CURAÇAO – De gouverneur en een meerderheid van de Staten heeft juist gehandeld door kabinet Schotte weg te sturen en een interim-kabinet aan te nemen. Dat zegt minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) in een Kamerbrief aan Wassila Hachchi van D66. Hachchi wilde van Spies weten wat de rol van de gouverneur is.

De vraag van Hachchi is gesteld nadat ex-premier Gerrit Schotte zei dat de vorming van het interim-kabinet ongeldig was. “Volgens de Staatsregeling van Curaçao kan de ontbinding van de Staten pas ingaan op het moment dat het nieuw gekozen parlement voor het eerst bijeenkomt”, zegt Spies. Het ontbindingsbesluit is dan ook per 2 november van kracht, de eerste vergadering van de nieuwe regering.

Bijzondere situatie
Volgens Spies dienen ook bij een demissionair kabinet en als verkiezingen zijn uitgeschreven, de Staten bijeen te komen om hun taken te vervullen. “Doordat de voorzitter dit belette, ontstond er een bijzondere situatie. Daarbij is duidelijk geworden dat de meerderheid van de Staten het vertrouwen in de ministers van het kabinet Schotte had verloren. Deze meerderheid heeft de gouverneur gevraagd een interim-kabinet te formeren.”

Ontslagaanvraag
Waarnemend gouverneur Adele van de Pluijm-Vrede heeft vervolgens de ontslagaanvraag ingewilligd. “Nadat de gouverneur adviezen heeft ingewonnen van de fractievoorzitters is een interim-kabinet onder leiding van de heer Betrian beëdigd. De gouverneur treedt in een situatie van kabinetsformatie daarbij op als vertegenwoordiger van het staatshoofd, niet als lid van de regering en evenmin als Koninkrijksorgaan”, aldus minister Spies.

[scribd id=110996599 key=key-1ef9vgvwf6envk8fde02 mode=scroll]

13 reacties op “Spies: handelingen gouverneur en Staten correct”

 1. @ Kura Shon Fiel. Mevr. Spies is een Europese Nederlander, die de Tweede Kamer antwoordt zonder Curacaose breedvoerigheid over onbelangrijke zaken met vele herhalingen, maar kort krachtig bondig en zakelijk. Dit is het enige waarop ik wil reageren en niet op de herhaalde onzin door gebrek aan kennis. Jammer.

 2. Mw Spies smoest en broddelt maar oplos en loopt bovendien achter de feiten aan! Ze praat over een meerderheid, maar is niet in staat daarover uitleg te geven: Of het wel een constitutionele meerderheid is of een bedrog haastig in elkaar flansen door overlopen, waarbij een fortuin mee gemoeid is! Voor Mw. Spies schijnt allemaal goed te zijn, als alles maar onder de duim kan blijven. Voor haar is sinds de laatste verkiezing van aug 2010 niets gewijzigd en alle factoren en omstandigheden gelijk gebleven inclusief de mandaten om een meerderheid te kunnen vormen. Niets is waar, alleen het feit al dat er geen vertrouwen meer bestaat door het Parlement m.b.t. de regering en bovendien, dat er overlopers waren vermoedelijk tegen betaling, is voldoende dat zo’n parlement onherstelbaar uit elkaar is gevallen en dat er nieuwe verkiezingen moeten komen. Een interim-kabinet werd tegen betaling geleverd niet alleen om Schotte te vernederen door hem te verjagen, maar daarbij ook een wanhopige poging om het drukkingssysteem te herstellen door zand in de ogen van het volk te strooien. Het volk heeft anders bepaald en Spies behoort nu diverse inhaalslagen te maken, eer zij goed begrepen heeft, dat Curaçao zomaar iets opleggen zoals vroeger en ze moeten het zonder meer inslikken, niet meer het geval is en zij behoort zich hoe dan ook aan te passen. Gevolg en consequenties maken geen indruk meer, wat komt, komt maar!

 3. @poppie: whahhhahhahaa. Hou toch eens op. Welke “Internationale Rechtbank”?? Die bestaat helemaal niet of je moet het Internationaal Hof in Den Haag bedoelen en die rechtbank heeft het heeeeel even te druk met oorlogsmisdadigers, als je het niet erg vindt. En de VN? Op Bonaire dachten ze dat ook. De VN kwam, zag, lag in een deuk en vertrok weer. Nee, dame, gewoon lekker handjes uit de mouwen en je eiland opbouwen en je aan de regels houden.

 4. @negra: kun je mij het verschil uitleggen tussen een ‘wet’ en een ‘geschreven regel’?

 5. Ach, jij alweer met een commentaar.

  Lieseth, ga toch fietsen.

  ps. of ben je ook deel van het complot met de gouverneur
  Ooooh, jij heb ook vuile handen.
  Jou geweten knaagt.

 6. @poppie, leer aub eerst wat een staatsgreep is! en dan mag je met de grote mensen meepraten!
  De regering Schotte hield het volk en parlament gegijzeld! dat zijn de feiten!

 7. Nou benieuwd wat Douwe Boersema hierop gaat zeggen

 8. Alsjeblieft gerrit, nou hoor je het NOG EEN keer.

 9. Het was en zal door ons voor altijd als een brutale staatsgreep beschouwd worden, wat Spies of welke Nederlander dan ook beweert. De bewijzen liegen er niet om. Een staatsgreep waar Nederland achter zat. Het zal opgetekend worden en meegenomen naar de VN en de Internationale rechtbank waar ook recht over oorlogsmisdadigers wordt gesproken!

 10. Werken mensen werken. Het land met haar genoten dienen te kennen het verschil in wetten en geschreven regels

  Jammer genoeg nederland alweer in de pen

 11. Ach elk weldenkend mens wist al dat het golpi-geschreeuw een poging was de staatsgreep door PS in de vorm van Asjes te verbergen.
  Want dat was wel een staatsgreep mensen!

 12. Tja, het is net als met de Belastingdienst (Nederlands reclame-spotje): “leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel”. 🙂

 13. Wat jammer nou voor alle boberano’s, Amerigo Thode en Schotte, die dus tot de dag van vandaag blijven beweren dat ze het beter weten dan het door Spies geconsulteerde leger van geleerden met een titel en mavo-3 is geen titel.