• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws of sportief hoogstandje soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Volgens de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) zaait de Nederlandse politiek en pers onnodig paniek omtrent het onderwerp onafhankelijkheid.

De verkiezingen op 19 oktober 2012 zijn zoals het in een democratische rechtstaat betaamt keurig en zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Een welgemeend ‘Pabien’ aan het electoraat en uiteraard de politieke partijen die als winnaars uit de bus zijn gekomen.

Nu het mandaat verstrekt is door de kiezers, is het zaak dat de politieke bestuurders zich gaan inzetten om de welvaart en het welzijn van alle burgers van Curaçao te verbeteren. Het is bekend dat er talrijke urgente sociaal maatschappelijke, financiële en economische vraagstukken zijn waarmee Curaçao momenteel wordt geconfronteerd die, dringend aangepakt en opgelost moeten worden. Inzet en hulp van een ieder kan hierbij gebruikt worden om snel tot verbeteringen te kunnen komen.

De interpretatie van het gros van de Nederlandse politiek (Tweede Kamer) en de Nederlandse pers dat de verkiezingsuitslag gezien moet worden als keuze voor onafhankelijkheid is kort door de bocht, voorbarig en zelfs onverantwoord. Het leef- en investeringsklimaat en het vertrouwen in de stabiliteit op ons eiland wordt namelijk onnodig en ten onrechte verder onder druk gezet met dergelijke simplistische, ongenuanceerde en onjuiste analyses en conclusies.

Allereerst was onafhankelijkheid niet de inzet van de verkiezingsstrijd. Ten tweede heeft 22,6 procent van het electoraat haar stem uitgebracht op Pueblo Soberano, de politieke partij die onafhankelijkheid nastreeft. Dit is niet de meerderheid. Ten derde en wellicht het belangrijkste argument is dat de bevolking van Curaçao het laatste woord heeft bij het besluit wel of niet onafhankelijk te worden. Dit hoofduitgangspunt is ook bevestigd en erkend door Pueblo Soberano.

Op de Nederlandse politici en pers wordt dan ook een dringend beroep gedaan om niet onnodig paniek te zaaien. Curaçao is het beste geholpen als er na jaren van discussie over de gewenste staatkundige structuur en het staatsrechtelijke model eindelijk rust op dit front komt. In de optiek van de VBC dient de prioriteit gericht te zijn op de hierboven genoemde gebieden en de VBC is ervan overtuigd dat Nederland een positieve en constructieve bijdrage kan leveren tot het oplossen van deze vraagstukken.

63 reacties op “Ingezonden: NL zaait onnodig paniek”

 1. @ruperto. onze PS papagaai. Misschien kan jij ook beter rustig wat dagen nemen en nadenken dan maar Wiels na te praten!

 2. Neem nu eens een paar dagen rust mensen en lees nou eens b.v. ‘Knellende Koninkrijksbanden’ van Gert van Oostindie vol I. Mensen die lezen houden andere ideeen over dekolonisatie processen. Voorts is er zoveel artikelen op internet die behulpzaam kunnen zijn voor een betere blik op deze eilanden en hun bewoners. Of is versgeperst bedoeld om de komentaren van half alfabeten (pardon niet iedere komentator) gifspuiters samen te bundelen onder een dak?

 3. Henkie de resoluties doorlezen. Nederland moet zich hiernaan houden.

 4. “nu was er laatst een slimme MFK en die vertelde maar Griekenland krijgt toch ook geld.
  ja dat klopt maar griekenland moet het wel terug betalen”

  Henkie, wat moeten wij na 2019 dan betalen?

 5. Sangre Curasoleño, op 24-10-2012 om 15:53 schreef:
  “Vergis ik me of niet? Het gaat hier toch niet over Suriname of over Surinamers????? Het forum lijkt bezaaid te zijn met bemoeizuchtige Surinamers die hier een beetje over Antillianen komen praten..Kan me als Curacaoenaar niet herinneren ooit geinteresseert te zijn geweest in de Surinaamse besogne”

  Gelijk heb je mi sangre.. Het zijn nakomelingen van de mensen die op dit eilandje zijn overgekomen, alles werden wat ze thuis niet waren, nooit iets voor dit landje hebben gevoeld maar het schijnt dat alhoewel hun nageslacht het hier best hadden toch hen met veel vergif heeft opgevoed. Ze moesten zich schamen. Niemand hoeft ons te zeggen dat de gulden in gevaar is, dat werkloosheid de kop zal opsteken, dat ze hun boeltje zullen oppakken en verdwijnen. Degenen die zullen vertrekken zijn juist die mensen die gemist kunnen worden. Eerlijke inversteerders en medebewoners die na betaling van hun belasting toch nog beter geld hier kunnen verdienen dan elders, die van de caribische zee en zon wil genieten, zo nu en dan hun vrienden willen uitnodigen om zonder venijn op dit eilandje te genieten , welkom

 6. @ Pukkie. Ik spreek dat allemaal, maar moet hier toch Papiaments leren.

  Wiels kan met zijn gratis onderwijs voor de kindertjes van rijke en zeer rijke ouders beter ervoor zorgen, dat Nederlands op goed niveau wordt onderwezen. Wiels’ drop-outs kunnen namelijk niet zonder meer in Nederland bijstand krijgen, want Rutte/Samson hebben bepaald, dat je om voor bijstand in aanmerking te komen een GEDEGEN BEHEERSING VAN DE NEDERLANDSE TAAL moet hebben.

 7. @ Jay, ik zal het proberen uit te leggen; iedereen neemt Rutte en wat hij zegt serieus en niemand die uitspraken van Wiels hoort zal daar ook maar één seconde serieus over nadenken en na die seconde zal er een minachtende grijns op zijn/haar gezicht verschijnen. Zelf denk ik altijd aan Jerommeke.

 8. Zijn d’r nu plotseling meer struisvogels op Curacao dan in Azie en Afrika?
  Want het is H. Wiels die het woord bodybags heeft gebruikt,en geregeld Nederland voor alles en nog wat heeft uitgemaakt.
  VBC zelf, heeft nooit geprobeerd er een stokje voor te steken,dus moet de VBC nu de hand in eigen boezem steken,inplaats van de vermoorde onschuld uit te hangen.

 9. @ Positivo. De goedkope Curaçaose Gulden zal de redding van Curacao gaan worden.

  Je hebt toch wel begrepen, dat het over investeerders gaat? Maar wat gebeurt er met het volk, als de koppeling met de dollar moet wegvallen, het salaris hetzelfde aantal guldens blijft, maar bijv. een brood door de devaluatie NAF 300,66 kost?

 10. @ Vito. Beste Vito, men moet wel de juiste verhoudingen blijven zien. Curacao als autonoom land binnen het Koninkrijk heeft 130.000 inwoners. Het meet 80km bij 15 km , hooguit. De schulden zijn met jaarlijks 500 miljoen buiten proportie en in Nederland rijdt geen burgemeester van een middelgrote stad rond met een kudde gepantserde auto’ met gewapende bewakers. Dat kan alleen maar in Curacao, waar de gemiddelde bewoner vindt dat iedereen Papiaments moet spreken, terwijl ze zelf ALLEEN maar Papiaments spreken. De rest van de wereld, ook Nederlanders, spreekt Engels of Spaans of Duits of Frans. Ik spreek dat allemaal, maar moet hier toch Papiaments leren. Wie is hier nu dom en achterdochtig?

 11. @Johan, Wat ga je dan exporteren? Cactussen en leguanen?
  En waarom moet ik wel mijn belastingen betalen en jou ministers zoals Jamaloodin en El Hakim niet?

  Ha ha ha investeringsklimaat is alleen maar slechter geworden. Er gaan juist alleen maar bedrijven weg. wellicht komen er wat maffia voor terug! Zowiezo wie geld wil verdienen op Curacao zal het nooit lukken met een 80-20 regeling..

 12. In het debat in Nederland is duidelijk geworden, dat de Curacaose verkiezingsuitslag voldoende is om onafhankelijk te worden, ook zonder referendum. Nederland zal de aanwijzing streng handhaven en eventueel sancties toepassen bij niet naleving. Als Curacao daarvan niet gediend is kan er onmiddellijk afscheid worden genomen van het Koninkrijk. Verder heeft Nederland besloten dat er geen cent extra naar het eiland gaat ondanks de 500 miljoen NAF begrotingstekort. Dat kan binnen vier jaar worden opgelost, zegt minister Spies. Dat wordt dus ongeldig verklaarde paspoorten inleveren en alle Nederlanders terug naar huis.

 13. in nederland zaaien ze helemaal geen paniek, maar curacao steekt zoals gewoonlijk weer z’n kop iin het zand en gaat er nog steeds vanuit dat er vanzelf geld deze richting uitkomt…au!!

 14. De goedkope Curaçaose Gulden zal de redding van Curacao gaan worden. De dollar en de euro schrikken juist investeerders af.
  Al willen sommigen negatievos ons wijsmaken dat ”niet mogelijk” is.
  Zonder hun zal het ons ook lukken!!!

  http://www.amigoe.com/napa/business/132433-goedkoper-en-ook-eenvoudiger

 15. @ Johan,

  Anderen staan te trappelen ??
  Hoezo investeren ze dan niet ?
  Is er soms een maximaal quota voor investeerders ?
  Zo van ‘sorry, u bent nummer 11 op de wachtlijs, u moet nog even wachten ?’

  Spijt me Johan, maar het klinkt allemaal leuk, populair en sommigen zullen je wellicht nog geloven ook, maar er zijn GEEN investeerders die staan te trappelen om hier op het eiland wat op te zetten.

  Er staat inmiddels zoveel te koop, te huur of over te nemen (bv Kortijn ijs) dat er geen enkele reden is om nog staan te trappelen.
  Als jij ze kent dan zouden wij dat graag van je horen. Daar de banken geen geld meer uitlenen zouden die trappelende investeerders zo kunnen investeren in bedrijven die reeds bestaan op het eiland.

  Kortom, hou op met Popie Jopie praat. Vooral als je geen flauw idee hebt waar je het over hebt.

 16. @Jay, Zorro, sjors, Edgar…

  duidelijk………

 17. @J. Mulders, aangezien Curacao voor veel dingen afhankelijk is van import is het goed om goede contacten te onderhouden met de regio, ook voor de export van onze eigen producten.
  Jij mag jou ”kapitaal en kennis” meenemen, graag zelfs. Anderen staan al te trappelen om op Curacao te investeren nu het klimaat beter is voor iedereen, IEDEREEN!

  Ehhh, vergeet niet om jou rekeningen te betalen voordat je vertrekt. Graag gedaan.
  Adieu, we laten geen traan om jou, all the best.
  Sanering van koroto is af en toe noodzakelijk.

 18. Wanneer Rutte als aankomend minister president zou verkondigen dat hij alle Curacaoënaren in Nederland terug wil sturen, indien nodig in bodybags! Nou dan had je de poppen aan het dansen. Wiels daarentegen kan er op Curacao bij de meeste mensen gewoon mee weg komen. Wie legt mij dit uit?

 19. @Vito, Nederland is al jaren constructief bezig met Curacao ondanks de vele aanvallen naar haar uit bepaalde hoeken. en toch blijven ze geld sturen. Wel is het duidelijk dat Nederland moe is van dit soort personen die Nederland van kolonialisme betichten en menen dat Nederland van Curacao weer een kolonie willen maken terwijl Nederland Curacao liever kwijt dan rijk is. Nederland betaald miljoenen aan Bonaire dus komt haar verplichtingen gewoon na!

 20. Ik vind de kop van dit stuk schromelijk overdreven en te veel eer voor het VBC. Er zijn mensen, die van alles in paniek raken, maar met een beetje gezond verstand hoeft er geen paniek over de uitingen in de Tweede Kamer te zijn. Als Schotte c.s. straks weer in de regering komen is er pas echt reden voor paniek.

 21. @ George,

  Ik heb een aantal vragen voor jou:

  1. Waarom ga je NU PAS investeren ?.
  2, Waarom heb je het investeren altijd aan anderen overgelaten ?
  3. Welk land uit deze regio zou er moeten investeren ?
  4. Waarin zouden deze landen moeten investern ? (toerisme, ISLA etc)

  Ik hoop overigens wel dat je begrijpt dat de VBC staat voor:
  De Vereniging Bedrijfsleven Curacao oftewel zo’n beetje alle werkgevers van het eiland en al die werkgevers zorgen dus voor de belastinginkomsten waar deze overheid het geld vandaan haalt en waar de ambtenaren dus mee worden betaald.

  Krijg een beetje het idee dat je denkt dat werkgevers van het eiland moeten worden gejaagd omdat ze jarenlang kritiek hebben geleverd.

  Laat ik het je simpel uitleggen:
  Zonder werkgevers is er geen werk en zit de bevolking dus gewoon werkloos thuis, zonder geld.
  Zodra jij dus gaat investeren en een bedrijf opricht ben jij ook werkgever en zou je, volgens je eigen redenatie, dus van het eiland moeten worden gejaagd.

  Denk dus voortaa een beetje na alvorens je allerlei ongenuanceerde uitspraken doet, komt niet echt slim over.

 22. @Vito,

  HALLLOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO,
  /Het wordt wel tijd dat de Nederlandse politici zich wat constructiever moet gaan opstellen jegens de eilanden./

  ik dacht dat het eens tijd werd dat de Curacaose politici zich eens constructiever moeten opstellen, er heerst hier alleen tweestrijd, haat en wanorde…..
  ze zouden zich hiet ook eens aan afspraken kunnen gaan houden.
  helaas afspraken maken met antillianen ????? heel lastig……..

 23. @George, wij zullen wel weg gaan en nemen kapitaal en kennis mee en jullie zullen werkeloos op het eiland zitten. ga maar in de regio zaken doen alleen Curacao heeft niets te bieden aan de regio!

 24. De Nederlandse politici zaaien niet alleen paniek omtrent het onderwerp onafhankelijkheid maar zorgen ook voor veel onrust binnen de gemeenschap.Onafhankelijkhieds onderwerp was sedert 1954 het streven van de COP en PNP. Toen was er geen vuiltje aan de lucht. Waarom moet men Wiels zo hard mee confronteren. Er waren in het verleden zoveel partijen die voor onafhankelijheid streefden. Nooit heeft men zich druk gemaakt hierover. Wiels heeft maar een aanhang van 22 procent en wat zeg je van de meerderheid.van 78 procent of tellen die niet meer mee. Het wordt wel tijd dat de Nederlandse politici zich wat constructiever moet gaan opstellen jegens de eilanden./

 25. Big SAM, op 24-10-2012 om 09:25
  Je slaat de spijker op z’n kop!

  VBC, jullie hebben jullie tijd gehad. Jullie deden jarenlang niets anders dan provoceren om Curacao te blijven uitbuiten. Wij Curaçaoënaars en anderen die het hart op de juiste plek hebben gaan nu ZELF investeren in Curacao. We zullen vooral goede contacten met onze regio gaan onderhouden om handel met de regio te vergroten. Eindelijk.

 26. ” De ander” heeft het weer gedaan, as usual ………….

 27. inderdaad, dit is een Curacaose aangelegenheid.
  en geen NLse, Surinaamse, Arubaanse, enz.

  Ik heb goede hoop.
  Als je huis wil verkopen en weg gaan als NLers, laats heb ik een NLse vriend gesproken die jou telefoon willen hebben om toch een bod te doen op jou huisje. Dat vond ik echt NLs.

  Korsou ta pasa e tempu aki atrobe y viktorioso.

 28. Hallooo! Wansito Trukupee,wakker worden graag!
  Niet het volk heeft voor Wiels z’n standpunten gekozen,maar degenen die geloof hechten aan Wiels z’n lariekoek verhalen.
  22.6% is nou eenmaal geen 100%
  Kortzichtigheid is eenoog nu eenmaal niks vreemd!

 29. Vergis ik me of niet? Het gaat hier toch niet over Suriname of over Surinamers????? Het forum lijkt bezaaid te zijn met bemoeizuchtige Surinamers die hier een beetje over Antillianen komen praten..Kan me als Curacaoenaar niet herinneren ooit geinteresseert te zijn geweest in de Surinaamse besognes..

 30. laten we eerst orde op zaken stellen, het cft had over 3 jaar al opgedoekt zijn als we de afgelopen 2 jaar er geen rotzooi van hadden gemaakt.
  het was zo simpel geweest 5 jaar sluitende begroting en klaar is kees.
  maar nee we wisten het weer beter?

  het is begrijpelijk dat Nederland het nu wel eens beu is, tenslotte staan ze nog steeds garant voor de schulden van Curacao.
  het is moeilijk te verkopen aan hun stemmers waarom de belasting van 19 %OB nu 21 % OB is verhoogd.
  zo zijn er nog veel meer maatregelen die de stemmers in Nederland moeten slikken bijvoorbeeld versneld richting de 67 jaar doorwerken.
  ziektekosten die worden vergoed , maar eerst een eigen risico van 350 euro en je verzekeren kost daar al ruim 110 euro per maand.

  Net zoals op ons eiland heb je rijken en armen, ook in nederland lopen genoeg verborgen armen rond.

  vandaar dat de meerderheid in de tweede kamer voor een onafhankelijk curacao is, de armen willen niet horen dat er weer geld richting Curacao moet.

  nu was er laatst een slimme MFK en die vertelde maar Griekenland krijgt toch ook geld.
  ja dat klopt maar griekenland moet het wel terug betalen.

  als wij een goede begroting hadden dan kunnen we ook lenen, maar het is gewoon als bij de bank komen, wilt u lenen wat heb je als onderpand, werk, bezittingen enz .kijk en dat hebben we niet omdat onze inkomsten het toerisme een flinke knauw heeft gekregen.
  onze investeerders bang zijn geworden door de uitspraken van de politiek.

  ons rechtssysteem niet geborgd zal worden door een onafhankelijke controle.

  onze onafhankelijkheid moet aan deze voorwaarden voldoen, maar ik ben bang dat Nederland het geduld er niet meer voor heeft.
  rest hun alleen nog om curacao als mandaat geven aan de VN

 31. @eenheidsworst:

  HALLO, Curacao is nog steeds onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden.
  misschien zie jij dat al anders?
  Trots op Papiamentu, oké.
  maar in het koninkrijk wordt voornamelijk (95%) Nederlands gesproken.
  ik weet ook Fries, Engels en Papiamentu.
  De friezen zijn ook trots op hun Fries, maar de scholen daar geven les in het Nederlands.
  Als ze alleen Fries daar zouden leren, hebben we een achterlijke provincie.
  want waar op internet kan je met je Fries terecht?
  Als jij denkt het volk dom te houden door het Papiamentu heilig te verklaren, dan denk ik dat je een grote denkfout maakt.

 32. Er worden hier een paar mensen kwaad om de kop: NL zaait onnodig paniek!

  De media doet hier dus wel aan mee. Ze weten de reacties al voordat de kop geplaatst wordt.
  Jij had het zonder…niet bedacht.

 33. @marie montreux: het gaat in de eerste plaat niet om ‘een paar’ kamerleden, maar om nagenoeg ‘alle’ kamerleden en in de tweede plaats gaat het hier om een signaal en om het “be careful what you wish for” effect, ik zeg het nog maar een keer, want politiek is natuurlijk ook altijd een soort spel, waarbij je af en toe duidelijk de grenzen van het speelveld aan moet geven en dat is met de vervelende tiener Curacao wel nodig, helaas. En laten we nou niet weer gaan roepen dat het onderdeel is van onze emancipatie en dat we nog maar zo kort ‘landje spelen’ ,want we hebben het inmiddels over meer dan 50 jaar autonomie, halllooooohh!

 34. @Jozef, de nederlandse taal is nooit voertaal geweest op Curacao. Nederlands zal nooit de volkstaal worden van de Curacaoenaars noch van de Arubanen.. Tja, anders dan Surinamers vinden Antillianen hun lokale papiamento, op Curacao door meer dan 85% van de bevolking gesproken en op Aruba door 76%, niet minderwaardig tov de Nederlandse taal. Sorry hoor. Spaans en Engels zullen het Nederlands absoluut verdringen. De Nederlandse taal past helaas niet in het plaatje van het Westelijk halfrond.

 35. Jozef,
  Je neemt me de woorden uit de mond, kon het zelf niet beter zeggen, is al jaren zo op deze Rots, steen en been klagen over DE Nederlanders maar wel als de nood aan de man komt het wel bekende handje ophouden.
  Nu dat Curaçao op eigen benen wilde gaan staan hebben ze nota bene een hele grote helpende hand gekregen van de Nederlandse belasting betalers en wat hebben ze er WEER mee gedaan?, juist verbrast aan allerlei onzin en de gewone man kan weer op een houtje gaan bijten.
  En wat doet men? weer op dezelfde profiteurs stemmen en nu moord en brand schreeuwen dat Nederland zich er niet mee mag bemoeien en komen die welbekende tenen te voorschijn.
  Men ( de doordenkers uitgesloten) zou zich moeten schamen op deze Rots.

 36. @ Sjors:

  Hahahahaa het is nog steeds niet voorbij in Suriname hoor. Zelfs hier wordt NL nog van alles en wat verweten. De nazaten van de slaven voelen nog steeds de zweepslagen op hun rug beweren zij.

  En gerard spong begint zich nat te maken om slavernijvergoeding te eisen van NL.

 37. Het is niet fair nu met de vinger naar Nederland te wijzen. Wie is er begonnen met het geroep om de neo-koloniale Nederlanders te weren? Wie is er als eerste gaan roepen dat Korsou een eigen land moest worden? W ie is er begonnen met Nederlands als spreektaal te weren en het Papiamentu in te voeren? Kom lieve mensen, er is al jaren een tweedeling op het eiland. Er is een grote groep die zich afzet tegen de Nederlanders en er is een groep die neutraal is, maar beiden willen wel elke keer geld uit Nederland. Maar als Nederland kritiek heeft op de gang van zaken, steken de tenen ineens tot buiten de neus van de schoenen.Opbouw is geen eenrichtingsverkeer, daar is van beide zijden respect en begrip voor nodig.

 38. Sorrie moet zijn 1.30 uur curacaose tijd

 39. Misschien zou de Curacaose politiek zich ook eens wat netter en rustiger uit kunnen drukken, de financiën op orde krijgen, corruptie achterwege laten en pastechi’s gewoon vergeten.

  Nederland is verantwoordelijk voor het garanderen van deugdelijk bestuur, maar helaas doen de Curacaose politici alles, maar dan ook werkelijk alles, om er een zo groot mogelijke puinhoop van te maken.
  Is het dan vreemd dat men in Nederland daar over begint te praten ?
  Is het dan vreemd dat men het gewoon compleet zat is ?

  Dit is niet iets van de laatste jaren, Curacao is al sinds begin jaren 70 een hoofdpijn dossier. Dan praten we over ruim 40 jaar politieke chaos en de Curacaose politici maar claimen dat ze het zo goed doen.
  De Nederlandse belastingbetaler mag opdraaien voor het ‘goede werk’ van de Curacaose politici en daar is men niet blij mee.

 40. Curaçao is de 17 jarige die bij zijn papa en mama thuis overal tegenaan schopt en dreigt op kamers te zullen gaan wanneer papa en mama niks aan de situatie veranderen. Nederland is de papa die beseft dat de 17 jarige zelf ook weet dat hij hier nog lang niet klaar voor is en zegt: “Nou, dan ga je toch!?”, zodat de 17 jarige weer even stil is. Desondanks zou papa het niet erg vinden dat zoonlief op kamers gaat, zodat zoonlief eindelijk eens in de gaten krijgt hoe de grote mensen wereld werkt.

 41. Paniek zaaien en generaliseren viert wederzijds hoogtij: opositie tegen coalitie, NL tegen CUR.

  Lees ook dit:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3336543/2012/10/24/Als-het-om-Curacao-gaat-is-de-nuance-snel-zoek.dhtml

  Zie je dat niet alle pers paniek zaait!
  En zo zijn er wel meer auteurs in NL die genuanceerd schrijven.

  En Wat de politiek betreft: In de tweede kamer is er een gebrek aan kennis en wordt er vanalles geroepen. Maar Spies heeft wel genuanceerd gereageerd. Dus niet de hele politiek zaait paniek, slechts een paar van de 150 schreeuwlelijkerds in de 2e kamer.

  Misschien een tip voor de VBC:
  Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet
  Goed voorbeeld doet goed volgen.

  Voortaan dus ook niet de hel enederlandse pers en politiek over een kam scheren…

 42. Dit is NU demokratie !! Het VOLK HEBT TOCH GEKOZEN !!!! Misschien is het Ned. 1e, 2e kamer slecht aangekomen !!! Maar het bevolking hebt het RECHT OM te BESLISSEN WAT ZIJ WILLEN…… Dus met andere worden LETTERLIJK GEZEGT: ” Jullie OOGSTEN KOEKJE VAN EIGEN DEEG !!!! ” Ik vindt het OOK spijtig, ( met kleine letters) maar het ARROGANTIE dat DE NEDERLANDERS op Curacao ten TOON SPRIJDEN loopt DE SPUIGATEN UIT !!! Een BEETJE DIMMEN MAG OOK !!!! Daardoor DIT RESULTAAT !!!! Het SPIJTME VAN HARTE MAAR GA EENS EVEN IN BERAAD !!! LOOK AT THE MAN IN THE MIROR !!!! WAT JE ZAAIT ZAL JE OOGSTEN !!!! RESPECT MOET GETOONT WORDEN AAN ANDEREN en dan krijg je RESPECT TERUG !!!! Het is “GIVE AND TAKE “” NIET ALLEN MAAR NEMEN !!!
  Wat er verder gaat gebeuren ??? ME ONLY WATCHING BOY !!!!!

 43. Dit is NU demokraatie !! Het VOLK TOCH GEKOZEN !!!! Misschien is het Ned. 1e, 2e kamer slecht aangekomen !!! Maar het bevolking hebt het RECHT OM te BESLISSEN WAT ZIJ WILLEN…… Dus met andere worden LETTERLIJK GEZEGT: ” Jullie OOGSTEN KOEKJE VAN EIGEN DEEG !!!! ” Ik vindt het OOK spijtig, ( met kleine letters) maar het ARROGANTIE dat DE NEDERLANDERS op Curacao ten TOON SPRIJDEN loopt DE SPUIGATEN UIT !!! Een BEETJE DIMMEN MAG OOK !!!! Daardoor DIT RESULTAAT !!!! Het SPIJTME VAN HARTE MAAR GA EENS EVEN IN BERAAD !!! LOOK AT THE MAN IN THE MIROR !!!! WAT JE OOGST ZAL JE OOGSTEN !!!! RESPECT MOET GETOONT WORDEN AAN ANDEREN en dan krijg je RESPECT TERUG !!!! Het is “GIVE AND TAKE “” NIET ALLEN MAAR NEMEN !!!
  Wat er verder gaat gebeuren ??? ME ONLY WATCHING BOY !!!!!

 44. Met “haar” (+ ‘r’) bedoelde ik Peggy, maar de posting van Philippe kwam er tussendoor, haha, was niet voor jou bedoeld, Philippe 🙂

 45. versgeperst en bedankt !!

 46. Nederland wil helemaal niet van Curacao af! Over wat moeten de Nederlandse Europarlementariers dan snoeven in de Brusselse wandelgangen? Hun wereldwonder mag hen niet ontnomen worden, ben je gek?! Het is heel bekend dat sommige Nederlandse Europarlementariers bij het leven, maar met gespeelde bescheidenheid, over “hun Willemstad” op Curacao staan te pochen met hun Oost Europese collegas. Zoek ff naar de link zodat jullie het zelf ook kunnen lezen.

 47. Onnodig paniek zaaien?
  Dat doet de media wel. Nederland was niet bij de verkiezingen en heeft ook niet gestemd.
  Curacao heeft verkiezingen gehad die volgens de meerderheid eerlijk verlopen is.
  Nederland feliciteerd Curacao (met datgeen waar die partij voor staat) en geeft ze gelijk.

  Nu wordt er gezegd; 10 jaar nog?
  Dan zegt Nederland; mmm…is ook goed. Maar in die 10 jaar houden wij nog de toezicht. Logisch toch?

  Paniek zaaien? …media..

 48. Nederland heeft hier miljarden gezaaid ipv paniek, en hier hebben we het laten verdwijnen. Dat is wat er aan de hand is, meer niet. Het zwaarst gesubsidieerde eiland in de cariben is een bodemloze put, en ieder sprankje hoop op afscheiding is welkom. Niet paniek maar feest.

  Ik heb het al eerder gezegd maar het onzin verhaal dat Curacao niet zelfstandig mag worden en de “staatsgreep” vanwegen de zogenaamde bodemschatten is luid en duidelijk ontkracht.

  PS en de rest moeten maar weer een andere smoes gaan verzinnen om Nederland maar weer de schuld van alles te geven.

 49. @Allemaal

  Als je leest wat VBC schrijft hebben ze volledig gelijk. Ik zie hier niemand inhoudelijk o de VBC-reactie ingaan. Daarnaast is VBC wel de vertegenwoordiger van de motor die de economie van Curacao drijft.

  Wiels een nitwit noemenslaat natuurlijk nergens op. Ondanks zijn soms betreurenswaardige uitspraken weet hij verdomd goed waar hij het over heeft. En ook alle politici in NL roepen in verkiezingsstrijd natuurlijk vanalles. Laten we hopen dat Wiels zijn gezonde verstand laat zegevieren, toen de MFK de grootste was kon hij misschien niet onder dat juk vandaan komen en toonde hij te weinig ruggengraat. Hopelijk nu wel.

 50. @Peter Bon

  Ondanks dat Wiels niet aanwezig was bij de indiening screeningswet pleit het voor hem dat hij ermee instemt.
  Beter laat dan nooit.
  zullen we maar zeggen.
  Het voorkomt in ieder geval dat boeven van het kalibert binnen de MFK niet aan bod komen, wellicht ook Cooper van de MAN niet. Dat zou eveneens een zegen zijn voor de verstandhouding.
  Ik vond Koeiman een prima man. Dus hij in de plaats van Cooper.
  We wachten het af. Speculaties te over.
  Laat het demasque maar beginnen.

 51. vandaag 24 oktober curacaose tijd 19.30 uur,LIVE te zien op , PLenair vandaag Tweede Kamer der Staten-Generaal.

  Behandeling van de begroting Koninkrijks relaties. ( 33 400-1v) 1e TK. morgen 2e TK

 52. Inderdaad is Curacao het meest geholpen met rust en NL zoveel mogelijk op de achtergrond blijven , echter onze heren van de politiek zouden het voorbeeld moeten geven aan het volk en niet maar kwakkeloos vanalles en nogwat roepen en standaard overal tegen zijn, wat de andere kleur zegt kan best weleens waardevaol en je niet luistert of het iets kan zijn is natuurlijk uiternate dom.
  De politiek in NL moet natuurlijk zich niet opzichtig met Curacao bemoeien maar aan de andere kant kan ik me ook wel voorstellen dat er een aantal verschikkelijk moe worden van Nl moet zijn mond houden wij regelen het hier wel zelf en vervolgens er niets van bakken ( een MP die rondrijd met 3 panserauto s en en met een handvol bewakers hallo dit is Curacao doe gewoon do al gek genoeg ) maar goed laten we afwachten of ze waar maken wat ze zeggen al moet ik zeggen dat de eerste berichten me niet bepaalt het idee geven ja dit komt goed.

 53. @Ongerust; Duidelijk positief antwoord.
  Nederland weet het al jaren. Nu Curacao helaas aan de rand van de afgrond staat begint men een KLEIN beetje te denken.
  De staatskas is leeg, Winkeliers sluiten winkels, Ondernemers verkassen naar de omringende eilanden, diverse anuleringen bij de Cruiseschepen, En ga zo maar door.

 54. VBC is zelf de oorzaak van de tweedracht van het volk, hoe komen ze nou derbij dat hebben zij zelf gecereerd sjonge jonge

  ik vind VBC mesen rare vogels, nu wiilen zij het op NEDERLAND plakken, nee hoor ben ik ook zeker niet mee eens.
  altijd praten ze slechte dingen vann H.wiels , wat nu wat wil de VBC, Wiels laat zich door deze mensen niet in de maling nemen..,

 55. Paniek zaaien?
  Ik vrees dat de VBC de stemming in Nederland niet helemaal goed inschat. Er is helemaal geen paniek, er is juist hoop dat Curaçao eindelijk de daad bij het woord voegt en onafhankelijk wordt.
  Natuurlijk was de onafhankelijheid wel het onderwerp van de verkiezingen en natuurlijk moet de VBC snel haar mening draaien nu blijkt dat de schurkenregering toch weer terug komt.

 56. Nu VBC na twee jaar ondermijning van de vorige regering inzien dat ze aan het kortste touw hebben getrokken,gaan ze het op een andere toer gooien om hun eigen haggie te redden,de VBC is zeker vergeten dat de Nederlandese Tweedekamer en de RMR twee jaar in de maling en op onbeschofte en beschaamende manier is geschoffeerd, alles wat uit NL kwam ging in de prullebak door de zelfde regering die nu naar alle waarschijnlijkheid weer terug komen aan mijn hoela zeg NL .Moet NL nu in eenkeer de lieven gerit uit gaan hangen nee NL draait niet met alle winden mee zo als ze gewend zijn hier op Curacao.

 57. @ongerust, eigenlijk zou onafhankelijk een zegen zijn voor de link met Nederland en Curacao. Als je in Haiti, Trinidad, Venezuela, Jamaica en ook Suriname komt hoor je daar niemand klagen over slavernij, kolonisatie en de voormalige kolonisator. Eigenlijk hebben mensen het te druk met het overleven (de YDK is eigenlijk een verwend persoon). Daarnaast is hun mentaliteit ook dat ze nu onafhankelijk zijn dus wat voor nut heeft het om de voormalige kolonisator de schuld te geven voor wat ze hun zelf aan doen. Daarnaast is het ook in je voordeel om een goede relatie op te bouwen met de voormalige kolonisator.

 58. Oh god, heb je haa ook weer, pffffff

 59. Het VBC heeft eerst nogal wat gedaan om haar zorgen te uiten over de situatie op Curacao.
  Men moet nu niet klagen over het `succes` daarvan. Alle zorgwekkende VBC signalen zijn helder overgekomen en nu zaait NL paniek? Misschien heeft de VBC haar invloed (in het buitenland) onderschat…Moraal: blijf als bedrijfsleven dus uit de politieke discussie want investeerders kijken daarnaar…

 60. VBC is zelf de oorzaak van de tweedracht van het volk

 61. Grappige is namelijk dat nu zo’n beetje het voltallige eiland zich in bochten wringt om maar niet onafhankelijk te hoeven worden, ook de grootbekken die al jarenlang roepen dat ze er “klaar voor zijn”.

  Natuurlijk wil NL best van Cur af, dat scheelt een hoop geld en een hoop moeite, maar ze hebben uiteraard niet de haast die ze nu (heel bewust) uitstralen.

 62. Jammer dat zoveel mensen niet door hebben dat NL hier geen paniek zaait, maar een signaal afgeeft. Een signaal aan een nitwit die al jaren roept dat hij onafhankelijk wil worden en nu hij heeft gewonnen terugkrabbelt, omdat hij zich eigenlijk helemaal niet aan “de regels” wil houden, maar NL wel aan het lijntje.

  Ook realiseert hij zich maar al te goed, dat Cur zich helemaal geen onafhankelijkheid kan veroorloven bij gebrek aan zo’n beetje alles (grondstoffen, industrie, infrastructuur, opgeleide en ervaren ‘bestuurlijke elite’, . . ) Wat doet NL dus, tik op de neus geven: ‘wij zijn het zat, wij zijn er klaar voor, jullie niet, dus “luisteren naar papa, anders krijg je straf”. Idina vergelijkt zich graag met andere landen die onafhankelijk geworden zijn, maar dat zijn over het algemeen landen die wel beschikken over grondstoffen, industrie, exportmogelijkheden enz., zoals Suriname (waar het overigens ook mis gaat, maar dat heeft dan weer andere oorzaken).

  Nee, dames en heren, NL weet heeeeeel goed hoe de vork in de steel zit, maar gaat Cur wel ook heeeeeeeeel erg onder druk zetten en het hameren op “wij zijn klaar voor jullie onafhankelijkheid” is puur voor het “be careful what you wish for” effect. . . en het werkt!

 63. Gelet op het doorlopende gepraat (geschreeuw) over de STRIJD tegen de kolonisator (Nederlanders) waarbij het in zwarte verpakking terug sturen van personen uit dit deel van het koninkrijk zelfs als middel wordt aangehaald is het signaal van de politiek in Nederland dat de strijd wat hen betreft door de Curacaose bevolking is gewonnen en de zelfstandigheid op zo kort mogelijke termijn kan worden verkregen natuurlijk wel geruststellend.
  De bijl kan worden gegraven en er kan worden gewerkt aan een fundament om de gewenste zelfstandigheid op te bouwen.

  Natuurlijk is het fijn dat de leider van Pueblo Sobrano, Dhr. Wiels, bekend heeft gemaakt dat het proces om een goede basis te leggen minimaal 10 jaar in beslag zal nemen.
  Het neemt de onzekerheid bij lokale en buitenlandse investeerder, alsook bij de bewoners van ons land weg en er is een gemeenschappelijk doel om naar te streven.