• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Als Curaçao zelfstandig wordt, moet de economie van het eiland flink worden versterkt. “Daar is zeker tien jaar voor nodig”, zegt partijleider Helmin Wiels van Pueblo Soberano (PS), de grote winnaar van de parlementsverkiezingen afgelopen vrijdag. Dit zei Wiels eerder tegenover Versgeperst.com.

“Wij zijn een voorstander van verantwoordelijke onafhankelijkheid. Het is een proces: we moeten eerst orde op zaken stellen”, zei Wiels voor de verkiezingen. Het belangrijkst daarbij zijn volgens hem de industrie, export, werkgelegenheid, kenniseconomie en de telecommunicatie.

Stimuleren
“Midden- en kleinbedrijven moeten gestimuleerd worden op reguliere basis: de export.” Verder stelt de winnaar van de verkiezingen dat ons eiland behoefte heeft aan vakmensen en hogeropgeleiden. De partijleider denkt dat het eiland over tien jaar klaar kan zijn om zelfstandig te worden.

132 reacties op “Wiels: Tien jaar nodig voor onafhankelijkheid”

 1. @ ongerust.. als je toch zo gefrustreerd bent, pakt je toch lekker je biezen. Zeg je toch Ayo.. ik heb medelijden met dit soort figuren als ongerust. lopen zeuren zeuren zeuren maar toch blijven. Oh misschien ben je bang dat je, je kleurtje verliest. Niet nodig genoeg zonnebank in Nederland. Oh ja, tsja niet lekker om weer in een rijtjeswoning van 100 vierkante meter zonder tuin te gaan wonen.. Maar ook dat is opgelost, je kan lekker intrekken in een woning op de woningkamp en het geluk hebben te mogen genieten van de gezelligheid. Twee vliegen in een klap. Vergeet niet je beeldjes in te kopen. Op Curacao zijn ze goedkoper.

  Ga terug naar de kikker. Hopelijk ben je nou niet tot persona non grata verklaard. Je hebt best een grote mond kind, maar als de hel breekt, sluit jij je als eerste je eigen op. Wie weet ligt je enkel ticket nu al op je nachtkastje. Waarom wachten? Gewoon doen! Maak nu gebruik van! Laat Wiels en ons zien dat jij wel ballen hebt!

 2. @Joshua

  Het beste hoor.

 3. @Joshua

  Het allerbeste. Zal je bijdragen missen, was vaak wel lachen, en ook leerzaam op zijn tijd.

 4. @ Philipe Maaskant. Klopt van de RvS. Ze hadden een minimale aanpassing in gedachten. Bosman wacht af met indienen, omdat wordt verwacht dat de nieuwe regering een en ander in het regeringsaccoord zal meenemen. In ieder geval gaat de wet in met terugwerkende kracht op 3 juli 2012.
  De lening plus rente moet in 2019 zijn terugbetaald. Vorig jaar maakte Tromp zich ernstig zorgen over dat jaar, omdat dan ook het contract met PdVsa afloopt, wat nu nog steeds 400 miljoen per jaar oplevert. Ga alvast maar zoeken naar nieuwe geldbronnen.

 5. @ rodrigues. referendum was toch 72% voor autonomie? niet voor onafhankelijkheid

  95% bij het referendum in 2005 was voor een band met het Koninkrijk. Het woord “autonomie” bestaat ooit alleen nog in het woordenboek. Landen raken door samenwerking en verdragen steeds meer autonomie kwijt.

 6. @ Joshua. Ik wens je ook het allerbeste toe in je nieuwe home sweet home.

 7. @Pukkie, de Bosmanwet `toelating Antillianen` is wel door de Raad van State, maar dat advies is naar ik meen nog intern en niet gepubliceerd. RvS keurt niets goed of af, maar adviseert.

  De leningen die Curacao nog bij NL heeft moeten op de afgesproken tijden worden afgelost. Daarvoor is dus nog even tijd.

 8. Kom op jongens snel onafhankelijk worden! dan zijn jullie verlost van ons racistische en kolonialistische makambas..

 9. Zo dushi hende, we zijn net teruggekomen van notaris Kleinm…. g en hebben de overdracht van ons huis achter de rug. Met de verkoop zijn we klaar omn binennkort te vertrekken. Het was een lange bevalling, het heeft wel 1 jr geduurd maar we zijn het kwijt (Cas Grandi). We zijn net als Rozier, we trekken ons terug in de regio.

  Ik trek mij terug van dit forum, ik heb sowieso geen tijd meer om waar dan ook op te reageren.
  Rest mij u allen het beste toe te wensen.

 10. @Ongerust,

  Voorbeelden genoeg,… voor Ferdje maar daar heb je niks aan. Je moet naar de oorzaken kijken van deze voorbeelden. En jij, Zorro, Ferd, Henk van Westerbroek (aliassen) en anderen zijn daar een oorzaak van.

  En Zorro ik houd alleen van belgische mayonaise.. voor de rest is er niets Belgisch aan 😉
  Jullie moeten gewoon beter nadenken wat jullie teweeg brengen.. zogenaamd het heilige boontje uithangen, maar ondertussen een groot onderdeel zijn van dit probleem. Lees jullie reacties eens terug er is geen enkele normale reactie op (in jullie ogen) een domme reactie van een (donkere?)YDK.

 11. “olie voor de kust van curacao?”.

  hmm.. klinkt zo veelbelovend. laat me denken a/h spreekwoord de huid v/d beer verkopen voordat dat beest geschoten is.

  zo beweren zo ook dat er olie voor de kust van suriname ligt.

  wel ze boren tegenwoordig als gekken voor de kust van Suriname.

  onlangs nog een nieuw boorcontract getekend met een amerikaans bedrijf..

  en tot nu toe is er nog geen microlitertje aan olie gevonden voor de kust.

  NUL KOMMA NIKS, NADA!

  dus die luchtkasteeltjes die men de curacaoenaar voorhoudt is net als een dichte doos voor hun neus houden en beweren dat er een diamant in zit.

 12. referendum was toch 72% voor autonomie? niet voor onafhankelijkheid!!!!!!!!!!!!!!!

  referendum 2 was toch of je tevreden was over de resultaten 48%nee en 52% ja

  deze twee keer meerderheid word nu weggeveegd door de PS om onafhankelijk te worden?

 13. Voor het zover is, ben ik weg……………..

 14. @peggy,

  ja inderdaad, die olie.
  Ik ben benieuwd wanneer we daar berichten over krijgen in de pers.
  wanneer zijn de proefboringen? hoeveel gaat het opleveren.
  Wiels niet te lang wachten, meteen aan de slag met die olievoorraad.
  of ga je daar ook 10 jaar mee wachten????

 15. @ferd jansen: nee ferd, niet alleen geld, ook veel pogingen om mensen zich te laten ontwikkelen, was geen animo voor, projecten in de wijken, huizen en schooltjes opknappen – als je een half jaar later terugkwam was het en smeerboel. Het gaat om de interne motivatie die veel mensen hier missen om echt iets te maken van hun leven en hun omgeving. Als ik aan iemand hier vraag waarom er al 5 jaar een auto-wrak in z’n tuin ligt te rotten en waarom hij de sks niet even belt om het weg te halen, als hij zich geen tow-service kan veroorloven, dan staat ie me aan te kijken alsof ie water ziet branden. Die mentaliteit, ferd, daar gaat het om. Hoeveel voorbeelden wil je hebben?

 16. Curacao wordt niet verweten dat er corruptie is. Wel dat je er bijna 2x ministerpresident mee kan worden.

 17. @ Fuertissimo babe

  Velen zijn absoluut niet kwaad of verdrietig dat PS heeft gewonnen, het gaat niet om de partij. Het gaat om HETGEEN ze doen en hebben gedaan gedurende de afgelopen 2 jaar.

  Van een te overzien tekort, met dito rentelast zijn we weer afgezakt naar grote tekorten en die tekorten moeten op de een of andere manier worden terugbetaald.
  Het terugbetalen zal ten koste gaan van de overige uitgaven en derhalve is het zaak die tekorten onder controle te houden. Dat is helaas niet gebeurd, het geld is met bakken tegelijk over de balk gegooid. Deels a.g.v. slecht en ondoordacht beleid en deels in de eigen zakken (lees: pastechi’s uitdelen).

  Een goed verstaander heeft dan genoeg aan een half woord.
  Tekorten zullen zorgen voor oplopende rene betalingen, oplopende belastingen, minder investeringen etc.
  Het belangrijkste is echter dat het besteedbaar inkomen van de lokale bevolking. Zij zullen minder kunnen consumeren en hierdoor zullen uiteindelijk banen verloren gaan. Dan kunnen Asjes en WIels wel stellen dat bedrijven personeel MOETEN aannemen, maar als er geen geld is om salarissen te betalen dan houdt alles op.

  A.g.v. de uitspraken van Wiels en de daden van het vorige kabinet zijn buitenlandse investeerders zeer huiverig voor verdere investeringen op Curacao. Ook de internationale crisis helpt daar niet aan mee.
  Wanneer Wiels het nu voor elkaar krijgt om de ondernemers weg te jagen dan vraag ik met toch af hoe hij dan denkt werkgelegenheid te gaan scheppen ?
  De overheid heeft geen geld, de overheids NV’s liggen aan het infuus, de electriciteitsvoorziening is precair, de BOO is een geweldige puinhoop en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

  Hoe fijn het voor jou is dat Wiels heeft gewonnen zou ik je toch willen adviseren te kijken naar zijn daden en niet alleen luisteren naar zijn woorden. Jouw toekomst hangt af van wat Wiels de komende 4 jaar zal weten te bereiken. Ruzie maken met de hele wereld en als een bezetene rond te gaan reizen, pastechi’s uit te delen etc is niet in het belang van jouw toekomst. Ik hoop dat je dit begrijpt.

  Velen alhier snapten deze redenatie vanaf moment 1, bij anderen zal het helaas nog wat jaren duren, maar dan is het al te laat. Ik hoop dat je dan nog zo fideel bent om te komen melden dat je eerste enthousiasme volstrekt misplaatst was.

 18. @Anonymous:
  Wie ben jij om over mij te oordelen? Jou reactie is precies wat ik bedoel. Jij vindt de zorg geen belangrijke studie, dat is jouw probleem, ik help daarmee mensen. Verder lach ik jou reactie smakelijk weg, whahaha.

 19. Waarom zo lang wachten comedante Wiels. we willen zo snel mogelijk af van die makambas. geneog van slavernij en kolonisme en ze komen onze olie stelen

 20. Ik zeg bedankt voor jullie reacties. Wat mij zorge maakt is niet jullie denkwijze, dat is nog steeds KOLONIAL, maar dat straks Nederland met een Poolse Premier of een Marokaanse Kabinet komt, die zal mij vertellen dat zijn Nederlandse regering niks weet over de Nederlandse Slavernij verleden. Of de Nederlandse Slavernij is allang verjaard. Daarom wil ik nu dat een Nederlander zelf aan de macht is in Nederland, NU, snel MijN geld. Tijd dringt voor mij.

 21. @makumba, Kijk zo moet het. iemand wordt verdacht van corruptie en stapt zelf op (ondanks dat hij nog niet veroordeeld is). In curacao blijven ze gewoon zitten. Dat is een groot verschil met Curacao en Nederland!

 22. @ Makumba,

  Nee hoor, bestaat ook wel daar, alleen is daar WEL spraken van zelfreinigend vermogen oftewel eenmaal ontdekt is het over en uit met de politieke carriëre…………….tenzij je natuurlijk bij de PvdA hoort en in Amsterdam in de politiek zit.

 23. Twee dingen in de Nederlandse krant vandaag die rechtstreeks verband houden me de verkiezingsuitslag hier.
  A : De Bosman-wet die personenverkeer tussen Curacao en Nederland regelt is door de Raad van State goedgekeud en gaat in met terugwerkende kracht vanaf juli 2012. Zal waarschijnlijk onderdeel gaan uitmaken van het nieuwe regeerakkoord tussen VVD en PvdA.
  B : Nederland is veruit de grootste schuldeiser van Curacao met een lening van 1800 miljoen NAF , waarvan nog niets is afgelost sinds 10-10-10.
  Reken dus niet op teveel geld bij onafhankelijkheid, ze komen eerder geld halen, in plaats van brengen.

 24. VVD’er Jos van Rey stapt op als wethouder in Roermond en als Eerste Kamerlid. Dat zei hij maandagavond tijdens een extra raadsvergadering van de gemeenteraad. Van Rey wordt verdacht van corruptie en lekken uit een vertrouwenscommissie voor de voordracht van een nieuwe burgemeester. Van Rey legt zijn functies per direct neer.

  En ik maar denken dat corruptie alleen in curacao bestaat, silly me

 25. Ongerust, je denkt toch niet dat je alles met gekd op kan lossen. Of wil je even stoer doen dat je familie tonnen geinvesteerd heeft? Het lijkt erop dat die investeringen dan binnen de familie is gebleven als je denkt dat je alles met geld op kan lossen.

 26. @Jeanne, Vreemd verhaal hoor, ik heb ook in NL gestudeerd, maar heb niet gemerkt dat ik met de nek aangekeken wordt. Loop je misschien met een opgeplakt papiertje op je rug met de vermelding dat je in NL gestudeerd hebt? Want ik kan me niet voorstellen dat iedereen op Curacao aan jouw neus kan zien cq op de hoogte is dat je in NL gestudeerd hebt. Niemand weet dat ik in NL gestudeerd heb, degenen die het weten zijn blij dat ik mijn studie vervolmaakt heb, niemand is boos op me.
  Sorry Jeanne, zo’n geweldig belangrijke studie zul je wel niet gevolgd hebben. Ik plaats jouw verhaal dan ook in het rijtje welig tierende doorzichtige leugens en verzinsels die hier op het forum in zwang zijn..Ik prik er zo door heen. Ken overigens meerdere collegas die in NL gestudeerd hebben, maar geen van hen heeft gemerkt dat ze met de nek aangekeken worden. Vandaar ik jouw verhaal als de zoveelste wanhopige leugen beschouw om zodoende Curacao in diskrediet te brengen.
  Trouwens, 80% van onze hoogopgeleide eilandgenoten hebben in NL hun diploma’s en/of bul gehaald. Mijn kinderen zullen overigens in de USA gaan studeren, lekker dichtbij mama en papa, dan hoeven ze in ieder geval niet mee te maken wat ik zo erg gemist heb toen ik nog in NL studeerde.

 27. @aiaiaaaai

  Kijk beste vriend. Ik had een zekere mate van begrip voor Wiels, hij had tenminste een duidelijk standpunt, een soort ideaal, ware het niet dat het tegen ons macamba’s gericht is. Het is natuurlijk wel een beetje hypocriet als je dan je kinderen naar macamba-land stuurt, maar soit.

  Het heeft me verbaast hoeveel PS vlaggetjes hun kindertjes komen afzetten op de Nederlandse talige scholen, kom op dat is gewoon hypocriet en strook niet met de idealen van die vlaggetjes.

  Ik denk dat we het er wel over eens zijn dat Gerrit en z’n bende ware oplichters zijn die zonder enig ideaal er enkel en alleen zaten voor hun eigen voordeel. Toch?

  Natuurlijk luchten we hier allemaal ons hartje op dit forum want het is zo lekker anoniem. Ik heb er serieus wel eens over nagedacht om voor de verkiezingen eens binnen te lopen op Veeris om gewoon es met elkaar te praten als volwassen mensen over de verschillende meningen. Ik moet je bekennen dat het volk wat daar over het algemeen rond hing niet echt verwelkomend keek. Ik heb het derhalve dan ook maar niet gedaan.. Dat getuigd niet van een open visie.

  Ja. ik heb ook een hekel aan oude Duitsers, welke Nederlander (met een oorlog verleden in de familie niet?) Maar ik heb geen hekel aan de huidige generatie. Wat is het toch dat jouw volk nog steeds blijft hangen in wat er 400 jaar geleden gebeurd is? Als er 1 volk is dat discrimineert zijn het de Antillianen wel, terwijl ze er zelf een gruwelijke hekel aan hebben als het met hun gedaan wordt.

  Wel is het zo dat zelfs ‘macamba’s’ hier de lokale politiek op de voet volgen en een (in tegenstelling tot sommige) verdraaid goed geheugen hebben voor de feiten die zich voorgedaan hebben. En mind you, in Nederland zitten ook schurken hoor. Maar als je daar geklist wordt ga je publiekelijk aan de schandpaal; zie schandaal VVD’ers in het noorden en vandaag in Roermond.

  Hier ligt dat anders, iedereen weet het (maar vergeet het even voor 150 NAF) en stemt daarna vrolijk weer op deze mensen. Dat getuigd toch niet van slimheid?

  Maar om bij je vraagstelling te blijven; wat gaat jouw redenatie zijn als blijkt dat Wiels toch weer met de MFK in zee gaat? Dan moeten toch ook al jouw vezels gaan vibreren? Hoe leg je dat uit?

  Daarnaast weten we allemaal dat Wiels voor de verkiezingen de indruk heeft gewekt dat de onafhankelijkheid er nu echt snel aan komt, gedaan met Nederland! Ik vindt dat toch kiezers bedrog. Lees zelf wat 90% van de forumbezoekers vinden. Zelfs je ‘eigen’ mensen die in Nederland hebben gewoond c.q. gestudeerd keuren het grondig af.

  Hopelijk keren idd de dochters van Wiels zich niet tegen de ideetjes van hun eigen vader, want die kans is zomaar aanwezig als ze daar wonen, studeren en deelnemen aan het sociale leven.

  Dus ik juich niet, helemaal niet zelfs. Maar in deze kwestie in het bijzonder heeft Wiels zijn kaarten overspeelt. Hij had nooit gedacht dat de Nederlandse politiek (van links naar rechts) het ineens en volmondig met hem eens zou zijn. Nu moet hij terugkrabbelen en proberen zijn kiezers te sussen met de beloftes die hij gedaan heeft. Hij heeft (zoals altijd) een te grote mond gehad en nu moet hij het gaan uitleggen in Nederland. (en het smoesje van president worden is natuurlijk belachelijk, hij heeft gewoon de ballen niet om het als PM zelf uit te gaan leggen. Daar gaat hij nu een secondant voor aanstellen zodat hij hier kan blijven brullen..)

  Ondanks dat hij nooit mijn keuze is/was/zal worden verliest hij hier ‘respect’ voor zijn idealen. Niet alleen bij de ‘macamba’s’ maar ook bij grote groepen Antillianen.

  Tot slot, ja het lijkt me heel logisch als de Antillianen die in Nederland wonen en studeren mogen mee beslissen in een dergelijk referendum. (vond eigenlijk al dat ze hadden mogen mee stemmen, dat mag in ieder land mbt overzeese landgenoten..)

  Geef mij een logische uitleg waarom dit niet zou mogen? Angst voor de uitslag?

 28. WTK: 360.000.000.000,= moet het zijn, tel uit je winst

 29. hehe alles door gelezen en hartelijk zitten te lachen. Wie is er nou dom?
  Snappen jullie nu echt helemaal niets?
  Wiels is zo dom nog niet.
  Waarom?????

  Ik werk aan de onafhankelijkheid, haal alle hoog opgeleide terug naar ons dushi korsouw. Geef ze de huizen van de inmiddels vertrokken Nederlanders, Duitsers,Venezulanen etc etc.
  Over 10 jaar is alles klaar en worden we onafhankelijk.
  Maar hij vergat iets wat ik hier totaal niets over lees.
  Over 2 of 4 zijn er wederom verkiezigen. De aanhang voelt zich bedonderd en stemd op een ander. Ajo Wiels.
  Wiels wrijft zich in de handen en denkt; “Zo dat is toch mooi opgelost”.
  Een slim doordacht plan.
  Ik had het niet beter kunnen doen.

 30. @ Ongerust. ons heilig boontje.

  Het is nog steeds de geest en alias van die Belg, die hier op VP rondspookt.

 31. Grappig, sinds Schotte Blackberries heeft lopen uitdelen staan de nieuwsberichten vol met domme reacties. Wel jammer dat Aqualectra zoveel stroom onderbrekingen heeft, wanneer de zwakbegaafden achter deze reacties repliek geven is hun batterij blijkbaar leeg want je ziet ze niet meer terug.

 32. Voor de volledigheid : De lening van Nederland van NAF 1,3 miljard, moet in 2019 worden terugbetaald. Dat is ook het jaar dat de huur van de Isla eindigt, die 400 miljoen oplevert.
  Zware tijden dreigen dus en niet alleen voor de 40 % PS en MFK stemmers, maar voor iedereen.
  Dat biedt dus Grote mogelijkheden voor bv China of India om de hele economie van het eiland voor een prikje over te nemen. Met weemoed zal men nog terugdenken aan de tijden dat de makamba’s het eiland nog “koloniseerden” met toerisme.

 33. Curacao had in de loop van de jaren sinds 1969 een schuld van 5000 miljoen gulden opgebouwd. De Curacaose politiek was hiervoor zelf verantwoordelijk. Die schuld werd gefinancierd tegen 8% rente per jaar. Dat is 400 miljoen ieder jaar, door de gootsteen. Met 10-10-10 nam Nederland 3,2 miljard voor haar rekening. De resterende 1800 miljoen werd door Nederland overgenomen als lening tegen 3,7% i.p.v. 8% van de banken. De sculdenlast daalde hiermee van 400 miljoen naar 65 miljoen per jaar. Op 10-10-10 wordt Curacao een autonoom land, met als enige beperking, toezicht op het verloop van de begroting door de Commissie Financieel Toezicht. Als het vijf jaar goed gaat met de begroting, verdwijnt dat toezicht. Curacao komt geen van haar afspraken na, ook niet als de Koninkrijksregering een aanwijzing geeft. De politiek in Nederland heeft er meer dan genoeg van. Een overstap van Curacao naar Venezuela, zal niet alleen niet door een meerderheid van de bevolking, maar zeker niet door USA worden geaccepteerd. Rosemuller zei het al “Doe Het Zelf. ” De verkiezingsuitslag en de labiele coalitie die in de maak is zullen onvoorziene gevolgen kunnen hebben. Curacao kan hier beter nog niet een mensenrechtenprobleem van eigen maaksel aan toevoegen.

 34. WIELS ROEPT GEEN ONAFHANKELIJKHEID VAN CURACAO. UIT
  HIJ IS ENKEL DE VOORLOPER—- JOHANNES DE DOPER——- DAT KAN GEBEUREN. NA DE OLIEWINNING GAAT HET ZEKER GEBEUREN DESNOODS STATUS APRTE ZOALS ARUBA EN KIJKEN NU ALS NEDERLAND NET ZO HAPPIG IS OM CURACAO WEG TE LATEN GAAN.

 35. Helmin ,laten we beginnen,let niet op kritiek,mening van de binnen en buitenaf,milieuvriendelijke produceren voor de bevolking wishie marchena veeris en omstreken,wij uit nederland (antillianen) hebben ook projecten en een ons bijdrage leveren voor opbouw en zorg voor jeugd,DON”T WORRY,BANG KAS BEK !!!!!!!

 36. Wiels is gewoon een volksverlakker en zakkenvuller en zijn achterban zo dom dat zij zich nooit hebben afgevraagd waarom hij meer dan vele keren naar Ned. afreisde, in de auto van DS gesignaleerd werd en in de “dienstauto” van Jasjes reed. Ik bedoel maar men laat zich graag belazeren.

 37. @Fuertissimo babe. Het probleem dat ik – en velen- met Wiels en Asjes hebben zit hem vaak in de toon van de discussie. (c`est le ton qui fait la musique). Onafhankelijkheid is natuurlijk een legitiem doel, en dat de PS wel de wijken in gaat is te prijzen. Ook dat ze willen opkomen voor de onderbedeelde landgenoten. prima.. Maar als dat alleen maar bereikt wordt door de Staten te frustreren zoals Asjes dat deed, of door de onbeschaafde teksten van Wiels, dan werkt dat contra-productief. Zo bindt je geen land, zo schep je geen eenheid. DAT is wat velen op dit forum zorgen baart…PS onder Wiels en Asjes is geen kracht die het beste op het eiland mobiliseert. Jammer dat Wiels alleen kan opereren middels conflict.

 38. Wat Jeanne zegt, is wat ik al zo vaak heb gehoort.
  mensen met een goede opleiding worden uitgekotst op Curacao.
  dom blijven dus…..

 39. Bosnan no kontesta pa loke ta trata kontenido di e topiko riba loke @ ongerust of @ Zorro skirbi.. Ta dos hende masha bobo mes… Nan ta hunga interessante… Papia koi kens sin kontenido.. Mustra ku bo ta riba nan nivel dor di skirbi pa nan… Gosa di e dushi solo di NOS isla Korsou…

 40. WTK jij heb geen recht op geen enkel geld.
  Hoe kom je erbij? Nu wil je onafhankelijk maar toch nog een manier zoeken om geld van NL te krijgen. jaaaa grapjas

 41. @Ongerust,

  Je mag zijn wat je wilt zijn… maar besef wel dat jij de kloof vergroot en op zn minst net zo groot laat.
  Als jij zogenaamd dan zo verdrietig bent en jij bent zo “slim” en jij hebt de financien, dan kan je toch beter dit eiland verlaten voor jouw eigen gezondheid? Jij krijgt het zo ook nog eens aan je hart met al jouw frustraties. En denk maar niet dat het op korte termijn anders zal zijn op dit eiland. Helig boontje of niet… ik besef me tenminste dat er verdeelheid is op dit eiland en dat wordt mede tot stand gebracht door mensen zoals jij.

  Maar welke gast dan ook een steen op mijn auto zal gooien, die kan beter hard rennen 😉

 42. WTK: Ik word werkelijk moe van je slap …… reken uit: van 1954 jaarlijks uit NL, gemiddeld laten we het krap houden, 500 miljoen, ofschoon dit waarschijnlijk veel hoger zal liggen, dus dan wordt dus dat wordt dan al 56.*500.000.000,= en dan komt er en passant nog 1.2 miljard euro, wat inhoudt dat dat dan 360.000.000,= is, . ik hoop dat je een calculator hebt, kan je gaan rekenen.
  als je weet hoe dat werkt. ik zou dit noemen een kat in de zak kopen, je weet niet eens waar je het over hebt. Ga eens werken, heb je geen ander nodig. In mijn ogen ben je voor een dubbeltje geboren en zal nooit een kwartje worden. Eigenlijk ben je niet eens een cent waard.. Een YdK!!!!!

 43. @jeanne: ken dat precies! Probeer het op Bonaire, daar ben je absoluut welkom!

 44. @kasuari: ja hoor, ons heilig boontje. . . is jouw auto ook met stenen bekogeld, op Banda ‘bou, afgelopen weekend? Heeft jouw familie ook tonnen geinvesteerd, om er hier, juist voor die groep, iets van te maken en is jouw familie ook “bedankt” met luiheid, eigenwijsheid, jatten en niet naar school willen want hopi kansa? Denk het niet. Geeft niet, maar neem ons dan niet kwalijk dat we boos, verdrietig en teleurgesteld zijn. . .

 45. Het grootste probleem binnen onze kleine gemeenschap is de afgunst en jaloezie, elkaar het licht niet in de ogen gunnen.

 46. Nog geen dag na zijn verkiezingswinst begint Wiels al met zijn eerste leugen! In zijn campagne heeft continu de onafhankelijkheid op nummer 1 gezet. Nu hij genoeg stemmen heeft binnengehaald zie je hem als een blad aan een boom omdraaien. Ineens moet het rustig aan en kan het wel 10 jaar duren.
  Volgens mij voel je je dan als kiezer bedrogen. Misschien is hij ook wel geschrokken van het feit dat er in Nederland door alle politieke partijen erg enthousiast wordt gereageerd op het idee voor onafhankelijkheid?

 47. @ Domverstand:
  Klopt, ik wordt ook met de nek aangekeken. Omdat ik in NL heb gestudeerd, HBO verpleegkunde en bedrijfskunde. Ik heb vergevordere plannen om een (soort van) extumerale zorg en palliatievezorg op te zetten, denk aan hospice. Maar ik wordt op een ontzettende manier tegengewerkt door overheidsinstanties. Uitgescholden voor blanken meeloopster, we moeten jou niet meer, enz…. mijn ouders hebben heel hard gewerkt om mij deze kans te geven. Wiels wil goed opgeleiden mensen, maar ik op deze manier wil ik niet terug, niet met zo’n vijandelijke houding door een gedeelte van het volk. En dat doet pijn.

 48. Biba Pueblo Soberano, Biba MFK i Biba MAN!
  Hadden jullie niet verwacht hé? Wij hebben lekker gewonnen, Curacao heeft gewonnen, jullie lekker niet…njenjenjenene 😆
  Wij genieten er intens van dat jullie hier op allerlei zielige manieren jullie nederlaag, woede en frustraties over de GROTE en Eclatante overwinning van reg. Schotte 1 zitten te verwerken, Ondanks al jullie valse aantijgingen… hihihihihi, DRECHI PASTECHI. 😆 😆 😆

  http://www.youtube.com/watch?v=nn2Z3E1bsWw

 49. Achteraf gezien is de verkiezingsuitslag zo gek nog niet…

  Versgeperst is een broedplaats voor het creeeren van deze tweedeling op Curacao. Ligt overigens niet aan de website zelf, maar aan de bezoekers.

  Personen zoals een ongerust en Zorro denken dat zij alle kennis in pacht hebben en denken dat ze de slimste van de klas zijn, maar zelf niet doorhebben dat met hun vele opmerkingen mensen zoals WTK nooit hun visie zullen veranderen. Zij zullen liever arm en lui zijn dan dat ze voor denigerende mensen zoals een Zorro en Ongerust moeten gaan werken. Natuurlijk willen ze mensen zoals WTK op de plek zetten en hopelijk in de praktijk zal het allemaal wel minder zijn, maar de toon is hoe dan ook gezet.

  Geef mensen zoals WTK niet hun zin en negeer ze gewoon, want jullie zijn toch “slimmer”??? Gedraag je daar dan ook naar!

 50. @aiai, nou weet ik niet of je bedoeld dat er geen hoog opgeleide Curaçaoenaars zijn of dat alle Makamba’s met een aangeboren hoog IQ ter wereld zijn gekomen. Jouw reactie verder ontledend, kom ik tot de conclusie dat jij zeker niet tot de eerste groep hoort, als je er toch plotseling achter komt dat er wel degelijk hoog opgeleide Curaçaoenaars zijn. Dat deze Curaçaoenaars zich niet met jouw soort plebs onderhouden komt dus waarschijnlijk door hun opleiding waar zij het onderscheid hebben leren maken tussen plebs en gewone Curaçaoenaars.

 51. @WTK, wat een geruststellende gedachte dat Curaçao niet eerder onafhankelijk wordt dan dat jij je fictieve afkoopsom hebt ontvangen. Mijn kleinkinders kleinkinderen zullen dus nog steeds als Nederlands staatsburger door het leven gaan. Wiels neem hier even nota van, als je tenminste begrijpt wat er geschreven staat !

 52. zijn droom kwam uit, de verkiezingen winnen….
  Nu zit hij met zijn handen in het haar…..
  keuzes zijn moeilijk:
  met de MFK of toch met PAIS?
  zeker met de MAN
  zeker niet met de PAR
  eigenlijk zijn ze allemaal vijandig, maar MFK wil alleen scoren voor hun eiegen partij genoten.
  De verkiezingen hebben voor MFK giga geld gekost, dat moet terug betaalld worden.
  op een of andere manier, ben benieuwd wat Wiels gaat kiezen.
  PAIS wil ook onafhankelijkheid op de lange termijn, als het land er klaar voor is.
  misschien toch PAIS?

  we wachten het rustig af….
  veel sterkte en wijsheid met de keuzes maken.

 53. @ WTK
  Wat nou schadevergoeding ? NL heeft ruim 1.5 miljard Euro overgemaakt 2 jaar geleden. Dus die betaling kunnen we wegstrepen. En wat heb JIJ nou geleden ? Helemaal niets, alleen een aangepraat syndroom van wij zijn zielig en stammen af van slaven. Dus wij moeten ons handje ophouden en klagen, want dat is het enige wat we kunnen. Komt alleen hier voor, want ik heb Barack Obama, Bill Cosby, Oprah Winfrey, etc nog nooit hierover klagen. Gek he ?
  En waarom ga je geen verhaal halen bij je eigen mensen in Afrika ? Waarom ze jouw voorvaderen verkocht hebben ? Nee te moeilijk en er valt niets te halen, oftewel je wordt vierkant uitgelachen.
  Ga maar weer lekker onder de boom zitten en blijf maar rondjes draaien totdat de batterij op is.

 54. @WTK Je kunt ook gewoon gaan werken voor je geld.

 55. Beste Helmin Wiels, Je slaat de meest belangrijkste stap over. Jij bepaalt niet. Het is het volk die hierover gaat. En wanneer t.z.t een referendum komt over de toekomst van het land Curaçao, betrek alle Curaçaoënaars hierin. Dus ook alle 80.000 die in NL wonen. Stel aan hun ook de vraag wat ze willen. Pas dan kan je je gaan voorbereiden op de weg naar onafhankelijkheid. Laat het volk de komende jaren maar eerst zien dat je het gapende gat die er is gecreëerd door MFK en ook jou persoon kan dichten en reserves kan gaan opbouwen. Dat je 80/20 reeel is. Laat zien dat je vanuit deze positie een bestuurder waardig bent. Ik wacht het allemaal rustig af Helmin. Het is tijd voor DADEN.

 56. @WTK: je hebt groot gelijk, hoor. Zou ik ook meteen even in Afrika gaan incasseren, als vergoeding voor de verkoop. En, o ja, voor het toe-eigenen van het eiland, waar jullie niet de oorspronkelijke bewoners van zijn, ook graag even aftikken. Ook nog even de miljarden verrekenen die NL al heeft betaald, de afgelopen 65 jaar. Tja, denk je dat er nog iets voor je overblijft?

 57. 80/20… Tja, eerst moet er gestopt worden met onderlinge discriminatie. “Iedereen is zwart, maar jij bent zwarter dan ik en dus minder waard”
  Kwaliteit en geschoolde Antillianen zijn er zat in Nederland maar die komen hier echt niet terug om uitgescholden te worden door eigen volk en jaloezie.

 58. @ WTK. JOU betalen voor wat ANDEREN hebben geleden. No way, Nederland is gekke Gerrit niet.

 59. En waar baseert deze opertunist deze uitspraak op?
  Hij doet wel heel erg zijn best om steeds ongeloofwaardiger en minder intelligent over te komen! Zeker weer 1 van zijn oneliners!

 60. @ WTK, goeie humor, echt lache!

 61. Heer Wiels wordt jij MP of wordt het Asjes want jij durft zeker niet want dan moetje gaan overleggen met slimme mensen en dat wordt wel een probleem voor jou je kan Asjes als adviseur nemen want hij kan goed schreeuwen!!!!

 62. @ aiai. Ik hoop voor je, dat Hendrik jou gelooft. Het is geen kinnesinne, maar een feitelijke constatering van onophoudelijke leugens en onzin ook nu weer van jou en dat de dommen de volksverlakkers van PS of MFK aanhangen en de een is nog erger dan de ander.

 63. He Wiels heb je de bodybags ook klaar voor de 100 Persona non grata wat jou partij geen goede YDK vindt want ze zijn te slim voor jou en jou stemvolk nu kan jij Bouterse spelen want jij bent nu de baas!!!!

 64. Wiels had kennelijk verwacht dat Nederlandse politici compleet anders zouden reageren. Want hoe gaat hij nu zijn verhaal verkopen van ‘Nederland wil kolonialiseren’ en ‘Nederland wil onze olie’, terwijl Nederland nu eigenlijk heeft gezegd:
  Onafhankelijk ?
  Graag !
  Wanneer ? Morgen ? ………Prima, we sturen het met de post op.

  Tja, en toen had Wiels een probleem, want daar zat hij ook niet op te wachten.

  Denk dat Wiels binnenkort een gesprek gaat krijgen met de Nederlandse regering:
  Of je houdt je aan alle afspraken of je vraagt z.s.m. de onafhankelijkheid aan en daarna mag je roepen en doen wat je wilt. Tot die tijd hou je je aan de gemaakte afspraken !

 65. heerlijk al die frustrados hier, schuimbekkend struikelen ze over elkaar om hun gal te spugen. Wat een hell moet het zijn om zo te leven…

 66. Voordat Curacao onafhankelijk wordt, wil IK dat Nederland mij betaald, Schadevergoeding, voor al het geleden tijdens de Nederlandse Slavernij op Curacao. Wiels kan niet vertellen dat Curacao morgen onafhankelijk wordt, dat kan niet, want eerst moet Nederland de hele voormalige Antillen, BETALEN.

  Ik wil MIJN geld zien. Of Nederland met Zorro komt of niet. Ik wil MIJN geld. Punt Uit.

 67. of zouden we Curacao misschien niet in tweeen kunnen werdelen? een deel autonoom in Koninkrijk en de andere deel onafhankelijk, net als St.Maarten Franse kant en Nederlandse kant. banda riba ku banda bou. Een deel dictatuur a la wiels en andere autonoom Curacao. Ik zou over 10 jaar graag deze twee delen willen vergelijken. Hmmmmmm, ik vraag me af? en voor degenen die twijfelen……… daar is Klein Curacao voor beschikbaar. Look at the bright site, we zouden een brug vanuit Klein Cura, naar Fuik kunnen maken…….. staan straks in Guiness book of records voor de langste brug, dan alleen nog Maal overtuigen hierover, dan zou ik voor het eerst door zijn ganze lange en grote lap land heen en weer kunnen rijden. hmmmmmmm. Een beetje humor in al deze stress doet je wel goed hoor.

 68. Kenniseconomie zonder Makamba’s ?? hahahahahahahahaha !

 69. Hij zegt 10 jaar nodig te hebben om Curaçao onafhankelijk te maken. Nou denk ik zomaar dat hij hoogstens 2 jaar krijgt van Nederland. In die tijd zal de Rijkswet personenverkeer, die de VVD klaar heeft liggen, zijn ingevoerd, de geldkraan is en blijft dicht en Wielsje het zal je heel erg dun door de broek gaan lopen. Er is al een mega bestelling bodybags gedaan waarmee begonnen wordt alle Curaçaoenaars met een strafblad terug te sturen, gevolgd door iedere Curaçaoenaar die het hier toch niet zo prettig vindt. Ik geloof dat ze dat koekje eigen deeg noemen of je kan ook zeggen gelijke monniken gelijke kappen.

 70. @Henkie,ik ben het helemaal met je eens,maar moet je toch erop wijzen dat de radiateuren fabriek een vooruitgang is geweest en nog.het is een complete fabriek met eersteklas servese waar zij zelf hun koelblokken maken zodat ze niet geimpoteerd hoeven te worden wat veel tijd en nog meer geld kost de nieuwprijs is redelijk en voor reparatie zijn ze zelfs goedkoop.

 71. Dat geeft mij 10jaar de tijd om mijn huis te verkopen en in te pakken e.d., maaaaaar, ik vraag me af, onder deze omstandigheden, wie zal dan hier huizen willen kopen, want zover ik het begrijp, gaan alle makamba’s, jetsets, witte voetjes, 80/20 buitenlandse arbeiders etc. etc. weg straks, dus aan wie ga ik mijn huis verkopen? aan de PS aanhangers? Maar waar halen ze het geld vandaan? Want wiels is opzoek naar hogeropgeleidenen om op curacao te werken…….. dus ik trek mijn conclusie……….. oooooooh boy! guess we’re in deep shit. Ik had mijn huis een paar maanden terug moeten verkopen. Nu weet de hele wereld wat er hier gaande is, dus komt niemand meer in het eiland investeren, and on top of that, beweerde
  Wiels vanochtend nog op de radio nieuws, dat er inderdaad sprake was van een golpi di estado. Kemen awo e la kaba di ho*e nos mes mes. Straks wonen er alleen kabrieten hier en de aanhangers van Wiels. Iederen, sorry……. iedereen met dosplaka di sinti, pakt hun boeltje in en laten lege huizen achter met grote hypotheek schulden die ze niet kunnen betalen omdat niemand huizen wilt kopen op Curacao. Maar goed, mensen ik hoop echt, en ik heb het tegen degenen di straks gaan regeren, ik hoop echt dat jullie weten waar jullie mee bezig zijn. One miss step and you’re all alone in this shitt. You and the goats!!

 72. Nederlands AD:
  “Een kamermeerderheid wil het liefst een razendsnel afscheid van Curacao” En: Wij vormen de coalitie om voor het volk te werken, niet om onze zakken te vullen, zegt Wiels met een sneer naar Schotte”
  Hoe moeten ze op zo’n manier een coalitie vormen als het moddergooien naar elkaar, alweer, begonnen is? Je houd je hart vast, straks komt het besef en het is nu al te laat.

 73. @Beste hendrik 22 okt. 10:54,
  maak je geen zorgen en laat je vooral niet bedonderen, de meeste reageerders op het forum zijn helemaal niet hoogopgeleid! Zo lijkt het maar omdat 90 % van de reageerders geen Curacaoenaars zijn, dus voornamelijk nederlands schrijven. Reacties geschreven in het nederlands betekent niet per definitie dat het hier om hoogopgeleiden gaat. Je kunt eerder spreken over een stel vanwege de uitslag van de verkiezingen verbitterde bende zeurpieten. 😆

 74. als curacao over 10 jaar onafhankelijk wil worden,zal de regering nu de rem op de alsmaar oplopende staats schuld van 7 miljoen naf per maand moeten gooien,want met deze oplopende staatsschuld is deze over 10 jaar ,840 miljoen naf..en het zal niet meevallen,want als er niet drastisch bezuinigd word,draait Rutte de geldkraan dicht…en zeker bij een regering,die hij niet vertrouwd..met mafia verdenkingen,en uitspraken over body-bags en drastische bezuinigingen zijn zeker niet goed voor de economie,,de bestedingen vd burgers neemt nl af maar de tyd zal het leren

 75. Het probleem is natuurlijk ook dat iedereen, die niet voor onafhankelijkheid is, een landsverrader is geworden.
  Met deze parij zal het gauw de richting gaan van een dictatuur.
  NL zal hier niet aan mee werken, dus ben benieuwd waar Wiels het geld vandaan gaat halen om zijn beloftes waar te maken.
  misschien dat Chaves nog een paar hondert miljoen wil investeren?
  toch veel suuces gewenst en we wachten rustig af wat er gaat gebeuren.
  MFK (partij corrupto) is natuurlijk vanaf het begin een foute keus geweest om mee samen te werken.

 76. Wiels gaat de onafhankelijkheid echt binnen een paar jaar regelen, ook al zou hij het gas en de olie zelf met eigen handen uit de grond moeten halen. Volgens hem zit het daar in overvloed.:-)

 77. @ aiai. Dat zou volgens hem zeker 8 á 10 jaar in beslag nemen.

  Dat heeft hij inderdaad gezegd, 4 jaar geleden, en het blijft maar 10 jaar. 4+10 is volgens mij 14 jaar en over 5 jaar is het 19 jaar.

 78. De 80/20 regeling, daar gaan we weer. Even nog wat scheikundigen opleiden dat duurt tien jaar, maar we gaan ze nu al vervangen. Spaceport Curacao; ” hier is Edsel welke knop moet ik nu indrukken?”. Curacao, de enige plek waar nog voor je crematie je as in de ruimte kan laten verstrooien.

 79. @aiaiaiaiaiaiaiaiaiaiai (ben ik er al?): Wiels wil helemaal niet onafhankelijk worden, dat wil zijn voetvolk, dus hij zegt wat ze willen horen en het enige dat ze horen is “NL stout, foei, whij self besturen, jaja, whij dat wel kunnuh, whij onafhankelijk worduh”. Het laatste zinnetje, namelijk “over 150 jaar”, dat horen ze dan allang niet meer, want dat is na het vierde glaasje rum, snap je.

  Hij is zelf namelijk veel te veel verslaafd aan macamba-euri, voor hemzelf, zijn vriendje en zijn in NL studerende dochters (wedden trouwens dat die het land straks niet uit te slaan zijn en een leuk macamba-baantje voor zichzelf regelen, terwijl pappie hier loopt te blaten. . .).

 80. ja ja, het lijkt wel een oud programma van de MAN uit de jaren 80 ntoen we een MP hadden DON Martina.

  weet nog dat we toen de lokale eigen gemaakte poep en plasluiers hadden a 1 gulden de stuk.
  onze eigen radiatoren en accu fabriek en nog veel meer van die zogenaamde goede fabrieken .
  waar het op neer kwam was 3 keer zo duur en een garantie tot aan de winkeldeur.

  toen werd ook het papiaments op de kleuterschool ingevoerd omdat het een cultuurschok was voor de kinderen om ineens een andere taal te horen. Ondetrussen liet de hoge leiding van de MAN wel hun kinderen op een Nederlands talig school hun opleiding volgen.

  de MAN liep toen ook in die leuke pakjes a la Mao, ze dronken allemaal whisky cola maar de whisky moest wel black label zijn van J,Walker.

  persoonlijk ga ik wel voor de optie van onafhankelijkheid en Helmin als PM maar nu hij besloten om het niet te doen valt hij me tegen.

  Laten we als volk hem er aan zijn afspraken en beloftes houden en net zolang door blijven gaan tot dat we tussen nu en 6 maanden we onafhankelijk zijn.

  anders word het nooit wat

 81. http://www.antilliaansdagblad.com/images/stories/adnews/2012/oktober/22-10-12/P01.pdf

  JA Wiels weet wat het volk nodig heeft. Hij zit in alle kansarme wijken met zijn maatschappelijke medewerkers sociale hulp te verlenen. Nou nou nou.
  JA wat ik al eerder zij, het angstzweet breekt hem uit. Hoe kan hij nu al zijn beloftes aan zijn achterban waarmaken. Gouden bergen heeft hij beloofd. Los van NL. Schijnbaar heeft een pagarito hem ingefluisterd dat hij pas op de plaats moet gaan maken. Effe voor jou info meneer Wiels. Ik kom jou team hoogopgeleiden absoluut niet versterken.
  Wiels dacht “I have a dream. President of the Republic of Curacao” Als een zeepbel is deze droom uit elkaar gespat. Want het eiland is binnenkort leeg met alleen Wiels en zijn probleemwijken.
  I lean back and enjoy the soap.

 82. Rosalia moet Rosaria zijn, sorry, lijk Van Raak wel, haha.

 83. @bomboklad: tja, dat “slow-slow” dat zien we inderdaad hier al 150 jaar, zijn we erg mee vooruit gegaan, waar is mijn boom, zzzzz, zzzzzz, zzzzz

 84. Mi ta hanja stranjo kon tur e hoogopgeleiden aki riba ku ta sinti nan superior na tur sobra ku tin un otro opinion, ta hasi manera kos e resultado di elekshon tabtata un referendum.Segun ami tur e MR i DRS nan aki riba mester sa kiko ta e diferencia entre un elekshon pa parlamentu i un referendum. Bosnan mester sa ku tin un trajecto ku tin ku kana prome ku un pais bira indepentiente esej ta konta pa tur pais na mundu ku ke bira independesia i e ta konta pa KORSOW tambe .Tempu di ARUBA Betico q.e.p.d. tambe tabata pa independencia i ARUBA tambe a kana e kaminda manera ta para den nashonnan uni. Ja Ja MR i DRS nan stranjo ku boso no sa esej loke ta pasa ta ku boso no por tegen je verlies dat is het.. Paso ami mes ku bosnan ta jama bobo sa ku tin un trajecto ku kada pais tin derechi riba dje, ku por kana prome ku independencia foeiiiii. Awo si Hulanda ke werk mee esej ta un otro kaso.MR i DRS nan please stop ku e gritunan di emoshon paso nan no ta juda ku nada i purba di asepta e realidad. Pues tur e MR i DRS nan aki riba no ta suficiente inteligente ni sabi segunmi of ta asepta bosnan no kier asepta e realidad.MR i DRS SABI BOBO

 85. NOS nieuws, 24 januari 2011

  Vorige week heeft de Centrale Bank van Suriname de officiële koers van de US dollar van 2,78 naar 3,25 Surinaamse dollars verhoogd. De Bank wilde met deze aanpassing een einde maken aan de steeds verder stijgende straatkoers en zorgen voor ordening, rust en stabiliteit op de valutamarkt.

  Die maatregel werkt tot nu toe averechts. Op straat is de prijs sinds de aankondiging nog meer gestegen. “We gaan er vanuit dat er nog extra maatregelen komen die zullen leiden tot unificatie en die ervoor zorgen dat de vrije markt niet naar een nog hogere koers gaat”, zegt een econoom. “Maar ik hou mijn hart vast. Want er is geen vertrouwen onder het volk in deze regering. Hun financieel beleid van de afgelopen maanden heeft niet duidelijk gemaakt wat ze van het volk willen. Ze smijten het geld over de balk, terwijl ze zuinigheid van het volk vragen. Dat is een beetje dubbel!”

 86. Hahaha!
  Mensen toch, het is een stukje omgekeerde psychologie van onze beste vrind.

  Als je nu alvast weet dat het “10 jaar” duurt dan begin je niet zo snel over 3 of 4 al te roepen dat de economie maar niet wil groeien en dat je amper droog brood kan kopen voor je gedevalueerde Gulden.
  Dan sust hij je net zo zachtjes weer in slaap met de woorden: “Rumanan, nog zeven te gaan en dan komen we in de economische walhalla met voor iedereen gratis mobieltjes, koelkasten, GWE en elk weekend een BBQ di pueblo op het Brionplein!”

  Chavez had 14 jaar nodig, en daar gaat het inmiddels ook fan-tas-ties!

  E yunan di Kòrsou ku ta bon eduká i ku por gana nan bon plaka lo hala kita foi un luga kaminda no ta ofrese oportunidad pa desaroyá nan mes ekonomikamente i pa sali dilanti, i kaminda pa kolmo nan ta yamabu “e elite” manera esaki ta un maldishon.

  Helmin, foi unda bo ta kere bo ta bai saka e sèn pa parti regalu awor, ora ku tin deuda gigantesko?
  Korsou tin un dje tarifanan di belasting di más haltu di henter Caribe i kontinente Amerikano kaba. Ken mas bo ta bai trose seka pa bo haña sèn si tur hende lo kore baha na awa?

  Bo mes sá ku bo promesanan lo nunka bira berdat anto lo bo para bira meskos ku CHAVEZ i tira tur falta riba e otro mitar di e isla ku no ta pendew.

  Sigi tira falta riba e “makamba” ku ta trese sèn pa inverti.
  Sigi tira falta riba e yunan di Kòrsou di tur koló, ku ta papia nan idiomanan na drechi i a kaba skol.
  Un dia lo bo sobra djis e bobonan ku ta depende di bo i gobiernu anto Kòrsou lo no tin ni sikiera bakoba pa yamé un “bananenrepubliek”.

 87. denk dat hij een nulletje vergeten is!! en kokosnoten exporteren lukt dan ook niet meer, want alle palmbomen zijn tegen die tijd gestorven vanwege de red weevil …

 88. @marcus, een overbodige vraag aan iemand die te weinig naar school is gegaan.

 89. This is not the first time that he mentions a planned and staged progress to full sovereignty. He did that in a letter dated 26 June 2009 to Geert Wilders. The clip on this can be seen at: http://www.youtube.com/watch?v=eCXdG2oxqRE . In other words, it is not accurate to accuse him of having misled anyone.

 90. vrijdagochend schreeuwen ik ga de corruptie kei hard aanpakken vrijdagavond zeggen ik ga waarschijnlijk met de mfk regeren, zeer tegenstrijdig.

  vrijdagochtend schreeuwen een onafhankelijkheid curaçao, nederland komt er wel achter blah blah blah, zaterdag zeggen dat het nog zeker tien jaar gaat duren voor de onafhankelijkheid, zeer tegenstrijdig.

  als ik ps stemmer was geweest had ik mij aardig in de tes gescheten gevoeld. maar maak je niet ongerust de olie en petroleum voorraad zal snel worden aangeboord en iedereen wordt miljonair.

 91. @hoog opgeleide,

  dat is zijn probleem.
  als je hoog opgeleid bent en YDK, dan woon je in een ander land.
  dan ga je niet terug naar Curacao.
  iemand met verstand gaat deze uitdaging niet aan.
  de mensen die hun vak verstaan zoals Jardim, die gaat hij uitkotsen omdat hij niet voor onafhankelijkheid is.
  iedereen die niet voor onafhankelijkheid is, is voor HM een verrader…
  dat zijn uitspraken van dictators….
  een gevaarlijk kabinet gaan we krijgen.

  NL zal er niets mee te maken willen hebben, wat logisch is.
  zolang de maffia partij in dit kabinet zit.
  beter is het als Wiels MFK inruilt voor PAIS.
  PAIS wil ook onafhankelijkheid op termijn, maar dit met verstand bereiken.
  niet via de trucen doos van Gerrit.
  Ik wens HM veel verstand en doorzettingsvermogen.

 92. De PS aanhang is in het eerste uur na de verkiezingen al belazerd,met zijn onafhankelijkheid,binnen één jaar zal hij zich moeten verantwoorden aan zij aanhang dat er geen vreten meer op de plank is in Curacrim.NL pakt nu de kans zelf om het hele zooitje van hier over te dragen aan de VN in daar is hij helemaal niet #*g$*!# blij om. Dag Wiels en co zoek het maar lekker zelf uit.

 93. “Als het eiland onafhankelijk wil worden van Nederland moet de economie worden versterkt”, zegt Wiels.

  Oftewel…hij bind alweer iets in… Hij is inderdaad geschrokken van de reactie van Nederland. Nu kijken of Nederland nog 10 jaar de boel gaat aankijken. Want doet hij teveel dingen buiten het boekje…dan moet de economie versterkt worden zonder geld// inkomsten van Nederland als ik het goed begrijp.

  Aan de andere kant praat Rutte ook wel eens 2 kanten op… maar hoe dat ook goed voor de bevolking.

 94. Export? Heeft hij het over de Nederlanders?

 95. “Als het eiland onafhankelijk wil worden van Nederland moet de economie worden versterkt”. En wie gaat er geld in de economie pompen ? Iedere ydk met een beetje verstand studeert in het buitenland en blijft daar. Die zijn wel gek om voor een paar grijpstuivers hun leven te verpesten hier. Dus wat blijft er over ? Precies dezelfde personen die tijdens de slavenhandel ook overbleven, namelijk zij die ziek, zwak en misslijk zijn. Dus daar gaan we de economie mee opbouwen ! Alle personen met verstand die nu op Curacao werken trekken ook weg, ook vanwege de 80/20 regel. Dus tel uit je winst over 10 jaar. Economie van Curacao bestaat over 10 jaar niet meer, omdat het dan onderdeel is van Venezuela. Met waarschijnlijk Idi Wiels als gezaghebber van Chavez.

 96. Wat een lafaard en profiteur. Eerst nog even 10 profiteren van de Nederlandse schatkist. Notabene een land en bevolking waar senor Wiels feitelijk niets mee te maken wil hebben. Ik wilde eigenlijk schrijven: een land en bevolking waar hij niets van moet hebben, maar dat is niet waar, Wiels wil nm wel Nederlands geld.
  Nederland moet in die 10 jaar natuurlijk wel z’n bek houden en zich nergens mee bemoeien, alleen geld schuiven en meer niet.

  Ik vind dat Nederland nu aan zet, na deze verkiezingsuitslag.

  Als Curacao onafhankelijk wil worden en dan is dat jun keuze, maar dan ook zo snel mogelijk.

  Ga maar om geld bedelen bij Chavez, die is wel in voor Curacao of bij Bouterse, kunnen jullie van leren hoe je bananenrepubliek wordt.

 97. Natuurlijk moet je daar 80/20 regeling invoeren. Wat denk je? Wij willen niet meer dan 20% buitenlanders op de hoge posities wij willen onze EIGEN mensen op de belangrijke posities (en ja ZWARTE Curacaoenaars), die er genoeg zijn en rondlopen in Nederland.

  Geen makamba’s, en ook geen andere buitenlanders en ook GEEN donkerwitte die een wit voetje willen halen bij de makamba.

 98. @mester por, Je vreugde>(hahaha) heeft geen basis. Voorzover ik weet heeft Wiels z’n kiezers en aanhangers altijd, met nadruk op ‘altijd’, want ik heb hem nooit anders horen beweren, voorgehouden dat hij naar een goed, planmatig voorbereide onafhankelijkheid wil. Dat zou volgens hem zeker 8 á 10 jaar in beslag nemen. Zo legt hij het al een aantal jaren uit. Jij hebt waarschijnlijk nooit naar z’n progr.’s geluisterd, ik wel. Dus hoezo heeft hij zijn aanhangers voor de gek gehouden? Dat snap ik echt niet mester-por, leg uit als je wilt.
  Ik vind overigens dat hij het heel nadenkend en wijs doet, ik heb Wiels nooit horen beweren dat hij binnen een jaar of 5 onafhankelijkheid voor Curacao wil bereiken.
  Aanradertje mester-por: niet te vroeg juichen.
  Aan de andere kant, ik heb dit jaar al zoveel foute analises cq fout getrokken conclusies/aannames op dit forum mogen lezen, die overigens bijna allemaal gelogenstraft zijn geworden door het tegendeel, dat de zoveelste van jou er ook nog wel bij kan. 😉
  Saludos.

 99. Ooohhhh, dus de makamba’s hoeven pas over 10 jaar terug in een bodybag??

 100. @ Zorro — “Eigenlijk erkent hij 10 jaar nodig te hebben om de rotzooi en schande over Curacao door Schotte c.s. met zijn hulp op te ruimen en ten goede te keren plus een fundament voor onafhankelijkheid te leggen.”

  Einstein heeft eens gezegd: “je kunt een probleem niet oplossen met dezelfde manier van denken als waarmee je het hebt gecreerd”.

  Nu wil hij weer met dezelfde partijen in zee???

  Verder, PS is mede verantwoordelijk voor de ontstane situatie; zij hebben het beleid ondersteund en ervoor ‘getekend’; In de politiek is het zo dat als je het er niet mee eens bent. je je verantwoordelijkheid meoet nemen en opstappen als minister(s) en/of de stekker uit de coalitie moet trekken en niet achteraf een kabinet – waaraan jezelf heb meegewerkt en ondersteund – moet beschuldigen. Dat heet het eigen nest bevuilen. Kortom de man heeft een lading boter op zijn hoofd…

 101. Hahaha, nu is het ineens over tien jaar. Dat willen de andere partijen ook, dus dat is niets nieuws. De Tweede Kamer ziet het wel zitten. Liever vandaag dan morgen. Dan kunnen ze die Antilliaanse lastpakken in Nederland meteen het land uitzetten. Nu kan dat niet omdat het allemaal Nederlanders zijn. Oploeven, en per Antilliaan 10.000 euro oprotpremie meegeven. Dat is goedkoper dan elke keer een paar miljard doneren in een bodemloze put.

 102. Goed plan van Wiels, maar dat had iedereen kunnen verzinnen dat dit nodig is. Ik wil graag horen HOE hij dat wil gaan doen.

 103. Deze reactie is van de echte Ongerust :-).

  – Wiels heeft iets uit te leggen. In NL wordt zijn uitspraak ‘kiezersbedrog genoemd’.
  – NL gaat niet meer samen willen werken met MFK, dus Wiels heeft een formatie-probleem of hij moet alsnog een versneld referendum gaan houden en als hij dat wint, is Cur alsnog failliet.
  – De 80/20 regeling zal ervoor zorgen, dat het bedrijfsleven hier ten dode is opgeschreven.
  – De VS gaan zich hevig verzetten tegen een eventuele onafhankelijkheid, omdat Cur een “strategische zone” is. Uitroepen tot mandaatgebied, onder leiding van de VS, als vast lid van de Veiligheidsraad (dan is NL van Cur af) blijft daardoor een optie. Cur zal dan op de zeer lange termijn onafhankelijk worden, maar het is de vraag of de VS dan bereid zullen zijn hun FOL basis op te geven.
  – Rosalia heeft 4 zetels weggetrokken bij de PAR, Rosalia bedankt, jij hebt PS aan de overwinning geholpen. PAIS schijnt nu ook al bereid te zijn om eventueel in een coalitie aan te schuiven, dus hoe toevallig is dat dan allemaal weer. Cur blijft een wespennest, wat dat betreft.

  Het worden spannende tijden! We houden overal rekening mee, ook met een vertrek “zodra dat nodig is” en zo ken ik er velen, inmiddels, helaas.

 104. Superslappe hap dus. Kiezersbedrog heet dat.

 105. Ik zou zeggen eerst alle negatievelingen,ratten en macamba’s die hier weer lopen te stoken er uit trappen maar daar is Wiels te gematigd voor..

 106. Medelijden is op zijn plaats. Alle mensen, die op Wiels gestemd hebben, zijn weer eens bedrogen uitgekomen! Curaçao kan gewoon niet zonder Nederlandse steun en ook niet zonder de toeristen uit Nederland. Maar ja, jullie verpesten het voor jullie zelf, zielig hoor! Nederlanders blijven straks massaal weg en dan? ………………………….

 107. Jozef je naam klinkt als een boeren Hollander uit de jaren 40. Je ideeën en rechtse gedachtegoed vanuit Nederland, kunnen we helaas niet gebruiken. Schijnbaar heb je in Nederland voor Geertje gestemd hahahahahaha

  one way ticket

 108. ff tijd om mn huis te verkopen

 109. Het zal wel 10 jaar duren voordat de leverancier ca 15.000 body bags kan leveren voor alle macamba’s? Of wil hij eerst nog 10 jaar aan het infuus van Nederland hangen omdat de patient anders overlijdt? Of moeten zijn kinderen in Nederland nog zolang doen over de studie op kosten van de macamba belastingbetalers? Normaal is hij altijd zo direct in zijn uitlatingen en ontbreekt iedere nuance. Put the money where your mouth is! Zeg je prijs, Nederland zal het betalen om zo snel mogelijk van het eiland af te zijn. En doe een fatsoenlijke uitkoop regeling voor iedereen die het eiland wil verlaten.

  Op Aruba zullen ze je uitlachen, Daar kan het wel goed gaan. En Bonaire dacht eerst verkeerd gekozen te hebben maar daar zullen ze nu toch anders over nadenken. Hou er wel rekening mee dat de voltallige 2de kamer achter een uittreding van Curacao staat en er dus geen weg meer terug is.

 110. opzouten met wiels zijn 10 jaar,hij wil eerst nog ff plukken van die macambaas die in lijkzakken terug moesten.
  hij had toch een grote b.k?zoek het nu maar uit ook,geen geld meer van nederland dan.

 111. Niemand op het eiland werkt mee aan een meerjaren plan. Iedereen wil alles morgen klaar hebben. Het is wel een goeie manier om tijd te winnen en zakken te vullen.

  Met de 80/20 regeling gaat de buitenlandse personeel harder werken voor de lokale 80% in een bedrijf. Dat is volgens de Pareto Principle (80–20 rule, the law of the vital few)
  In de bouwsector werkt een Haitiaan meteen door na de lunchpauze, terwijl de Curacaoenaar nog een dutje ligt te doen. Zelf meegemaakt.

 112. Hij heeft het volk voor het lapje gehouden, m.a. w. bedonderd.
  Nu heeft hij macht en kan hij de buitenlanders, met hun geld, weg jagen. Dan maar kwartetten met Cooper en Schotte. Asjes mag ook aanzitten.
  Pueblo di Korsow, hoe dom kan je zijn?

 113. correctie HW: 10 jaar en een meerderheid voor onafhankelijkheid in een referendum

 114. Oke… sounds like a plan!

  Nu nog waarmaken. Ik ben voorzichtig positief.

 115. Hoogopgeleiden nodig? Dan moet je vooral de 80-20-regeling invoeren, dan gaat dat ZEKER lukken!!!! Dat versterkt ook ZEKER de economie!!!

 116. btw: over het toerisme -de grootste motor van de economie tot voor kort- heeft hij het wijselijk maar niet. Is ook niet zo belangrijk meer..

  Toerisme had hij met z’n gevleugelde uitspraken namelijk al om zeep geholpen..

 117. Eén vraagje: hoe is het bovenstaande te realiseren met de zg 80/20 regeling? kan hij (Wiels) daar een antwoord op geven?

 118. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik deze reactie van Wiels als nuchter moet zien of als afhaker.

 119. Vakmens Jardim werd achteloos afgeschreven..

  Zaterdag las ik in de krant dat de PS staatsregeling (je telt pas mee als je hier 10 jaar woont) en de 80-20 regeling per omgaande doorgedrukt gaan worden, niet echt bevorderlijk voor de influx van voor buitenlandse investeerders, vakmensen en hoger opgeleiden.

  Wiels en co gaan de connectie niet vinden, een beetje hoog opgeleide herkent de drogreden al vanaf het eerst gesproken woord.

  I

 120. Nou, tenminste is hij reel. Voorlopig kan het niet…mischien kan het zelfs nooit. komende 5 jaar in ieder geval zeker niet,voor mijn part nooit… dus de tweede kamer kunnen maar beter hun mond houden.

 121. Voor de verkiezing zijn potentieel kiezers onafhankelijk bezweren.. en over tien jaar pas woord bij daad willen voegen en dan ook nog die oliebol naar voren schuiven als PM.

  Nou PS kiezers, daar zijn jullie mooi ingetrapt!

  Hij wil eerst nog even de volgende zaken versterken:

  industrie:
  Welke industrie? Of bedoelt hij soms het levendige Antilliaanse Ruhrgebied? De zware metaal, auto, of hightech industrie die we hier hebben?

  export:
  Wat wil hij gaan exporteren? Kokosnoten? Volgens mij wordt hier iedere schroef geïmporteerd..

  werkgelegenheid:
  Hahaha..

  kenniseconomie:
  2e keer hahaha..

  telecommunicatie:
  Doet hoeft niet meer, Schotte heeft iedereen immers een BlackBerry beloofd. Dat samen met de fantastische diensten van de UTS komt het helemaal in orde, dat weet iedereen toch?

  Alle ‘vakmensen en hoger opgeleiden’ hebben inmiddels hun koffers al gepakt, denk je dat die achterlijk zijn?

  In welke realiteit leeft deze man eigenlijk? Wees dan eerlijk en zeg gewoon dat je nog 10 jaar lang van macamba-land wil profiteren.. Slappe hap!

  Nu maar hopen dat politiek Nederland haar koloniale schuldgevoel opzij zet en zegt:

  ‘Nee, nee Helmin. Je wilde onafhankelijk worden en nou ga je het krijgen ook!’

 122. NOS MES POR SLOWSLOW KOM GOED

 123. Eigenlijk erkent hij 10 jaar nodig te hebben om de rotzooi en schande over Curacao door Schotte c.s. met zijn hulp op te ruimen en ten goede te keren plus een fundament voor onafhankelijkheid te leggen. Dat lijkt mij een te optimistische gedachte. Hijzelf draagt daartoe niet bij door nog steeds te beweren, dat Nederland een staatsgreep heeft gepleegd en dat komt het toerisme en economie niet ten goede. Dat kwartje is nog steeds niet bij hem gevallen. Daarom zal onze plofkip een keer exploderen of imploderen.

 124. Heel goed meneer Wiels,…. had u dat ook gezegd tijdens campagne?
  De mensen zijn blijgemaakt met een dooie mus!

 125. Beste Heil Helmin Wiels ik hoor altijd uit je woorden wat goed is en wat er gedaan moet worden. Ik hoor nooit uit je woorden welke stappenplan je hebt om je doelen te bereiken. Deze hoog op geleide yu di tera heeft meer dan genoeg van al die mooie woorden zonder enige vorm van effectieve daadkracht. Ik ga mijn geluk op een van de andere eilanden uit het voormailge Nederlandse Antillen beproeven.

 126. Haha, grappenmaker.

 127. Als bevolking eisen we nu een referendum.

 128. Als hij zijn 80/20regeling er ook wil doorduwen gaat het 210jaar duren voor de economie een klein beetje draait.

 129. Je hebt helemaal gelijk,maar je weet zelf dat dat niet lukt.Probeer je eerst maar aan de toewijzing van Nederland te houden..

  Je bent nu weer leuk aan het praten tegen het volk,zodat als straks Nederland de teugels aantrekt je de Nederlanders weer de schuld kan geven en ze proberen Curacao weer te kolonariseren en het aan hun ligt.

 130. Het wegpesten van de makamba’s is begonnen, denkt men nu heus dat Nederland nog 10 jaar geld stuurt aan een hen vijandig volk.

 131. Wat!
  Ik heb op Wiels gestemd om Nederland zo snel mogelijk onafhankelijk van Curaçao te maken.
  En nu dit!

 132. En de heer Wiels denkt, dat door de makamba te koeineren Nederland bereidt blijft om Korsou nog 10 jaar geldelijk te ondersteunen? Vergeet het maar.