• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Nederland zal de groeiende anti-Nederlandse sentimenten op Curaçao moeten trotseren. Als puntje bij paaltje komt willen de eilanders toch niet graag afzien van het recht op vrije migratie naar Europa”, zegt Volkskrant verslaggever Peter Giesen. Zonder slag of stoot geeft hij zijn opinie op de verkiezingsuitslag.

Lees hieronder het commentaar van de verslaggever in de Volkskrant:
De Tweede Kamer zal Curaçao geen strobreed in de weg leggen als het onafhankelijk wil worden, na de verkiezingsoverwinning van de pro-onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano (PS). Die gretigheid is begrijpelijk: het eiland is al jaren een hoofdpijndossier.

Kwart van de kiezers
Zij is ook uiterst voorbarig. De PS kreeg maar een kwart van de kiezers achter zich. Bij een referendum in 2005 stemde nog geen 5 procent van de eilanders voor onafhankelijkheid. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat een meerderheid de banden met Nederland wil verbreken.

Dominant
Vooral onder de Curaçaose onderklasse bestaat veel ressentiment tegen Nederland, ook omdat Nederlanders steeds dominanter op het eiland aanwezig zijn. Maar als puntje bij paaltje komt, zullen de meeste mensen concluderen dat de voordelen van het Koninkrijk veel groter zijn dan de nadelen. Nederland biedt niet alleen een financieel en bestuurlijk vangnet, de eilanders zullen ook niet graag afzien van het recht op vrije migratie naar Europa.

Slecht nieuws
Voor Nederland is de verkiezingsuitslag slecht nieuws. Nog maar twee jaar geleden saneerde Nederland de schulden van het eiland, in ruil voor een scherper financieel en bestuurlijk toezicht. Die sterkere Nederlandse bemoeienis bracht echter een proces van populisme en radicalisering op gang. De verkiezingsuitslag is daar een nieuwe bevestiging van.

Neokoloniale gevoeligheden
Achteraf kan worden vastgesteld dat Nederland te voorzichtig heeft geopereerd, uit angst voor neokoloniale gevoeligheden. Zo werd toegestaan dat de vorige premier, Gerrit Schotte, een farce maakte van de integriteitstoets voor ministers. Ook werd te laat ingegrepen toen de overheidsuitgaven uit de hand liepen.

Stevig ingrijpen
Nederland rest weinig anders dan stevig ingrijpen. Hoe tactvol dat ook zal gebeuren, het anti-Nederlandse sentiment zal er verder door toenemen. Dat is geen aantrekkelijk vooruitzicht. Maar Nederland zal zijn verantwoordelijkheid als neokoloniale machthebber moeten nemen en de Curaçaoënaars zullen moeten accepteren dat Den Haag uiteindelijk de baas is. Tenzij ze echt onafhankelijk willen worden. Maar dan moeten ze ook de voordelen van de koninkrijksband opgeven.

123 reacties op “‘Nederland blijft de baas’”

 1. Bovenstaand lees ik veel over de relatie NL – Cura. Er wordt gesproken alsof Nederland de veroveraar van de eiland was, maar NL is er middels een ruil aangekomen. De oorspronkelijke bevolking van het eiland was al verdreven. Het nageslacht van de slaven welke door Nederlanders naar het eiland gebracht zijn (niet om trots op te zijn) noemen zich nu de lokale bevolking van Curacao. Ze zien de Nederlanders als indringers. Niet terecht dus want de Nederlanders waren er eerder. De economie draaid ook voor een groot deel op de Nederlanders. Het toerisme is ook grotendeels Nederlands. Waarom zo’n antipathie tegenover de Nederlanders van nu? Een eiland cadeau krijgen kan in de toekomst, maar leer eerst voor jezelf te zorgen. Toon initiatief op de werkvloer en ga er niet van uit dat de taal van het eiland een wereldtaal is. Studeer en bepaal je toekomst.

 2. @ !!!!! Ik ben geboren op Curacao dus ik ben een echt Curacaoenaar en ik ben het helemaal eens met jou !!

 3. Hey Fada,

  Moest ik eerst toestemming aan jou vragen of zo? Wie ben jij? De beheerder van deze site (openbare site by the way). Ik reageer omdat ik toevallig op St. Maarten woon, zo nu en dan de Benedewindse eilanden op zoek en genoeg Curacaoenaren/Arubanen/Bonairianen in mijn vrienden/kennissenkring heb, waar ik goed mee om ga. Mijn vraag was dus normaal bedoeld.

  In plaats van je druk te maken over mijn Surinaamse afkomst, etc kon je ook een normaal antwoord geven zoals Rubiano en Ongerust. Die hebben mij op een normale wijze duidelijk gemaakt dat ‘n Aruba nog wel fin. steun krieeg recentelijk en wat o.a. oorzaak is van het verschil tussen de verhouding CUR/NL en AUA/NL. Daar heb ik wat aan, zodat dingen mij wat duidelijker zijn. simpel

  even iets anders @Oye en black peter, de film waar jullie het over hebben. Ik zie niet in wat dat met dit onderwerp te maken heeft, maar FYI: genoeg Surinamers hebben echt GEEN probleem met die film en zijn niet BOOS. they got bigger fish to fry. Stel aub niet een paar achterlijke Surinamers gelijk met de gehele Surinaamse bevolking. Sterker nog, ik had onlangs nog een discussie op een website over deze film en diegene die de film zooooo racistisch vonden waren toevallig Curacaoenaren.

  Back to the subject, svp.

 4. @negrita…even terug in de schoolbanken!!! >>>>http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_koloni%C3%ABn

 5. @Fox, 24-10-2012 om 21:17u,
  Ach, je mag er van mij best omheen praten hoor, maar jouw redenering klopt maar half. Inderdaad heeft de UNESCO een aantal steden en plaatsen op de wereld tot Werelderfgoed uitgeroepen, waaronder ook Paramaribo, Amsterdam, Willemstad etc. vallen.
  Ten eerste heeft de UNESCO het helemaal niet over ‘Wereld wonderen’, maar over ‘Wereld erfgoed’.

  Ten tweede; die link refereert aan 10 plekken in het Koninkrijk, waaronder ‘Willemstad Curacao’, en 9 andere plaatsen, plekken of gebouwen die in Nederland gelegen zijn.
  Deze 10 plaatsen, plekken of gebouwen worden in de Nederlandse serie “HOLLANDSE WERELDWONDEREN”, gepresenteerd als zijnde HOLLANDSE WERELDWONDEREN! Snap je Fox? Of snap je ‘t echt niet? Of wéns je het niet te snappen? En daar is volgens de Nederlandse documakers en historici die meegewerkt hebben aan de serie, Willemstad op Curacao er één van! Aldus één van de ‘Hollandse Wereldwonderen’ . Paramaribo komt trouwens niet in genoemde serie voor.
  Snap je Fox? Of snap je ‘t niet? Of wíl of wénst Fox het gewoon niet te snappen???

  Dus hier hebben we te maken met Hollanders=Nederlanders, historici en docu makers zoals o.a. Gert v.Oostindie, die puur Nationalistisch-narcistische trekken vertonen. Nationaal narcisme. Je moet als Land wel heel erg arrogant, hoogmoedig en zelfingenomen zijn om te beweren dat het grote Nederland ‘Wereld Wonderen” heeft geschapen!?! Dat zullen andere generaties over een paar eeuwen wel over oordelen!

  Voor zover ik weet bestaan er maar 7 Wereld wonderen, de bekende legitieme wereld wonderen waar wij en de rest van de wereld bekend mee zijn.. Dus om zover te gaan je eigen geschiedenis, plaatsen, plekken en gebouwen tot WereldWonderen uit te roepen cq te verheffen, wijst doodgewoon op de GROOTSHEIDWAANZIN waar de Nederlandse Staat, het koninkrijk en bepaalde Nederlandse historici aan lijden. Ik vind het triest. Dieptriest.

  Wat is er mis om het over ‘Hollandse Wonderen’ te hebben als de Hollanders dat zo graag willen?! Maar geen ‘Hollandse WERELDwonderen”, die bestaan alleen voor de mensen die de serie hebben gemaakt en misschien voor de Nederlanders. Wat ik niet denk, want de meeste Hollanders zijn gelukkig toch wel zo van; “doe gewoon, dan doe je al gek genoeg!”

  Er bestaan geen “Hollandse” Wereldwonderen, althans, nog niet! Daar beslissen de Hollanders niet over, maar de WERELD beslist wat wel of niet een Wereldwonder is of tot Wereldwonder uitgeroepen kan en mag worden! Holland is niet de Wereld..

  sorry, niet boos worden Fox, maar ik heb het in Jip en Janneke taal proberen uit te leggen. Persoonlijk stoor ik me niet aan het feit dat de Nederlanders zo graag hun zaken als ‘wereld’wonderen wensen te benoemen, het wekt eerder medelijden op. De wereld gniffeld zich suf om zo duidelijk vertoon van Nederlandse grootsheidwaan.
  Saludos. 😉

 6. @ Zorro, helemaal mee eens!

 7. @ negrita. Nederland kan immers niet, heeft niet eens de guts en de mogelijkheid om in neerlands stoutste dromen de wereld te veroveren

  De mogelijkheid heb je en nu nog de guts om Wiels tot spoed te manen. Verzamel 16000 PS-sers en ga allemaal met jullie Nederlandse paspoort bij het partijgebouw wapperen en eis van Wiels een ander paspoort en steek het Nederlandse paspoort in de fik. Hoveel guts heb jij? Ik gok NUL.

 8. @Mr. X, als je geen Arubaan bent, geen Antilliaan bent en geen Hollander bent, waar bemoei jij je dan eigenlijk mee? Hoor je ook tot het groepje Surinaamse bemoeials die hier ongevraagd hun neus komen steken in Hollands-Antilliaanse zaken? Zaken die de Surinamers overigens niks aangaat.

 9. @ Henk en Ingrid…. Zijn jullie er nog? Ik dacht dat jullie lekker in de zon zaten, mango sapje drinken whahahaha… Doe rustig, doe easy… Chili zou ik zeggen…

 10. @ ongerust neem je zetpil en ga slapen man.. Ze beginnen je dor te hebben hor…. Als Nederland zo goed is en Curacao zo slecht? Wat doe je op Curacao, of zit je toch lekker stiekum in de kou? Ik bedoel gezien je vreemde opmerkingen. Je vliegt van de hak op de tak en dan weer terug. Je bent een zeer rare vogel joch… Neem maar niet een maar twee zetpillen.

 11. @mr.X, Op Aruba weten ze beter dat je met elkaar uitschelden en de kolonisator uitmakken voor alles dat je er nergens mee komt,

 12. Negrita, met alle respect, maar is het niet een beetje vreemd om de huidige ‘kolonisator’ uit te lachen wegens het feit dat zij de “wereld” niet kon veroveren vergeleken met andere Europese landen? Wat voor eer valt daarmee te behalen voor jou? Het feit blijft dat NL Curacao niet nodig heeft, maar vice versa helaas nog wel…

 13. @Oye, ik heb het ook gehoord en gelezen. Die donker gekleurde Surinamers zijn grappig. Ze spelen zelf mee in die film mee, nu klagen ze dat de film racistisch is. R. Vuisje is zelfs met de dood bedreigd door boze Surinamers toen hij een interview wilde geven bij Radio Mart, een bekende zeurderige Surinaamse radiozender in de Bijlmer. Zuid oost. Ik vind die film helemaal niet racistisch. Misschien moet ik Surinamer zijn om ‘Alleen maar nette mensen” racistisch te vinden. 😉

 14. @mr_x: veel van de verschillen tussen de Rubiaan en de Curacaoenaar hebben te maken met het slavernij verleden en de samenstelling van de bevolking. Op Aruba is de Latijnse en Amerikaanse invloed veel groter. Ook heeft daar meer ‘vermenging’ plaats gehad. Aruba had destijds ook niet zoveel plantages en al zeker niet zo berucht als Jan Kok en Knip. Door al deze factoren heeft de gemiddelde Arubaan (hoewel ook best nationalistisch, vergis je niet!) een andere mentaliteit; gematigder, meer service-gericht, waardoor Amerikanen daar wel massaal komen en hier veel minder.

 15. @Mr.X, je bent heel slecht ge-informeerd. Jij ben geen Arubaan noch Antilliaan. Aruba zit financieel ook niet lekker op rozen, ware het niet dat wij dit jaar nog f 300 miljoen euro of guldens van NL ontvangen hebben om onze zaakjes op orde te brengen. Aruba is heel braaf. Zo braaf en gehoorzaam dat zelfs Geert Wilders een weekje op Aruba heeft doorgebracht op uitnodiging van onze Premier H.Eman. Ik weet niet hoe de verhouding zal worden als MEP weer aan de macht komt.

 16. Dorre eilandjes..Kolonies en handelsposten.. New York, Suriname, Tobago, Taiwan, Sri Lanka, Zuid Afrika, Virgin Islands, Anguilla, Honduras, Venezuela, Colombia, Brazilie, Chilie, Ghana, Senegal, Nigeria, Angola, Namibie, Mauritius, Jemen, Irak, Iran, India, Indonesie, China etc etc

 17. Wat ik me serieus afvraag, hoe komt het dat de verhouding tussen Aruba en NL wel stukken beter is dan de verhouding tussen Cur en NL? Zodanig dat Aruba van NL financieel onafhankelijk het is en het blijkbaar wel redt zonder centjes van NL?

  Ik kan el begrijpen dat genoeg Curacaoenaren het niet zo hebben met de dominante aanwezigheid van een bepaalde slag NL-ers die zich bijv. niet echt bemoeien met de lokale bevolking & in hun eigen kring blijven, de taal Papiamento niet willen leren (uit vorm van respect), zich (bewust/onbewust) superieur gedragen en geen ene moer geven om het eiland behalve zuipen/feesten,…. maar a/d andere kant ‘t is en blijft een feit dat Cur nog steeds onder het Koninkrijk v NL valt en niet vice versa.

  Ik zeg niet dat onafh.heid een goede keuze is, maar waarom wordt er jaren en jarenlang telkens geklaagd over NL-se bemoeienis/kolonialisme, terwijl men ondertussen toch ervoor blijft kiezen om in het Koninkrijk te blijven?

 18. @negrita: landen veroveren en koloniseren is absoluut niet iets om trots op te zijn, dus die discussie ga ik helemaal niet aan. Aan de andere kant wel weer even een correctie: NL bezat ooit niet alleen een paar dorre eilandjes, maar grote delen van Brazilie, Suriname en Indonesie, dus hou je wel aan de feiten.

 19. Beste Negrita, lijkt mij dus juist de meest aangewezen weg om zo snel mogelijk, dat verzoek van Curaçao om hun onafhankelijkheid, te ontvangen. En ik denk dat Wiels dat ook wel denkt maar het niet hardop durft te zeggen, omdat hij donders goed weet dat die “geldkraan” dan zeker op slot blijft.
  Dus kort samengevat, Nederlandse columnisten, keep on writing. Nog even een kort vraagje, schrijf je je onzin vanuit Curaçao of zit je op de stoep bij de sociale dienst in Rotterdam ?

 20. @Ongerust 24 okt.om 10:12.
  Ik ga maar niet teveel woorden vuil maken aan jou. Wijlen mijn Nederlandse SS schoonvader was wat betreft rassenleer geen fris figuur. Maar de man was wel vader van mijn eerste vrouw. Ik was het ook niet eens met man’s racistische gedachtengangen, maar dat doet niets af aan het feit dat we ‘t goed met elkaar konden vinden.
  Wat bedoel je eigenlijk met “jouw soort” Curacaoenaars? Weet je wel zo goed wie ik ben?
  Waar komt die zelfingenomenheid vandaan? Als je al hoort wat voor man wijlen mijn Nederlandse schoonvader was, dacht je dan echt dat het “soort” Curacaoenaar waar jij op doelt met z’n dochter in ‘t huwelijksbootje had kunnen stappen?
  Trouwens Ongerust, ik moet gelezen de ontelbare nonsensedrollen die jij hier op de versgeperst-fora achterlaat heel sterk aan wijlen mijn ss schoonvader denken. Dit moet toch even gezegd!

 21. @Negrita. juist dus snel onafhankelijk worden van ons!

  Trouwens voor jouw informatie. Nederland heeft nooit gewild de wereld te veroveren zoals Frankrijk, Duitsland, Italie, Spanje, Portugal en Engeland wel wilde. Nederland wilde juist handel drijven. en indien niet nodig geen eilanden bezetten. Daarom mocht Nederland bv wel eeuwen lang als enige Europeseland op Japan een handelseiland bezetten. Maar je hebt gelijk.. die dorre eilanden zoals abc daar heb je weinig aan.

 22. @aiaiaaaa
  Bedankt voor de link, maar ik ken dit filmpje. Je snapt de context niet. Volgens UNESCO zijn alle steden in de wereld die op hun werelderfgoedlijst staan (waar ook Paramaribo en Amsterdam op staan om maar een voorbeeld te noemen), wereldwonders vanwege de architectuur. En ja als je de redenering doortrekt? En of je ‘t nu leuk vindt of niet, maar dat Willemstad is toevallig door Nederlanders gebouwd. Soort kopie van de bouwstijl van de grachtenpanden in A’dam, maar dan met fleurige tropische kleuren. En gelukkig zijn deze prachtige monumenten o.a. door lokaal Nederlands initiatief na een lange periode van verval gered en weer opgeknapt. Weet niet van jou hoor, maar ik die mij YDK mag noemen, omdat ik daar geboren ben, ben super trots en geniet nog dagelijks van de architectuur van deze prachtige monumentale stad. Zelfs als ‘t als achtergrond (Handelskade) voor toeristische doeleinden wordt gebruikt, slaat mijn hart over. Zo mooi vind ik deze stad. En jij?

 23. @ Beste Henk & Ingrid, ergens hebben jullie wel gelijk, Nederland kan immers niet, heeft niet eens de guts en de mogelijkheid om in neerlands stoutste dromen de wereld te veroveren. Hebben de Nederlanders dan ooit een land veroverd anders dan een paar dorre eilanden bezet? Tja, zeeroverij en piraterij, daar staan de Nederlanders wel bekend om. Maar de wereld veroveren, naaah, dat is echt té hoog gegrepen voor de calimero’s van Europa. 😆

 24. Peter Giesen begint ook al last te krijgen van superieure kriebels.
  Nederland is niet de baas op Curacao, tenminste, dat zit niet in het denken van het overgrote deel van de Curacaoenaars. En zolang dat ‘Nederlands idee-fixe’ niet in het denken van de Curacaoenaars gebeiteld zit, ís Nederland gewoon NIET de baas in en van Curacao.
  Ik hoop van harte dat peter Giesen en zijn collegae mede Nederlandse columnisten flink doorgaan met hun provocerende neokoloniale grootpraats aan het adres van de Curacaoenaars. Dat zal een averechtse uitwerking hebben en op de groep tot nu toe heel gematigde Curacoenaars een nationalistische snaar raken.
  Tast ons zelfrespecht aan, en de Curacaoenaars zullen de Nederlanders bewijzen dat Nederland nooit de baas kán zijn op Curacao zijn als wij het niet willen!

 25. @Rien, waarom haten ze wel Makambas en niet de MFK politici bv die ook in dure huizen wonen, eigen security hebben, in dure autos rijden, en in dure cafes zitten, en de hele wereld rondreizen en niets en niets met de bevolking doen?

 26. @anonymus: dat jij het zo goed kon vinden met je ex-ss schoonvader zegt al genoeg over jou. Nederland heeft tijdens de tweede wereldoorlog meer dan 200.000 mensen verloren. Nederland is voorafgaand daaraan, tijdens de eerste wereldoorlog bezet, terwijl het neutraal was. Daarvoor door de Fransen en de Spanjaarden. Wat er tijdens de slavernij is gebeurd is verschrikkelijk. Wat er in NL tijdens alle genoemde oorlogen is gebeurd is even verschrikkelijk. Tijdens de Spaanse inquisitie zijn duizenden mensen levend verbrand en zogenaamde heksen op stoelen vastgebonden verdronken. Tijdens iedere periode in de geschiedenis gebeuren er verschrikkelijke dingen, ook nu nog en dat zal altijd wel zo blijven.

  Tijdens iedere oorlog zijn er “foute meelopers” (zoals de NSB-ers en de Grune Polizei en zelfs ten dele de Joodsche Raad, tijdens WOII) en “verzetshelden”, zoals Maduro en vele leden van mijn familie destijds in NL, ook tijdens WOII.

  Dat jij ervan uitgaat, dat NL niet heeft geleden tijdens WOII zegt niets over mij of NL, het zegt alleen maar iets over jou. Geen Nederlander is zo dom om te denken of te zeggen dat de negers niet hebben geleden onder de slavernij of dat Tula een “foute meeloper” was. Jij zegt dat wel over NL en de verschrikkelijke dingen die daar gebeurd zijn, tijdens WOII en dat bevestigt alleen maar heeeeeeel veel (voor)oordelen die mensen (met name in NL) over jouw deel van de bevolking hebben, dus heel erg dom voor jou en je volk ook nog.

  Verschil tussen jou soort mensen en NL is en blijft dat NL ervoor heeft gekozen om vooruit te kijken. De Joodse gemeenschap heeft er in Israel voor gekozen om een eigen land op te bouwen en vooruit te kijken. NL werkt op een handige manier samen met het buitenland, net als Israel. Het zijn maar voorbeelden.

  Jouw deel van de bevolking op Cur kijkt alleen maar naar het verleden, de toekomst boeit jullie helemaal niet, alleen maar haat en wraak gevoelens. Denk je nou heus dat NL dat ook maar iets interesseert? Get real! Je hebt alleen jezelf ermee.

 27. @Rien

  Uitstekende bijdrage, to the point. Zo is het en niet anders.

 28. @!!!!!, Shit mr. uitroeptekens, straks worden die Antillianen net als die creoolse Surinamers. Die zijn in Nederland ontzettend boos omdat volgens hun de Nederlandse filmmakers en regisseurs van de film “Alleen maar Nette mensen” die nu in de bioscopen draait, hen heel stereotiep hebben uitgebeeld. Maar ze hebben zelf met die film meegedaan, maar de Surinaamse creolen in Nederland zijn bóóóóóós op de film. Zij vinden het een ronduit racistische film. het is ook nooit goed. Ik vind het lachen.

 29. @Paulina, ja Nederland is slecht, ze zijn koloniaal en racistisch en willen de wereld veroveren. dus wordt maar snel onafhankelijk zodat je niets meer met Nederland te maken hebt! succes!

 30. @ Van Speyk. http://www.pueblosoberano.org/pdf/kontraktnan_pa_bora_petroli_na_Korsou.pdf

  Ik hoef absoluut niet een toontje lager te zingen, omdat het op de site van PS staat en omdat je het zelf niet hebt gelezen en omdat PAR afdoende op de beschuldigingen van Wiels en Schotte heeft geantwoord. Deze zaak is uitgediscussieerd. Je wilt toch niet beweren, dat jij dit allemaal gelezen hebt, want daar zou je weken voor nodig hebben. In ieder geval moet Wiels snel contracten met Shell, Exxon of BP gaat afsluiten om meteen te gaan boren. Die zullen wel zeggen, dat hij alle vergeefs werk en gebruikte materialen moet betalen en een misleidingsvergoeding, als blijkt dat er geen gas of olie zit dan wel dat dit niet ontginbaar is.

 31. Laten we nu eerst eens over alle partijen een nuancerings sausje aanbrengen. De Nederlanders (ook de politici) die roepen dat ze zo snel als mogelijk van Curacao afwillen zijn niet de mensen met kennis van het eiland en zijn kultuur. De “haat” tegen Nederlanders op het eiland kan ik deels wel begrijpen. De rijken trekken zich terug op resorts, bemoeien zich niet met de lokale bevolking en denken dat ze op hun eigen koninkrijkje zitten (en gedragen zich dus ook zo). Maar er zijn ook anderen die zich wel openstellen, wel proberen om de taal te leren en wel tussen de Curacaoenaars wonen. ik ben er zelf eentje van. En ik heb me echt nog nooit bedreigd gevoeld, ook niet als ik in mijn eentje tussen 20 man bij een snek sta en in mijn beste papiaments sta te hakkelen. De mesten vinden dat maar al te leuk en willen je er graag bij helpen. Het eiland is van de Curacaoenaars en daar dienen wij ons als makamba’s aan aan te passen, in nederland verwachten wij namelijk hetzelfde van de immigranten. It’s that simple. En ja, ik stoor me mateloos aan het gedrag van vele NBederlanders op het eiland, ja.
  Maar: ik denk ook niet dat onafhankelijkheid op korte termijn (nee, ook niet over 10 jaar) het antwoord is. Curacao kan simpelweg niet zonder het geld. Het heeft niet de natuurlijke hulpbronnen, kennis, exporterende industrie en al dat soort zaken om snel op eigen voeten te staan. Toerisme zou een enorme kans zijn, maar op de huidige weg jaag je alleen maar mensen weg. Zowel toeristen als kennis. En een 80/20 regeling gaat in mijn ogen ook niet helpen, sorry, maar daar is simpelweg de lokale kennis niet voorhanden (althans: nog niet). Nederland zal wel moeten beseffen dat het een historische band heeft en kan/mag zijn handen ook niet zomaar terugtrekken. Al dat gelul over koloniaal verleden en Nederlandse machtspelletjes gaat er natuurlijk bij de arme bevolking in als koek, maar slaat natuurlijk ook nergens op. Dat zie je wel aan de reacties bij de Nederlandse politiek. Voorlopig hebben we elkaar nog hard nodig, en wederzijds respect zal daar heel erg bij helpen. Er is echter maar 1 ding wat ik echt niet begrijp: waarom treedt de lokale bevolking toch niet op tegen de corruptie en het gedrag van de lokale politici van de laatste 2 jaar? Ziet men dan niet wat er gebeurd?
  Ik denk dat een situatie zoals Aruba dat heeft wellicht voor alle partijen de beste oplossing is, maar dan zullen echt eerst alle muurtjes en stellingen moeten worden afgebroken en het wederzijdse respect (zeker ook voor de Curacaose kultuur en zeer zeker het gedrag van de niet-aangepaste Nederlanders op het eiland) moeten terugkeren.

 32. @ Blokland ben het niet altijd met je eens maar nu wel,Er bestaat inderdaad geen BAAS,ik heb een hekel aan dat woord>Vroeger werd bij het sollicitatie gespreken bij mijn bedrijven,werd de sollicitant heel duidelijk ter kennis meegegeven dat als hij aangenomen werd het woord baas niet uit te spreken, de werknemer kon het volgende uit spreken, dit is mijn werkgever en als hij persoonlijk mij ontmoet mocht de werknemer mij bij naam noem,dat kon zijn meneer Mossle maar het mocht ook Abraham zijn. heb een bloed hekkel aan het woord BAAS net zoals het woord MIJN VOLK.

 33. De opmerking van Pechtold betreft uiteraard de olie in Brazilie en het feit dat Brazilie een nieuwe wereldmacht in wording is. Dacht je werkelijk dat hij Curacao bedoelde ?

 34. Als je al die reacties leest van boze Curaçaoënaars dan ga je je toch afvragen wat ze nu eigenlijk willen. Veel verder dan dat Nederland zich niet met Curaçao moet bemoeien komt men niet. Is Nederland een koloniale onderdrukker? Wel, als je onafhankelijk wilt zijn, ga je gang, liever vandaag dan morgen! Dan ben je voorgoed van Nederland af. Maar ja, blijkbaar is dat het toch ook niet helemaal wat men wil.

  Dan al die verwijten! Nederland schuldig aan de slavernij? Ik niet, mijn vader niet, mijn grootvader niet en dat geldt voor elke nu levende Nederlander.
  Lijdt men zo vreselijk onder de slavernij? Wie op Curaçao is slaaf of slaaf geweest? Wiens ouders zijn slaaf geweest? Wiens grootouders? Het was fout, dat beseffen we nu wel in de beschaafde wereld, maar hou er nu eens over op want de Nederlander interesseert dit totaal niet en je maakt er alleen jezelf ongelukkig mee. Als je denkt een claim te hebben, stap dan naar de rechter. Advocaat Spong in Nederland is er alvast mee bezig, misschien kun je meedoen.
  Nederland heeft Curaçao leeggeroofd? Populaire kreet in Suriname. Nu laten de Surinamers bij vol bewustzijn en soevereiniteit hun land leegroven en koloniseren door Chinezen en Braziliaanse goudzoekers, in ruil voor wat spiegeltjes en kraaltjes.

  Nederland bemoeit zich te veel met Curaçao? Bemoeide Nederland zich maar wat meer met Curaçao, misschien zou het dan niet zo’n chaos zijn en de arme aanhangers van mijnheer Wiels zouden er waarschijnlijk alleen maar op vooruit gaan. Maar als je dat niet wilt, wordt onafhankelijk Vandaag besteld, morgen in huis! Geen probleem. Op Curaçao maakt men zich enorm druk over Nederland en de Nederlanders maar in Nederland interesseert het echt bijna niemand ook maar het iets van wat daar gebeurt.

  Wat men schijnt te willen is onafhankelijkheid met een Nederlands paspoort, een eindeloze stroom bijstandsgeld uit Nederland, en de Macamba’s moeten oprotten.
  Sorry jongens, zo werkt het niet. Wie als volwassene bij zijn moeder wil blijven wonen moet zich houden aan de regels van het huis. En als jij zo graag op het vliegtuig naar Nederland wil kunnen blijven stappen en daar gaan wonen, dan moet je niet zeuren als er Nederlanders zijn die het omgekeerde doen. Tenslotte leveren die Macamba’s Curaçao waarschijnlijk meer op dan de Curaçaoënaars Nederland opleveren.

  Dus, boze Curaçaoënaars, VERTEL HET MIJ, WAT WILLEN JULLIE NOU TOCH?

 35. Ik reageer nooit op zulke items maar deze kopstuk ztit mij dwaars. Honden hebben baas.

 36. Nederland zal voorlopig de baas blijven op Curacao en andere eilanden, maar Nederland moet verdomd goed zijn houding jegens de volkeren moeten gaan aanpassen anders zal het vroeg of laat uit de hand lopen. Nederland moet af van dat arrogante en onbeschofte houding jegens het volk. Nederland zal het volk met respect moeten gaan behandelen. Het meerendeel van het volk is niet tegen Nederlanders maar ze moeten zich wel gaan aanpassen aan ons gewoontes.

 37. zo ik ben erg blij dat zoveel mensen iets voel voor de kleine eiland Curaçao
  namelijke dat Tilburg net zoveel inwoners als curaçao heeft.
  toch gaat hier heel goed de bestuur van deze stad gaat met elkaar kijken wat ze kunnen doen voor de inwoners, in tegen deel van curaçao ze kijken alleen voor macht en praten zonder na te denken en haal oude koe uit de sloot.
  tijden van slavernij is al 400 jaar voorbij wij als Curaçaoënaar moet er voor uit denken en blijf kijken dat onze eiland een aantrekkelijke eiland word voor de wereld.
  wij hebben de beste haven van de wereld en de zon en stranden en centraal in de wereld denk effen goed na. als Nederland zijn verantwoordelijke wil nemen laat ze doen het is voor ons de beste en ook voor de wereld op zo een kleine eiland,
  en stop met vechten en elkander kapot maken en proberen de arm nog arme te maken in plaats om werk gelegenheid te creëren.Denk effen na en kijk waar je ben nu en waar je was 10 jaar geleden en maak een balans in je leven.

 38. @ Respect, jij vraagt je af wat het verschil is tussen Curaçao en Griekenland ? THINK !
  Jij probeert de zaken wel weer om te draaien en daarmee de schuld weer bij iemand anders neer te leggen.Typisch, maar daar zijn we aan gewend, omdat jij echter denkt dat wij helemaal van lotje getikt zijn wil ik je wel even herinneren aan de haatcampagnes van ene Wiels de afgelopen 8 jaar. En ja als je maar lang genoeg blijft schoppen komt er vanzelf wel een reactie en dat daar de andere 75% van de Curaçaose bevolking onder gaat lijden, moeten zij maar met die 25% uitvechten.

 39. @ Paulina, schreef;

  Is typisch Nederland(ers) om overal de baas te spelen, jullie willwn overal ter wereld gaan heersen. Jullie gaan naar Afrika, Curaçao en andere landen, mensen omkopen met geld. In Amerika zijn jullie ondergeschikt en kunnen jullie niet met geld komen wapperen.

  Ik citeer:
  Maar Nederland………..dat Den Haag uiteindelijk de baas is.

  Nederland …gaat ..niet. Maar GING naar Afrika en meer landen. Ja, VROEGER was het een roversvolkje. Later werd het een handelsvolkje. Ook niet altijd netjes maar leverde wel wat op. Misschien dat Curacao TOCH beter een samenwerking met Nederland kunnen aangaan….want daar zou Curacao toch beter van worden??
  Ondertussen hoef je de Nederlanders niet eens te mogen. Zolang je maar normaal tegen ze doet en ze helpen om Curacao van alles te voorzien. Dat is een zakelijke mentaliteit. Snap je?
  Maar dat blijven mopperen op Nederland…..pfffff. Ik merk dat iedere “macamba” allang heeft laten blijken dat Nederland niet altijd goed bezig is geweest, maar dat ze er nu WEL iets van willen maken. Hoe beter Curacao,… hoe beter ook de macamba’s erbij zitten.Hoe zit dat met Curacao? Geef ook eens toe dat het geld dat er gestuurd werd verdween e.d. waardoor het eiland verder afzakte…
  Ik zou zeggen; leef in het nu. Zorg dat Curacao beter wordt..ongeacht je er wel of geen Nederland voor nodig hebt.

  In Amerika kunnen de Nederlanders wel degelijk voet aan de grond krijgen en met harde Euro’s wapperen. Sorry!

  Ja, die kop boven het artikel is van diegene die het artikel schreef. Dus niet Nederland.
  Snap je nu hoe het werkt met berichtgeving van….?? En de wijze waarop je reageert op een berichtkop…geeft al aan hoe makkelijk je te beinvloeden bent.

 40. @Anonymous,

  Stel, hypothetisch gesteld, dat Nederland morgen niet meer bestaat, dus letterlijk niet meer bestaat. Betekent het dan ook automatisch dat de Curacaoenaars van de honger zullen omkomen?

  Ga je het gewoon zakelijk bekijken. En morgen…opeens..bestaat Nederland niet meer. Dan heb je al eerst een paspoort/Nationaliteitsprobleem waar veel landen (normaal gesproken) misbruik van zouden gaan maken.
  Curacao kan zelf de monden niet voeden. Tenminste NOG niet.. Ik hoop dat het wel in de toekomst gaat lukken.
  Andere landen van Europa / Amerika staan in deze tijd niet te springen om het eiland Curacao te voorzien van geld e.d.

  Als morgen Nederland niet meer bestaat. Ja, heeft Curacao echt een probleem. Maar waarschijnlijk dat er hulp komt van Venezuela of de Dominicaanse?
  Niet dat Nederlanders bij voorbaat al denken; Curacao heeft ons nodig. Maar momenteel, zonder Nederland? Wat is het alternatief voor het eiland?

 41. @John Beaulieu,
  I hope you are wrong, I fear you are right.

 42. Het grote probleem van de meeste Antillianen is, is dat ze zich 250 jaar na dato nog steeds in een slachtoffer rol plaatsen. Zelf geen moer uitvoeren, en dan iemand de schuld willen geven. Kijk eens de Chinees als bevolkinsgroep. Waar ze ook komen ter wereld, ze werken hard en zijn succesvol en houden nooit hun hand op. Nederland heeft miljarden gespendeerd aan dit eiland, in verhouden veel meer dan ze er ooit uit hebben gehaald en ooit nog uit kunnen halen. Duitsland is pak em beet 60 jaar geleden een oorlog begonnen, in 20 jaar tijd had Nederland ook de natie weer op de rails, en 60 jaar later leven Duitsers en Neeranders in harmonie. Zeg eens tegen een doorsnee Nederlandr dat zijn belasting geld gaat naar een eiland waar hij nog nooit is geweest, dat het geld naar de grootste boeven gaat. Terwijl hij nu zelf minder pensioen krijgt en een duurdere gezondheidszorg. Curaçao mag blij zijn dat er in Nederland geen referendum wordt gehouden.

 43. @ Van Speyk. Is Pechtold ook een leugenaar??????????

  Zelfs Pechtold kan dat niet uit zichzelf waargenomen hebben en moet hij op basis van locale verkeerde informatie zich vergist hebben. Ter vergelijk: Schotte is een rasechte notoire leugenaar en niet iemand die zich vergist. Vraag hem eens of hij er nog steeds zo over denkt en sinds wanneer, want je lijkt wat achter te lopen. Wat je vriend ook mag beweren, er is onomwonden en onderbouwd door de PAR aangetoond, dat er geen olie/gas is, dat ontginbaar is. Wiels komt met onverantwoorde conclusies van A4-tjes. Omwille van het definitieve gelijk en onze economie geef ik Wiels gelijk en kan hij niet snel genoeg met boren beginnen en dat zal de onafhankelijkheid versnellen..

 44. @Zorro en Fox

  Is Pechtold ook een leugenaar??????????

  quote
  Op de Antillen geweest en daar hebben ze olie gevonden
  unquote

  http://www.youtube.com/watch?v=BmiCZ6nMRsI

  Hij en velen als hij vergeten gemakshalve het bestaan van een ESOCUL/VESC-verdrag.

 45. @paulina
  Snap jij wel wat je zelf zegt? Nederlanders zijn ook mensen, en ja, zij hebben ook gevoel! De hele wereld overheersen!? Nederland wil gewoon dat alle landen binnen he koningkrijk er goed voor staan, dat het lastige Curacao daarbij hoort mogen zij zelf niets aan veranderen: die status kan alleen een referendum in Curacao veranderen en tot die tijd moet Nederland voor Curacao zorgen of ze het wil of niet. Geen machtsmisbruik dus. Jij hebt het over omkopen en met geld wapperen? Kijk naar wat er op Curacao de afgelopen 2 jaar is gebeurd. Nederland heeft 2 jaar geleden de hoge schuld op zich genomen om juist deze radicalisering te voorkomen. Maar Curacao is daar niet dankbaar voor… Na 2 jaar weer een grote schuld. Ik vind dat Nederland veel te lief in geweest voor Curacao dor de schuld op zich te nemen: nu gaan mensen namelijk zeggen (zoals ook hieronder te lezen) “Nederland, laat ons met rust, we kunnen ook zelf onze problemen oplossen!”.

 46. The 80/20 rule combined with an otherwise also foreigner unfriendly government will mean quite certainly that the earning power of our beautiful island will be decimated within 18 months as existing investors will leave and new investors won’t come. The result of this will be that the income of the Government will shrink dramatically and there won’t be enough money to pay for salaries, let alone other promises. Furthermore, the Nafl will have to decouple itself from the USD due to an enormous capital flight with nothing to compensate for it so in a 2 to 3 years timeframe Curacao will have a hyperinflation of between 10 and 250 per cent per year as the ANG will shoot up to 2, 3 or 4 to the dollar, so the people will have to pay between 10 and 250 per cent more for their food and gasoline. This is in a nutshell what is the inevitable short to medium term future with the policies that are under discussion. Congratulations, winners of the elections, and good luck in finding scapegoats (may I suggest Holland that usually is a popular one).

 47. http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3310460/2012/09/03/Kroes-Nederland-kan-niet-zonder-Europa.dhtml

  Artikel gevonden. Nederland kan niet zonder Europa. Curaçao denkt dat wel te kunnen.

 48. Een tijdje terug zag ik op de nederlandse t.v. iemand van de politiek (ik weet niet meer wie) zeggen: Nederland kan niet zonder Europa, we hebben Europa nodig.
  Maar hier op Curaçao kunnen ze wel zonder Nederland? Een lachtertje….

 49. @annonymus.

  wat een vreemd vergelijk maak je.
  er zijn 6.000.000 joden vermoord door de nazi”s en tijdens de honger winter zijn er honderdduizenden mensen gestorven in europa van de honger..
  heel europa heeft zwaar geleden onder de oorlog (ook duitsland)
  dat er foute nederlanders zijn, dat is een feit.
  niemand heeft ooit gezegd dat het Nederlandse volk heilig verklaart moet worden.
  er zijn onder de nederlanders nog steeds neo nazï”s.
  wat schandelijk is…

  dat jij met je schoonvader goed kon opschieten is onbegrijpelijk voor mij.
  ik zou met zo iemand niet gezien willen worden.
  maar natuurlijk zijn dochter is niet schuldig aan de daden van haar vader.
  dat is ook logisch.

  Zijn de nederlanders wel schuldig aan de daden van zeg 250 jaar geleden (slavernij)?
  denk eens na, het slaven verleden speelt niet in nederland, niemand in nederland is daar mee bezig.
  Op curacao heeft het natuurlijk een grote impact gehad op het nageslacht.
  ook de koloniale periode heeft een hoop ellende met zich meegebracht .
  discriminatie onderling blank, zwart, minder zwart, geel, en alle tinten er tussen in.
  hier op curacao is altijd veel discriminatie geweest onderling.
  Net als in de rest van de wereld trouwens, dus ook in NL.
  Discriminatie is niet goed te praten, maar iedereen behoort tot een bepaalde groep en denkt dat zijn groep de beste is.
  onzin natuurlijk, maar Oat mag van mij wel, maar het moet niet ontaarden in haat.
  zie de 2e wereld oorlog.
  de huidskleur bepaalt niet of iemand goed of slecht is.
  het gaat om de inhoud: is iemand integer, behulpzaam, eerlijk.
  of is iemand een leugenaar, een dief en onbetrouwbaar.
  dat bepaald of een mens goed of slecht is.

  Verbeter de wereld begin bij jezelf.

  Dat de ene cultuur niet zo goed samen gaat met de andere cultuur.
  dat is waar we mee moeten lleren even.
  er zullen altijd verschillen zijn.
  Ook de nederlanders in NL hebben moeten wennen aan diverse buitenlandse culturen.
  er wonen bijna 3.500.000 mensen van buitenlandse afkomst in NL.
  1 op de 4 mensen in NL zijn dus “”buitenlander””.

  zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bevolking_van_Nederland

  maar stel dat we allemaal hetzlefde zijn, zou het er leuker op worden???

  ik zelf vond het geen probleem, maar bijna 20% v.d. Nederlanders stemmen PVV?
  meestal die mensen die zich bedreigd voelen door ….of denken dat die buitenlanders allemaal geld kosten en baantjes innemen.
  waar heb ik dat meer gehoord…??

 50. @Fox, speciaal voor jou, “Willemstad Curacao, een Hollands wereldwonder”

  Het zou kunnen dat ik gek ben, maar als Willemstad door Nederlandse historici en docu makers als “een Hollands Wereldwonder” neergezet wordt, weet ik niet beter dat Nederland Willemstad als een van hun “Hollandse Wereldwonderen” beschouwd! Het is niet anders, ik heb het niet verzonnen betweter! Nederland lijdt aan grootsheidwaanzin.

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1114479

 51. PAULINA en wie ben jij om god de baas te noemen ??
  niemand is de baas want er is geen baas

 52. @Zorro

  Hier hebt je leesvoer van Atacho, Ys en De Jong-Elhage.

  Dan ga je ook een paar toontjes lager zingen.

  http://www.pueblosoberano.org/pdf/kontraktnan_pa_bora_petroli_na_Korsou.pdf

 53. Wie bij wil dragen aan ons land, zal een aantal basisprincipes moeten willen respecteren:

  – respect voor elkaar hebben
  – transparant zijn
  – de regels accepteren

  Kunnen we hier samen in het klein mee beginnen door geen nicknames meer te gebruiken, de gedragsregels van Versgeperst serieus te nemen en je ‘post’ even 5 minuten te laten bezinken voor je op verzenden klikt? Deze drie checkpoints helpen mij persoonlijk om geen onbezonnen dingen de digitale platforms op te slingeren, wellicht kunnen jullie er ook je voordeel mee doen.

 54. Actually, if you all keep your comments to yourself and start looking at your own personal financial situation you will fast enough see when you had a better time. Take a good time and think when was the last time you could go out, drive around without being attacked. When was the last time you had an icecream? Can you treat you and your kids a simple day to the beach? Have a look inside your pocket and see if you can still make it easily through the month. I’m not criticizing Wiels. He has some fine views, it is the way he presents them that is not accepted. Independance at this moment is really out of the question. Think about it.

 55. Al dat gezijk over onafhankelijkheid. Mensen in 1954 is er een iets getekend, voor zelfstandigheid, nu 58 jaar jaar later en miljarden ontvangen, kunnen we nog steeds niet zelfstandig optreden, waarom nog 10 jaar?? Lachertje, ga mijn geboorte-eiland maar eens verlaten en op Aruba en Bonaire kijken die wel verstandig zijn en samenwerking wel omarmen, wat een stelletje domoren heb ik toch op mijn eiland!

 56. @ Fox. Die proefboringen kunnen we overslaan, want Wiels heeft bezegd, dat er voor 30 jaar olie en gas in onze wateren zit en “iedereen” gelooft Wiels en hij wil dat hij geloofd wordt. Einde probleem.

 57. @ Anonymous. Stel, hypothetisch gesteld, dat Nederland morgen niet meer bestaat, dus letterlijk niet meer bestaat. Betekent het dan ook automatisch dat de Curacaoenaars van de honger zullen omkomen?

  Je weet toch, dat een onmogelijke vraag met een belachelijke hypothese niet zomaar met een ja of nee beantwoord kan worden, omdat het van zo veel factoren afhangt? Zou het andersom zo zijn?

 58. @Ongerust, ff een geheugensteuntje. Het is onnodig te doen alsof Nederland zwaar geleden heeft onder de bezetting. Bovendien hebben Nederlanders even hard deelgenomen/meegedaan aan de Jodenvervolging in Nederland. Dat weet ik niet alleen uit de boeken, maar ook uit documentaires en last but not least uit de verhalen die wijlen mijn Nederlandse schoonvader persoonlijk aan mij heeft verteld heeft. De man heeft pas in 1974 of 1975 zijn Nederlanderschap en paspoort terug verkregen van de Nederlandse staat. Daar was ik bij, ik had toen al omgang met z’n dochter. Ik denk dat hij bij de laatste groep Nederlandse SSers hoorde die hun Nederlanderschap terug kreeg van de staat. De man bleef tot zijn overlijden een Jodenhater, tot z’n dood en hij schaamde zich naar eigen zeggen ook niet om. Hij had eerst levenslang, maar na 5 of 10 jaar verkreeg hij z’n vrijheid maar had geen paspoort. tot 1974 of 75. Dus niet doen alsof Nederland heel erg geleden heeft onder de bezetting, want er is veel gelogen en verzonnen door menig zogenaamde Nederlandse oorlogsslachtoffer en ook zogenaamde Nederlandse verzetstrijders. Lees maar eens het boek ‘Kopfgeld’. Hij mocht me en ik kon het goed met hem vinden ondanks zijn foute gedachtengang en fout verleden

 59. @aiaiaaaai Wat een dwaasheid kraam jij uit. Nederlandse wereldwonder? Ben je niet in de war met het (overigens mooie) feit dat Willemstad op de erfgoedlijst staat van de UNESCO? Gas en olie? Je gelooft zeker ook in UFO’s? Weet je hoe de Spanjaarden Curacao (Antillen) noemden? Islas inutiles! Hoop dat je ‘t Spaans beheerst dan hoef ik ‘t niet te vertalen. Voorlopig is er geen enkel bewijs van de aanwezigheid van deze “vermeende” rijkdommen in de wateren rond Curacao en stroomt er nog geen druppel olie door de leidingen van de Isla. Of geloof je soms dat de olie die daar verwerkt uit Curacao afkomstig is? Vraag je geliefde fantasie bestuurders eens wat alleen al een proefboring kost. Dat kost zo’n slordige 100 miljoen dollar! Wie gaat dat betalen? En als er dan niets van waar blijkt te zijn dan ben je dat geld alvast kwijt. Dus reken jezelf vooral niet rijk. Kortom er niets voor een ander land om jaloers op te zijn. Enne oh ja wist je dat NL de grootste gasbel in Slochteren heeft van Europa? Do I need to say more? En tot slot wat bedoel je eigenlijk met kernbevolking? De enige echte oorspronkelijk bevolking, dus de enige echte YDK, zijn de Indianen. Voor de rest zijn we allemaal vroeger of later gewoon geimporteerd. Pensa bon prome bo papia. Hopi suerte!

 60. Maak jullie eigen huis schoon! Verbeterd de wereld begin bij je zelf, NL!

  Is typisch Nederland(ers) om overal de baas te spelen, jullie willwn overal ter wereld gaan heersen. Jullie gaan naar Afrika, Curaçao en andere landen, mensen omkopen met geld. In Amerika zijn jullie ondergeschikt en kunnen jullie niet met geld komen wapperen.

  Ik citeer:
  Maar Nederland………..dat Den Haag uiteindelijk de baas is.

  WAT EEN KOLONIALE EN DICTATORIALE OPMERKING! Vinden jullie het raar dat de meerendeel van de bevolking radicaliseerd en een anti-Nederlandse sentimenten krijgt?!
  Dat is MACHTSMISBRUIK!

  De wereld is niet van jullie, God is de baas!
  Wie denken jullie dat jullie zijn om jullie zelf als baas te benoemen?

 61. Ik stel maar 1 simpele hypothetische vraag aan alle neokoloniale zeurders en het groepje domme Curacaoenaars die het eens zijn met de neokoloniale haatzaaiers.

  Stel, hypothetisch gesteld, dat Nederland morgen niet meer bestaat, dus letterlijk niet meer bestaat. Betekent het dan ook automatisch dat de Curacaoenaars van de honger zullen omkomen?

  Ik hoop dat neokoloniale slimmerds zoals o.a. Ongerust & Co gewoon, maar zonder if’s en but’s, gestelde vraag kort, klip en klaar beantwoorden. Niet laf zijn, maar gewoon antwoord geven op de vraag

 62. @Mijn Mening, sommige Curacaoenaars doen net alsof ze zelf slaaf zijn geweest terwijl ze hun voorouders niet eens hebben gekend. Ja, ik vind het ook afschuwelijk wat er in die tijd gebeurde! Maar er zijn in die tijd ontzettend veel vreselijke dingen gebeurd en Nederland gaat Frankrijk toch ook niet aanklagen voor Napoleon? Dus míjn mening is dat Nederland Curacao niets schuldig is.

 63. Curaçao, een land zonder financiële bodem kan niet overleven zonder Nederlandse steun/geld. Men moet alle haat gevoelens aan de zij zetten en ons verstand gebruiken. De komende generatie(s) zullen alle gevolgen van uw beslissing voelen. Ik genoot van een uitstekende studie in Brussel, als een geboren Curaçaoënaar, heeft mijn Nederlandse nationaliteit mij ver gebracht in Europa en mijn dushi Korsou mogen vertegenwoordigen….. GUN onze komende Generaties een veilige Curaçao en alle gemakken om zich te mogen ontplooien tot waardiger burger(s), zowel nationaal en internationaal… Après la pluie, le beau temps (Na regen komt zonneschijn)…. ??

 64. De werkelijkheid is hard. Vandaar het verleden om een blik te krijgen waarom het anno nu zo gaat.

 65. @mijn mening,
  “”Als ik het voor het zeggen had zou ik Nederland voor de Internationale rechtbanken slepen wegens mishandeling, bedreiging van en psychologische oorlogvoering tegen het kleine gekoloniseerde volk van Curacao.””

  hier spreek je zoveel sentiment uit; alleen maar emotie.
  maar ik kan hier niets mee.
  je noemt mishandeling? bedreiging? door NL?
  zelfs psychologische oorlogsvoering??
  kan je mij als Nederlander dit uitleggen?
  ik begrijp dit echt niet….

 66. @mijnmening, ja jullie gaan wel betalen! misschien leren jullie 1 keer de waarde van geld! en niemand op curacao is mishandeld of bedreigt door Nederland dus ik denk dat je te veel drank op hebt! De enige die bedreigt is Schotte en Wiels! enige die het land leegroven zijn zij! dus wees een vent en gooi hun voor de rechtbank!

 67. Kunnen wij over 20 jaar de staat en bevolking van curacao aanspreken op de gigantische wereldwijde milieuvervuiling veroorzaakt door de isla en de daar gemaakte olie ? Nee, net als de WIC is de Isla een bedrijf

 68. @Mijn mening
  [psychologische oorlogvoering tegen het kleine gekoloniseerde volk van Curacao.]

  DAT, is het!

 69. Waar de redacteur geen rekening mee houdt is dat hij ervan uitgaat dat iedereen op een hoog niveau kan redeneren en denken.
  De uitslag bewijst mijns inziens het tegenovergestelde.
  Verder wil ik kwijt dat de vele discussies die gevoerd worden waar ook veel Nederlanders aan meedoen, voortkomen uit het feit dat we het goed voorhebben met Curacao. Als het ons, Nederlanders, geen zak kon schelen, waarom denk je dan dat wij er dan tijd en moeite in zouden steken?
  Het feit dat er alleen maar weer gepraat wordt over neokolonisatie enzovoort bewijst voor mij ten tweede male dat het denkniveau bedroevend laag is.
  Desalnietemin wens ik het volk van Curacao het beste. Ik hoop dat zij een voorspoedige toekomst hebben. Ik vrees het ergste, maar ik ga me daar niet meer druk over maken.

 70. Curacao heeft de vrijheid gekregen om alles autonoom te doen. Nederland controleerde alleen of alles volgens de statuten is afgesproken. Afspraken nakomen is hier op het eiland zeer moeilijk. Politiek hier denk dat ze in de speeltuin aan het spelen zijn……ondertussen glijden we af naar meer schulden!

  Het is spijtig maar zoals ook Helmin Wiels zegt: duurt nog wel 10 jaar voordat we op eigen benen kunnen staan. Hopelijk dat zijn aanhang hem dit kwalijk neemt! Hij heeft alleen maar geroepen voor een referendum en onafhankelijkheid.

 71. Als ook in nederland ieder klein dorpje met de omvang van curacao zich op dezelfde calimero manier zou gedragen als veel zichzelf yu di korsow noemende lieden op deze site dan zou het in nederland net zo een janboel zijn als op dit eens zo mooie eiland waar het woord verdraagzaamheid niet meer lijkt te bestaan en men zich er alleen mee bezig houdt om als een kleine kleuter de ander de schuld te geven.

 72. Grappig al dat geklets over tegenstellingen en zogenaamde haat en afgunst. Het is allemaal stemmingmakerij en gebaseerd op niets. Al dat koloniale geneuzel, mén wake up we leven in de 21ste eeuw!

  Nederland en Nederlanders hebben helemaal geen hekel aan Curaçao of de als lokaal te bestempelen mensen, dat is allemaal onzin grote onzin want op de enkele domoor na (en die heb je overal) heeft men het goed voor met elkaar.

  Wat wel een enorm probleem is, is het kultuur verschil, en daar zit het ‘m in!

  Ik woon hier al bijna 15 jaar en heb als Nederlander nog nooit een probleem met iets of iemand gehad, maar ik heb misschien wel het gevoel voor het kulturele verschil. Ik zit als witkop bij elke snack en nog nooit heeft iemand lullig tegen mij gedaan. Tuurlijk, ik ben vriendelijk en beleefd en durf ook een gesprek aan te gaan, spreek aardig papiamentu etc etc, maar rij wel in een grote nieuwe SUV en hoef niet op een dubbeltje te kijken. Maar hoe dan ook, soms denk ik dat weldenkende mensen veel beter de zaken tussen NL en CUR kunnen regelen, die politici denken alleen maar aan hun herverkiezing en dan moet je proberen mensen achter je te scharen. Helaas is het nog altijd zo dat een kwade boodschap meer effect heeft als een goede!

  Tot slot, niets menselijks is mij vreemd, dus ik weet dat het niet makkelijk is, maar zullen we eens normaal en positef tegen elkaar gaan doen en proberen in oplossingen te denken?

 73. http://youtu.be/7Py9Ghj-8Xg

  Zo slecht is het hier op Curacao nog niet…. Het had erger gekund in een oud kolonie van Nederland, wat op dit moment bezet wordt door een neo-kolonisator genaamd Indonesie.

  PS’ers en MFK’ers stop met zeuren, want de situatie hier op Curacao daar zouden de mensen daar een moord voor willen doen.
  En Anti PS’ers en MFK’ers denk ajb niet dat Nederland het beste is wat een volk had overkomen…. gevolg van Nederlands falend beleid is o.a. de gebeurtenissen van het filmpje!

 74. Respect: aar slaat dit op? Zonder ons geld waren jullie bankroet, dat ben je toch wel met mij eens? Waar halen jullie de inkomsten dan weg? Bovendien, Nederlandse haat, hoe kom je daar bij! En wat heeft dit met Japanners te maken, ik volg je niet!

 75. En daar gaan we weer… tering dacht dat het na de verkiezingen wel zou zijn afgelopen.

  Hoe oud is een ieder zeg? Stelletje kleine kinderen…..

 76. @Ongerust: dat is jammer, maar toch echt jullie eigen schuld!

  Dat is waar maar om alles in ONZE schoenen te schuiven vind ik jammer.

  Citaat uit “Hoe het op de Antillen wel heeft gewerkt” pag 3;

  Dat compenserende investeringsprogramma was wel afgesproken, maar is er niet gekomen. Van die befaamde “pas-de-deux” (wij een stap, Nederland een stap) die in een brief van 22 februari 2000 werd toegezegd, is geen sprake geweest. Wel werden er steeds weer nieuwe voorwaarden, nieuwe eisen gesteld, waar de Antillen aan moesten voldoen.

  Einde citaat.

  Wat wij willen is werken aan een beter Curaçao en daar hebben we geen eigengereide opzichters bij nodig. Het eerste staat het aanscherpen van de wetten op stapel. De tweede het optimaliseren van de overheid.
  Eenieder die bereid is voor HET LAND te werken is welkom ongeacht je politieke overtuiging. We hebben genoeg aan politieke conspiraties.

 77. Curacao is Nederland niets, maar dan ook absolutamente geen rooie cent schuldig. Nederland is Curacao en de Curacaoenaars nog heel wat geld verschuldigd. Als ik het voor het zeggen had zou ik Nederland voor de Internationale rechtbanken slepen wegens mishandeling, bedreiging van en psychologische oorlogvoering tegen het kleine gekoloniseerde volk van Curacao.

 78. @Eilander, weet jij aan wie de Japanners betalen om naar tonijn te vissen in onze wateren?
  Wij krijgen hier geen cent voor en dit gebeurt al tig jaren.
  Dus niet zielig doen!

 79. @Makamba, wat dacht jij van Griekenland? De Grieken willen alleen miljarden en geen miljoenen. Daar gaat Nederland pas de afgrond in.
  We zijn de haat verhouding van Nederland jegens Curacao moe.
  Zoveel haat is nergens goed voor. Maar ja er zitten inderdaad gekken die voor het zeggen hebben in de tweede kamer. Gekken die vooral met zichzelf zitten moeten beslissingen over anderen nemen…

 80. @Ongerust: dat is jammer, maar toch echt jullie eigen schuld!

  Dit is waar maar om alles in ONZE, dat is eenieder die Curaçao lief heeft, schoenen te schuiven vind ik jammer.

  Citaat uit “Hoe het op de Antillen wel heeft gewerkt” pag 3;

  Dat compenserende investeringsprogramma was wel afgesproken, maar is er niet gekomen. Van die befaamde “pas-de-deux” (wij een stap, Nederland een stap) die in een brief van 22 februari 2000 werd toegezegd, is geen sprake geweest. Wel werden er steeds weer nieuwe voorwaarden, nieuwe eisen gesteld, waar de Antillen aan moesten voldoen.
  einde citaat

  Wat wij willen is werken aan een beter Curaçao. Aan eigengereide opzichters hebben wij niets. Wij willen het zelf doen omdat wij vinden dat wij dat kunnen. De wetten moeten aangescherpt worden zodat wij graaiers gelijk naar ‘Bon Futuro” doorsturen.
  WIE ZIJ OOK ZIJN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 81. Ik ben niet zo’n reageerder, maar de toon waarop discussie wordt gevoerd, op enkele positieve uitzonderingen na, vind ik schokkend.
  Even iets om bij na te denken; Als je met je vinger wijst naar een ander, wijzen er drie terug.

 82. @NNN, niks ”onder druk zetten”, zo gaan we NIET met elkaar om!

  We gaan GELIJKWAARDIG met elkaar om. Dat arrogante gedoe van Nederlandse politici (niet allemaal) is de reden dat er iedere keer weer onrust op ons eiland heerst. Deze mensen denken dat ze Curacao beter kennen dan de Curaçaoënaars die er op wonen, dan noemt men grootheidswaanzin.

  Leer de Curaçaoënaar respecteren. Kost niks!

 83. @ludje.

  Ben jij slaaf geweest? verassend zeg…
  Nederland is nog steeds in oorlog met Duitsland.

  Nederland heeft op punten gefaald. Maar een puinhoop gemaakt van Curacao?? Lol zeg!
  Tel al het geld op wat er naartoe is gegaan. Die boeven en zakkenvullers…daar moet je zijn.
  Oh nee.. die zaten en zitten in Curacao…..dus dat kan het niet zijn.

  Stap uit t verleden en doe wat voor het eiland!
  Probeer er eens iets van te maken ipv in het verleden te blijven hangen.
  Als het eiland teveel achterom blijft kijken…zie je niet waar je loopt..en kan je wel eens tegen een paal lopen!

 84. @Nelis, grappig die afsluiting met; het zijn net deze asocialen en gekken die het hoogste woord voeren hierover. Typisch en triest.
  Ja maar wat jullie betreft voert jullie eigen asociaal en gek jullie regelrecht naar de afgrond.

 85. Deze meneer heeft helemaal gelijk. Hoeveel geld heeft Nederland in Curaçao gestoken? Ontelbaar veel. Op 10-10-2010 alle schuldQen weggenomen en qq wat is er daarna gebeurd? Dankzij Schotte en kornuiten is er alweer een schuld, die zijn weerga niet kent.
  En dan agressie tonen naar Nederlanders? Heel raar!

 86. @ludje: we leven niet meer in de 17e eeuw, oh sorry, jullie wel natuurlijk, maar de rest van de wereld niet meer. Wij leven inmiddels in de 21e eeuw, tja, onze tijd heeft NIET stilgestaan, ook niet na wat er de afgelopen eeuwen allemaal voor verschrikkelijks in Europa is gebeurd.

  NL heeft destijds ongeveer 500.000 slaven verhandeld en een zeer klein deel daarvan (ongeveer 10%) te werk gesteld op de eigen plantages. In Europa hebben alleen al tijdens de tweede wereldoorlog meer dan 50 miljoen mensen het leven verloren, dus waar heb je het over. Toen er in Europa 6 miljoen Joden werden vermoord en in een land als Ethiopie bijvoorbeeld meer dan 200.000 slachtoffers vielen, lagen jullie hier lekker op het strand, alsof er niets aan de hand was.

  Het Joodse volk heeft er Israel voor gekregen (Palestina was toen ook een mandaatgebied, overigens, maar dit terzijde) en jullie hebben er een prachtig eiland voor gekregen, dus loop niet te mekkeren.

  Hoor je de Europese Nederlanders mekkeren over honderden jaren bezetting, verkrachting en leegroven door Spanjaarden, Fransen en Duitsers? Nee, uithuilen en opnieuw beginnen, zo doe je dat!

  Wat is NL jou nou verschuldigd? Wat heb jij nou ooit meegemaakt, in dat opzicht? Ga je “vereffenis” halen bij de Arabieren en de negers die jullie hebben verkocht aan de WIC!

 87. niet teveel op nederlandse berichtjes in gaan, nu zelf oplossen deze puinhoop, PS is gekozen als grootste partij en moet een kans krijgen met haar coalitie keuze, het is niet anders. Hoop wel dat ie niet blindelings in de MFK val trapt, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

 88. @van speyk: het moet gezegd worden, maar met jouw verhaal over de sanering onder de kabinetten Pourier, want ik denk dat je daar op doelt, is waar, dat was niet netjes van NL. Dat hadden ze anders aan moeten pakken, Curacao meer “leeway” moeten geven en wat meer flankerend beleid. Maar ja, dat hebben ze nu dus wel gedaan, na 10-10-10 en dan zie je dat dat dus niet werkt, helaas en de Nederlanders die betrokken waren bij het “opblazen” van het akkoord destijds, zeggen nu “zie je wel, ze kunnen het niet, je moet er geen geld in stoppen” en dat is jammer, maar toch echt jullie eigen schuld!

 89. @Nelis, jij luisterd blijkbaar niet naar Wiels. Wiels is altijd voor onafhankelijk geweest en ook zo spoedig mogelijk. Echter zelfs Wiels weet dat je daarmee geen stemmen zal winnen (en ook Rosaria van de PAIS). Dus is hij wat gematigder mbt onafhankelijk en zgn wanneer de tijd klaar is. Groot verschil dus!

  Ludje, dingen van 500 jaar geleden zijn niet van belang. in die tijd is ook Nederland bezet geweest door Spanje en Frankrijk. En anders ga je maar de WIC er op aanspreken wat een commercieel bedrijf was en geen Koninkrijk der Nederlanden. En over wie er een puinhoop heeft gemaakt mag je met de vinger naar je zelf wijzen. al 50 jaar laten jullie zien het niet te kunnen. zie nu weer! Vergeet ook niet bij te zeggen dat je al een slaaf was in Afrika en daar door je eigen mensen bent verkocht. ga maar in Afrika vragen waarom!

 90. HAAGSE BLUF

  De werkelijkheid is dat Nederland en vooral Nederlanders die op Cuacao wonen Curacao nooit zouden willen loslaten. Het gaat hen niet om de Curacaoenaars, het gaat hen niet om het wel en wee van de zwarte kernbevolking van Curacao. Het interesseert de meeste makambas in Curacao, en zeker politiek Den haag, echt geen bledu wat de kernbevolking wil. Ze zien de gekleurde Yu di Korsou juist als een struikelblok voor hun fantastische plannen in de West die eigenlijk al jaren geleden gepland zijn. Curacao is historisch alleen al van grote waarde voor de Hollanders, met name de hoofdstad die jammer genoeg willemstad genoemd wordt. En dan is er ook nog de zeer waarschijnlijke aanwezigheid van Petro en Gas. jaja.

  Kortom, Nederland speelt blufpoker, m.a.w., er is sprake van Haagse bluf! Ik ben niet en was helemaal niet verrast toen, – na bekend worden van de verkiezingsuitslag van 19 okt.j.l. – , heel de tweede kamer begon te schreeuwen dat ze het prima vinden dat Curacao onafhankelijk wil worden.

  Natuurlijk gaan ze dat roepen, dat is echt geen verrassing. Ze zeggen het al 10 jaar,. In april 2010 is het in de tweede kamer ook aan de Antilliaanse statenleden gezegd, het is aan o.m. Señora Eunice Eisden , zowel door Remkes, van Raak en Brinkman, duidelijk gemaakt. Dus al het gejuich hier van de makambas die denken dat die nederlandse fractieleden in de tweede kamer ons verrast hebben is je reinste nonsens.

  De waarheid is dat ze geshockt zijn, omdat er gewoon nooit verwacht is dat Pueblo Soberano als grootste partij uit de bus zou komen. Het is een verkeerde inschatting geweest omdat in Curacao zelf Curacaoenaars rondlopen die eerder laatdunkend spraken over “un grupito chikitu di Soberano’s”!

  Maar de Nederlanders met hun eeuwenlange politieke ervaring hadden dus wel een plan B en hebben misschien ook wel plan C achter de hand, mochten ze verrast worden door dit soort calamiteiten, inschattingsfouten etc.. Dus de eerste stap is HAAGSE BLUF. De Nederlanders willen hun “Nederlands Wereldwonder”, zoals ze hun laatste kolonie Curacao in hun hoogmoed, narcisme en grootsheidwaan benoemen, écht niet kwijt!!! Maar dat weten alleen diegenen die de zaak jarenlang heel goed en grondig gemonitoord hebben.

  Als Wiels echt een onafhankelijk Curacao wil, dan zullen er binnen 4 jaar drastische stappen genomen moeten worden, anders zie ik mijn geboorteiland echt niet onafhankelijk worden. Iets wat ik natuurlijk ontzettend jammer zou vinden. Maar goed. Ik weet welke stappen genomen dienen te worden. Weet Wiels het ook?

  jaja, ik weet het, maar niet allemaal tegelijk schelden aub. 😉 😆

 91. Uitslag van de verkiezingen betekent één ding. De straat heeft gesproken. De straat zal op dit eiland altijd blijven, dat moet zowel Nederland als de Nederlanders hier op het eiland een keer beseffen. Men moet stoppen met zo negatief te denken, Wiels heeft behalve één idee alleen maar goeie dingen.

  Dat de Nederlanders en de rest van de elite op het eiland weggaan, moeten ze juist zeggen; Nee, ik blijf. Dit is ook mijn eiland, en het verschil tussen de verschillende bevolkingslagen ter zijde laten. Niets verkopen en wegwezen, nee, hand in hand werken aan de toekomst. Voor de zwarte, witte, gele, groene kindertjes die nog op het eiland zullen worden geboren.

 92. Invloed van NL zal de sentimenten beïnvloeden. Denk dat het die kant op gaat. NL wil geen geld meer in Curacao steken en ze willen ook niet een Exodus vanuit Curacao naar NL zoals dat. destijds met Suriname gebeurde. Het anti-NL sentiment zal worden opgewekt in de hoop dat er een referendum komt. Curacao moet de tering naar de nering zetten en een gewoon Caribsich eiland worden en geen mini-NL met AOV (onbetaalbaar) en een basis ziektekosten (copie van NL) en geen onderstand van het niveau dat boven het regio niveau uitgaat. De lonen in overheidsbedrijven moeten omlaag en dat doet pijn. Curacao moet een sluitende begroting halen en kan geen geld meer lenen. Gaat dus leiden tot devaluatie , niet betalen van salarissen en oproer, aversie tegen NL en toelatingsregeling daar. Boos Curacao pikt het niet meer en dan.. referendum…hoera.. NL wil van Curacao af en zal dat proberen te bewerkstelligen. Zie de uitspraken van bijna alle NL 2e kamerfracties. Kwestie van tijd.

 93. @Nelis

  U heeft Wiels niet goed gevolgd de afgelopen jaren. Hij roept al die tijd al dat Cur. onafhankelijk moet worden. U had zijn dagelijkse uitzendingen moeten volgen.
  Nu, nuanceert hij het geheel.

 94. Dit stuk uit de volkskrant is een schoolvoorbeeld van de arrogantie van een Nederlandse journalist die leidt tot ressentimenten tegen alle Nederlanders op Curacao. Uit dit artikel druipt de betweterigheid van de ‘wijze’ man aan de overkant van de grote plas die ons wel even zal komen vertellen hoe het moet. Thanks but no thanks !!!

 95. Terecht, en we het daarmee niet eens is moet dus een referendum laten houden en alsnog meerderheid zien te verkrijgten voor onafhankelijkheid.
  Dankzij de vorige regering, Wiels als groot mouth voorop, hebben ervoor gezorgd dat Nederland moest ingrijpen.
  Als er een beetje mensen van statuur, beschaving en kennis in de regering hadden gezeten was dit allemaal niet nodig geweest.

  Helaas leert men niet van zijn eigen fouten en gaat men wederom voor onkunde.
  De tijd zal het leren.

 96. @Nelis, op 23-10-2012 om 12:37 schreef:

  Snap niet waarom men een punt pakt en doet alsof alles daar om draait. Dhr. Wiels heeft nooit gezegd dat men van de ene dag op de andere onafhankelijk moet worden.
  Hij zei dat er eerst een referendum hierover gehouden moet worden, en ook nog aantal jaren om alles netjes te regelen voordat wij die stappen neemt.

  gelijk heb je en terecht.kla i raspa swa.

 97. De Nederlandse Antillen werden aan het eind van de 15e eeuw ontdekt door Alonso de Ojeda en in 1634 door de West-Indische Compagnie op de Spanjaarden veroverd. Wat deed de WIC voor die tijd ? Slaven handel. We werden vanuit Afrika gevoerd naar de eilanden en daar verkocht. Hebben we dit gevraagd ? Wie deed dit ? De WIC. WIC staat voor West Indische Compagnie. Nu zijn ze blij om van ons af te zijn. Maar we zijn lang nog niet klaar met ze. Ze willen nu verscherpte toezicht .. he ! Ze moeten maar eerst alles goed zien te regelen wat ze hebben gedaan (Dus de puinhoop die ze van het eiland hebben gemaakt) Als ze hiermee klaar zijn dan kunnen we afscheid nemen. Dit duurt nog wel even.

 98. Kwart van de kiezers

  Dit was een parlementsverkiezing en GEEN referendum.
  Als je er een referendum van wil maken dan moet je de stemmen van de NO-partijen optellen.
  Dan is het de helft plus.

  Slecht nieuws

  De afgelopen 20 jaar is er veel verkeerd gegaan. Vele duistere zaken zijn de doofpot in gegaan of “NIET OPPORTUUN” gevonden om te onderzoeken. De huidige wnd-gouverneur is ook betrokken in de Carla-Omayra zaak die naar de wereld van fabeltjes is verwezen.

  10-10-10 was de grootste rotzooi van de afgelopen 20 jaar. Men probeerde het wanbeleid van de Antillen en Nederland onder de tapijt te vegen. Het wordt tijd dat eenieder gaat inzien wat de afgelopen 20 jaar is gebeurd en gaan samenwerken, als je tenminste Curaçao lief hebt, zodat dit NOOIT MEER gebeurt.

 99. @nelis: ja, nelis, al jaren dagelijks roepen dat je land onafhankelijk moet/zal worden, over 10 jaar (is hij jaren geleden mee begonnen, maar het blijft maar 10 jaar), met een beetje mazzel en als het dan niet regent en niet te vroeg in de ochtend, want dan zijn we nog in drumi dushi land en als. . . en als. . .Pfff, jammer dat su hendenan daar in blijft trappen, zucht.

 100. Nederland is de grootste schuldeiser van Curacao. Doordat op het moment van bekend worden van de “Italian Job” van Schotte, de minister met slappe knieën Donner de leiding had, is het idee ontstaan dat de waarborgfunctie van Nederland, niets voorstelt. Dat is mogelijk. Toch zal het bedrag van bijna twee miljard NAF, wat Curacao nog aan Nederland schuldig is, iedere volgende eigenwijze regering, nog vies opbreken.In 2019 moet dat bedrag in zijn geheel met een jaarlijkse rente van 3% zijn terugbetaald. Zelfs als de imaginaire fabrieken van Wiels morgen op volle toeren gaan draaien en als verder alles op het eiland perfect verloopt en als Schotte nooit meer minister wordt, gaat dat niet lukken. Ook hier geldt : Wie betaalt, bepaalt. Dat wordt dus : onafhankelijkheid op een koopje voor Nederland en zonder behoud van paspoorten en zo. Boontje en zijn loontje. Kan Wiels nog heel wat radiouitzendingen aan wijden.

 101. @ Nellis alleenmaar zeggen en geen referendum laten plaatsvinden daar schiet je niet veel me op Nederland zal Curacao “Wiels” zo onder druk zetten dat deze regering onder curatele komt te staan.Dat hij wel een referendum moet uitschrijven ,NL is het zat een weet donders goed dat zij met deze coalitie PS/MFK/MAN geen stap verder komen dat heeft het verleden van de laatste 2 jaar duidelijk laten zien,ze hebben elkaar voor rotte vis uit gemaakt,ja van twee kanten maar het meest van Curacaose zijde wees eerlijk,en wie zijn kont brand moet op de blaren zitten punt uit.

 102. @Nicolaas: Waarom moet Nederland ingrijpen, laat Curacao het zelf oplossen. Wiels geeft al aan de screening na te leven….

  Dat klopt. Het is nu een wet. Het concept is door dhr Gerrit Schotte in ZIJN ministerraad aangenomen. Nu wil diezelfde mijnheer PS dwingen tegen deze wet niet te aanvaarden.
  PS is bereid om in de oppositie-banken te gaan zitten maar zal VOOR screening blijven.

 103. Zo snel mogelijk een Referendum uitroepen Wiels ,nu is het ijzer nog heet over een paar maanden kosten ze deze regering weer uit,let maar op dan zijn ze faillite.

 104. Dit is een uitslaande brand met benzine te proberen te blussen met het gevolg dat het hele zooitje de lucht in gaat. Het van Speyk effect.

  Voordat Nederland saneerde heeft Politiek Den Haag hun beloften niet nagekomen!!!!!!!!!!!!!!
  Het staat HIER:

  http://www.pueblosoberano.org/pdf/Hoe_het_op_de_Antillen_wel_heeft_gewerkt_060905.pdf

 105. Helemaal correct! Gene woord van gelogen. Er goed, kort en bondig omschreven!

 106. zo ist maar net

 107. Dat zal de gemiddelde Curacaoenaar niet doen, en Wiels voorop.

 108. Kijk, da’s verstandige praat!

 109. Zeer goede analyse die laat zien dat een groot deel van de Curacaoenaars bestaat uit opportunisten van de bovenste plank. Weinig kans dat dat soort mensen, met Wiels voorop, zelf ooit ergens de schouders onder zal zetten. Hard ingrijpen en de boel schoonvegen is het enige wat erop zit.

 110. 1. Onafhankelijkheid gaat niet gebeuren, het is onwaarschijnlijk dat het percentage mensen die dat willen meer dan 50% zal zijn.
  2. De 80/20 regeling zal niet gebeuren er zullen zoveel vrijstellingen nodig zijn dat het geen zin heeft die wet door te voeren omdat hoogopgeleide arbeidskrachten niet op het eiland te vinden zijn en daar wil Wiels nou net in de komende 10 jaar een sterker eiland mee creeren.
  3. Export, er is niets te exporteren.
  Er blijft dus over, een goede relatie met het buitenland onderhouden.

 111. Herstel, in de alinea slecht nieuws staat iets waar ik het niet mee eens ben. Misschien moet het andersom zijn?
  Hoe dan ook; hopen op een goed einde van dit alles.

 112. Daarom onafhankelijk voor Curacao! Geen Nederlanse kolonisatie meer!

 113. Je kunt je ook afvragen wat belangrijker is:

  De egotripperij van corrupte politici ?

  of

  Het welzijn van de bevolking ?

  Van haat alleen kan de lokale bevolking niet leven………….wel van werk en inkomen. Hoeveel haat er onder de laag opgeleiden ook mag zijn, ook zij hebben recht op een integer bestuur en Nederland heeft de plicht op zich genomen dat te waarborgen.

  Wanneer Curacaose politici zelf zouden zorgen voor een integer bestuur en voor een degelijk financieel beleid dan zou Nederland er verder niets mee te maken willen hebben.

  Willen de Curacaose politici echter doorgaan met de kas verbrassen, zichzelf verrijken over de ruggen van de bevolking, zonder ingrijpen van Nederland, dan dienen ze ook de consequenties te accepteren en onafhankelijkheid aan te vragen.
  Daar PAIS ook onafhankelijkheid wil en er nog genoeg inwoners NIET hebben gestemd moet het mogelijk zijn een meerderheid te verwerven.
  En dan mag President Wiels bewijzen wat hij voor ZIJN volk kan doen. Ik vrees alleen dat ZIJN volk alleen bestaat uit ZIJN familie, ZIJN vrienden en ZIJN belangen.

 114. best wel triest allemaal..nederland neemt in 2010 de schuld van 850 miljoen euro over,oftewel 1700 miljoen naf,,nieuwe regering maakt in 22maanden tyd weer een nieuwe schult van 80 miljoen euro oftewel 160 miljoen naf..dan gaat nederland stevig ingrijpen,,en dan kryg je een anti-nederlands sentiment….en de herkozen regering lacht stiekum in z’n vuistje..ooh nederland toch,houden jullie wel rekening met een erger wordend nederlands-sentiment..maar wij worden niet onafhankelijk,of jullie moeten onze schuld weer overnemen

 115. Niet echt genuanceerd, maar het raakt wel de kern. Aan Curacao de keus, dus niets aan de hand want dat willen we toch ?

  De komplot theorien over dat Nederland Curacao wil vasthouden vanwege de “onmetelijke” rijkdommen aan gas en zo , die zijn gezien de reactie van de Nederlandse politiek nu wel achterhaalt, dus ga maar weer een ander onzin verhaal verzinnen voor hen die willen blijven zeuren.
  Het moet voor een ieder nu wel duidelijk zijn dat er totaal geen interesse is om de bodemloze put die Curacao heet, vast te willen houden.

  Gewoon samenwerken zou veel beter zijn, voor wie dan ook, en…je aan de afspraken houden aan beide zijdes.

 116. Trouwens, ik zou het woord baas niet gebruiken, dat is net waar mensen een hekel aan hebben. Curaçao wil als gelijke behandeld worden en niet als een hond, met een ”baas”.
  Trouwens, in de tweede kamer zitten ook asocialen en gekken. Het zijn net deze asocialen en gekken die het hoogste woord voeren hierover. Typisch en triest.

 117. Snap niet waarom men een punt pakt en doet alsof alles daar om draait. Dhr. Wiels heeft nooit gezegd dat men van de ene dag op de andere onafhankelijk moet worden.
  Hij zei dat er eerst een referendum hierover gehouden moet worden.

 118. Zie, Ook hier geeft Nederland toe dat het niet altijd goed gehandeld heeft.
  (Nu Curacao nog?)
  De Europese Nederlanders op dit forum hebben dat ook nooit ontkent.

  Dit verhaal lijkt mij duidelijk. En het is gewoon zo.
  De globale fouten van beide gebieden staan daarin.

 119. Waarom moet Nederland ingrijpen, laat Curacao het zelf oplossen. Wiels geeft al aan de screening na te leven….

  Ik heb nog hoop op een fatsoenlijke MP, op het verstand van Wiels, op de lessen die Wiels de afgelopen 2 jaar heeft geleerd en de misschien wel ijdele hoop dat politici niet alleen voor zichzelf zitten maar echt voor het volk.

 120. Precies! Wat mij betreft heel goed verwoord, zeker ook de zorg dat daardoor het anti-Nederlandse sentiment zal toenemen, en dat verontrust me. Maar zeker financieel kán het zo niet verder! Ze willen overigens ook uiteindelijk niet dat hun kinderen geen Nederlands leren, omdat er veel op Nederlandstalige scholen zitten of in Nederland studeren….

 121. Seriously though! The best thing Holland can do for the Dutch in Curacao is to stay out of it!!!
  Isn’t that the reason for Status Apart? Let Curacao rule for itself! Holland has enough problems of its own. Unless Holland is already having nostalgic withdraw symptoms of no longer being the BOSS?

 122. Had het zelf niet beter kunnen verwoorden!!

 123. Spijker op zijn kop!