……… een ànder heeft het toch àltijd gedaan op Curaçao?

 2. @ Jan,

  Die technische controle heeft ook zo weinig zin, de wegen zijn hier dusdanig slecht dat je, als bedrijf, bezig kunt blijven met het vervangen van schokbrekers, ball joints, stuurstangen, velgen en banden.
  Alleen de schokbrekers van mijn bestelwagen kosten reeds 2000 NAF (4 stuks), de ball joints NAF 500, stuurstang (NAF 275 per stuk) 1 band = NAF 475, velg = NAF 250.

  Vorig jaar heb ik de schokbrekers, ball joints, 1 velg en 1 band moeten vervangen a.g.v. de slechte staat van het wegdek. Tel uit je winst.

  Recentelijk merkte ik echter dat de voorschokbrekers weer aan vervanging toe zijn, dus daar gaan weer NAF 1000. Ook de rechter ball joint mag weer worden vervangen. In minder dan 1 jaar tijd op deze wegen kapot gereden !
  Kassa !

  Doorberekenen aan de klanten ?
  Onmogelijk, die weigeren die kosten te betalen oftewel het zijn extra kosten voor mij.

  De overheid zou dit soort schade eigenlijk moeten betalen, maar dat kunnen we gewoon vergeten.
  Dus wat dat betreft ben ik blij dat de technische keuring mij nog enig respijt geeft, anders kan ik de tent wel sluiten, er valt simpelweg niet tegenop te werken. En nee, er wordt niet geraced met de wagen, maximaal 60 km/u en vaak nog minder (bv weg naar Westpunt op sommige plekken).

  Een rupsvoertuig zou wellicht een betere oplossing zijn voor sommige wegen.

 3. Ik werk (nog) niet bij de technische recherche en ik was ook niet bij het ongeluk, maar ik heb wel inzicht in oorzaak/gevolg redeneringen. Als het waar is dat de bestuurder onder de auto terecht is gekomen (zoals te lezen valt in een eerder bericht) heeft deze toch de veiligheidsgordel niet omgehad? Dan kun je nooit volhouden dat de toestand van de weg verantwoordelijk is voor deze tragische verkeersdode.
  Daarnaast had de vorige dode geen rijbewijs en net een overval gepleegd in Veeris. Hij was in een gestolen auto op de vlucht voor de politie; ook de schuld van de weg?

  Als het om verkeersdoden gaat heb je volgens mij meer aan alcoholcontrole, handhaven rechts rijden, stimuleren knipperlichtgebruik en snelheidshandhaving.
  En …. er moet een Curaçaose versie van wrak van de weg/week komen. 🙂

 4. Het weggedrag van de Curaoenaar is belabberd, maar de overheid valt aan te rekenen dat het geen maatregelen neemt wanneer verkeerslichten door stroomuitval uitvallen. Dit levert wekelijks levensgevaarlijke situaties op, maar niemand voelt zich geroepen om in zo’n situaties tijdelijk verkeersregelaars op dergelijke kruispunten neer te zetten.

 5. cijntje en waar wil je de plaka vandaan halen dan ??

 6. De huidige (slechte) toestand van het Curacaose wegennet zou in mijn optiek juist moeten bijdragen aan verlaging van het aantal verkeersslachtoffers indien de weggebruiker eens zijn rijgedrag daaraan aanpast. Niets is helaas minder waar. Er wordt of veel te hard gereden of men stopt opeens om verkeer van links en rechts voorrang te geven. Er wordt op de meest onmogelijke plekken ingehaald, waardoor anderen van de weg worden gedrukt. Richtingaanwijzers worden niet of nauwelijks gebruikt. Goede verlichting schijnt op dt eiland niet nodig te zijn. In plaats van de wegeninfrastuctuur wezenlijk te verbeteren, zou men beter de weggebruiker kunnen aanpakken. Ook zou er goed naar de conditie van de voertuigen moeten gekeken. De autokeuring is een lachertje. Er wordt in het geheel niet gekeken naar de toestand van bijv. schokbrekers, stuuririchting, wielophanging, allemaal zaken die van invloed zijn op de wegligging van het voertuig. Er ligt hier dus wel een verantwoordelijkheid bij de overheid, maar verbeteren van de infrastructuur is niet de hoofdoplossing! De meeste verantwoordelijkheid voor een veilig gebruik van de weg ligt bij de weggebruiker zelf.

 7. Maakte deze Cijntje toevallig geen deel uit van de naar huis gestuurde coaltie van MFK, PS en MAN??????
  Waarom heeft hij Cooper niet tot actie gemaand????…. oh nee, die zat meer in het buitenland in een duur hotel waar hij businessclass heen vloog om vervolgens een dikke dagvergoeding op te strijken. Maar aan de infrastructuur werd nagenoeg NIETS gedaan.

  Laf van Cijntje een grote mond te hebben, had hij eerder moeten doen dan nu een grote broek aantrekken over de rug van een dodelijk verkeersslachtoffer?? Walgelijk gedrag.

 8. Kom nou, Cijntje, dat verkeersongeluk was eigen schuld en dat had de extra 20 cm zoals jij zegt echt niet kunnen voorkomen bij een te hoge snelheid. De automobilist wordt wettelijk verplicht om rekening te houden met zo iets en de bevolen snelheid niet te overschrijden. Als je als automobilist met een gepaste snelheid door een gat rijdt, dat er al geruime tijd ligt, en je krijgt een lekke band dan moet de overheid betalen.

 9. En waar moet dat geld vandaan komen voor een betere infrastructuur Cijntje ? Er is geen rooie cent, want dat is verbrast door de vorige maffiaregering. Dus wat loop je nou te wijzen. Ga eerst eens nadenken hoe de overheod aan geld kan komen. Ik weet wel iets. Ga maar met een camera bij ieder stoplicht staan en geef al die idioten die door rood rijden meteen een vette bekeuring van 1000 gulden. Wat dacht je daar van om de verkeersveiligheid te vergroten ?

 10. En wie was daar afgelopen 2 jaar verantwoordelijk voor? Volgens mij de overheid bestaande uit PS, MFK & MAN toch?

  Nou Cijntje kan men dus bij jou aankloppen?

 11. Tja,

  We zouden eens kunnen beginnen met het verbeteren van de rijopleiding. Daarna zouden we eens kunnen optreden tegen al die jongelui op motorfietsen, quads en aangepaste auto’s die alle regels aan hun laars lappen.
  Wanneer we dan ook nog eens alle gaten uit de wegen zouden halen dan zouden we een aardig eind op weg zijn. De hoop dat we hier ooit goede wegen krijgen heb ik al opgegeven, dat gaat nooit gebeuren.
  Alles wat hier wordt gebouwd wordt in twee tellen weer kapot gereden door zwaar overbeladen vrachtwagens.

 12. Hoe triest het ook allemaal is, ik ben het er deels mee eens. Maar vergeet ook niet dat zij geen gordel droeg. Zou zij dit wel hebben gedaan dan was zij nooit onder de auto terecht gekomen, toch?