CURAÇAO – Buiten het zicht van de media wordt gewerkt aan de totstandkoming van een nieuw kabinet. Bij de parlementsverkiezingen kreeg de coalitie van Gerrit Schotte (MFK), Helmin Wiels (Pueblo Soberano) en Charles Cooper (MAN) samen een meerderheid. De drie partijen zijn voorzichtig begonnen met overleg.

MFK en Pueblo Soberano (PS) hebben allebei vijf zetels in de Staten, maar de laatste partij kreeg meer stemmen. MAN heeft er twee. PS-leider Helmin Wiels heeft meerdere malen aangegeven dat hij geen premier wil worden. Nummer twee op de lijst, oud-parlementsvoorzitter Ivar Asjes, lijkt dan ook de meest voor de hand liggende kandidaat.

Onafhankelijk
PS staat voor een onafhankelijk Curaçao. De partij benadrukte onlangs dat men niet overhaast te werk wil gaan, maar dat afscheiding goed moet worden voorbereid en dat het volk uiteindelijk moet beslissen in een referendum. Er is geen datum gegeven voor zo’n volksraadpleging. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt onafhankelijkheid voor Curaçao.

Kabinet Schotte
De coalitie van Gerrit Schotte regeerde vanaf 10 oktober 2010, werd demissionair op 3 augustus dit jaar en moest bijna twee maanden later plaatsmaken voor een interim-kabinet. Binnen het kabinet was veel geruzie. Bovendien kwamen de laatste weken allerlei geruchten over Schotte naar boven. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping en hij zou banden met de maffia hebben gehad.

© ANP, alle rechten voorbehouden

41 reacties op “Formatie Curaçao voorzichtig begonnen”

 1. Het eerste verwachte probleem is daar. Schotte wil niet dat hij en zijn mensen gescreend worden en Wiels wil dat iedereen gescreend wordt. Wat zou Schotte te vrezen hebben?:-)

 2. @Ongerust, hoezo druk opvoeren? In Nederland heeft men zelf nog steeds geen nieuwe regering. Het zijn wezens zoals jij die de sfeer ziftten te verzieken op het eiland.
  Bevalt het jou niet, laga lastraaaaaaaaa!

 3. De naam Rudsel Martha wordt genoemd? Die man die de gevangenis de naam Bon Futuro gaf? En jullie dachten dat de zaken niet slechter konden?

 4. Dit is de eerste stap van NL om de druk op te voeren, voorspelbaar. . .

 5. De Gouverneur heeft inmiddels ontslag genomen! Dat betekent dat de Koningin (lees: de Nederlandse regering) een nieuwe Gourverneur moet gaan benoemen. Toeval? Hahaha, dream on soberano’s, wat voor soort Gourverneur denken jullie dat we gaan krijgen. . .

 6. @John (althans die van 22-10-2012 om 08:25 )

  Nee, natuurlijk heb ik niet op de PS gestemd! Hoever denk je dat ik me zou verlagen?

  Ja hoor, die Asjes is een prima kerel. Heeft alleen hier en daar een ‘hoe zorg ik voor mezelf’ smetje op zijn blazoen. (Selikor affaire, weet je nog?) Maar goed, als de Antilliaanse gemeenschap zichzelf internationaal nog meer voor gek wil zetten; be my guest.

  Er zijn van de circa 19.715 stemmen op de PS ongeveer 16.090 voorkeurstemmen op Wiels geweest. Gewoonlijk neem je dan als winnaar van deze voorkeurstemmen (van de partij die wint) je verantwoordelijkheid en ga je het hoogste ambt (PM) bekleden.

  Maar volgens jou wil hij geen premier worden maar president.. wat een kletskoek. Ja, ik droom er al jaren van om Brad Pitt te worden, maar iedere morgen wordt ik toch weer wakker als een grote sufferd.

  Nee, Godett komt er (terecht) niet meer in. Hoeft ook niet want hij is zelf al vertrokken; hij zag de (screening) bui al hangen.

  Maar goed, als Gerrit en z’n kliekje oplichters er wel in komt bij de PS, wat ga je dan zeggen? Is dat ook een deel van het ‘masterplan’?

  @Abraham Mossel

  Ik vrees dat je gelijk hebt of anders heel snel gaat krijgen. Ja, in Nederland weten ze idd niet hoe snel ze van deze klip af moeten komen. Het kan idd zomaar zo zijn dat het Curacaose volk haar kaarten overspeelt heeft en nu het laatste zetje richting afgrond (in) krijgt..

 7. Het schijnt dat Rutsel Martha benaderd wordt om MP te worden namens PS…..laten we het hopen..

 8. Tsaka. Het is nu een grootte kans voor Curacao om een geheel andere richting in te slaan dan 16 jaar onder PAR en NL, die dit wat we hebben als resultaat is.

  Je bent de afgelopen 22 maanden vergeten, waarmee Curacao aan het randje van de afgrond is gebracht na een surplus van 50 miljoen en de wonderen, die de regering Betrian heeft verricht en door jou nooit verwacht zijn zoals screeningswet, geen uitgestelde verkiezingen, uitstekende conclusies over de financien en aanbevelingen.

 9. FOL was ooit ook een grote partij waar is hij gebleven 0 zetels en over 10 jaar als Curacao Bankroet is bestaat PS en MFK ook niet meer wat een geluk!!!

 10. “We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.”

 11. “Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.”
  Albert Einstein

  Het is nu een grootte kans voor Curacao om een geheel andere richting in te slaan dan 16 jaar onder PAR en NL, die dit wat we hebben als resultaat is.

 12. Mensen, mensen, laten wij nou eerst maar eens afwachten of deze loudmouths ministeriabele personen kunnen vinden die door de screening komen. Kan mij namelijk niet voorstellen dat de Gouverneur zich nog een keer laat belazeren. Want alles bij elkaar, het “volk” heeft gesproken en zal er volgens de democratie een regering moeten worden samengesteld. Lukt dat niet, dan gaan we over 6 maanden weer naar de stembus. Maar Wiels moet niet vergeten dat het geduld van Nederland op is.

 13. PS zal hetzelfde verloop krijgen als LPF in Nederland….over 10 maanden weer stemmen!

 14. JAN -KEES DE JAGER,,is biinnenkort beschikbaar voor de functie MINISTER van financien,,is wel iets voor curacao,gaat de geldkraan niet dicht,,en is curacao,over 5 jaar zelfstandig

 15. Ik zal Big SAM even voor zijn: onafhankelijkheid en de formatie? Dat gaat God regelen.

 16. Normaal gesproken zal de coalitie gaan bestaan uit PS/MFK/MAN, maar er zit nog een addertje onder het gras bij zo’n combinatietest,Onze Schotte kennende zal hij niets minder nemen dan dat hij weer als MP gaat functioneren met minder neemt hij geen genoegen “hij is er van overtuigd dat er screening geen komt of dat hij deze weer kan manupuleren”,dus ligt het voor de hand dat hij Wiels en de PS buitenspel zet door een coalitie te vormen met MAN/PAIS,dan komt de verdeling van de zetels hem het best uit 5/4/2= 11, iet wiet weg, wie niet slim is “Wiels” moet weg? let op mijn voorspeling!!

  En wat betrefd de onafhankelijkheid die komt er sneller als menigen denkt,Nederland is er klaar mee.Het is net wat Wiels vrijdag zij het is likken of stikken voor NL.Maar hij heeft er geen rekening mee gehouden dat het ook anderom kan.Nederland is aan zet meneer Wiels het word of onafhankelijk in een zeer kort termijn of Nederland draagt zijn verantwoordelijkheid over aan de VN nou dan zijn Wiels en zijn ……. helemaal de klos, en die ” 275 miljoen Euro Naf 613.230.000,00 ” jaarlijkse vaste subsidie tot 2015 komt er niet meer nooit meer, veel sucses Wiels & co

 17. #Vito, wiels had al voor aanvang van de verkiezingen aangeven dat hij geen min.pres. zal worden. Volgens hem doet hij z’n werk beter in het parlement, want ministers zijnde, voer je de macht uit. Maar de macht om wetten te maken en te delibirenen, debatvoering enz. ligt in het parlement. Het gaat om parlementsverkiezingen, ministers worden niet door het volk gekozen. Daarvoor moet eerst de staatsregeling aangepast worden.

 18. Weer een hoop interessante reacties, vooral van al die PS stemmers die straks vooraan staan op Hato om zelf met een enkeltje NL, het bekende handje op te gaan houden en zich gaan vestigen bij oma, neef, nicht of by-side van pappie in de Bijlmermeer of Rotterdam Zuid.

  Titanic: verstandige keuze 😉

  Ben ervoor dat Asjes premier wordt. Kunnen jullie je Mr. Bean nog herinneren? Dat wordt lachuh. . .

  Wiels wil over 10 jaar onafhankelijk worden. . denk dat ze daar in NL heeeeeel anders over denken. . . Probleem is alleen dat de VS onafhankelijkheid niet gaan pikken, aangezien Cur een “strategische zone” is, vanwege Venezuela. . .

  NL wil in ieder geval met de MFK niet meer onderhandelen, dus Idina heeft een formatieprobleem (mooi nieuw woord voor de Van Dale, overigens).

  Bid Daddy heeft blijkbaar iets met Volendammers en Urkers, tja, die zijn ook heeel erg katholiek. Is het vriendje van Idina soms ook een Volendammer? Ze kunnen vaak wel goed zingen (vinden sommigen).

  Schijnt dat er binnenkort een geheim overleg plaatsvindt tussen Idina, Chavez, Bouterse en Gadaffi. . . oh nee, die laatste is al dood. . . Denk dat hier nog een mooie rol is weggelegd voor onze eigen Tanja. . .

  Idina is geen leider, hij is een charlatan, zonder ballen (maar dat wisten we al).

  Hebben we net Titanic die zijn blog-leven verbeterd heeft, krijgen we “Uit het land waar alles beter is”, hallloooooo. . . kan dat korter?

  Misschien valt het allemaal inderdaad nog mee, straks. Misschien flopt de formatie, misschien komt dat hele referendum er nooit of komt er niemand opdagen, net als met het tweede referendum op Bonaire, grote bekken van tevoren, maar als puntje bij paaltje komt, lekker thuisblijven, voor de zekerheid. Een ding staat vast, vanaf nu is het houden aan de afspraken of het wordt de ene aanwijzing na de andere. De nieuwe kamermeerderheid in NL is daar erg duidelijk over geweest!

  Tuurlijk wil Kerriet dat de stemmen worden herteld. Hij moet zelf ook al zijn hele leven alles vier keer overdoen, omdat ie ‘t niet snapt, dus hij denkt dat dat voor de rest van het eiland ook geldt. . . Nee, Kerriet, sommigen van ons zijn wel naar school geweest en kunnen dus wel tellen. . .

  Volgens mij geldt de screening alleen voor kandidaat-ministers en niet voor kandidaat-statenleden, helaas.

  Trouwens, redactie, ik heb sterk de indruk dat er hier lieden zijn die elkaars blog-naam gebruiken (John, bij jij in beide gevallen de echte John?). Het is bij een ander artikel mij ook al overkomen. Gevaarlijk dit, dus redactie doe er iets aan, als dat kan (controleer bijvoorbeeld de e-mail adressen!) Thanks!

 19. @ John. Je vergeet enkele van Asjes’ kwaliteiten te noemen:
  1. anti-democraat
  2. dictator
  3. creditcard van CTB gebruiker voor toiletwateren, ondergoed en pakken
  4. betweter
  5. kent de regeltjes, maar past deze te pas en vooral te onpas toe
  6. is in meerdere betekenissen afstotelijk, zodat vergaderingen niet doorgaan wegens AO

 20. Zou mij niets verbazen als Wiels toch met PAIS gaat samenwerken, Alex Rosaria is wel een geschikte premier. Mijn gedachte is mede ingegeven omdat Wiels nu de onafhankelijkheid al 10 jaar vooruitschuift en dat is ook het oorspronkelijke gedachtegoed van Alex Rosaria tenslotte…

  Natuurlijk verkent hij eerst de kansen met MFK, maar denk niet dat hij daar uitkomt.

 21. @ Vito. Het is afwachten dat het geen probleem wordt voor de nieuwe kabinet.

  Waarom? Schotte heeft vast nog een paar andere onopgeleide nitwits (Koeyers, Pisas, Garmes, Thode) in de la en de macht van de MP voor de screening is weggehaald en ligt bij de formateur en gouverneur. De met flying colours afgekeurde Schotte, Jamaloodin, Constancia en El Hakim kunnen naar het parlement verhuizen, dat ook vele malen meer betaald dan ze ooit buiten de politiek zouden kunnen verdienen. Nog sterker ze worden nergens aangenomen.

 22. Ik hoop maar dat wiels niet terugdeinst voor zijn verantwoordelijkheid door terug te krabbelen om premier te worden. Het volk heeft hem de kans gegeven om het zelf maar te gaan doen, does niet weglopen voor zijn verantwoordelijkheid om premier te orden. Ik hoop maar dat hij niet dit grote fout zal begaan net als Wilders te handelen, want dat zal zeker gestraft worden door zijn aanhangers. Dus nIet terug krasbbelen maar gewoon premier worden. Verder ben ik benieuwd naar de screening van de nieuwe parlamentsleden. Het is afwachten dat het geen probleem wordt voor de nieuwe kabinet.

 23. Wiels is weer begonnen met zijn smerige uitlatingen. Deze keer was het interim minister Jardim die in het spaarzame Portugees door Wiels werd toegesproken. AD van vandaag.
  De valbonden moeten het nu ook ontgelden. Alle besprekingen opschorten want de grote fascist heeft gesproken.
  Curacao u heeft goed gekozen. U koos voor domme krachten.

 24. @mester-por. Wiels heeft vaak genoeg gezegd dat hij geen premier wil worden maar president van een onafhankelijke curaçao.
  Ik vraag me ook af of jij wel op hem gestemd had, want dan had je kunnen weten dat hij duidelijk gezegd had geen premier wenst te willen worden omdat het werk nog niet af is.
  Verder is er niks mis met Drs.Ivar Asjes. Hij is econoom en komt een een goed nest zijn vader is arts was directeur van Hospitaal.
  Nee, Wiels heeft alles goed geregeld. mensen als Godett komen bij hem niet in!

  Wiels heeft iedereen zeer goed door en hij weet ook dat men hem probeert te manipuleren, maar Asjes wordt premier en dat willen de aanhangers van Wiels ook, de echte aanhangers dus, niet jij. Jij zit zoals altijd hier te provoceren, maar Wiels trapt daar niet in hij is een echte humbu di kaya met een U.
  Wiels blijft gewoon hombU di Pueblo Soberano!

 25. En gerrit wil dat de stemmen worden herteld, hij denkt door hertelling toch de grootste te worden zodat hij… De eerste indicatie van de “goede samenwerking” met de PS is er dus al.

 26. @UIT HET LAND WAAR ALLES BETER IS
  De hele wereld zit er vol van. Wat is je punt?

 27. Curacao pabien pueblo pabien de tijd is nu om alles recht zetten.wij hebben geen haast.eerst
  afreken met alle die tegen de bevolking last afgelopen 20 jaren.neem gerust jullie tijd de bevolking zelf beslist wanner ze soberano wil worden en niemand anders.

 28. Het doet pijn hè? koopt ” Valdi spert cooling gel of een enkeltje Schiphol.”
  Een boef die ABN spreekt met een glad gestreken hemd en een stropdas is nog steeds een boef. En Nederland zit er vol van.

 29. @WGDENT. Voortaan zal ik op dit forum doordaan onder de naam Titanic.

  Het was ook veel te lang.

 30. ok het zijn geruchten over allemaal.. en kan dan onder de team van Betrian niet onderzocht worden en met bewijzen de waarheid vaststellen of de geruchten tegenspreken, bijvoorbeeld de belastingdienst e.a. overheids autoriteiten kunnen toch een onafhankelijke team alles laten onderzoeken >>

 31. Kom op. En doe wat het beste is voor de toekomst van Curacao. Graaiers!

 32. “All men make mistakes, but only wise men learn from their mistakes.” (Winston Churchill).

 33. Daar sta je dan met je goede bedoelingen.

  Met volle overtuiging heb je -na zorgvuldig wikken en wegen- je kostbare stem gegeven aan

  De AANJAGER..!
  De NUMERO UNO..!
  De ‘OPVOEDER’ van zijn volk..!
  Degene die RESPECT(!) eist..!
  De benedenwindse CHE GUEVARA..!
  De HELD van zijn volk..!
  De grote WINNAAR..!
  De ZIENDER die het allemaal voorspeld had..!
  De man die het woord ‘BODYBAG’ een nieuwe dimensie gaf..!

  En dan krijg je, nog geen 48 uur later, Ivar Asjes als kandidaat PM.. sorry hoor.

  De man waar half Curacao om moest lachen als je op de radio hoorde dat hij weer eens in z’n eentje een staten vergadering had bijeen geroepen waar niemand kwam opdagen. Waren allemaal lunchen, winkelen, aan het bellen, op de WC of gewoon even te druk met zichzelf.

  Misschien best een lieve man hoor, maar kom op zeg.. het moet niet gekker worden.

  Als je morgen langs een van zijn billboards rijdt, kijk hem eens recht in z’n gezicht aan en vraag jezelf of dit onze nieuwe premier moet worden. Je mag je antwoord posten hier.

  Nee, dan liever Wiels, krijgen we tenminste nog wat vuurwerk. Het is te hopen dat onze beoogde PM niet op woensdag’s in Nederland de Curacaose zaak gaat bepleiten.

  Want alle macamba’s weten; woensdag = ……

 34. Asjes als premier, regel dan de jostiband als zijn lijfwachten, dan lijkt het nog wat…Dom, arrogant, asociaal en trots, goed gestemd Curacao!

 35. de meerderheid die op de PS stemde bedraagd zo`n 23 %. volgens mij moet in een referendum 2/3e van het volk kiezen voor onafhankelijkheid. das een groot verschil. dus ik begrijp wel dat wiels het rustig aan doet. bovendien moet er nog wat gegraaid worden voor het definitieve afscheid. al denk ik dat een volgende schuldsanering er niet in zit. straks zijn het alleen nog maar suk**** op een kale rots. of was dat eigenlijk al zo?

 36. Een beetje geschiedenis kan geen kwaad mijne slimme curacaoenaren:
  http://www.youtube.com/watch?v=mfnRbFTklBI&feature=relmfu
  http://www.youtube.com/watch?v=A-MsITL5Ljs&feature=relmfu

  Suriname 37 jaar na de onafhankelijkheid:
  http://www.youtube.com/watch?v=7ITos6RHTYI

  Nog steeds in de diepe sh/thole.

  Hup curacao op weg naar de volledige onafhankelijk, op weg naar de volledige verdoemenis a la Haiti II.

  Broodje rots, dat staat jullie te wachten.

  Adieu.

 37. Liever geen oliebol als MP. Vooral geen Volendammer of Urker.

 38. Svp geen Oliebol als PM!

 39. Wiels is een lafaard…. Mensen kiezen hem als leider, maar heeft nog nooit de ballen gehad om op een positie te zitten.

  Hoelang blijft hij er mee wegkomen? Wat een “leider” zeg…

 40. Asjeblieft geen Asjes……????

  ook natuurlijk geen monk of Wilsoe??

  er moet toch wel iemand zijn binnen de PS, die wel wat soepeler denkt en wat charme heeft.
  de nieuwe MP heeft veel charme en doorzettingvermogen nodig.
  en veel kennis van zaken…en moet veel talig zijn om goed te onderhandelen.
  veel succes….

 41. Naamswijziging. Voortaan zal ik op dit forum doordaan onder de naam Titanic. Het is voor mij namelijk geen vraag meer “waar dit eiland naar toe gaat”.