• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De voorzitter van het Hoofdstembureau Geomaly Martes heeft zojuist de definitieve uitslag van de Statenverkiezingen bekendgemaakt. De stemmen die vrijdag zijn geteld, zijn door het bureau gecontroleerd op onjuistheden. Pueblo Soberano (PS) is vanaf nu definitief de grote winnaar van de verkiezingen.

Tijdens de controle is aandacht besteed aan stembiljetten die verkeerd zijn gedrukt. Uit onderzoek is gebleken dat er twee misdrukken zijn ontdekt tijdens de verkiezingen. De misdrukken zijn boven water gekomen nadat de stemmers dit opmerkten.

Zwart/wit gedrukt
Daarnaast is er melding gemaakt van stembiljetten die in zwart/wit waren afgedrukt. Volgens het Hoofdstembureau is dit technisch niet mogelijk om de zwarte kleur tegelijk met de kleur crème wordt afgedrukt. Toch heeft het bureau hierop gelet tijdens de controle. Er zijn geen stembiljetten aangetroffen met uitsluitend deze kleuren.

Ongeldige stemmen
De MFK zorgde nog voor een opstootje door een protest in te dienen tegen de manier waarop stemmen ongeldig zijn verklaard. MFK-lid Amerigo Thodé zei tijdens de bekendmaking dat het om stembiljetten gaat van stembureau 37, volgens hem is het onjuist verklaren van de biljetten niet volgens artikel 80 van de wet gegaan. Hierop zijn de leden van het Hoofdstembureau kort in beraad gegaan. Het bureau heeft volgens de zak met stembiljetten van stembureau 37 mee naar buiten genomen en voor alle aanwezig de ongeldige stembiljetten geteld en één voor één laten zien. Het ging om 23 stembiljetten waarvan twee blanco waren en 21 die door stemgerechtigden onjuist zijn ingevuld en dus ongeldig zijn verklaard.

Voorlopige telling van vrijdag:

Partij MFK PS PAIS PAR MAN PNP FOL DP
Stemmen 18441 19716 15395 17149 8297 5136 1793 1131
Zetel(s) 4+1 4+1 3+1 4 1+1 1 0  0

 

 

 

 

Definitieve telling:

Partij MFK PS PAIS PAR MAN PNP FOL DP
Stemmen 18450 19715 15286 17179 8294 5130 1790 1127
Zetel(s) 4+1 4+1 3+1 4 1+1 1 0  0

 

 

 

 

18 reacties op “Definitieve verkiezingsuitslag bekend”

 1. @Jeroen, je zit als een schaap te blaten. Leg uit wat de PAR voor makambas heeft gedaan? En leg daarna maar uit wat de zgn MAN-PS en MFK afgelopen 2 jaar hebben gedaan voor het volk? Helemaal niets. Alles is duurder geworden overheids nv’s zijn bijna failliet. veel neptonisme en vriendjespolitiek en de hele maand maar de wereld rondreizen voor prive zaken terwijl het volk maar armer wordt!

 2. @ Van Speyk (1831) thanks voor de uitleg.

  @ Abraham Mossel ik ben niet te beroerd om te Googlen maar dan moet ik wel weten waar ik naar zoek.. Van Speyk heeft een goede uitleg gegeven.

 3. @ Pukkie. Hopelijk vindt Wiels voldoende integere mensen om een kabinet te vormen,

  Wiels zal ze wel vinden, maar Schotte zal volgens een Papiamentu-krant dezelfde MFK-kopstukken naar voren schuiven. Zwaargewicht Asjes zou MP worden dus daar kunnen we democratisch weer wat “lol” mee beleven en Osepa mag met wachtgeld. Ook bij PS is weinig nieuws te verwachten. Schotte kan natuurlijk hoog en laag springen, maar met zijn voormalige ministers is een plaats op het pluche in de Staten het hoogst haalbare. Illegaal of niet, maar de (screenings)wet is onherroepelijk en onschendbaar. Overigens is het kaartje “mi sosten” helemaal niets waard, want de voorwaarde is een kabinet Schotte 2 en niet een Wiels 1.

 4. Gelukkig hoeft de financiële rommel van het kabinet Schotte 1, niet te worden geruimd door een andere coalitie, maar nu wel onder leiding van winnaar Wiels. Wel dezelfde coalitie gelukkig, maar dat is allen maar eerlijk. Hopelijk vindt Wiels voldoende integere mensen om een kabinet te vormen, waarmee hij zijn Curacao gaat verwezenlijken. Dat een vijfde van de bevolking is opgejut tegen blanke Nederlanders vind ik jammer. Als blanke Nederlander. Maar Nederland heeft dit land in het verleden wel erg karig behandeld, gezien de armoede en ellende van sommige mensen. Hopelijk is het verkiezingskaartje van Schotte wat meer waard, dan een houtje om op te bijten na 1 januari. Dat Nederland nu gaat roepen over “onafhankelijkheid en vlug een beetje” is begrijpelijk. Een kleine 80% van de bevolking stemde niet op Wiels en ziet de toekomst daarom wellicht wat somber in. Klaar voor vertrek naar Nederland, waar al 50% van deze bevolking zit. Geen angst, want ook de bijna 1 miljoen Surinamers doen het inmiddels erg goed in Nederland. Tegen de tijd dat Wiels echt serieus gaat doen over onafhankelijkheid, beseft iedereen wat een Nederlands paspoort en daarmee toegang tot EEG en USA eigenlijk waard is. Eerst maar eens afwachten of Wiels is opgewassen tegen de gladjanussen van MFK en de meelopers van MAN. Ik denk dat die twee partijen groene sneeuw gaan zien met Wiels als dirigent. Geeft niks. Als het maar goed is voor Curacao.

 5. Ik geef PS toch het voordeel van de twijfel. Ze hebben op een eerlijke manier de verkiezingen gewonnen. Geen intimidatie of omkoping. En belangrijkste punt de nieuwe screeningswet steunen ze. Als er niet constant conflicten zijn met MFK kan er eindelijk geregeerd worden. En als de goedbedoelde aanwijzingen voor een evenwichtige begroting opgvolgt worden is iedereen alles zo weer vergeten en is het business as usual.

 6. @ Jeroen,
  De PS heeft het wel moeilijke rvoor de makambas gemaakt gezien het volk nu een heel negatief beeld heeft over deze mensen. Heb zel fniet op PS gestemd maar heb meer vertrouwen in de PS dan in MFK. Dus kom maar op met die gelijke behandling en zorg voor een beter Korsou! Dan koop in mijn huis aan het water met zwembad wel voor een normale prijs bij de PS makelaar. 😉

  I am waiting….

 7. De PAR heeft lelijk verloren omdat de Curaçaoënaar geen zin had om te stemmen op een politieke partij die PRIMAIR voor de belangen van Nederlanders opkomt en daarna pas voor die van de Curaçaoënaars/de bevolking. Dat is dus de reden waarom veel makamba’s nu wild om zich heen slaan alsof ze bezeten zijn. The game is over. We krijgen nu een regering die voor de bevolking opkomt in z’n geheel en niet andersom. Verkoop jullie dure huizen maar, want jullie eigen makama PAR-makelaars hadden jullie opgelicht. Jullie huizen waren zwaar overgewaardeerd.
  Verder zijn alle Nederlanders welkom bij Pueblo Soberano je moet wel het hart op de juiste plaats hebben. En niet te vergeten, iedereen wordt GELIJK behandeld.

 8. het zijn hier voornamelijk de nederlanders die hier lopen te zeiken
  inburgeren of wegwezen, zo gaat dat in nederland ook
  jullie maken het voor sommige nederlanders, die hier jaren met veel plezier onder de bevolking wonen erg moeilijk
  veiligwanend in een resort met hoge muren in een huis dat niet eens de helft waard is van wat je betaald hebt .
  hoge bomen vangen veel wind………..

  het enige dat de nederlander hier interesseert is zn te duur gekochte onroerendgoed

 9. @The Dude: Type in op je pc, wat is een rest zetel,en je krijt het zo op je bordje,sucses.

 10. Ongerust blijft een slechte verliezer… een WK winnen met een handsbal is alsnog kampioen zijn.

  Rest zetel of niet, het is gebaseerd op het aantal stemmen.. kijk eens het verschil tussen PAR en de partijen die jij opnoemt. Of wil je nu ineens om jezelf een beter gevoel te geven de democratie negeren?

  Ik ben in iedergeval blij dat MFK niet de grootste partij is, naast PAR is de MFK de grote verliezer als je nagaat hoeveel geld zij erin hebben gepompt en dan uiteindelijk niet de grootste partij zijn.

 11. @The Dude: Wat betekent dat +1 ?

  Dat is het aantal rest zetels dat elk partij krijgt.
  Nadat een partij een zetel heeft gekregen heeft het recht op de verdeling van het aantal zetels wat niet direct naar een partij is gegaan.
  In dit geval konden 4 zetels niet direct aan een partij toegegeven worden en wordt dan het aantal stemmen die overblijven, na het verkrijgen van een zetel, gebruikt voor de toewijzing van een “restzetel”.

 12. MFK kan zometeen buitenspel worden gezet en dan kom PAIS voor in de plaats.

 13. Wat zijn het toch een stelletje slechte verliezers bij de MFK. Zelfs met een grote zak met geld is het hun niet gelukt. Volgens Wiels komen er alleen integere mensen in het kabinet. MFK zal goed moeten zoeken om er een te vinden. Ik hoop dat Wiels woord houdt.

 14. MFK moet niet zeiken ze hebben gewoon verloren.

 15. we are the champions no time for losers !!

 16. Belangrijk om te constateren dat PAR als enige “grote” partij haar eigen zetels heeft behaald en dat zowel MFK, als PS, als MAN het moeten hebben van restzetels! Zelfs de verkiezingen winnen kunnen ze niet op eigen kracht, haha.

 17. Wat betekent dat +1 ?

 18. Goed werk gedaan door het Hoofdstembureau.