• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag schrijft Michiel van Wickeren aan de winnaar van de verkiezingen, Pueblo Soberano leider Helmin Wiels.

Beste Helmin Wiels,

Ik wil u bij deze feliciteren met het winnen van de statenverkiezingen. Laten we eerlijk zijn u weet, blijkt, als geen ander wat er leeft bij de gemiddelde yu di Korsou! U zei in uw overwinningsspeech dat wanneer de tijd rijp is er een referendum gaat komen over de status van Curaçao ten opzichte van Nederland. Ik ben erg blij dat u niet hebt geroepen dat u zo snel mogelijk een referendum gaat uitroepen en ik wil u via deze brief ook vragen om goed de tijd te nemen voordat u deze keuze maakt.

Eerst iets over mijzelf. Zelf zou ik me niet durven indelen onder de gemiddelde yu di Korsou. Ik heb twee Nederlandse ouders met een hoog inkomen. Ik heb van hoge basis en middelbaar onderwijs genoten en ik heb nu de privilege om in Nederland hoger onderwijs te volgen. Maar ik durf wel te zeggen dat ik geen Nederlander ben! Óók ik ben yu di Korsou en óók ik irriteer me mateloos aan de Nederlanders die naar ons eiland komen en denken dat ze alles weten of er alleen maar komen om te feesten! Maar laten we niet iedereen over één kam scheren!

Ik hou van mijn eiland en zou graag samen met de andere Young professionals terug willen komen om van Curaçao één van de mooiste eilanden in het Caribische gebied te maken. Let the brains drain back to Curaçao.

Ik ben echter bang dat velen van ons af zullen haken en er ook velen weg zullen trekken van het eiland wanneer er halsoverkop besloten wordt een referendum uit te schrijven voor de onafhankelijkheid van ons eiland. Ik begrijp nogmaals waarom veel yu di Korsou van Nederland af willen en daarom ben ik ook niet faliekant tegen. Maar ik ben dat wel wanneer:

1. De ongelijkheden op het eiland niet verminderd zijn
2. Het onderwijssysteem niet verbeterd wordt
3. We niet zelfvoorzienend kunnen zijn en niet dicht bij een begrotingsevenwicht kunnen komen
4. We niet onze Nederlandse paspoort kunnen behouden
Deze punten licht ik graag verder toe.

Punt één:
Wanneer je mensen van bijvoorbeeld Fuik of West-punt ontmoet valt het je op dat ze voornamelijk alleen Papiaments beheersen. Deze mensen hebben hierdoor moeite om de middelbare school af te ronden (hier is meestal Nederlands wel vereist) en hebben vervolgens ook niet de mogelijkheid om zich in Nederland verder goed te kunnen onderwijzen om die kennis vervolgens weer op Curaçao te kunnen gebruiken om hoger op te komen. Mijn visie is dat de ongelijkheden gelijk blijven dan wel groter worden omdat veel mensen niet de kans krijgen om zich goed te ontwikkelen. Mensen mogen die keuze natuurlijk maken, niemand hoeft voor een mooi leven naar het buitenland te gaan en kan als visser of dergelijk een heel mooi leven hebben, maar die keuze vrijheid is er voor veel mensen helaas niet! Wanneer mensen zich niet kunnen ontwikkelen blijft de ongelijkheid op het eiland groot en wordt misschien zelf alleen maar groter, dit zal het aantal atraco’s niet doen afnemen en het alleen maar gewelddadiger worden op het eiland!

Punt twee:
Dit punt sluit aan op mijn vorige punt en gelijk op punt 3. Willen wij als eiland zelfvoorzienend worden dan moeten wij ons kunnen ontwikkelen. Hiervoor is kennis nodig en geld nodig. De Young professionals moeten terug willen komen en hun geld in het eiland investeren. Voor hun en alle andere families is het belangrijk dat hun kinderen goed onderwijs kunnen genieten om zich zo te kunnen ontwikkelen! Ik ben bij een aantal scholen geweest waar de kopieermachine zowat de heilige graal is omdat niemand geld heeft voor boeken dus ik weet waar ik het over heb..

Punt drie:
Het doet me ergens wel deugd dat er partijen zijn die geïnteresseerd zijn in de Isla nadat PDVSA weg is. De Isla is echter niet genoeg en we kunnen beter en schoner! We moeten op zoek gaan naar de kwaliteiten van onze samenleving en ons eiland en die exploiteren en exporteren. Er moet gezocht worden naar een manier waarop we de verspilling in de overheid door vriendjes politiek terug kunnen dringen. En we moeten ons elektriciteitsbedrijf vernieuwen zodat we natuurlijke energie van onze prachtige zon kunnen benutten.

Punt vier:
Studeren in het buitenland draagt naar mijn idee bij aan een goede ontwikkeling van de persoon. Het is niet voor iedereen weggelegd maar er komen veel mensen terug met ideeën die ze opgedaan hebben door in het buitenland te studeren. Zonder een Nederlands paspoort zal het voor veel mensen te duur worden om in Nederland te gaan studeren en daarom is het belang dat we dit paspoort en de makkelijke toegang tot Europa behouden.

Ik zou u dus willen vragen om heel voorzichtig met de beslissingen tot het houden van een referendum om te gaan aan eerst deze punten te hebben geregeld voordat u die beslissing neemt! LET OP: Hier in Nederland roepen de politici dat het misschien wel tijd is dat Curaçao onafhankelijk wordt. Ik vind persoonlijk deze stelling name van de politici zeer verdacht en wil u daarom er ook voor waarschuwen dat het misschien wel in het belang is van Nederland dat we onafhankelijk worden terwijl ze roepen van niet. Nederland moet ook bezuinigen en als ze jaarlijks geen steun meer aan Curaçao hoeven te geven is dat goed voor de staatskas.

Laat de Nederlandse staat dus nog een aantal jaar bijdragen aan de ontwikkeling van ons onderwijs, wegennet, nutsvoorzieningen, ziekenhuis en dwing vervolgens af dat we onze Nederlandse paspoorten mogen houden!

Bon siman en veel succes gewenst met de formatie van uw kabinet.

56 reacties op “Ingezonden: Wiels neem goed de tijd”

 1. @monica,

  omdat er in NL veel rottigheid is (17.000.000 inwoners), mag dat ook op curacao (150.000 inwoners)?
  coma zuipers, ja dat is diep triest dat enkele jongeren dat doen.
  Weed beleid? in NL is er tenminste een beleid, hier kan iedereen cocaine kopen op elke hoek van de straat.(weed is een softdrug, cocaine een harddrug).
  Pedofilie, in NL krijg je gevangenis straf en wordt er aangifte gedaan (openheid van de cultuur).
  hier worden meisjes zwanger gemaakt door (stief) vaders, oompjes en sugerdaddy””s.
  maar er komt geen aangifte (schaamtecultuur).
  Corruptie, in NL treed iedereen (bedrijfsleven/politiek) af als er maar een verdachtmaking is.
  Hier worden ze gewoon gekozen door het volk, zonder schaamte zelfs (Schotte).
  Bouwfraude: zie corruptie…
  had je nog meer????

  als er iets in andere landen gebeurt die fout zijn, wil dat nog niet zeggen dat deze dan goed te praten zijn in eigen land.
  kom een keer uit de pubertijd…..
  en graag het hele land uit de pubertijd.

 2. @Monica, kijk dat is nu juist het probleem met Curacao. In Nederland is deze meneer verdacht en hij stapt op. In Curacao blijven ze gewoon zitten ook als ze veroordeeld zijn!
  Groot verschil!

 3. @Monica, als ik jouw antwoorden zie dan krijg ik een goed beeld van je..
  pedofilie is een groter probleem op Curacao dus ga daar maar wat aan doen net als corruptie. zelfs de ministers en min pres zijn zo corrupt als de pest.

  en ik weet niet waar jij je jaartallen vandaan haalt maar Nederlnad heeft de handel in slaven al in 1814 afgeschaft! dus tip ga naar de bibliotheek en zoek het op!

 4. Een rectificatie op punt 4 van de korte opsomming van problemen in NL … het gaat om precies te zijn over de VVD wethouder van Roermond !

 5. Behavle de finaciele problemen waar NL zich inverkeerd is er een hoop wat te noemen valt, wat aangepakt moet worden in NL !

  Een opsomming:
  – Commadrinkers ( onder jongeren vanaf 13 jaar )
  – Wheetbeleid ( die voor heel last zorgt in de zuidelijke regionen van NL )
  – Pedofelie
  – Corrupte politici ( bv. burgemeester van Heerlen )
  – Bouwfraudes enz. enz

  @ P. Stuyvesant, de finaciele situatie in NL is niet te danken aan de zogenaamde miljarden die aan Curacao gegeven wordt volgens mij ben jij degene die er niks van bakt !!!!
  En trouwens ik verricht arbeid voor mijn dagelijks bestaan ….. je kent mij niet en je weet niet wie ik ben dus daarover moet je je mond over houden.

  @P. Stuyvesant en Makamba, in 1863 ( officieel ) werd de slavernij door NL afgeschaft !!! Dusssss 150 jaar terug !!! Zeker via Wikipedia opgezocht jullie info ( De wikipedia is geen betrouwbare bron 🙂 )

 6. @monica, lekker onafhankelijk worden dan ben je van ons af. Daarnaast worden wij zo moe van ydk met een grote mond maar die er nog steeds niets van bakken! en maar met je handje rondgaan om geld! En met welke problemen zitten we? Financieel.. dat kan kloppen omdat wij een miljardenschenking aan de antillen hebben gedaan! Nederland heeft niet als laatste de slavernij afgeschaft dus maar beter lezen! Daarnaast was het aantal slaven op Curacao te verwaarlozen. Trouwens Engeland schafte pas officieel de slavernij af in 1833 waar de Nederlandse slavenhandel in 1814 werd afgeschaft!!

 7. Beste Monica, zal mijn steentje proberen (ongevraagd dat wel, maar wel nodig) bij te dragen aan je algemene ontwikkeling. Aan het verval van al die plantages is naar mijn bescheiden mening duidelijk af te leiden dat dat plantageren op die rots absoluut niet profijtelijk/rendabel was.
  Dat Nederland als één van de laatsten (er zijn nu nog landen die daar absoluut geen probleem mee hebben) de slavernij afschaften, heeft absoluut niets met die Curaçaose plantages te maken (zie boven) maar eerder met de vraag naar slaven uit de landen in de regio. Toen die vraag opdroogde was het commercieel gezien ook niet meer interessant en heeft de WIC zich uit die handel teruggetrokken waarop Nederland de antislavenwet accordeerde.

 8. Ik word zoooo moeee van al die nederlanders die denken het beter te weten pfff.
  Overal ter wereld kan men rekenen op hun zeer ” waardevolle ” analyses en adviezen maar in EIGEN land weten zij geen raad voor hun eigen problemen ! Vreemd he meneer Ongerust ….. hoe zou dat nou komen ???
  En als de plantage’s hier niet winstgevend waren …. waarom heeft Nederland als laatste de slavernij afgeschaft ??
  Ik wacht op uw zeer ” intellecte ” bijdrage 🙂

 9. Laten we nu eens ophouden met het gezeur over Nederlanders dit,Nederlanders dat,
  Antillianen dit,Antillianen dat,niet al te koosjere gasten heb je onder enkel volk.
  Als antilliaan- zijnde en reeds 45 jaar in Nederland wonend,durf ik met stelligheid te zeggen dat er ook hier in Nederland genoeg antillianen zijn die zich voorbeeldig gedragen,maar dat er (de laatste 15 jaar) ook antillianen d’r bij zijn gekomen die d’r een zootje van jewelste d’r van maken,doordat ze gebukt gaan onder een gigantisch minderwaardigheidscomplex omdat ze ten eerste niet goed Nederlands spreken,en ten tweede nog steeds denken dat ze op Curacao zitten,en over de rest maar gezwegen!

 10. @nelis: eh, nou ken ik Banda ‘bou en Westpunt op m’n duimpje en ik wil zeker niet beweren dat iedereen daar dom is, maar absoluut wel laag of niet opgeleid, hoog schoolverzuim, kinderarbeid, inteelt, tiener-moeders, “opvoeden met de riem”, noem het allemaal maar op, de hele santekraam waarom het maatschappelijk misgaat op Curacao is daar in ruime mate aanwezig. Daarom verbaast het ook niemand dat Idina daar vandaan komt. Het verbaast mij daarom ook niet dat mensen als deze betreffende brieven-schrijver dit beeld hebben van dit gebied.

 11. @nelis,
  jij hebt ook nog al lange tenen.

  let op hij gebruikt het woord: voornamelijk (dat betekent: de meeste)
  dat wil zeggen : een hoop maar niet allen….
  hij schrijft:
  Wanneer je mensen van bijvoorbeeld Fuik of West-punt ontmoet valt het je op dat ze voornamelijk alleen Papiaments beheersen. Deze mensen hebben hierdoor moeite om de middelbare school af te ronden (hier is meestal Nederlands wel vereist) en hebben vervolgens ook niet de mogelijkheid om zich in Nederland verder goed te kunnen onderwijzen om die kennis vervolgens weer op Curaçao te kunnen gebruiken om hoger op te komen. Mijn visie is dat de ongelijkheden gelijk blijven dan wel groter worden omdat veel mensen niet de kans krijgen om zich goed te ontwikkelen. Mensen mogen die keuze natuurlijk maken, niemand hoeft voor een mooi leven naar het buitenland te gaan en kan als visser of dergelijk een heel mooi leven hebben, maar die keuze vrijheid is er voor veel mensen helaas niet! Wanneer mensen zich niet kunnen ontwikkelen blijft de ongelijkheid op het eiland groot en wordt misschien zelf alleen maar groter, dit zal het aantal atraco’s niet doen afnemen en het alleen maar gewelddadiger worden op het eiland!

 12. @Rignald,

  kan je mij uitleggen waarom hij een 2koppig monster is.
  iedereen die studeert en zaken daar door anders gaan zien, zijn gewoon goed opgeleid.
  Dat de gemiddelde Curacaoenaar daar problemen mee heeft valt wel te begrijpen, maar niet te rechtvaardigen.
  Elke verandering is geen verbetering, maar duidelijk moet zijn dat als we op deze voet verder gaan het eiland snel richting Haiti zal afdrijven.
  Daar zouden ze trouwens blij zijn als er rijke en goed opgeleide mensen willen investeren in hun land.
  Maar de regeringen in Haiti van de afgelopen tig jaar zijn ook nooit betrouwbaar geweest.

  Waar komt de haat vandaan tegen goed opgeleide mensen?
  waar komt de haat vandaan tegen rijke mensen, die willen investeren?
  waar komt de haat vandaan tegen Nederlanders, die hier wonen en geld uitgeven?
  waar komt de haat vandaan tegen toeristen, die hier komen feesten en geld uitgeven?
  Is hier een zinnig antwoord op?

  ik kan alleen maar denken aan frustraties, emoties uit een heel ver verleden, en/of jaloersheid?
  ook de diverse politieke parijen zijn hier schuldig aan.
  stemmen ronselen, door haat te zaaien…bij de onderlaag van de bevolking.
  vervolgens deze onderlaag dom houden….
  De politiek had 30 jaar geleden al moeten zorgen dat iedereen kansen krijgt op een goede opleiding/gezondheidszorg en vangnet voor mensen die echt niet kunnen werken.

 13. Je moet nooit generaliseren. dhr, Wiels komt zelf uit Westpunt vandaan. En waarom stuurt men de brief naar de media in plaats naar dhr. Wiels rechtstreeks?
  Was begonnen met lezen, maar toen ik las dat mensen uit Fuik en Westpunt ongeschoold zijn ben ik afgehaakt. Westpunt en Fuik hebben ook hun intellectuelen, vooral Westpunt.

 14. @van Wickeren, volgens mij volg jij het nieuws niet echt op Curacao.. Jij bent namelijk volgens Wiels een tweekoppige draak en juist de vijand voor Curacao!
  Juist jouw soort is het volk dat Wiels en kornuiten haat en menige YDK. De YDK die in Nederland studeerde en naar Curacao komt met de air van ik weet het wel beter want ik studeerde in Nederland. Nee sorry maar jouw soort is juist niet wat we nodig hebben!

 15. @BroodjeAap
  Op zijn facebook gekeken en daar kon je wat precies uit halen? Blank oehh!! Kiko ta hasi un hende Yu di Korsou? Por fabor splikami esei; Mi ke un checklist di bo! Anto ban wak kuantu hende lo sobra di bo kondishonan!?

 16. Het noemen van een onafhankelijkheids referendum over minimaal 10 jaar geeft een goed signaal af naar investeerders uit binnen en buitenland. De heersende onzekerheid is niet goed voor de inwoners en zeker ook niet motiverend voor onze (aanstaande) studenten.
  Dat vanuit Nederland de roep sterker wordt om Curacao op eigen benen te laten staan is logisch, maar wordt vooral ingegeven door de berichten hier op ons eiland. Als wij nooit over onafhankelijkheid hadden gerept zouden Europese Nederlanders dat ook niet doen.
  Laten wij er in ieder geval wel van doordrongen zijn dat de de “strijd” om onafhankelijkheid niet met het Europese deel van het koninkrijk wordt gestreden, zij staan te popelen om onze wens in te willigen.
  De “strijd ” bestaat er nu alleen nog maar uit om onze bevolking ervan te overtuigen dat dankzij een goede economie, rechtshandhaving en integer bestuur bij zelfstandigheid onze, in deze regio, hoge levenstandaard en culturele vrijheden niet verloren gaan.
  Het hakken op het Europese deel van het koninkrijk lijkt hierbij geen positieve bijdrage te leveren, de energie welke hierin werd gestoken kan wel nuttiger worden gebruikt.

 17. @charine plaate: weer die “blanke god”, pfff, prima hoor, maar dan ook niet zeuren over Afrikaanse roots en ook niet zeuren over Nederlands kolonialisme, want blijkbaar heeft iedere Afrikaan hier de NEDERLANDSE bijbel volledig omarmd. Weten jullie nog wat de rol van de kerk was tijdens de slavernij??

 18. @richie: weet niet goed wat je punt is, maar je hebt gelijk, zolang Curacao onderdeel is van het Koninkrijk, zal op Curacao dit paspoort van worden gehanteerd. Zodra Curacao geen onderdeel meer is van het Koninkrijk, krijgt Curacao haar eigen paspoort, lijkt met logisch.

 19. @Antoon: kleine correctie en dat is er niet uit te rammen, op de een of andere manier. . . Curacao was een “hub” voor de slavenhandel en geen “wingewest”, zoals Suriname en Indonesie. Er viel hier niets te “plukken”, want er was niets en de plantages waren eerder “zielig” dan “winstgevend”. Los daarvan ben ik het met je eens, dat NL in geval van onafhankelijkheid “iets” moet doen, dat heeft ze met Suriname destijds ook gedaan. En tja, als Wiels zich in zo’n geval ontpopt als een soort Bouterse, dan houd het allemaal natuurlijk weer op.l

 20. @zeepie

  goed commentaar…

  @YDK

  Foute nederlanders bestaan alleen in de ogen van de foute Curacaoenaar.

 21. @ Big SAM. ALS JE HET GOED MERKT OPPOSITIE IS DOOR HET VOLK GESTRAFT VAN 10 ZETELS NAAR 5 ZETELS

  We verwachten van jou niets beters maar even het telraam erbij, geleend van Jamaloodin: PAR 4, PAIS 4, PNP 1. Dat is toch samen 9 zetels of weet je niet wat oppositie inhoudt? De coalitie is er maar 1 vooruit gegaan of moet ik dat ook nog speciaal voor jou aanschouwelijk maken.

 22. @ Chopie. Hennepkwekerij gevonden in huis raadslid (CDA)

  Stop eindelijk met naar een ander te wijzen om je eigen wandaden te rechtvaardigen en daar is Curacao niet mee gebaat. Je hebt je handen vol aan Curacao.

 23. Zie zijn Facebook pagina, dan weet je genoeg en negeer je beter wat hij schrijft, want als hij een yu di Korsou is, dan ben ik de reincarnatie van Tula!!

 24. ik dacht dat in suriname men moest KIEZEN bijv. een Nederlands paspoort behouden of een SURINAAMSE paspoort. Ik dachtt dat DAAOM een grote groep surinamers NIET zomaar naar Nederland kunnen ze hebben een visum nodig. Dus dan moeten de curacoenaars ook , moeten kiezen, een nederkands p aspoort of een curacaos paspoort. Iets anders INDIEN er zoveel Curacaose dames hoogr opgeleid zijn waarom zijn er dan 2 nederkandse dames op curacao met hoge functies bijv. Stella ban Rijn en een zekere …Adrians..verleden week in dienst getreden..d.w.z er is een tekort aan hoog opgeleidem… daarna wiels wil onafhankelijkheid 10 jaar later in werking laten gaan MAAR er kan heel veel gebeuren of hoe zit dat de curacaoenaars zijn dan niet HOOG opgeleid of hebben geen buiten nederland geen internationale ervaring???

 25. …..’alleen maar komen om te feesten’….jaha daar is de Curacaoënaar zelf heel vies van.

 26. De eerste die op zijn kniën gaat voor het houden van een smeekbede. Ik hoop voor Michiel, dat hij niet bestaat en dat dit in elkaar gedraaid is door iemand van de PS, om te laten zien hoe zwak de kniën zijn van de oppositie.

 27. @YDK: zijn dit nu ook de foute nederlanders?

  Wie heeft het hier over ‘foute nederlanders’?

  Jij bent de enige.
  Met andere woorden ben JIJ de foute nederlander

 28. Broeders en zusters, junan di Korsow, meneer Wiels en andere gegadigden wat betreft “tin bienestar di nos pais Korsow na pecho”. Van alles wat ik de laatste tijd heb vernomen en gelezen wil ik de heer Michiel van Wickeren bedanken voor zijn weldoordachte en precies op de spijker slaande boodschap. Meneer Wiels, gefeliciteerd met de overwinning van uw partij en ik hoop van harte dat u de boodschap van meneer van Wickeren goed leest en deze goedgemeende advies hoog opneemt en erover gaat nadenken. Mijn bede voor ons pais Korsow is dat de Here God ons allen verstand verlicht opdat wij samen de juiste beslissingen nemen. God bless you all. Lees allen in de Bijbel; Numeri 6:24-26.
  Liefs,
  Charine

 29. Op mijn “Nederlandse” paspoort staat geen Nederland maar “Koninkrijk der Nederlanden”. In hoeverre is dit paspoort van Nederland, het lijkt meer van het Koninkrijk dus ook Curacao.

 30. Nos mes por?? Nee dat is duidelijk gebleken sinds 2010 met mfk en schotte aan de macht?
  Hoe hoog is het eilands schuld inmiddels opgelopen? Wat heeft de gevallen regering voor goeds gedaan in die periode behalve geld uitgegeven en eigen zakken gevuld.
  En de toekomstige formatie die onafhankelijk wilt zijn. Waar dachten jullie geld mee binnen te halen? Toeristen die jullie afschrikken? Isla die uit elkaar valt van elllende? Hoog opgeleide antillianen van het eiland verjagen?
  Ik zal toegeven dat er nog geen enkel partij over de afgelopen jaren goed was. Maar de afgelopen 2 jaren zijn zeker onze 2 slechtste jaren ooit geweest.
  Maar de antilliaan moet vooral luisteren naar onze domme regering die alleen hun eigen beste wil in gedachten heeft en amper een mavo diploma bezitten.

  Ik hoop dat jullie het eiland intact houden zoals het al jaren is geweest, prettig te wonen is voor iedereen en met een economie waar mensen in willen investeren.
  Want dat is met het huidig kabinet alles behalve het geval. Veel bedrijven trekken zich terug van grote investeringen en projecten die juist het eiland meer economishe bloei bieden.
  De huidige situatie begint steeds meet op Venezuela en Haïti te lijken.

  Studie betreft heeft de Curaçaoënaar Nederland nodig, gezien Curacao beperkte hoeveel
  gevorderde atudie mogelijk heden biedt en sommige van de zogenaamde universiteiten niet erkend worden. Door deel te zijn van Nederland kan de Curaçaoënaar tegen een
  lokaal tarief van 1800 euro studeren inplaats van de gewoonlijke 7200 euro tarief.
  Dit hoger bedrag maakt studeren voor vele Curaçaoënaars onbetaalbaar.
  Waar wilde we dan onze studie volgen?

  Dus laten me maar hopen dat het eiland een deel van Nederland blijft voor steun en een toekomst van inkomen. Zonder Nederlandsr steun zinkt het eiland als een blok lood de diepte in.

 31. Nos mes por?? Nee dat is duidelijk gebleken sinds 2010 met mfk en schotte aan de macht?
  Hoe hoog is het eilands schuld inmiddels opgelopen? Wat heeft de gevallen regering voor goeds gedaan in die periode behalve geld uitgegeven en eigen zakken gevuld.
  En de toekomstige formatie die onafhankelijk wilt zijn. Waar dachten jullie geld mee binnen te halen? Toeristen die jullie afschrikken? Isla die uit elkaar valt van elllende? Hoog opgeleide antillianen van het eiland verjagen?
  Ik zal toegeven dat er nog geen enkel partij over de afgelopen jaren goed was. Maar de afgelopen 2 jaren zijn zeker onze 2 slechtste jaren ooit geweest.
  Maar de antilliaan moet vooral luisteren naar onze domme regering die alleen hun eigen beste wil in gedachten heeft en amper een mavo diploma bezitten.

  Ik hoop dat jullie het eiland intact houden zoals het al jaren is geweest, prettig te wonen is voor iedereen en met een economie waar mensen in willen investeren.
  Want dat is met het huidig kabinet alles behalve het geval. Veel bedrijven trekken zich terug van grote investeringen en projecten die juist het eiland meer economishe bloei bieden.
  De huidige situatie begint steeds meet op Venezuela en Haïti te lijken.

  Dus laten me maar hopen dat het eiland een deel van Nederland blijft voor steun en een toekomst van inkomen. Zonder Nederlandsr steun zinkt het eiland als een blok lood de diepte in.

 32. De schrijver lijkt mij aan de jonge (en naïeve?) kant: het is namelijk WEL afhankelijk EN een Nederlands paspoort. Klinkt ook logischer; die ‘dingen’ zijn gekoppeld aan elkaar, ‘kneus’. Verder zou ik (als ik die al had) mijn ‘rijke’ ouders er niet bijhalen en bewaar dan de kern van het verhaal: eerst nadenken voordat overgegaan wordt tot onafhankelijkheid. En dan met de studiekansen in het achterhoofd: voorlopig niet (of nooit?) onafhankelijk. De Nederlandse politiek is op dit moment alleen maar geïnteresseerd in miljoenen (bezuinigen) en daarom gingen ze en masse over om de verkiezingsuitslag volstrekt verkeerd te interpreteren. Ja, Curaçao onafhankelijk maken!!! Levert (veel) geld op…
  Kan de brief nu nog omgezet worden naar het Papiaments, want ik weet niet 100% zeker of Helmin dit zo goed kan lezen…

 33. ey zwaa check deze zwaa hopi k#*jo zwaa… politiek Nederland maakt geen grap zwaaa

  Hennepkwekerij gevonden in huis raadslid (CDA)
  www.parool.nl
  11
  Stem nu!
  De politie heeft maandag een hennepplantage ontdekt in een woning van CDA-raadslid Johan Willemsen aan de Merelstraat in Ommen. De vrouw van het raadslid heeft dit maandag bevestigd. Het huis werd door Willemsen onderverhuurd.

  Volgens een politiewoordvoerder ging het om een hennepplantage van 240 tot 250 stekjes. De vondst kwam aan het licht na een woninginbraak.

  Lees meer: http://www.nujij.nl/algemeen/hennepkwekerij-gevonden-in-huis-raadslid-(cda).19623778.lynkx#ixzz2A4iUIGub

  Je weet zwaaa die raadslid nohhh…. die man childe gewoon zwaaa hahahahahahahahaha

 34. Ik krijg de kriebels van dit stuk, ‘men wake up’ maak je niet belachelijk!

 35. Michiel,
  Zeker op Curacao geboren? Wel de lusten (paspoort), niet de lasten (verantwoording binnen het koninkrijk). Dit hele onafhankelijksheids-streven is achterhaald en het domste wat je de, over het algemene laag opgeleide deel van de, bevolking voor kunt houden. Wereldwijd groeien landen door samenwerking, economische unies en/of andere verbanden. Wat willen we hier? Het lekker zelf doen (nos mes por). Dit hele onafhankelijkheids-streven wordt gevoed door een enorm minderwaardigheids-complex: “we zullen Holland wel eens laten zien dat we ze niet nodig hebben, dat we het zelf wel kunnen”. Wiels wordt voor het karretje gespannen van enkele zeer rijke Curacaosche families die er alle belang bij hebben om (met name de financiele controle van) Nederland buiten de deur te houden. Deze families betalen minimaal belasting, buiten al vele jaren de armen uit, proberen het onderwijsnivo zo laag mogelijk te houden (eigen kids studeren overigens in US of NL en bouwen geen onbetaalbare schuld op), werken mee aan de jaarlijkse brain-drain (waar jij ook slachtoffer van bent) en worden met de dag rijker. Als je dan diezelfde arme mensen kan laten geloven dat het allemaal de schuld van Holland is, ben je klaar. Nog 1 vraag: zoek jij eens een land op in het Caribisch gebied die de afgelopen jaar onafhankelijk is geworden en waar de mensen het beter hebben dan op Curacao? Ik ben benieuwd naar het antwoord.

 36. Me NO say a word.. Me let them wise people TALK, and TALK !!! Theme people kwon every thing.!!!! U them politiciens kwon how to handel to the WORLD !!!! Do Ur thing, me know theres an end to this F……ing sistem….. AND me just watching BOY !!! There a loth a TALK, TALK, but NO action!!! Actions speak LOUDER THAN WORDS ( TALKS) U know!!!! Me just watching BOY !!! Make it happen if U cane !!!! Loth of TALKS without actions!!! Me just WATCHING BOY !!!!

  The MAN behind the CURTEN!!!!!!

 37. Beste Michiel van Wickeren,

  Ik wil je bij deze feliciteren met het plaatsen van je (ietwat elitaire en naïeve) stukje. (Het elitaire en naïeve werd na het googelen verklaard toen er een corporale zeiler verscheen op mijn beeldscherm.) Met de strekking ervan ben ik (en hopelijk vele andere met mij) het wel eens. Alleen vergeet je een aantal belangrijke punten, waarvan:

  1. Die mensen waar jij je zo mateloos aan irriteert die hier alleen maar komen feesten (ook wel toeristen en stagiaires genoemd) zijn een niet te verwaarlozen inkomsten bron van het eiland.
  2. De punten die je noemt die verbeterd moeten worden voordat we onafhankelijk moeten worden (1.De ongelijkheden op het eiland en 2. het onderwijs) zijn nou net precies de punten waar Wiels zijn steun aan te danken heeft en die hij waarschijnlijk in stand zal willen houden. Zonder de ongelijkheden kan Wiels niet wijzen naar Nederland als grote boeman en inspelen op de anti-makamba gevoelens van vele van onze eilandgenoten.
  Ook zal beter onderwijs de mensen kritischer laten denken waardoor ze niet als schapen achter de grote leider aan zullen lopen en niet zo happig zullen zijn op onafhankelijkheid.

 38. Echt waar “hoger onderwijs”? Serieus. Feestvierende Nederlanders doen dat, nadat ze flink hun handjes laten wapperen. De gemiddelde YdK viert feest, speelt domino, hangt de crimineel uit, maar voor serieus werk halen ze hun neus op, want voor grondwerker willen ze toch wel een managerssalaris hebben. Ik wil nog wel bewijs zien dat je Curacao wilt helpen zeker als je een studieschuld hebt af te betalen en je kan 100.000 euro per jaar verdienen. Op Curacao is een personeelsstop dus als je werk kan vinden is dat min of meer 40.000 NAF per jaar. Er is alleen hoop voor je om met een normale opleiding toch 100.000 NAF per jaar te verdienen nl. als Statenlid of minister. Veel geluk. Nog eentje dan: de reguliere jaarlijkse betaling van Nederland stopt eind 2012 als ik het wel heb.

 39. ALS JE HET GOED MERKT OPPOSITIE IS DOOR HET VOLK GESTRAFT VAN 10 ZETELS NAAR 5 ZETELS , NIEMAND HEEFT DAT GEMERKT??????? DAT VRAAG IK MIJ AF. HE EEEEEE OM OVER TE DENKEN.
  HET IS DUIDELIJK HOOR.

 40. @BOMBAKLAD
  Denk eens na! We hebben een begrotingstekort terwijl we geld van NL krijgen. Als dat weg valt, is het tekort nog groter. Waar gaan we financiering vinden om dat gat te dichten? Zonder NL die garant kan staan zal er een rente betaald moeten worden die niet te betalen is voor de gewone man. Dat betekend dus elk jaar grotere tekorten tot er faillissement aangevraagd moet worden. Dan heeft Brinkman z’n gelijk. Zet maar op marktplaats.nl, want nu brengt het misschien nog iets op. Straks moeten we geld bijleggen..

  Dus s.v.p. beter nadenken. NOS MES NO POR (AHINDA)!

 41. er zijn duizenden Nederlanders hier op het eiland, die hier de winter maanden doorbrengen en een 2e huis hier hebben.
  deze mensen hebben ook veel geld geinvesteerd en zouden zich hier wel welkom moeten voelen.
  ze geven hier heel veel geld uit aan luxe zaken zoals restaurants, golf, meubelen, enzovoort.
  zijn deze mensen nu ook plots de foute nederlanders?
  zo zijn er ook heel veel nederlanders, die hier al meer dan 30 jaar wonen en soms een curacaose partner hebben, vaak werken deze mensen in de gezondheids zorg of als onderwijzer.
  zijn deze mensen nu ook plots de foute nederlanders.
  zo zijn er ook veel nederlanders die curacao een fantastisch vakantie eiland vinden, hier vaak naar toe komen omdat ze hier familie en/of vrienden hebben wonden.
  zijn dit nu ook de foute nederlanders?
  zo zijn er ook hier op het eiland nederlanders, die zich hier als pensionada gevestigd hebben, toen dat nog lucratief was.
  deze mensen hebben ook veel geld geinvesteerd in huis en goederen, betalen natuurlijk veel belasting.
  omdat ze veel geld uitgeven (werkgelegenheid)_.
  zijn dit nu ook de foute nederlanders?
  zo zijn er ook veel nederlanders die hier naar toe komen voor 3 maanden of 3 jaar.
  soms voor een stage, soms voor gespecialiseerd werk.
  deze mensen leveren ook veel geld op, want hun familie komt ook vaak over voor vakante en bezoek aan hun zoon/dochter/broer/zus/vriend/vriendin.
  zijn dit nu ook de foute nederlanders.
  ik kan nog even doorgaan, maar jullie begrijpen de strekking….

 42. Niet anoniem bedoelde ik.

 43. dat is iets om na te denken en te overwegen, goeie punten, H Wiels hij zal erover denken en natuurlijk deze punte bestuderen met zijn collegas.

  wat u schreef is helemaal niet slecht hoor.I
  ik vind de volgende woorden netjses en op z’n plaats ik wil u bij deze feliciteren met het winnen van de statenverkiezingen.

  het begin van uw brief is heel netjes, en ook is de rest van u wbrief gedeciplineerd .

  Michiel van Wickeren, goeie brief en bedank voor uw ingezonde stuk.

 44. Anoniem? Mmm. Een zeer bekend schrijfstijl van een bekend persoon die gewend is zich te willen profileren. Peanut, je sloeg de spijker op zijn kop.

 45. Op de onderbouwing van punt 1 zou ik letten als ik jouw was… komende uit een van de opgenoemde buurten en wetende dat er heel veel geschoolden zijn die het Nederlands volledig beheersen.

  Verder, goed. mr. Wiels Ojo

 46. Heb 7 jaar op Korsou gewerkt. Heb het in die jaren steeds verder zien afglijden. De heer van Wickeren heeft net als L. King een droom. Helaas moet ik hem teleurstellen. Geld en een Nederlands paspoort kan hij vergeten. Door in 2 jaar tijd het vertrouwen aan Nederlandse kant volledig te verkwantselen heeft de regering Schotte, waar de heer Wiels ook deel van uit maakte alle krediet verspeeld.De teneur is nu, zo snel mogelijk van Curaçao af zien te raken en de geld kraan en de toeloop van jonge criminelen dicht. Dit gaat helaas ten koste van de vele goedwillende Antillianen, velen daarvan zijn mijn vrienden voor het leven.

 47. Inderdaad, onafhankelijk en een nederlands paspoort lijkt me niet samengaan. Verder wijze woorden. Ik ben nederlander maar mij lijkt er niets mis mee om Nederland nog mee te laten betalen aan een aantal zaken. Ik zou me best kunnen voorstellen dat er bij onderhandelingen met Nederland om onafhankelijk te worden, een regeling komt voor studenten van Korsou. En wat het meebetalen betreft: tenslotte heeft Nederland in de koloniale tijd het eiland ‘geplukt’ .
  Overigens lijkt mij niets mis met Nederlanders die alleen maar komen feesten. Curacao wil toch van de toeristen industrie en pensionadas leven? Er zijn genoeg (ei)landen die heftig profiteren van zuipende en vretende toeristen en pensionadas. Ik zou zeggen, laat ze maar komen en veel geld uitgeven. 🙂 . Wat dat betreft valt mij na een aantal bezoeken aan curacao op dat er echt veel meer voor de toeristen gedaan kan worden (lees: je kan ze meer geld laten uitgeven). Zorg voor wat nettere infrastructuur en goede voorzieningen en zorg er voor dat ook lokale bedienden en ondernemers echt begrijpen dat toeristen voor hun inkomen zorgen (lees: leer ze servicegericht te werken). Volgens mij kan curacao heel goed op eigen benen staan. Maar wel met een goede basis.

 48. Helemaal mee eens met Michiel!

  Ook ik, als yu di Korsou, zit in mijn laatste jaar van mijn HBO studie in Nederland. Helaas valt mij op dat er veel te weinig wordt gedaan door de regering om Young Professionals (circa 12.000!) terug te halen naar Curaçao. Ik weet dat er een groot aantal, ook ik, graag terug zouden willen gaan om het eiland te versterken, maar dit door de onzekere situatie op sociaal-, economisch- en politiek gebied uitstellen of zelfs helemaal afblazen.

  Deze groep zou heel sterk kunnen bijdragen aan een duurzamer, innovatiever en progressiever Curaçao.

  Ik ben zeer benieuwd hoe dit aangepakt gaat worden door de nieuwe regering.

 49. Denk dat iemand met “. . twee Nederlandse ouders met een hoog inkomen..” nou niet bepaald de doelgroep is van Wiels. Ben zelfs bang dat Wiels hier een beetje niet goed van wordt. Afwachten in het buitenland tot Curacao er klaar voor is..? In plaats van hier te komen helpen om in moeilijke tijden de zaak op te bouwen? In landen als Zuid Afrika hadden ze snel een hekel aan de mensen die het allemaal in het buitenland hadden afgewacht. Nu waarderen ze de mensen (Type Wiels) die er waren en bleven toen het rot ging)… Dat zijn niet noodzakelijk de beste [meestal niet zelfs], maar het volk begrijpt ze en ze gaan de wijken in…Als Wiels zijn ambitie opgeeft en niet meer tegen NL gaat trappen, wordt hij een gemiddeld politicus die zijn aantrekkingskracht verliest. Blijft hij wel trappen, dan zal NL hem een zetje geven in de gewenste richting.

 50. Onafhankelijkheid en behoud van een Nederlands paspoort zijn niet mogelijkheid. Dat duidt op de wens om van twee walletjes te eten. Iemand kan niet een klein beetje zwanger zijn; men is onafhankelijk of men onderwerpt zich aan de regels van het Koninkrijk met alle lusten en lasten.

 51. Mooie woorden, maar ik zie dat Helmin Wiels ineens met fluwelen handschoenen wordt aangepakt.

  Ik ben het niet eens met de standpunten van PS, maar respecteer ze wel. En ik zie Helmin Wiels ook liever dan Gerrit Schotte en ben er daarom wel gelukkig mee dat PS groter is geworden dan MFK.

  Echter, laten we niet vergeten welke totaal onacceptabele uitspraken Wiels over vrijwel iedereen die het niet met hem eens waren heeft gedaan.

  Laten we ook niet vergeten dat WIels als partijleider toestond dat zijn minister Monk een pastechi van een 100,000 aan een medewerkster uitdeelde en dat zijn minister Wilsoe een volstrekt ongepaste brief naar de US stuurde om zijn partijfinancierder van dienst te zijn.

  En laten we ook niet vergeten dat Wiels heeft gezegd informatie over Schotte te bezitten waarmee hij de laatste in no time achter de tralies kan zetten. Echter, zo zei Wiels, hij regeert liever met Schotte door dan zijn burgerplicht te doen.

  Tenslotte heeft Wiels vorig jaar ook een lijst aan Schotte gestuurd met vragen over een reeks benoemingen van Schottes familieleden. Schotte heeft daarop nooit antwoord gegeven en Wiels heeft er ook nooit meer naar gevraagd.

 52. niks nada geld van nederland of welk land ook NOS MES POR !!

 53. @Peanut,

  De Nederlander doet niks zonder dat het geld opleverd, dus hoezo profiteren?

  “Ontwikkelingshulp” van Nederland aan Indonesie moet geld opleveren….. dus hoezo ontwikkelingshulp. En kan je ze het kwalijk nemen?

 54. Mooie woorden, maar onafhankelijk en een Nederlands paspoort, dat is juridisch niet mogelijk. Zou ook niet eerlijk zijn, dan moet je ook niet onafhankelijk willen zijn, denk ik, maar de voorbehouden die schrijver maakt zijn natuurlijk heel logisch. Niet de woorden van een PS aanhanger, overigens 😉

 55. Voor de rest; Benieuwd

 56. Goed op zich,

  Maar dit is weer iets van: profiteren.

  Laat de Nederlandse staat dus nog een aantal jaar bijdragen aan de ontwikkeling van ons onderwijs, wegennet, nutsvoorzieningen, ziekenhuis en dwing vervolgens af dat we onze Nederlandse paspoorten mogen houden!