CURAÇAO – Een nieuw kabinet op Curaçao wacht een zware opgave. Dat zegt minister Liesbeth Spies van Koninkrijksrelaties in reactie op de verkiezingsuitslag op het eiland. “Curaçao heeft grote financiële en economische problemen.”

 
Volgens Spies heeft de nieuwe regering ook de taak om de grote tegenstellingen op het eiland te overbruggen. “De verkiezingscampagne heeft duidelijk gemaakt dat die tegenstellingen er zijn”, aldus Spies.

© ANP, alle rechten voorbehouden

70 reacties op “Spies: Curaçao heeft grote problemen”

 1. @Een Surinamer

  Voordat je over Curacao begint ga eens eerst uitzoeken wie achter Desie Bouterse, Ronnie Brunswijk en de decembermoorden zit.

  Als je toch bezig bent zoek’s uit wat er in het mooie dorp Moiwana is gebeurt.

 2. @Zorro. dat Curacao een begrotingsoverschot van 1 miljard heeft.

  Heb ik wat gemist?

  Vertel, wie heeft dit gezegd?

 3. Een beetje geschiedenis kan geen kwaad mijne slimme curacaoenaren:

  http://www.youtube.com/watch?v=mfnRbFTklBI&feature=relmfu

  http://www.youtube.com/watch?v=A-MsITL5Ljs&feature=relmfu

  Suriname 37 jaar na de onafhankelijkheid:

  http://www.youtube.com/watch?v=7ITos6RHTYI

  Nog steeds in de diepe sh/thole.

  Hup curacao op weg naar de volledige onafhankelijk, op weg naar de volledige verdoemenis a la Haiti II.

  Broodje rots, dat staat jullie te wachten.

  Adieu.

 4. http://www.nu.nl/binnenland/2939118/formatie-curaao-voorzichtig-begonnen.html

 5. @ Van Speyk. We spreken elkaar nog.

  Zeker weten ook over dat het een staatsgreep was en dat Curacao een begrotingsoverschot van 1 miljard heeft.

 6. @ alfa.hier gaat het ook helemaal de verkeerde kant op!!,ik neem aan dat je NL bedoeld ,dus je bent ook een van de velen schooiers cq landverrader die in Nederland wonen en op een slinkkie manier een uitkering hebben bemachtigt,hoop voor jou dat je een goed en beveiligde anonieme e-mail hebt,ik ga toch ff proberen achter jouw ID te komen en dan zal ik is effe de verrader gaan uithangen maar dan bij de soos.

 7. @Zorro

  Zelfs Jules de Corte, Ray Charles en Steve Wonder kunnen dit ZIEN velen op deze site nog niet.

  We spreken elkaar nog.

 8. @Ongerust

  Waar kunnen we terugvinden dat de VS geen onafhankelijk Curacao voor de kust van Venezuela wil..
  Dit is namelijk interessant news.

  Graag bronvermelding. Danki.

 9. @ Van Speyk. Wat de afgelopen twee maanden op Curaçao gebeurt is is een overduidelijke inmenging van politiek Den Haag.

  De speculaties en leugens zeggen van wel en de feiten zeggen van niet. Ga toch fietsen, joh.

 10. @ALLEN

  DE VS HEBBEN INMIDDELS AANGEGEVEN DAT ZIJN NIET ZIJ EEN ONAFHANKELIJKE CURACAO, VOOR DE KUST VAN VENEZUELA NIET ZULLEN ACCEPTEREN!

  MIJN OPVATTING OVER HET OVERDRAGEN VAN CURACAO ALS MANDAATGEBIED KOMT DAARMEE DICHTERBIJ DAN IK ZELF GEDACHT HAD.

  LATEN WE DEZE SITUATIE IN GODSNAAM NIET ONDERSCHATTEN EN VOET BIJ STUK HOUDEN. CURACAO MAG NIET ONAFHANKELIJK WORDEN ONDER DE HUIDIGE OMSTANDIGHEDEN!

 11. Laten we A.U.B. niet Curacao in handen van Venezeuela laten vallen… of wat denk je dat er gebeurt als het Nederlandse leger hier weg is? Heb je het Curacaose ‘leger’ al eens gezien?? Ja……………………

 12. Mijn prognose voor de toekomst

  Nederland. trekt zich helemaal terug. Economische teloor gang leidt tot onvrede. Onvrede tot incidenten. Incidenten tot polarisatie. Polarisatie tot civiele onrust. Politie is te klein en te slecht uitgerust om de orde te handhaven. Geen leger om in te grijpen. Externe interventie noodzakelijk. Nederland heeft geen beschikbare macht meer. Venezuela grijpt in…en blijft.

 13. Correctie

  Wie is in Nederland gaan bedelen om het schuld die zij gemaakt hebben, tegen inlevering van het zelfbeschikkingsrecht en het budgetrecht, te SANEREN????

 14. @ Ongerust

  quote
  Nogmaals, het zal zover niet komen, maar Cur kan NL in ieder geval niet dwingen om Cur te blijven onderhouden of ondersteunen, op welke wijze dan ook.
  unquote

  Wie is in Nederland gaan bedelen om het schuld die zie gemaakt hebben, van het zelfbeschikkingsrecht en het budgetrecht, te SANEREN????

  quote
  Hoewel Cur geen kolonie meer is, kan NL het instituut wel verzoeken het bestuur over te nemen.
  unquote

  Wat de afgelopen twee maanden op Curaçao gebeurt is is een overduidelijke inmenging van politiek Den Haag.
  Balkenende met zijn befaamde VOC-mentaliteit was op Curaçao om de gebeurtenissen na zijn vertrek te regisseren.
  Nederland heeft alle autonomie begrippen aan hun laars gelapt.

 15. curacao! nergens is het perfekt! geen 1 land of eiland. maar je zit al heel lang diep in de schulden ,elke dag worden er mensen overvallen voor 5 gulden van hun hun eigen bevolking en dan nog vermoorden. het (ergste) dan van je hoogste inkomen de toeristen! en dan wil je onafhankelijk zijn hoe lo.. kan je zijn? wij zijn niet racisties maar wij zijn tegen de blanken! prima wij kunnen dat
  wel aanhoren maar andersom? de helft van curacao loopt hier rond en de andere helft daar is blank. nou en. voorlopig houd nederland het eiland boven water! was aan de rand van zinken. wat gaat er nu gebeuren? wat zal curacao zijn zonder ondersteuning van andere landen zoals amerika? wat als de amerikanen en de ned kustwacht zal vertrekken? ja dan staat er al 1 al jaren klaar (chaves) die beweert nog steeds dat de abc eilanden van hem zijn! gewoon DOM!!!!!!!!!

 16. Oorspronkelijk was dit instituut bedoeld voor ex-kolonien en gebieden die losgekoppeld moesten worden van bezetters, na de wereld-oorlogen, maar het instituut bestaat nog wel. Hoewel Cur geen kolonie meer is, kan NL het instituut wel verzoeken het bestuur over te nemen.

 17. UIt het Handvest van de VN:

  Hoofdstuk XII
  Internationaal trustschapsstelsel

  Artikel 75

  De Verenigde Naties stellen onder hun gezag een internationaal trustschapsstelsel in voor het bestuur van en het uitoefenen van toezicht over de gebieden die bij latere bijzondere overeenkomsten onder dit stelsel kunnen worden geplaatst. Deze gebieden worden hierna trustgebieden genoemd.

  Artikel 76

  De voornaamste oogmerken van het trustschapsstelsel zijn, overeenkomstig de in artikel 1 van dit Handvest neergelegde doelstellingen van de Verenigde Naties;

  a. het bevorderen van de internationale vrede en veiligheid;

  b. het bevorderen van de politieke, economische en sociale vooruitgang, alsmede de vooruitgang op onderwijsgebied, van de inwoners van de trustgebieden, en hun geleidelijke ontwikkeling tot zelfbestuur of onafhankelijkheid, daarbij rekening houdende met de bijzondere omstandigheden van elk gebied en zijn bevolking en met de in vrijheid kenbaar gemaakte wensen van de betrokken volken en met inachtneming van de bepalingen van elke trustschapsovereenkomst;

 18. Het esocul verdrag voorziet in zelfbeschikkingsrecht, onder voorwaarden (de volledige tekst is makkelijk op Internet te vinden). NL heeft, net als bijvoorbeeld Belgie, een aantal voorbehouden getroffen. Dit staat allemaal los van het recht op de “eenzijdige rechtshandeling in nationaal belang”, het is een algemene ‘escape’ die NL kan gebruiken om onder internationale verdragen uit te komen. Het staat ook los van het uitroepen van Cur als “mandaatgebied” op grond van “bestuurlijk onvermogen”. Het betekent eigenlijk dat NL Cur onder toezicht plaatst van de Trustschapsraad, dus eigenlijk zegt “VN, wij hebben Cur niet meer onder controle, wij kunnen niet meer voldoen aan onze overzeese beheerstaken, dus neem het maar van ons over”. Formeel zou dat zelfs kunnen betekenen, dat, totdat de onafhankelijkheid is bereikt, een van de Trustschapsraad landen Cur tijdelijk gaat besturen, dus eigenlijk een van de permanente leden van de Veiligheidsraad.

  Nogmaals, het zal zover niet komen, maar Cur kan NL in ieder geval niet dwingen om Cur te blijven onderhouden of ondersteunen, op welke wijze dan ook.

 19. Heeft het eiland een beetje last van ‘brain drain’ ?
  Nee, echt hoor. Als de slimste mensen weg gaan om te studeren en niet terug komen, dan krijg je na enkele tientallen jaren een bestuur dat moet samengesteld worden uit mensen die er te dom voor zijn toch ?

 20. Voor eventuele onafhankelijkheid van Curacao is geen referendum of andersoortige volksraadpleging nodig of vereist; nergens is dit voorzien in het Statuut van het koninkrijk dit in tegenstelling tot wat op dit forum gesteld wordt. Slechts voor Aruba is een dergelijke verklaring opgenomen (zie art. 58, 69 & 60). Het parlement van Curacao beslist over de onafhankelijkheid voor zover het de Curacaose besluitvorming hierover betreft.

 21. @ alfa. Ik zal je effe een paar dingens bijbrengen

  Wat denk je van die heipaal in je eigen oog. Ik kan trouwens niets uit je reactie serieus nemen, echt niet.

 22. @Ongerust

  Volkomen mee eens wat we overeen zijn gekomen met het ondertekenen van het Statuut 15 dec 1954.

  .Daarna hebben wij, het Koninkrijk der Nederlanden, samen het Esocul/VESC-verdrag ondertekend wat opdat moment het Statuut degradeerde wat betreft het recht van onafhankelijkheid.

  PUNT UIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 23. Als het weer fout gaat gewoon de vorige regering de schuld geven!!!!!!!!!!!!!!!! oh nee dat waren ze zelf!!!!!!!!!!
  en wat NL betreft die komt er wel hoor hebben in NL nog wel goed onderwijs, vraag helmin maar hoe zijn dochters studeren!!!!!
  en een draaiende economie
  Curacao heeft toerisme en gokt nu op Olie?

  ja Oliedom …………………… maar nu kan niemand NL de schuld geven dus komt de 80/20 van stal en zijn de latinos de schuldige

 24. Curaçao denkt Nederland te kunnen gijzelen met het Statuut en zolang die Nederlandse geldkraan niet definitief wordt dichtgedraaid zullen zij dat doen. Maar één wetswijziging in het Nederlandse parlement kan die gijzeling opheffen. De VVD heeft al een blauwdruk klaar liggen om de immigratiewetgeving, zoals genoemd in het voorstel van de Rijkswet Personenverkeer zal de immigratie van Curaçaoenaars naar Nederland tot een minimum beperken, de ongewenste Curaçaoenaars zullen per kerende post worden geretourneerd.
  Dus Wiels, als je zegt dat jouw zo gepropageerde onafhankelijkheid geen prioriteit heeft, zou je wel eens eens op een ochtend wakker kunnen worden en jezelf afvragen, what hit me !

 25. Ik heb al een hoop historische misverstanden aan de kaak gesteld in dit forum, dus de volgende kan er ook nog wel bij, want die wordt binnenkort erg belangrijk:

  Er is in het statuut “afgesproken”, dat een eventuele onafhankelijkheid via een referendum, door de betreffende bevolking, kan worden “aangevraagd” en dat dan vervolgens het Koninkrijk (in theorie alle andere eilanden, maar in de praktijk Nederland) daarin kan toestemmen. Een afspraak dus en geen “goddelijk recht” of door de VN en de Veiligheidsraad bekrachtigde wet van Meden en Perzen. Daarnaast zijn er nog vele andere afspraken gemaakt in het statuut, bijvoorbeeld over zaken als “begrotingsdiscipline”.

  Deze afspraken hebben, eerlijk is eerlijk, wel min of meer de status van wet gekregen, omdat er simpelweg geen andere formele weg is.

  Nou wordt het interessant: stel NL wil van Curacao af, wat heeft NL dan voor mogelijkheden om dat (eenzijdig) te doen? Met andere woorden, hoe krijgt NL Curacao uit het Koninkrijk, zonder dat de bevolking van Cur daar om vraagt?

  Mogelijkheid 1: NL neemt een (grond)wetswijziging aan, waarin wordt geregeld, dat NL, via een “eenzijdige rechtshandeling” zich niet langer gebonden acht aan de afspraken die zij in het statuut heeft gemaakt, ten aanzien van Curacao. Dat kan en mag NL doen, ten aanzien van alle internationale verdragen, dus ook het statuut, bijvoorbeeld als NL vindt en/of kan aantonen, dat de eigen economie of de eigen democratie in gevaar is. In dit verband kan worden aangetoond, dat het niet aan de afspraken houden door Curacao een gevaar is voor de eigen economie (immers Cur is onderdeel van het koninkrijk en derhalve onderdeel van een “gedeeld economisch systeem”). Aangezien kan worden aangetoond dat corruptie en banden met de maffia normaal zijn in de Curacaose politiek, kan NL zich tevens beroepen op een gevaar voor de eigen democratie (met een beetje fantasie, maar waar een wil is, is een weg, haha).

  Mogelijkheid 2: NL beroept zich op het schenden van statuut-afspraken door Curacao en verklaart niet langer verantwoordelijkheid te kunnen dragen voor “behoorlijk bestuur” op Curacao en, aangezien Europese Nederlanders in het openbaar worden bedreigd, kan ze zich ook nog beroepen op de onveiligheid in het gebied voor onderdanen (lees: Europese Nederlanders). In zo’n geval kan NL de VN vragen om Curacao uit te roepen tot “mandaatgebied” en dan wordt Curacao de verantwoordelijkheid van de VN.

  Nou wil ik niet beweren dat het zover komt, maar PS/MFK/MAN aanhangers, jullie moeten vooral niet de illusie hebben, dat jullie NL met dat achterlijke statuut “bij de ballen” hebben. . .

 26. @Chavez Dankjewel voor je antwoord, maar je ‘mooi weer’ verhaal gaat niet op. Dat zou betekenen dat ieder (sub) tropisch land eraan toe zou zijn als Curacao en we weten dat dat niet zo is. Brazilie, half Azie, noem maar op: allemaal warme landen waar mensen keihard werken en de economie bloeit.

  Ik heb veel aardige Curacaoenaars ontmoet, maar werklust is niet het eerste woord dat in je opkomt als je de mentaliteit moet omschrijven, uitzonderingen daargelaten.
  In dit verband: wat mij daar trouwens opviel, dat ik nog nooit 1 Curacaoenaar achter de toonbank van een toko heb gezien. Allemaal Chinezen. Achter tralies wegens overvalgevaar.

 27. Welk land is heden ten dage zelfstandig?

  Als China niest begint Amerika paracetamol in te nemen en wij hebben het over een onafhankelijk Curaçao die bij het nemen van deze beslissing, WAT HUN GOED RECHT IS, esoculo/VESC-verdrag, geïsoleerd wordt.

  Als je het echt met Curaçao meent, zet je negatieve energie om in iets positief om dit eiland te helpen opbouwen.

  Zo niet, OPROTTENNNNNNN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 28. @rasechtewereldbewoner: waar je dan weer geen gelijk in hebt, dat is in de reden voor Nederlands, de afgelopen 5 jaar, om zich hier “massaal” te vestigen. Dit heeft te maken met de bouwnijverheid, niet met de burgerluchtvaart. . .

 29. @rasechtewereldbewoner: wat DAE en Insel Air betreft geef ik je gelijk. We kunnen ons allemaal nog wel het middelvingertje van Hakim herinneren, toen hij langs een directie-auto van Insel reed. DAE is inmiddels nagenoeg Venezolaans, tja, hoe toevallig is dat nou weer, haha.

 30. @mart..22% heeft gestemd op PS.. da’s niet eens een meerderheid dus hou op dat t volk voor onafhankelijkheid heeft gekozen.

 31. @ Mart Het zal mij een moer schelen wat zus of zas wil…. Het is mijn eigen hand die me voedt. Hoezo Korsou heeft gesproken als ze niet uit het koninkrijk willen, hadden ze anders moeten kiezen. Ik herhaal nogmaals voor jou, aangezien je zeer traag bent 😉 Als er uit het koninkrijk gestapt wordt, gaat ten eerste het volk stemmen en dat wordt beslist en bepaald op Curacao niet door Den Haag, Nederland of jou Mart. Helaas voor je maar dat bepaalt, gelukkig , jij niet.

 32. @ Lauren.
  Waarom het op Aruba “wel gelukt” is? Na 25 jaar status aparte dreigt het inderdaad eindelijk te gaan lukken ja. Na de N.A. verlaten te hebben heeft Aruba het de eerste 15 jaar zeker niet makkelijker gehad dan Aruba nu. Uw tweede vraag, de missenklasse is al jaren de kleinste groep op het eiland, en trekt idd weg. Dat begint al met studenten die elders gaan studeren, en daar veelal blijven. Wat er over blijft is een hele kleine groep rijken, een hele grote groep armen, en een minimale buffer om die verschillen op te vangen in de vorm van belastingbetalende middenklasse. Heeft niks met luiheid of onwelwillendheid te maken. ter illustratie, als het in Nederland een keer mooi weer is, trekt ook het halve land er op uit om aan het strand te liggen. Dat is anders zult u zeggen, omdat het in Nederland niet vaak mooi weer is, en daar kunt u gelijk in hebben. Feit is wel dat de achtergebleven “werkenden” op mooie dagen ook niet het meest productief zijn.

  @ Alfa. Wat zou Nederland in vredesnaam willen stelen hier? De tomaten van Banda`bao? Die 2 liter olie in de grond hier? Dat kost meer om het er uit te halen dan dat het oplevert (als er al olie zit). Nee hoor, Nederland wil er liever van af. Dan de gekozen politici van het moment. Denkt u nu echt dat de miljoenenschuld die in 2 jaar (!!!!!!!) is opgebouwd van het eiland zelf terug kan komen? U bent niet goed snik als u dat denkt.
  Zie Mugabe als voorbeeld. Alle Engelsen er uit, geef hun bezittingen aan het volk, en in een jaar het land naar de afgrond geholpen. Zo zal het ook gaan als Wiels de Republiek Korsou uitroept. Levert u uw Nederlandse paspoort in? Ik niet.

 33. @Alfa Staatsgreep? LOL! een staatsgreep wordt doorgaans gepleegd als er iets te halen valt.

  Er is echt geen Nederlander die bereid is belasting te betalen voor zwakbegaafde, volgevreten, door en door rotte tokkie-bestuurders die hun eigen volk laten kreperen om er zelf beter van te worden. Een staatsgreep zou betekenen dat Nederland zich uberhaupt nog voor Curacao interesseert.

  Ik verzeker je: als Wiels naar Den Haag komt om de onafhankelijkheid te bespreken, wordt hij met gejuich ontvangen!

 34. @ Klaagbaak,

  Over InselAir zie je het verkeerd. Hakim en DAE is een pot nat. Dat geven ze openlijk toe in de media. Maandelijks wordt er 2 Miljoen dollar van Korpodeko aan DAE opergemaakt om hun kop boven water kan houden, en t ekunnen zeggen we geven werk aan de YDK. Alleen is heel topmanagement van DAE ondertussen spaansspreken.
  De slimste zaken die ik in een langetijd heb ontmoet. Hij zit erbij verdient zijn 1.5 miljoen dollar per maand voor de wetlease van de MD en als het misgaat vertrek hij weer naar Miami want in Venezuela, waar hij vandaan komt, wordt hij meteen opgepakt zodra hij uit het vliegtuig stapt. Er komen nu nog 3 MD aan die waarschijnlijk ook via korpodeko gefinancieerd zullen worden. Hoelang kan dit nog doorgaan??

  DAE heeft in 16 maanden evenveel overheidsteun gehad als Insel air in 6 jaar.

  De regering mag InselAir niet want ze betalen geen steekpenningen en het is een privebedrijf dat teveel geld verdient. Vandaar dat InselAir Aruba is opgericht.

  Get you fact straight and open your eyes. Er gebeurd hier veel meer achter de schermen dan wel of niet onafhankelijk zijn. Incl een hoop nederlander die ervan profiteren. Niet voor niks dat er de laatste tijd zoveel hier zijn komen wonen.

 35. Lekker eigen broek ophouden Korsou. Lekker je eigen rekeningen betalen. Lekker vooruitzichtvoor Korsou maar voor Nederland in het bijzonder. Kan haast niet wachten tot het zover is. Heit heit we zijn ze lekker kwijt.

 36. @ alfa.. Denk eens voor jezelf in plaats van je grote leider na te kletsen. Shame on you dat je dit soort onzin zelfs durft op te schrijven.
  De nederlandse politiek reageert toch heel anders dan “vasthouden voor de zogenaamde rijkdommen”. De overgrote reactie is dat men het zou toejuichen als Curacao het koninkrijk uit stapt. Zoiets zeg je niet als je achter de zogenaamde schatten van het land aan zit.

  Overigens is jouw grote leider in zijn eerste toespraak al wat voorzichtiger geweest over de afscheiding., sterker nog hij heeft het op de lange baan geschoven, of heb je dat niet opgemerkt?
  .
  Pabien met je wel doordachte keuze, en pabien met alle rijkdommen, die als ze er zouden zijn niets maar dan ook helemaal niets voor jou zouden betekenen, als je denkt van wel dan heb je zeer zeker de laatse twee jaar niet echt opgelet.

 37. @alfa: Nederland heeft met de verkoop van slaven, omgerekend naar de huidige begrippen, minder dan een miljard verdiend. We weten inmiddels allemaal wat Curacao NL heeft gekost. Zowel menselijk, als maatschappelijk, als zakelijk was Curacao de slechtste investering voor NL ooit! Dus nu geen gezeur meer over wat NL allemaal wel niet aan Curacao heeft verdiend, want helemaal NIETS dus, het heeft alleen maar geld gekost! De nazaten van de op Cur aanwezige slaven hebben er een vreedzaam eiland voor teruggekregen, anders dan veel van de Afrikanen die in Afrika het slachtoffer zijn geworden van bloedige oorlogen, moderne slavernij enz.

  Count your blessings, alfa en laat nu maar zien dat jullie het beter kunnen, alleen!

 38. @Alfa,

  L** toch ajb niet zo dom. Laat het nu gewoon lekker zitten en kijk of je leider Wiels zijn woorden nakomt…

  – Olie
  – Onafhankelijk

  Voor de rest is het een hoop geschreeuw… maar goed gezien jouw reactie pas jij precies bij hem.

  Ter info:
  – Wiels heeft zijn kinderen in Nederland naar School gestuurd..
  – Nederland heeft bij voorbaat aangegeven dat olie bij Curacao hoort ALS er hier iets gevonden wordt.

  Ik ben benieuwd wat voor tegenstrijdigheden er nog meer zijn met alles wat Wiels gezegd heeft.

  Maar goed lang leve de democratie, iets wat mede door Nederland op Curacao is gebracht. Dus zo slecht is NL dan toch niet?

 39. @alfa; dream on (is Engels, zal jij wel niet spreken, maar goed). Als NL hier grondstoffen wil, dan verklaart ze zich niet akkoord met onafhankelijkheid, zoals vandaag bijna de voltallige Tweede Kamer wel heeft gedaan en met een enorm groot “good riddens” gevoel, kan ik je vertellen. Jij beschuldigd anderen ervan dat ze Curacao niet kennen? Wat weet jij nou van Curacao dan? Hoe lang woon jij hier al of jou voorouders? Of hou jij in NL lekker je handje op, zoals die andere 85.000 Curacaoenaars inmiddels doen, in de Bijlmermeer en Rotterdam Zuid?

  Er kan best olie rond Cur zijn, maar dat geldt voor Bonaire en Aruba ook, sukkel en daar is wel geld voor proefboringen (Aruba is al met voorbereidingen bezig). Aruba is zo slim geweest om haar raffinaderij door een Chineze partner te laten exploiteren, die hebben namelijk geld, anders dan Cur.

  Succes dus!

 40. Terry, Korsou heeft gesproken, als ze niet uit het koninkrijk wilden hadden ze anders moeten stemmen!
  Dus..lekker een onhafhankelijk Korsou want we redden het wel zonder Nederland

 41. @ Alfa: Laat me raden, PS gestemd?

 42. Toch wel grappig hoe Curaçao denkt zich te kunnen vergelijken met Griekenland.

 43. Met de uitslag van gisteren is het faillissement van Curacao nog een kwestie van maanden. Er is geen geld meer in de schatkist en alle overheid NV’s zijn leeg gezogen. Nederland draait de geldkraan dicht en op de kapitaalmarkt kan curaçao niks lenen.

  Die screening wet is een wassen neus. Schotte gaat het niet eens proberen om Premier te worden idem voor Wiels. Er worden marionetten geïnstalleerd die trouw zijn aan hun ‘leider’. De coalitie MAN/MFK/PS zal ruziënd door blijven gaan en de welvaart onder eigen vrienden blijven verdelen. Er is denk ik 1 partij heel blij met deze overwinning en dat is Insel Air ….. Er zullen weer ontzettend veel ‘dienstreizen’ zijn.

 44. @Alfa Ben je nou serieus? Ik lees jouw reactie met afschuw! Welke “staatsgreep”? Welke “grondstoffen in ons gebied”?! De olie die zogenaamd elke keer weer wordt “gevonden” als er verkiezingen worden uitgeschreven?! Ik kan mijn oren en ogen niet geloven dat er op “ONZE” dushi Korsow zulke naive (lees: domme) mensen wonen! Al die praatjes, 1. 100 gulden per maand voor boodschappen 2. afluisterpraktijken 3. staatsgreep 4. Olie gevonden… Ik kan nog heel lang doorgaan. Allemaal LULKOEK van hele grote boeven, om maar zieltjes te winnen! Mijn voorouders wonen al 360 jaar op Curaçao en geen enkele generatie in mijn familie heeft zich ooit zo KAPOT GESCHAAMT voor hun eiland! Dit is echt te genant voor woorden! SHAME SHAME SHAME!

 45. @ Lauren: hulde !!

  Haiti to be: Succes !

 46. Al dat gel** over staatsgreep. In de jaren 80 riep bouterse dat nederland mogelijk eventueel een staatsgreeo zou steunen. Dat wers als excuus gebruik om 14 tegenstanders te vermoorden. Nu roep jij ook al overcstaatsgreep. Dreig je nu ook tegenstanders tez vermoorden. Wil je weten wat een echte staatsgreep is? Kijk dan naar chili in de jaren 70 kijk naar de piging inspanje door tejero, jijk naar wat er in argentine gebeurd is.mde rest is populistisch ophitsend infantiel gelul. Bovendien ga jij er wel heel gemakkelijk vannuit dat jouw partij de goede is en de anderevdecslechterrikken. Geldnaltijd als wxcuus om anderen te intimideren en te bedreigen. Maar wat als je zelf nu de foute partij bent. Netvals het duitse nationalistische volk zich als idioten op liet dwepen in de jaren dertig. Staatsgreep??? Grow up! En al datvgelul overvrekeneingen vereffenen zegt ook iets over je ware aard. Met jounkun je niet onderhandelen omdat je tevovertuigd bent van je eigen gelijk ennte som om je eigen fanatisme in te zien. Nationalisme is altijd anderen voor de rekening op te laten draaien. Salonsocialist, nepheld.

 47. @Lauren.. Ik reageer op de woordvoerder en als de woordvoerder het niet leuk vind of een ander dan zal de woordvoerder geen woord moeten voeren.

 48. @ alfa
  Ben jij een YDK die wil en kan gaan werken? Succes ermee, nou moet je het zonder de shon doen die zegt hoe het moet en volgens mij kunnen jullie subsaharale species dat niet echt. Ik ken tenminste nergens ter wereld ook maar een positief voorbeeld…

 49. @ Alvin..Ik heb geen moeite als de minster die gaat zitten, strenger is. Wat ik wel moeite mee heb, zijn mensen die zich zorgen maak wat er op straat gebeurd terwijl er thuis ingebroken wordt.
  Het feit dat het volk partijen steunt die uit het koninkrijk wil stappen, hoeft nog niet te beteken dat het volk ook uit het koninkrijk wil. Als je getrouwd bent, stem je toch ook niet mee met alles wat partner zeg of wil. Als er uit het koninkrijk gestapt wordt, gaat ten eerste het volk stemmen en dat wordt beslist en bepaald op Curacao niet door Den Haag of Nederland.

 50. At nan. Ten eerste weet je niks over curacao. Ik zal je effe een paar dingens bijbrengen. Dit heeft niks mee te maken met schulden etc. Nederland is bezig met een staatsgreep op curacao te organiseren. En dat is ook gelukt. Maar dat is ook weer herstelt nu. dit gaat om grondstoffen in de gebied van curacao. Ned3rland is bezig om dat van ons te stelen net wat ze probeerde te doen met suriname. Voordat je iets praat he zoek dan eens uit wat er aan de hand is. Jullie volgen alleen maar nieuws van nederland en denken dat jullie iets van curacao weten. En daarom doet nederland moeilijk met aanwijzing en chaos creeeren op curacao samen met een paar arrogante curacaoenaren van partido par pnp fol pais en frente sivil maar let even op mijn woorden. Nederland zal niks van ons meer stelen dat hebben zij jaren gedaan. En voordat je over een land gaat praten en kritiseren kijk eens naar je eigen land. want hier gaat het helemaal de verkeerde kant. Financieel gezien ook. Kijk een naar minister rute. Een and met de maffia. Geld aannemen van de maffia. Dat moet jullie lekker gaan bekritiseren. En hou je buiten curacao zijn zaken. Want nu zijn julie zelf degene die de koninkrijk een slechte naam geven. De waarheid zal even pijn doen maar komt wel goed met je haha. Peace out.

 51. @Terry Mevrouw Spies is nu eenmaal nog de woordvoerder, maar verder maakt het niet zoveel uit wie het zegt, maar wat er wordt gezegd. En wat precies is er niét waar?

  Als ik het goed begrijp heeft er nu een partij gewonnen die onafhankelijk wil zijn. Het sentiment in Nederland is: hoe eerder, hoe liever, al is het alleen maar dat steden als Rotterdam niet nog meer bevolkt worden door uitschot uit Curacao dat rovend en schietend door het leven gaat. Puur zakelijk gezien heeft Curacao niets te bieden dan ellende, hoe hard dat ook klinkt.

  Interessanter is de vraag: waarom willen mensen in Curacao, een eiland aan de rand van de financiele en morele afgrond, onafhankelijk zijn? Wat denken ze daarmee te winnen? Hoeveel monden meer worden daarmee gevoed? Oke, geen -blijkbaar gehate- Nederlanders meer, maar ook nog minder te vreten. De politici die dit roepen denken daar blijkbaar alleen zelf beter van te worden, want als je aan je volk denkt (zoals dat eigenlijk zou moeten), ben je geschift om in deze situatie de banden door te snijden.

  Ik heb dit jaar een paar maanden op Curacao gewoond om een klus te doen. Ik zal op dit forum wel voor rotte vis worden uitgemaakt, maar ik zeg het toch: als ondernemer werd ik knettergek en was blij dat ik weer terug kon. Ik vind het geen wonder dat zoveel mensen op het eiland zwaar aan de drank zijn, het is blijkbaar een manier om die apathische mentaliteit, de pure lusteloosheid te kunnen verdragen.

  Ik had voor mijn werk ook Curacaose bedrijven nodig, die dus geld konden verdienen. Maar ze leken dat niet te willen ! Mensen kwamen niet opdagen, reageerden niet op e-mails (en dan kreeg ik van anderen te horen: ‘dat werkt hier niet, mensen zijn nog niet zo gewend aan mailen’, terwijl er gvd al 20 jaar internet is!) leverden de verkeerde spullen, hielden zich niet aan hun beloften en deadlines, deden 3 dagen over een klus die in 4 uur uitgevoerd kon worden, etc etc Die paar bedrijven die wel een goede naam hadden, hadden zoveel opdrachten dat ze het werk niet aankonden.

  Nou heb je zo’n mooi eiland, altijd zon en een prachtige zee: toeristisch mogelijkheden te over die nog niet eens voor 30% worden benut. Het is een ware prestatie om het dan nog te verzieken, maar dat is wat er helaas gebeurd is.

  Ik heb 2 vragen waar ik oprecht een antwoord op zou willen krijgen: a)waarom kan het in Aruba wel en b) zijn nou echt alle hoogopgeleide, eerlijke, gedreven mensen die het eiland uit de goot kunnen trekken, verdwenen naar Nederland en de US?

 52. Een meerderheid van de Nederlandse politieke partijen ( VVD,Pvda,SP,PVV, CU )hebben gereageerd op de verkiezingsuitslag en staan 100% achter een volledige onafhankelijkheid op korte termijn. De bevolking van Curacao heeft gekozen voor een coalitie die de relatie met het koninkrijk willen verbreken. So be it. De Nederlandse bevolking is het volkomen met deze plannen eens. Maar dan wel graag binnen 1 jaar of eerder. Gefeliciteerd en succes.

 53. Lost het probleem op zoals de natuur het doet: tot aan de wortels vernietigen zodat er uit de gezonde wortels iets moois kan groeien en bloeien.
  Ben Coelho

 54. De mensen die stemmen op zulke parijen zijn gewoon ongeschoolde mensen echt zonde.
  Die Wiels heeft nergens verstand van schelden over Nederland maar wel zijn kinderen naar Nederland sturen om te studeren en een paar keer per jaar op vakantie gaan naar Nederland als het zo’n slecht land is zou ik daar nooit komen en zeker mijn kinderen daar nooit heen sturen

 55. @!most wanted laga lastra ….. gooooooooo . ferd ben je nog daar , koffers …….

 56. @Terry

  De nieuwe minister die op haar post gaat zitten zal strenger zijn denk ik. Daar zorgt de VVD wel voor. Want eens moet er orde op zaken gesteld worden. Als wij dat niet uit vrije wil doen omdat er te veel bobo’s op Curacao rondlopen, dan gaat dat echt van hoger hand komen. Kijken of dan de salarissen van de ambtenaren betaald kunnen worden. En aangezien van alle overheid NV’s de werknemers ook indirect uit hetzelfde potje moeten eten, wordt het als maar zwaarder en zwaarder. Maar ach. Dat wil men toch? Wel een blackberry, maar geen stroom of eten.

 57. Moet ik mevrouw Spies serieus nemen? Mevrouw Spies (CDA) die maar met 3,7% van de stemmen niet gekozen werd. Conclusies trok en zich niet verkiesbaar stelde voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Mevrouw Spies waarvan de overheidsvakbonden geen vertrouwen meer in hebben omdat zij hun gewoon in de steek hebben gelaten? Beloven en toezeggen maar uiteindelijk niks doen als er geen voordeel uit te halen valt?Mevrouw Spies weigert, namelijk als wergever, een plan ‘voor werk-naar-werk-begeleiding bij reorganisaties’ te tekenen. Het gaat om sociale maatregelen die bij reorganisaties voor ambtaneren van zeer belang zijn.
  Mevrouw Spies moet ik nog verder gaan…. Nee sorry maar ik kan deze mevrouw niet serieus nemen

 58. De nieuwe regering van Curacao heeft een voor en een nadeel. Voordeel is dat ze weten hoe ze zelf de problemen veroorzaakt hebben, nadeel is dat ze niemand anders de schuld kunnen geven. Maar dit is de keuze van het volk en ik hoop dat ze er uikomen

 59. pvda spreekt.telegraaf.nl,,..maar helaas was dit voor de verkiezingen al bekent dat nederland dit zou doen..dat zag je gewoon aankomen..geen euro’s voor body-bags….is ook een uitspraak van;;heb ik jou daar…jammer dat er geen hoog opgeleide anteliaanse studenten,in de politiek willen..echt jammer,want die zijn er ook..

 60. Nu ze gestemd hebben, het volk ben ik benieuwd wat de Curacaose bevolking denkt dat er gaat gebeuren. Binnen 24 uur is het duidelijk geworden dat Nederland zegt ok ze hebben gekozen dat ze er niet meer bij willen horen. Nu zit ik te wachten als iedereen hun rode paspoort in moet leveren en er geen geld meer naar Curacao gaat voor allerlei dingen. Hebben ze een plan gehoord van meneer Wiels hoe hij alles wilt gaan betalen en het eiland niet de Caribische Griekenland wordt. Ik ben een Curacaose maar Curacao is nog lang niet klaar om op eigen benen te staan

 61. VVD spreekt telegraaf.nl

 62. Wist mevrouw Spies niet dat Nederland nog grote problemen heeft?

 63. Goh, dat wisten we nog niet…

 64. Laat ons hopen, dat de Nederlandse regering, nu eens echt ingrijpt en Curacao LINKS laat liggen en deNederlanders er weer niet voor op draaien wat betreft de belasting gelden en gee politiel verhalen gaan ophangen, maar Curacao buiten zet. Laat ze maar naar Chavez gaan.

 65. het is waar wat zij zegt.
  Toen Spies en Emily iets voor Curacao had gebakken, was het niet goed genoeg, waarschijnlijk.
  Wat heeft een demitionaire minister Spies nog te zeggen, ze is zo weg. En CDA heeft niet veel te zeggen zelfs in NL.
  Laten we gaan wachten op de volgende minister waar we mee moeten onderhandelen.

 66. Dat is nu precies waar Wiels zo goed in is. Tegenstellingen overbruggen. Luister naar zijn radioprogramma en krijg dat warme huiselijke Curacao-gevoel, wat u allen zo bindt. Gaat best lukken hoor Liesbeth !

 67. Laten we het op houden mevrouw Spies dat Nederland grote problemen heeft! Ze zitten tussen twee vuren in en de woorden “interne aangelegenheid” kent die partij niet! U heeft als Nederland een verantwoordelijke taak en hoe gaat u die nu invullen. Ik ben benieuwd.

 68. Ieder weldenkend mens weet dat er grote problemen zijn, we zijn door de vorige regering naar de rand van de afgrond gebracht in financieel en economisch opzicht in een hoog tempo. Gaat de volgende regering het afmaken en het land over de rand duwen?? Dios spar nos!!

 69. Een beetje een open deur intrappen, Liesbeth.

 70. Beste Helmin………
  Ik hoop dat de intentie van dhr Wiels zo oprecht is als hij pretendeert.
  Ik hoop ook dat hij beseft dat dit land NIETS produceert en alleen maar importeert. Dat betekent dat je het moet hebben van service verlening (raffineren voor Venezuela maar ook de touristenindustrie) voor de regio maar ook voor de rest van de wereld.
  Dan moet je verdomd hard je best doen om het aantrekkelijk te maken hier te komen.
  Nederlandse Touristen spenderen hier toch veel geld en met dubieuze partners komen de Amerikanen echt niet……….
  Daarom bij deze Beste Helmin,
  Jij bent zeker GEEN domme vent, so THINK!
  Stop alsjeblieft met opruien en ga daadwerkelijk aan het werk!!!!
  Maak schoon schip in de staten en zorg dat je respectabele partners krijgt die daadwerkelijk strategisch service verlenen.
  begin met een deugdelijke begroting zonder gekke dingen. (deze maak je voor je volk en niet voor NL)
  Het volk heeft voor JOU gekozen! JIJ bent nu verantwoordelijk!
  Neem deze verantwoordelijkheid en ga aan het werk!!!!!!
  Please!