• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag Henk Pasman over de uitslag van de verkiezingen en de toekomst van ons eiland.

 
Na deze uitslag is het de kunst de handen in één te slaan en samen te werken aan de toekomst van Curaçao. Onafhankelijk worden waarschijnlijk, als de bevolking daar achter staat, maar wel op een verantwoorde manier. Samenwerken met de landen in het Koninkrijk. Statuut wijzigen. Maar als eerste zorgen voor een solide democratische basis. Rekening houden met onze kleinschaligheid, een inwonertal van slechts 116.000. Oppassen voor dictatuur en onze regels hier beter op aanscherpen.

De screening was al een eerste aanzet. Wijzigen van de staatsregeling. Een coalitie van PS, MFK, PAR en PAIS zou een ideale vertegenwoordiging zijn in de huidige situatie, deze vertegenwoordigen 70.000 stemmen. Is een goede uitdaging om de polarisatie eindelijk op te lossen en gezamenlijk de problemen van onder ander financiën op te lossen. Wiels staat voor geen rotzooi, zorg dan ook voor een sterke integere regeringsploeg.

Vergeet het verleden en werk samen. Bewijs dat het land Curaçao zichzelf kan besturen en geen waarborgfunctie meer nodig heeft. Vraag is wat is in het belang van 116.000 inwoners die wel elke dag met elkaar moeten samenwerken aan inkomen elke dag opnieuw en aan de toekomst. Ga vier jaar aan de slag en vraag voor dit einde in een referendum hoe en wanneer de bevolking denkt over onafhankelijheid. Denk aan Curaçao.

32 reacties op “Ingezonden: Denk aan Curaçao”

 1. PAR noch PAIS komt ooit weer terug. Je kan huilen, je kan stampen, je kan springen je kan vallen (dat is makamba eigen).

  Het is AFGELOPEN, finito, klaaaar……. face it!
  Ons volk wordt steeds bewuster (integenstelling tot Arubanen en Bonerianen), deze negers zijn zo dom nog niet. Dat dachten jullie een lange tijd maar als ze eenmaal wakker worden houd het per direct op goedschiks of kwaadschiks. De tijd is nu aangebroken.

 2. De thunderbirds kunnen terugkomen, scooby doo kan ook terugkomen, bugs bunny kan terug komen maar PAR kan NOOOOOOOOOOIT meer terug komen.

  Ja, deze zwarten zijn wakker geworden en het is afgelopen met jullie zuigers. Wat jullie nu vertonen zijn stuipstrekkingen net zoals toen de martelingen, mensen handel en moorden ophielden na 400 jaar feestvieren.
  En het is heel simpel, als het je niet bevalt ga dan weg want niemand heeft je uitgenodigd.
  Wij hebben niks aan allochtonen (europese Nederlanders) die niet helpen, sta niet in de weg maar ga weg!

 3. @ Titanic. Hij zal gaan bezuinigen en in gaan krimpen op de hoeveelheid ambtenaren om de financiele problematiek op te lossen.

  Hoe kom je daar nou bij. AOV zal verdubbeld worden evenals de onderstand. WAO, kinderbijslag, minimumloon, vakantiedagen etc. het zal allemaal verdubbeld worden. We gaan toch niet bezuinigen, als we voor 30 jaar olie en gas in onze wateren hebben zoals Wiels zegt.:-)

 4. Als Wiels het echt meent, dat hij corruptie aan wil pakken laat hij het OM gelijk onderzoek instellen naar het omkopen van stemmen door MFK (hij grapte daar nog over in zijn overwinningsspeech), Jamoloodin en Schotte en laat hij hen achter de onbetaalde boetes aangaan van El hakim, Asjes, Jamolodin en Schotte.
  Dan is de schatkist ineens weer een stuk voller!

 5. @robert shadick
  Pabien met je glansrijke overwinning. Je nieuwe leider Heil Helmin Wiels zal wel heel snel aan het werk gaan om de vergrijzingsproblematiek, zoals de onbetaalbare AOW, ziektekosten, verhoging pensioen leeftijd op te lossen. Hij zal gaan bezuinigen en in gaan krimpen op de hoeveelheid ambtenaren om de financiele problematiek op te lossen. Pijnlijke maatregelen die meer belastingen zullen generen zal hij gaan instellen. Om de gulden te redden van een devaluatie zal hij deviezenbeperkende maatregelen invoeren. Hij zal de uitgaven van de overheid verder aan banden leggen, zoals dienstreisjes, Cooper drempels a Naf 50.000 per stuk etc etc. PDVSA problematiek zal hij bij de horens vatten en zorgen voor een schone industrie op Curacao.
  Of geeft hij de prioriteit om een commissie in te stellen om alle Nederlandse woorden uit het papiamentu te schrappen. De namen van bruggen “Julianabrug, Emmabrug”, en parken “Wilhelminapark, Wouters park” etc te veranderen. De Shell aan te pakken om hun rotzooi op te ruimen en een claim te legen bij Nederland vanwege ons slavenverleden.
  Ruzie gaan maken met ministers die niet doen wat Heil Helmin Wiels zegt.
  Pabien met je nieuwe leider.

 6. Waarom zo denegrerend naar elkaar en niet de schouders eronder zetten om de zaken op orde te brengen . Tourisme hebben we nodig, ook van nederlanders, algemeen denken en niet alleen omkooppraktijken en zorgen voor zichzelf zoals in het verleden door alle partijen werd gedaan !
  Zo kan men bouwen aan een beter Curacao voor iedereen, donker, geel, blank of een andere kleur of godsdienst !

 7. @ robert sh. Overigens was er ook niet iets met Asjes aan de hand ?

  Wil je de waarheid echt weten? Nee toch, want dan ga je weer mekkeren.

 8. om te zien hoe opportunistisch sommige mensen denken . De toenmalige oppositie heeft MFK en PS en MAN verguisd en afgezet en er zelf niet voor geschroomd een verordeelde zoals Godett te ebruiken als wnd staten voorzitter
  Nu het volk gekozen heeft voor Wiels en Schotte willen deze opportunisten plotseling samen werken met PS of met MFK . Men moet gaan begrijpen nu dat de tijd van de PAR voorbij is Ook de tijd van de PAR in een nieuwe jas dus PAIS is voorbij . Het volk wil Schotte en Wiels punt uit .Dus niet langer zeuren over mafia etc nonsens
  Overigens was er ook niet iets met Asjes aan de hand ?

 9. @Brad,
  Weten jullie waar de Nederlandse kranten vol mee staan? Diefstal, moord en doodslag door Curacaoenaars die in Nederland wonen en ook nog eens schandaal na schandaal op het eiland zelf.

  Sorry? Die eerste zin? In het verleden blijven hangen? Zoveel Antillianen komen hier in Ned. niet meer in het nieuws. Ok, wanneer ze aan de Olympische spelen e.d. meedoen. Qua criminaliteit komen ze tegenwoordig niet vaker in het nieuws dan Nederlanders die wat uitvreten.

  @stjaaakaaa,
  Trouwens als we naar de NEDERLAND kijk:
  NLse regeringen duren ook niet hun regeringsperiode. Lijkt wel ook een banana republiek.
  Pin Fortuin werd door een nederlander vermoord. Zulke taferelen hebben we hier niet
  (is dit geen vorm van discriminatie? Niet je eigen killen, maar een ander?)
  (Chinees echtpaar, Amerikaans echtpaar…. (nee, gelukkig geen eigen?)

  @ongerust
  Helemaal met jou eens 😉

 10. Het is wel duidelijk dat mensen als Big Sam gestemd heeft om PAR etegen te werken en verder niet gedabjt heeft aan de toekomst van het eiland.

  Ze geloven echt dat als de “makambas” het eiland verlaten dat ze rijk zullen worden. Toch zal de YDK eerst moet werken om geld te kunnen verdienen.

  Deze deling van het volk is niet rijk of arm, Blank of donker. Het is opgeleid en niet opgeleid. Jammer genoeg maar zo is het toch. De degene die de politiek en het regeren van een land snappen hebben juist gestemd. De meeste hebben uit emotie gestemd. Haat en racisme is wat ons te wachten staat de komende jaren. Een haat en rasicme dat nergens op gebaseerd is dan de uitspraken van politici die stemmen wilden winnen.

  Zal niet lang duren voordat de eerste blanke aangevallen word. Ook is deze blanke een 3de generatie die op Curacao geboren en getogen is. Het maakt voor een bepaald deel van het volk niet meer uit. Wit is slecht en moet weg. We zijn in 1 dag 80 jaar terug in de tijd gegaan qua denken.

  Jammer

 11. Curacao heeft een groot gebrek aan politiek talent. Daarbij hebben vooral snel opkomende nieuwe partijen in het bijzonder met dit probleem te maken. De kiezers stemmen vooral op de leider en hebben geen oog voor de lagere geplaatste volgers op de lijst. Deze volgers, vaak bij andere partijen mislukt, hopen op manier snel carriere te maken. Dit probleem speelt niet alleen in Curacao. We hebben de afgelopen twee jaar gezien, dat de PS en MFK nauwelijks kundige minister konden aanleveren.
  Oplossing: Het zou goed zijn dat de schaarse vakkundige ministers door alle partijen gekoesterd worden en niet telkens bij iedere verkiezing het veld moeten ruimen. Zou het niet fantastich zijn alseen kundige minister van Onderwijs of Financien 10 jaar ongestoord zijn/haar werk kon doen? Alle partijen willen toch goed onderwijs en gezonde financien?

 12. wat een bla bla ingezonden artikel.

  allemaal mooie woorden en dromen maar helaas pindakaas.

  curacao naar de verdoemenis.

  de tweede stap is al ingezet.

  de eerste was al op 10-10-10

 13. @ Tsaka. Trouwens als we naar de NEDERLAND kijk:

  Je moet ophouden naar anderen te wijzen en Curacao moet ophouden om naar Nederland en andere landen te kijken en nooit schuld te erkennen, want dat is alleen maar om hun wandaden te rechtvaardigen. Daar schieten we niets mee op en wordt er niets verbeterd.

 14. @ Tsaka. Het OM heeft zeker werk te doen, zeer veel werk. Voor je informatie: Schotte heeft zwart op wit zeker 3 vonnissen van de rechtbank wegens allerlei fraude op zijn naam staan en de rest is in onderzoek. Vanwege die veroordelingen kan hij volgens de oude en nieuwe screeningsregels NOOIT MEER minister of minister-president worden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Weet je het nu eindelijk?

 15. @Marcus schat de gevolgen reeel in. 150.000 inwoners (waarvan nog eens hoeveel procent in armoede leeft?) is natuurlijk drie keer niets, die zijn zonder buitenlandse hulp aan de goden overgeleverd.

  Enfin, het gelazer is nog niet eens echt begonnen, maar wat denken jullie van het effect van deze vreselijk slechte PR voor Curacao, nu vlak na de verkiezingsuitslag en de paar jaar daarvoor toen Schotte op rooftocht was?

  Weten jullie waar de Nederlandse kranten vol mee staan? Diefstal, moord en doodslag door Curacaoenaars die in Nederland wonen en ook nog eens schandaal na schandaal op het eiland zelf.

  Nu zullen zwakbegaafden en kortzichtigen onder ons denken: laat ze maar oprotten, stop ze in bodybags, de enige goede Nederlander is een dooie Nederlander, wat kan ons het schelen.

  Maar als ze straks als toerist wegblijven, wat dan?

 16. @ WGDENT: you just hit the bottom line!

  I have read ALL the posts (trustworthy google translate) and all I read are bad things about the whites, ooops…I mean Dutch/Makambas. Not once did is read anyone take responsibility (outside this forum neither) for the crap we are in…blaming a minority is easy, seeding hate, racism, like an Austrian painter I prey this island won’t be painted RED!

  We are all represented in parliament, let’s hope the minorty there fights for us all…that is true democracy.

 17. @ Frans la Costa e.d.
  Het is diep-triest te lezen beledigingen en disciminerende opmerking van een ZOGENAAMD vrij- en ruim-denkend, nuchtere en intelligente volk (NL-ers). Frans niet alleen jij maar meerdere NLers hebben dezen tendens.

  De spelregels van democratie is: meerderheid beslist.

  En telkens te horen van de maffiapraktijken van Schotte, ALS het waar is, DAN straf hem, naar de gevangenis. ZO NIET is hij vrij om alle functies te bekleden. (zelfs Min.Pres.)
  ELKE praatjes die jullie uitkomt, geloven jullie. Dat is SELECTIEVE denken. (dat is OLIEDOM en ONEERLIJK)
  Maar ook zo voor Rozier zijn omkooppraktijken en de ongrondwettelijke praktijken van de Gouverneur. Het zijn sprookjes of ze moeten gestraft worden. Werk voor de OM.

  Trouwens als we naar de NEDERLAND kijk:
  NLse regeringen duren ook niet hun regeringsperiode. Lijkt wel ook een banana republiek.
  Pin Fortuin werd door een nederlander vermoord. Zulke taferelen hebben we hier niet.

  Steek je hand in eigen boezem, Frans. Je hebt mening, prima. Maar je bent ook onbeschoft en trots om curacoanaars te beledigen.
  Het zou een vorm van fatsoen zijn als andere NLers jou hierover aanspreken.
  Jij bent beledigend tot een volk die hier tot de meerderheid bestaan.
  Als je een rasist ben, kom je meer tot jou recht in NL.

  Schaam je diep voor jou beledigend en discrimerende opmerking.

  Henk, bedankt voor jou mening, zeer nobele gedachten.

 18. De richting, die enkele poltici willen inslaan leiden tot economisch verval van het land Curacao. Een stadstaatje van 150.000 inwoners, die volledig afhankelijk is van het buitenland en op deze wijze het buitenland tegen de schenen schopt, komt van een koude kermis thuis.
  De maffia zal het volk uitbuiten. Buitenlanders tot “persona non grata” verklaren zal de inkomsten stroom doen opdrogen. Olie is er niet rond het eiland (kijk maar naar de structuur).
  Onafhankelijkheid nastreven kan en mag altijd, maar binnen het nieuwe Statuut zal dat toch per referendum moeten.
  Al met al: een patstelling, waar je alleen uit kan komen door samen te werken en heel veel geduld te hebben.
  Het ga je goed Mi dushi Korsow.

 19. Beste Henk, Ik ben blij voor je dat je nog positief kunt zijn. Ik kijk altijd naar de feiten en redeneer daaruit verder. Feit is dat de politiek op Curacao geen enkel niveau heeft. We zitten in economisch moeilijke tijden en hadden een regering nodig die het tij moesten gaan keren. MAN/MFK/PS hebben al bewezen dat ze geen enkele begrotingsdiscipline hebben. PS heeft de MFK nodig gehad om van de PAR af te komen en nu gaan ze met Schotte afrekenen. Heil Helmin Wiels wenst een totale overheersing. Er is geen plaats meer voor de makamba op dit eiland. Spaans, Engels en Papiamentu worden de voertalen. Komende periode wordt een exodus van de makamba. Er zal een hele nieuwe periode aanbreken. Voor de korte termijn lijkt dit allemaal wel grapig voor Wiels en zijn aanhang totdat iedereen op een houtje moet bijten. De US-FOL verplaatst haar zetel naar Aruba en de marine gaat op Bonaire zitten. Middenstand verplaatst zijn business naar elders, Trust verdwijnt van het eiland, Werkeloosheid en criminaliteit zullen toenemen. Toerisme zal enorm inkrimpen (De meeste komen namelijk uit Nederland). Elke bevolking krijgt de leiders die het verdient. Wil jij nog deel uitmaken van deze bevolking? Ik niet.

 20. @fabita; eens. Ik ben al lang absoluut een voorstander van een “kabinet van nationale eenheid”. Dat zou op zich heel goed kunnen, punt is alleen, dat je via een soort “cordon sanitaire” de MFK buiten spel zou moeten zetten, omdat je met deze club zowel hier, als in het buitenland geen poot meer aan de grond krijgt en er toch altijd geld zal verdwijnen en de dames en heren er dubieuze vriendjes op na zullen houden.

  Ik weet uit betrouwbare bron, dat met name de VS “haar ernstige bezorgdheid heeft geuit” en dat heeft alles te maken met de strategische ligging tegenover vriend Chavez. Nou kun je nog zeggen, “dat zal m’n een zorg zijn”, maar de VS zijn voor ons een zeer belangrijke zakenpartner en Idina heeft zich altijd zeer negatief uitgelaten over de Amerikaanse FOL. Jammer.

 21. Laat ons Nederlanders hopen, dat het stoplicht, niet bij Mc Donald, maar alle stoplichten op het eiland op ROOD komen staan. Het land zelf staat al diep rood en daar hoeven de Nederlanders niet voor te boeten. Het is zo wel genoeg geweest met die bendes. Of stuur die arrogante brulapen terug naar Mali. In ee zak of zonder. Heb nooit gehoord, de verwijten aande grootouders, die hen verkocht hebben aan de Arabieren. Ga maar lekker aan de drugs en vermoord elkaar maar, net als in Venezuela. Chavisten, zijn de Curacaonaars. OLIEDOM.

 22. @ Zorro, like 🙂

 23. Mooie gedachte Henk. Ik vraag me ook vaak af waarom het niet zou kunnen.Alle partijen zeggen dat ze voor Curaçao willen werken, maar als het op aankomt denken ze alleen in hun eigen straatje. Jammer genoeg.
  En of PAR wel of niet terugkomt, heeft er toch niets mee te maken, toch Ongerust? Het gaat om het eiland dat in zware tijden verkeert, economisch en financieel aan de grond. En samenwerking?????Dat is teveel gevraagd. Laga nos juda Korsou, maar dan wel ieder apart.
  Dieptriest.

 24. Dankjewel Henk. Samen aan de slag.

 25. @Big Sam of moet ik Oom Sam zeggen uit dat jeugt boek wat wij op de kleuterschool te lezen kregen,je bent één plaaggeest voor dit forum met je domme schrijven.Ga aan de P.K treken van je baas Wielemiena dan doe je nog wat goed en krijg je vast een kusje op je herenloze voorhooft.

 26. Hoe het zou moeten weten er meer ook Wiels denk ik, maar zolang hij geen echte verantwoordelijkheid neem, en weer zelf aan de zijkant gaat staan kun je hem onmogelijk serieus nemen ben bang dat hij zijn vaste maatje Asjes MP maakt ( is natuurlijk kiezers bedrog, ze hebben op Wiels gestemt en niet op Asjes ) dan komt er weer niets van terecht zeker niet als ze eerst revance voor de afgelopen tijd. Of toch weer Schotte ben dan wel erg benieuwd hoeveel dat dan heeft gekost. Laten we maar hopen dat het goed komt al heb ik na wat er tot nu toe is gezegd weinig hoop op.

 27. Dit waren mooie woorden,maar ook het volk zal hier achter moeten staan,en niet meer aan de eigen partij moeten denken,en haat dragend zijn naar iedereen die voor een andere partij heeft gestemd.Het is niet alleen de taak van de vertegenwoordigers,maar ook van het volk om voor eendracht te zorgen.

 28. In de huidige situatie is een regering met PS, MAN, PAIS en PAR ongetwijfeld het beste voor het land. Alleen op die manier blijven we vrij van de maffiapraktijken van Schotte.

  Je zult daarnaast altijd mensen houden die net als Big Sam niet verder denken dan hun verstand toelaat, en dus blijven polariseren. Maar met mensen die zo denken ga je de strijd toch al niet winnen, die zijn bovendien waarschijnlijk als eerste naar nederland vertrokken om hun uitkering op te halen..

 29. @ Big SAM. dat moet jij toch weten, maar je blijf zo aan de gang,

  Heb je die heipaal in je eigen oog niet gezien, want jij doet het in het kwadraat. Op z’n laatst zijn er over 4 jaar weer verkiezingen en of dan de PAR niet terugkomt weten zelfs de beste professoren niet en jij wel met je kleine hersenen. Pffff. Jij stoort ons veel meer dan Ongerust en je reacties zijn nooit waard om te lezen.

 30. @ ongerust laat los nu, please laat los, PAR komt niet terug,

  dat moet jij toch weten, maar je blijf zo aan de gang,

  LAAT LOS……………………its over.

 31. @henk: ik waardeer jouw beschouwingen altijd zeer en ben het nagenoeg altijd met je eens. Echter, de coalitie die jij, heel goed bedoeld, voorstelt, gaat m.i. niet werken. Dat zou neerkomen op een regering van nationale eenheid en daar zijn deze partijen absoluut niet aan toe. Dan is het nog beter op het parlement het parlement te laten en een zakenkabinet te formeren en wat mij betreft kan dat het huidige interim-kabinet zijn. Zal niet gebeuren, weet ik wel, maar dat zou m.i. wel het beste zijn.

 32. Hi Henk, it’s 116k who are permitted to vote, we have children too 😉
  in essence you are right, however hate was used, and fear of the boogie man (read: makamba nation), to stimulate and motivate voters to look to the far right…