CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag schrijft John Baselman over zijn taalbarrière waarmee hij sinds zijn jeugdjaren in de knoop zit.

Discriminatie?

Het kan je maar verkeren, je doet je best om de gemeenschap te helpen, bij te staan en je in te zetten voor de jeugd en dan word je werkelijk in alle talen naar de verdommenis gescholden. Wat is er gebeurd?

Al enkele jaren geleden heb ik een geheim van mij vrijgegeven wat ik dacht voor me zelf te houden dit leven. Al schrijf ik mijn vingers blauw, ik ben aller belabberds in mijn talen. Het Nederlands is waar ik me nog het beste in uit kan drukken maar dan moet ik nog alles wat ik schrijf na laten lezen door een ander persoon. Bij Duits was mijn hoogste punt een drie, Engels een vier en Frans een één, Spaans één, Papiaments heb ik vele cursussen gedaan en bleef ik zweten en zwoegen en kreeg geen fatsoenlijke zin op papier. De over 50 kinderen die we hadden spraken allemaal Papiaments en ik maakte het spelletje allemaal met hen ‘leer mij Papiaments en ik jullie Nederlands’. Nu, ze spreken nu allemaal Nederlands en ik zit nog steeds met mijn tong in de knoop! Mijn overleden vrouw was hoofd de school en heeft mij tot in den treuren het Papiaments doorgenomen. Nu nog steeds zit ik met mijn tong aardig in de knoop bij het spreken van Papiaments.

U zult het niet geloven maar al mijn boeken worden gecorrigeerd door mensen die me willen helpen en die vinden dat ik wel alles op papier moet zetten. Zo heb ik dus Nederlandse, Papiamentstalig en Engelse boeken op mijn naam staan.

Wat blijkt, ik ben a-taalgevoelig en aardig talenblind. Bij het Nederlands is mijn hoogste punt een zes en die werd gehaald door eindeloze bijscholingen en flinke klappen tegen mijn kop! Toen in mijn tijd waren er geen testen en was het gewoon dat je het maar moest kennen.

Nu woon ik op een eiland al 30 jaren lang en sinds een korte tijd hebben we regeerders en mensen die menen dat Papiaments een wereldtaal is. Al mijn brieven zijn in Nederlands puur omdat ik dat nog het beste beheers. Maar nu gaat het verder, Nederlandse brieven worden niet beantwoord. Mijn naam wordt op de radio door het slijk gehaald want ik heb geen respect voor de Papiamentse taal. Erger is dat ik sinds kort mijn mening niet meer mag geven omdat die in het Nederlands is!

Wettelijk heeft ons eiland drie talen; Nederlands, Engels en Papiaments. Officiële zaken zijn nog steeds in het Nederlands zo ook het gerecht. En dan worden mijn officiële stukken belachelijk gemaakt, weggegooid omdat iemand die talenblind is op komt voor mensen op het eiland. Ik heb geen respect, is wat ik steeds meer hoor. Nee, ik ben wel goed genoeg als kinderen verkracht worden, mensen onterecht in de gevangenis zitten en als iemand zijn kop uit moet steken! Ook was ik goed genoeg voor de over 50 kinderen in ons huis waar de overheid geen raad mee wist! Respect heb ik voor die mensen die mij ook respecteren en mij accepteren zoals ik ben. Nog meer respect heb ik voor die mensen die me helpen en die dag en nacht voor me klaar staan als ik weer een ellenlange brief in elkaar geflanst heb in mijn Brabants Nederlands of Engels!

Mensen en zeker heren politici, respect is er als men voor elkaar opkomt en elkaar accepteert zoals we zijn. Dat is respect. Ik discrimineer u niet en dat zal ik ook nooit doen. Ik hoop dat u dat verder ook niet doet omdat ik uw taal niet beheers. We werken toch immers voor het beste voor iedereen! Niet waar?

20 reacties op “Ingezonden: we willen toch het beste voor iedereen?”

 1. Ben helemaal mee eens met Dhr.J.Baselman.
  Aan bekrompen denken en kortzichtig zijn zoals Jan( 23-10-2012 .10.38) zal men
  niet alleen op curacao,maar overal ter wereld,ondanks eventuele verschillen,nooit met
  mekaar kunnen leven.

 2. Language, color, religeon, birth country…idiots will always find an excuse to put others down and themselves up.
  If language is identity then Papiamentu is a mixture of many cultures, a reflection of the past and the *cough* hamonious mix on the island we enjoy today.
  If you are to be identified and classified based on language then Papiamentu would mean we are mixed-up.
  many who don’t speak a language well are embarressed, some express this by not talking, some by puting those who do down, some just keep trying out of respect.

 3. @Jan; Niet John of allen die met dit prolbleen kampen moet zich schamen, maae WEL mensen zoals JIJ. Ook ik kamp gedeeltelijk met dit probleem daarnaast nog eens dysilectie. Ben inmiddels ruim op weg naar de 65. Ik spreek naast uiteraard het nedelands, Engels, Duits, beetje Frans, Deens, Pools, en wat Hebreeuws, Arabisch en als laatste Zuid Afrikaans. Maar in de loop der jaren en het weinige gebruik verwateren die talen en heb je moeite. Ik heb les Papiamentu genomen, maar kon het niet vast houden. Nu probeer ik een beetje Spaans te leren en ik leer de andere persoon Engels en Nederlands. Ik dwing mezelf om naar kanaal 8 (telecuracao) te kijken en luisteren, snap een groot deel, maar vraag me niet om het na te zeggen. Ongetwijfeld ben jij @Jan nog vrij jong en pakt het sneller op. Wij op oudere leeftijd niet meer. Of moet ik me nu ook schamen omdat ik oud begin te worden????

  Nee @Jan De Shame on YOU voor je uitspraak.
  Respect begint eerst bij jezelf en dat geef je door. Resect ontvang je als je de andere ook respecteerd.

 4. Wat een ontboezemingen allemaal. Maar het gaat op Curacao, zoals het overal gaat. Als je de taal van de meerderheid niet spreekt, dan past bescheidenheid. Dat is op Curacao niet anders dan in Friesland of in Limburg bijvoorbeeld. Als je als `Hollander` in Maastricht probeert mee te doen heb je ook een hele kluif. Je wordt hooguit getolereerd. Of probeer eens als niet-gelovige in Spakenburg te integreren… Dat je probeert het plaatselijke gedrag en taal over te nemen doet er niet zoveel toe. `ons kent ons`geldt overal. Het is op Curacao hooguit nog wat explicieter. Dus net zoals een atheïst niet moet verwachten erg welkom te zijn in Spakenburg, zo moet een makamba beseffen dat het voor veel anderen toch meer `hun` thuis is….

 5. Ik wil iedereen bedanken voor hun eerlijke mening en sommige openhartige stukken. Overigens heer Mossel inderdaad mijn reken kant was altijd zeer hoog en mijn creatieve kant haalde ik mijn 10 in. Ook ik heb een goed leven tot mijn pensioen kunnen verschaffen via mijn creatieve kant (3 reclamebureaus gehad en lang vrij kunstenaar geweest en nu nog) en nu geniet ik van alles wat om me heen gebeurd.

  Begrijp me goed ik wil absoluut geen medeleven, beklag wekken of welke vorm dan ook van medelijden vragen. Daarom heb ik het tot voor kort kunnen laten voor wat het was. Maar als mensen zo racistisch te werk gaan als bijvoorbeeld heer Jan blijkt duidelijk dat deze mensen ook duidelijk een leesgebrek hebben en zeker in het begrijpend lezen. Ik wens zijn kinderen, kleinkinderen en familieleden deze beperking niet en ik hoop dat hij dan nog geaccepteerd wordt door zijn eigen mensen. Ik ben wel blij met zijn reactie want dan ziet men meteen hoe tolerant de mens tegenwoordig zijn.

  Natuurlijk ga ik door ondanks deze bedreigingen en ondanks mijn enkele ticket (curatele) maar het doet pijn te lezen, horen en te voelen hoe de mens elkaar behandeld. Dat hoop ik de mensen om me heen mee te geven, respecteer elkaar zoals we zijn en laten we samen een toekomst voor onze kinderen bouwen.

 6. @Jan, Nederlands is 1 van de officiele talen van Curacao. De wetten zijn allemaal in het Nederlands.. Daar heb je meer aan dan een dialectje.

 7. Taal is er om volkeren te scheiden….
  Wiels is iemand die ook dit volk wil scheiden.
  als je niet voor hem bent dan ben je tegen hem???
  ik denk altijd probeer eens te nuanceren…

  er is geen groot gelijk, iedereen heeft een beetje gelijk en een beetje ongelijk.
  luister naar elkaar en respecteer elkaars manier van leven.
  ik dacht altijd dat dit op Curacao de gewoonte was, helaas de laatste jaren is dit niet meer het geval.

 8. Als je na 30 jaar nog geen papiamentu spreekt dan is dat een grote schande en een uiting van totale ongeintereseertheid in de cultuur van het land. Je moet je dik schamen.

 9. De een heeft bijvoorbeeld een beter ‘oor’ en geheugen voor vreemde klanken en woorden dan de ander. Dit is altijd zo geweest en zal nooit veranderen. Zolang jij je blijft inzetten voor je medemens maakt het niets uit of het in het Papiamentu of Nederlands is. Ieder mens die dit doet verdient respect.

 10. Doodmoe word ik van dat eeuwige gescherm met ‘respect’ door mensen die de betekenis niet weten. Het gaat om eerbied hebben voor elkaar en waardig met elkaar omgaan. En het is iets dat verdiend moet worden. Onze politici kunnen nog beter een woordenboek gebruiken dan jij john, zij hebben het pas echt nodig haha!

 11. @ p.s. John ik heb vergeten te vermelden dat ik vanaf de kleuterschool tot aan het lageronderwijs 6 klas meer niet de beste van de hele school was in uit het hoofd rekenen 10 en een 9 voor aadrijkskunde, p.s.Nederlandse taal 3 wiskunde 4 Frans Engels deze schriften waren totaal leeg dus tweekeer 0 gimnastiec 9 enz mijn enigste diploma die ik heb gehaald is een zwemdiploma,maar ik heb mij aardig gered in deze wereld vanaf mijn 21 jaar altijd als eigenaar goed lopende bedrijven gehad van snackbaar tot een bouwbedrijven internationaal met 500 werknemers in vaste dienst.en geniet van mijn oude dag,ondanks mijn makke.

 12. @Jonh Baselmans,John ik heb het zelfde probleem als jij a-taalgevoelig en taalblindheid,ik ben 15 jaar getrouwd met een YDK,ze probeerd 17 jaar mij papimento te leren het lukt mij niet ondanks ik lessen heb genomen het papimento gaat er gewoon niet in, ook Spaans, Duits,Engels laat staan Frans,lukt mij niet,en hoe komt dat! inderdaat taalblind,als ik een Nederlandse krant lees doe ik er ruim een uur of langer over als een ander,bij het schrijven van een brief of wat dan ook raadpleeg ik mijn spelling adviseur op de pc.
  Het fijne en klote van deze makke is,dat er mensen zijn als je met je vrienden bij de toko zit te praten over wat dan ook onder het genot van een lekker drankje er vaak personen zijn die af en toe eens langs komen elke keer weer het zelfde vragen hoe lang zit je al op het eiland, mijn antwoord is dan 15 jaar, zo en je kent nog geen papimento! waarom niet ,wil je het niet praten!,mijn antwoord is dan duidelijk ,jongeman “al is de persoon 80 jaar! ” heb je wel eens van taalblind gehoor of gelezen nee dus, en weet jij dat jij het gigantische voordeel heeft mogen hebben om naast je moedertaal ook Nederlandse les te krijgen op school,ik heb geen papimento les gehad op school waar je het makkelijk leerd als je jong bent,dus ik ben er dan klaar mee,en als er iemand geen Nderlands met mij wil praten mij best heb er totaal geen last mee,en word er ook niet boos om in tegen deel ,dan juist vraag ik ze de volgende keer wil je een zwaar Shagie, Jaaa graag is het antwoord.en het gesprek gaat verder in het Nederland John,dus geen medeleven op wekken gewoon door gaan op de manier die je denkt dat het beste is en uit komen voor je mening kan geen kwaad ze hebben het maar te accepteren dat doe ik ook ,maar inderdaat respect is hier op het eiland Curacao ver te vinden de laatste 5 jaar,daarvoor ging het toch een stuk gemoederlijker ondanks dat er veel moorden gebeurden,maar dat was een drug oorlog tussen Columbianen en dat was opgeruimt staat netjes werk waar ik totaal geen last van had.John ik hoop dat zo snel mogelijk van je trauma geneest, stekte.

 13. John, je hebt volkomen gelijk!

 14. Het doet me denken aan de blanke boeren in Zimbadwe. “We voeden het volk en werken hard voor weinig”, zei de boer. Uiteindelijk zijn ze uit het land verdreven of gedood. En toen had niemand meer te eten. Hoe dom kan een volk zijn om deze boer te verdrijven of te doden. Welke logica kun je inbrengen? Beste John, je denkt vanuit jouw logica. Maar de mensen hier denken niet vanuit die logica. Het volk van Curacao is bezig met een emancipatieproces. Het onderdanige slavengevoel zit heel diep. Men wil nu de shon worden op het eiland. Er wordt afgerekend met alles wat Nederlands is. Veel mensen leven nog in denial. De trend is gezet met de keuze van Helmin Wiels als de grote leider. Kom uit je vast geroeste referentiekader. Er waait een nieuwe wind over het eiland. En heel symbolisch regent het aan een stuk door na de uitslag van de verkiezing. Voor de een teken van triestheid en voor de ander het wegspoelen van alles wat Nederlands denkt, praat, schrijft, poept en plast.

 15. John, helemaal mee eens! Respecteer de mensen om wat zij zijn en niet om wat zij voor een taal gebruiken! Ik spreek vloeiend engels maar dat betekend toch niet automatisch dat ik alles en iedereen respecteer die in een Engelstalig land wonen??? Natuurlijk moet je je aanpassen als je in een land te gast bent, maar om mensen af te zeiken als ze een taal niet machtig zijn……sorry maar dat gaat echt te ver! We leven nou eenmaal in een multi culturele wereld en wereldwijd worden naar schatting 7000 talen gesproken!

 16. Helemaal mee eens!! Laat iedereen in zijn of haar waarde.

 17. Goed verwoord John! Want wat ik heel erg vind is dat men niet moeilijk doet over die tal van Venezolanen, Colombianen en Dominicanen die alleen maar Spaans spreken. Die wonen hier 20+ jaar en spreken geen woord Papiaments. Daar wordt niet moeilijk over gedaan, maar zodra iemand Nederlands spreekt omdat dat makkelijker is voor hem/haar, dan wordt dat niet geaccepteerd. Die MOETEN Papiaments praten. De rest niet.

 18. @John Baselman, stop gewoon met schrijven, niemand zit op jouw kletskoek te wachten, echt niet!

 19. Feit is dat niet papiamentstaligen de facto niet direct aan het lokaal politiek debat deel nemen, en daar buiten staan. In de marge een beetje opinieren, dat is het wel, sorry John.

 20. RESPECT!