• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Tweede Kamer debatteert morgen en overmorgen over de begroting 2013 voor Koninkrijksrelaties. Tijdens de besprekingen zal de begroting van Curaçao niet of nauwelijks ter sprake komen. In de beleidsagenda staat dan ook dat Curaçao zorg draagt voor haar eigen begroting.

De Kamer stelt wel daarbij dat Curaçao zich dient te houden aan de vastgestelde rijkswetten. “Daarnaast bepaalt Curaçao haar eigen beleidsprioriteiten. De bevolking kan de effecten van het beleid van hun gekozen bestuurders zien en beoordelen”, staat in de beleidsagenda. De verantwoordelijkheid voor de overheidsfinanciën ligt bij het autonome land.”

Cft
Een ander punt waarover wordt gesproken is de rol van het College financieel toezicht (Cft). Het Cft oefent het financieel toezicht uit op basis van een Algemene Maatregel van Rijksbestuur financieel toezicht. “De taken van het Cft zijn gericht op het verbeteren van het begrotingsproces en het financiële beheer van de landen. Op advies van het Cft heeft de Rijksministerraad (RMR) op 13 juli 2012 Curaçao een aanwijzing gegeven om voor 1 september 2012 de begroting 2012 en de meerjarenramingen in evenwicht te brengen.”

Onafhankelijk
De verkiezingsuitslag van afgelopen vrijdag heeft weinig vertrouwen gebracht bij politiek Den Haag. Een onafhankelijk Curaçao wordt door de meerderheid van de Kamer toegejuicht. Minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) zei afgelopen weekend dat een nieuw kabinet op Curaçao een zware opgave wacht.

Lees hieronder de gehele beleidsagenda die morgen en overmorgen in de Tweede Kamer op tafel wordt gelegd:
[scribd id=110879724 key=key-vdghcvbkiiw3luyz9j8 mode=scroll]

6 reacties op “Kamer bespreekt begroting 2013 Koninkrijksrelaties”

 1. Nederlandia: heel veel sterkte in de toekomst. Of het helpt betwijfel ik!

 2. @Nederlandia, en dan beweren de soberanos nog dat Nederland perse van Curacao een kolonie willen maken er er alles aan doen om Curacao te houden..

 3. @ Nederlandia. behalve preventief toezicht op de begroting, heeft Nederland helemaal niets meer te vertellen in Curacao. Het feit dat de bevolking zo verstandig is geweest, met gevoel , in plaats van met verstand te stemmen, zal Curacao snel te gronde richten. Zeker als de vorige pret-combinatie weer een coaltitie regering gaat vormen. Investeerders zullen dit eiland mijden als de pest nu de uitslag bekend is en de weg naar de ondergang is ingeleid door sekteleider Wiels. De openlijke aanvallen op Europese Nederlanders gaan zorgen voor een verzoekt klimaat, waarbij de toeristische sector het kind van de rekening is. Voor een beeld van de toekomst van Curacao, brengt u best een bezoek aan het eens zo florerende Isla La Margharita. Een verveloze zooi met vervallen hotels en hoeren en chollers die het straatbeeld bepalen. Behalve wat Venezolaanse weekenders van het vasteland komt er geen toerist meer.Triestig vooruitzicht wat geheel is mogelijk gemaakt door de haat tegen de Nederlanders en waardeloze stukjes karton, die volgend jaar pas waardeloos zullen blijken. De Curacouwse bevolking met verstand, die zit al lang bij de onderdrukkende kolonisator in Nederland, waar men zich ook thuis voelt.

 4. Stelling van de dag Telegraaf 22-10-2012, moet Nederland voor of tegen de onafhankelijkheid van Curacao zijn. UITSLAG 89% voor 11% tegen uittreden en wel zo snel als mogelijk.

 5. Het is heel eenvoudig mvr Spies,de meerderheid heeft de macht,zelfs in Curacao vinden ze dat 9 statenleden de meerderheid heeft en 12 statenleden de minderheid (zie uitspraak x coalitie Schotte)Dus wat let de Tweedekamer om zig te beroepen op het gegeven dat er met Curacao niet meer daatwerkelijk kan worden samen gewerkt (maffia Shotte en.racist Wiels ),dus dien het volgende voorstel in tweedekamer, De Trustschapsraad .VN neemt de waarborgfunctie van NL over,dit kan , NL heeft redenen genoeg,Curacao zal worden bestuurd door een van de landen van Trusschapsraad.Nou hebben jullie nu je zin ,het kan mij niet snel genoeg gebeuren,pief paf poe het is een heel gedoe.

 6. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3336121/2012/10/23/Curacaoenaars-moeten-accepteren-dat-Den-Haag-uiteindelijk-de-baas-is.dhtml