• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Curaçao heeft gekozen voor onafhankelijkheid. Dat zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak, vandaag na de verkiezingen op het eiland. Ook volgens de PVV betekent de uitslag dat Nederland afscheid moet nemen van Curaçao.

 
Nederland kan niet meer samenwerken met de MFK van oud-premier Gerrit Schotte, wegens connecties die de partij heeft met de onderwereld, stelt Van Raak opnieuw. En de Pueblo Soberano, van Helmin Wiels, wil zelf al langer onafhankelijk van Nederland worden.

Fraude
Het SP-Kamerlid is al langer bijzonder kritisch over vermeende corruptie en fraude op Curaçao. Hij noemde voormalig premier Schotte al eerder een zetbaas van de maffia, zei daar bewijzen voor te hebben, en vindt dat Nederland niet meer verantwoordelijk kan zijn voor het eiland.

Afscheid
Volledige onafhankelijkheid is beter voor Nederland en de Nederlandse belastingbetaler, stelt de PVV, die ook memoreert aan fraude en corruptie. Voorman Geert Wilders en woordvoerder Sietse Fritsma gaan het kabinet woensdag oproepen om ‘het afscheid van Curaçao snel te regelen’.

© ANP, alle rechten voorbehouden

104 reacties op “PVV en SP: Curaçao nu snel onafhankelijk”

 1. @Ongerust op 21-10-2012. Ik heb jou artikel gelezen en vond het bijzonder interessant indrukwekkend en realistisch. Aangezien ik een geboren en getogen Curacaonaar bent en veel heb geleerd en gelezen over Suriname kan ik vele dingen beamen wat jij daar geschreven hebt. Ook ben ik in de veronderstelling dat jij iemand bent die daar vandaan komt.
  Die verhalen klinken mij bekend in de oren. Niks mis mee. Ik heb niks tegen mijn Surinaamse broeders, maar ik zeg altijd tegen de Surinamers die het willen horen, dat ze de binding met latijns america hebben gemist. Ze zijn achter gebleven op taalkundig muzikaal en op cultureel gebied. Ze hebben teveel op het Nederlandse paard gewed. Verder is Suriname ook een prachtige land.

 2. Ik ben benieuwd hoe BV NL dit gaat oppakken met die imagoschade die ze geleden hebben met de eerste kamer lid en wethouder Jos van Rey uit Roermond, samen met loco burgemeetser van Meersen Ricardo offermans die Ned Recht heeft gestudeerd.Ik ben benieuwd hoe VVD dit gaat overleven.Met welke gezicht zal dhr Rutte de Curacaose politici gaan benaderen of wijzen op hun corrupte of fraudeleuze praktijken op Curacao. Zal Van Raak en Wilders nog steeds hoog van de Torens blijven blazen dat Curacao een boeven en corrupte land zijn of zal men de boetekleed gaan aantrekken en met de billen bloot gaan onderhandelen met de Curacaose politici over een mogelijke oplossing van Economische en politieke crisis op Curacao. De SP is al langer bijzonder kritisch over vermeende corruptie en fraude op Curacao. Ik hoop dat hij net zo kritisch zal zijn over de vermeende corruptie en fraude geval in Roermond en Noord-Oost Nederland. Verder is het al een bekend feit dat Nederland altijd weg loopt als het te heet wordt onder hun voeten. De Nederlandse politici lopen altijd weg voor hun verantwoordelijkheid.Nu sturen ze de Gouverneur op af en als het te heet wordt schreeuwen ze, dat moeten ze zelf maar oplossen, terwijl ze zelf verantwoordelijk zijn voor het ontstane situatie op de eilanden. Dit is een strijdt sedert de koloniale periode die nog steeds gaande is op Curacao. Wijlen Pietje van der Hoeven van de partij COP en wijlen Doktor da Costa zaten verwikkeld in datzelfde strijdt als nu naar onafhankelijkheid. Lees boeken van ” De Vrijheidsrechten van de Mens in de Nederlandse Antillen”uit 1957 van Mr. Dr. MF. da Costa Gomez. Dan zie dat idem dito strijdt als nu.

 3. @ Jos. Zolang Nederland Curacao blijft dwarsbomen om zelf zaken te doen met de regio en zelf beslissingen nemen,

  We mogen wel zelf zaken doen in de regio en zelf beslissingen nemen, maar er zijn wel zaken waarvoor Nederland verantwoordelijk blijft. Nederland doet niet aan dwarsbomen, maar aan damage control. Uit beleefdheid mocht Schotte van Nederland naar Brazilie met het risico Curacao en Nederland te schande te maken. De voertaal voor een internationale conferentie zal ongetwijfeld Engels zijn geweest, want zo slim zijn de Brazilianen wel, omdat er weinig spaansprekenden uit Australie, Japan, China, India, Rusland etc. zullen zijn. Alleen bij de bilateraaltjes zal Spaans gesproken zijn met de spaanstaligen. Zo moeilijk is dat toch niet om te bedenken.

 4. Zolang Nederland Curacao blijft dwarsbomen om zelf zaken te doen met de regio en zelf beslissingen nemen, rest niets anders dan onafhankelijkheid. Nederland heeft het zelf naar gemaakt. Nederland zal verteld staan hoe slim onze eigen mensen zijn maar we moeten wel de kans voor krijgen. Waarom was Schotte destijds wel goed genoeg om voor Nederland naar Brazilië af te reizen? Ze hadden ook Van Raak/Wilders zonder tolk kunnen sturen….
  onze mensen moeten vaak Nederlandse belangen voor Nederland regelen in de regio omdat we ook Spaans spreken. Ik zie Van Raak en Wilders niet in Zuid Amerika de Nederlandse belangen behartigen. Ze worden niets eens binnengelaten.

 5. @Een Surinamer, dat ligt aan de Surinaamse bestuurders zelf. Daarnaast spreekt bijna niemand in Suriname Spaans, wat zeer belangrijk is voor het zaken doen met de regio. Surinamers zijn keien in het beledigen van Curaçaoënaars v.w.b. de Ned. taal. Ze willen maar niet bevatten dat Spaans essentieel is voor de regio waar ze zich in bevinden.
  Ze hebben laatst nog een dertig jarige oliecontract afgesloten met de amerikanen zonder ruimte over te laten voor eventuele veranderingen. Ja, zo blijven jullie in de sh** zitten voor generaties lang! Dertig jaar is gelijk aan toestemming voor blijvende uitbuiting.
  Surinamers moeten nog veel leren. Het is en blijft een moeilijk volkje met honderden kapiteinen. Het zal ook nooit wat worden men dat mentaliteit.
  GELUKKIG zal Curacao haar zaken op een professionele gaan regelen hoe klein wij ook zijn.

 6. @een surinamer,

  heel interessant…..
  bedankt voor deze informatie en bijdrage.

  hoop dat een hoop mensen de tijd nemen om deze video”s te bekijken.
  en zeker de mensen die nu bezig zijn een kabinet te vormen op basis van hun emoties.

 7. Zou onze internetgoeroe Helmina Lucifer Wiels DAT verhaal van Suriname ook kennen, maar dit voor zijn niet opgeleide volgelingen verzwegen hebben? En dan heeft Curacao niet eens de bodemschatten zoals Suriname heeft.

 8. Een beetje geschiedenis kan geen kwaad mijne slimme curacaoenaren:

  http://www.youtube.com/watch?v=mfnRbFTklBI&feature=relmfu

  http://www.youtube.com/watch?v=A-MsITL5Ljs&feature=relmfu

  Suriname 37 jaar na de onafhankelijkheid:

  http://www.youtube.com/watch?v=7ITos6RHTYI

  Nog steeds in de diepe sh/thole.

  Hup curacao op weg naar de volledige onafhankelijk, op weg naar de volledige verdoemenis a la Haiti II.

  Broodje rots, dat staat jullie te wachten.

  Adieu.

 9. Ik zal het even voor je schetsen, de situatie van Suriname van voor 1975.
  Suriname bestaat uit verschillende bevolkingsgroepen. De drie grootste zijn
  1. Negers (PNR/NPS)
  2. Hindustanen (Nazaten van Indiers) (VHP)
  3. Javanen (Nazaten van Indonesiers). (KTPI/PL)

  Deze drie bev. groepen bepaalde het grootste deel van de Surinaamse politiek.
  Het was eeuwig een wisselwerking toen Suriname nog niet onafhankelijk was.
  Als het niet de negers waren die aan de macht waren dan was het wel het Hindustaanse blok.
  En zoals je het weet hebben de drie groepen hun eigen APARTE denk en leefstijl (cultuur).
  De afro’s verschillen tot op heden niet veel met de afro’s van Curacao en de rest van de wereld.
  Anno 2012 zijn zij de armste bevolkingsgroep van Suriname.
  Terwijl zij de eerste import waren van de blanke slavenhouders. Zij hadden een voorsprong boven al de andere bevolkingsgroepen die later pas in Suriname waren geimporteerd.
  Hun geklaag over de slavernij hoor je tot op heden.
  En tot op heden krijg NL de schuld van hun toestand.

  De VHP wilde geen onafhankelijkheid. De KTPI evenmin. Maar de PNR van de negers wilde dat wel.
  Toen hield NL ze een vette worst voor van NF 3 miljard aan “ontwikkelingshulp”. De eerste reactie van Arron (de zogenaamde grote nationalist van Suriname en de grootste voorstander van de onafhankelijkheid van Suriname) was letterlijk: Mi gado, fa wo klar a moni disi!! (vrij vertaald: Mijn God, hoe gaan wij dit geld OPMAKEN!!. Getuigt al van een lage IQ. En een leider is een weerspiegeling van zijn aanhangers (Afro’s). Allemaal figuren die als domme stieren achter hem aan JOELDEN en schreeuwden om onafhankelijkheid.
  De Hindustanen wilden geen onafhankelijkheid. Ze wisten dat Suriname het niet zou redden met zijn fragiele economie en zware begrotingstekorten.
  De Javanen evenmin.
  Het was bijna tot een treffen gekomen tussen de Hindustanen en de Negers in Suriname. De negers zeiden dat ze tot op heden nog de zweepslagen van de witte meester voelden (wat een belachelijke uitspraak maar goed).
  Vandaag de dag wonen er meer afro surinamers in NL van Surinaamse afkomst dan van welk ander land dan ook (waar is hun geweldige grote b. gebleven?).
  Het kon Arron niet deren. Samen met zijn partijgenoot Bruma (die overigens nogal karmatisch toepasselijk een gewelddadige dood is gestorven), de tegenhanger van Helmin Wiels perste hij de onafhankelijkheid door dik en dun door en eiste de onafhankelijkheid op.

  ZONDER EEN VOLKSREFERENDUM TE HOUDEN!

  Het hele Surinaamse volk is straal het zwijgen opgelegd.
  Men kreeg vijf jaren lang na 75 de kans om Suriname te verlaten.
  De Nederlanders olv den Uyl wilde gauw af van dat zeurkous dat Suriname heette. Het koste hun teveel geld. Ze hebben er niet voor geschroomd om de politici OM TE KOPEN. Wijlen statenlid van Suriname George Hindorie hadden ze omgekocht. Hij heeft toen de sprong gemaakt van de oppositie naar de coalitie en zodoende met 1 stem parlementsmeerderheid de onafhankelijkheid van Suriname door de strotten van de gehele bevolking DOORGEPERST!

  Hij had later spijt van zijn daad en is gauw gestorven, misschien vanwege een gewetenswroeging.

  Al zijn kinderen hebben de Nederlandse paspoort.
  De Surinaamse elite was niet op zijn achterhoofd gevallen en hadden ook hun nederlands paspoort behouden. De armste klasse verlieten als ratten het zinkend schip om hun heil in NL te zoeken.

  Suriname is nadien verpauperd en is momenteel op Haïti na het armste land op het westelijk halfrond.

  Na 1980 waren de poorten van NL zo goed als gesloten voor de Surinamers. De visumeisen werden aangescherpt en als je naar NL moest gaan moest je als een koe uren in de felle zon buiten het ambassadegebouw a/d watermolenstraat staan om te wachten op je Visa. Soms verklikte een fam. lid je bij de Nederlandse ambassade dat je daar zou onderduiken, en je kreeg toen nooit van je leven nog een visum om naar NL af te reizen voor fam. bezoek.

  Toen het na 75 bergafwaarts ging met Suriname begon Desi Bouterse zich te roeren. Want waar waren die geweldige beloftes gebleven van Arron? Het land verpauperde met de dag terwijl de toppolitici (afro’s) in weelde leefden. Ze hebben bakken vol geld verbrast en hun overzeese bankrekeningen vetgemest. Het volk pinaarde en toen kwam de sergeantencoup in 80. Iedereen was blij in Suriname.
  Maar dat was ook tijdelijk want daarna volgde de militaire dictatuur en kreeg je een tweede Exodus in Suriname.
  Daarna kregen we de binnenlandse oorlog.
  NL kreeg later spijt maar ondernam toch nooit een serieuze poging aangezien Suriname een souverein land was geworden.

 10. Hahaha….die maaskant hieronder….Rutte had ook vaak contact met Berlusconi…hahaha….so funny…..ahhhhhh ff niks merr zeggen maaskant…ohhh hoe verzintie het.

 11. @ALfa, Je hebt gelijk, Rutte had ook vaak contact met ene Berlusconi, die in Italie ook slecht bekend stond en daar zei niemand wat van. Berlusconi was zelfs doorgedrongen tot de Raad van Europese Regeringsleiders. Rutte heeft dus wat uit te leggen.

 12. DE VS HEBBEN INMIDDELS AANGEGEVEN DAT ZIJ EEN ONAFHANKELIJKE CURACAO, VOOR DE KUST VAN VENEZUELA NIET ZULLEN ACCEPTEREN!

  Waar heeft de VS dat aangegeven? Persbericht/ Linkje aub.

 13. @ALLEN

  DE VS HEBBEN INMIDDELS AANGEGEVEN DAT ZIJ EEN ONAFHANKELIJKE CURACAO, VOOR DE KUST VAN VENEZUELA NIET ZULLEN ACCEPTEREN!

  MIJN OPVATTING OVER HET OVERDRAGEN VAN CURACAO ALS MANDAATGEBIED KOMT DAARMEE DICHTERBIJ DAN IK ZELF GEDACHT HAD.

  LATEN WE DEZE SITUATIE IN GODSNAAM NIET ONDERSCHATTEN EN VOET BIJ STUK HOUDEN. CURACAO MAG NIET ONAFHANKELIJK WORDEN ONDER DE HUIDIGE OMSTANDIGHEDEN!

 14. @ ongerust.. Neem maar je pilletje en ga naar bed.. misschien dat je dan beetje rust krijgt. Bai drumi… je bent alleen maar onzin uit je nek aan het kletsen…

 15. yes, eindelijk is het dan zover, Wiels is voor Nederland is voor en we hebben beezen dat we het kunnen.
  eerlijke verkiezingen, nu de onafhankelijkheid.
  eigen paspoort los van Nederland.
  eigen vreemdelingen beleid,onze mensen terug uit Nederland

  lang leve de mars van de revolutie

  biba Korsou

 16. curacao heeft gestemd op een partij dat soberanitiet hoog in de vandel heeft dat betekend dat onze water lucht land moet goed bewaakt voor alle die ons kwaad wil doen dat onze kinderen drugsvrij blijft wij zullen in de koningsrijk voor altijd blijven we zijn niet zo stom hoor

 17. Ongerust, prima verwoord.
  KAREL, ik gun Curaçao dat het een streep door het Statuut trekt. Zou fantastisch zijn voor jou en mij. Ik mag blijven kankeren, zonder dat jij mij het kwalijk kan nemen. Want Curaçao en Nederland hebben dan niets meer met elkaar behalve een hele hoop slappelingen, die massaal eieren voor hun geld kiezen en nog gauw even een Nederlands paspoort aanvragen en/of een uitkering scoren. We kunnen dan eindelijk de losers uit de Bijlmer en andere plaatsen aanpakken, die zonder perspectief naar Nederland kwamen, geen diploma of werk hebben en nauwelijks de taal spreken, zonder voortdurend aangesproken te worden op discriminatie enz.. Gek genoeg weten al die lui die nauwelijks Nederlands spreken, wel de weg naar de Sociale dienst te vinden. Ajo ku bosnan. Bai fliet i gana baka LOL

 18. @ Vito. Boven alles moet er eens een einde aan komen, dat Nederland naar Curacao wijst en vooral Curacao naar Nederland en andere landen in de wereld om dingen te rechtvaardigen. Daar kom je geen steek verder mee en dient alleen om ieders eigen verantwoordelijkheid niet te nemen, zodat er niets verbetert.

 19. @ Vito. Kan jij nog de bouwfraude herinneren, hoeveel van die gasten zijn in de gevangenis beland, geen enkele.

  Ken je de term bijvoorbeeld: 500 euro boete subsidiair 5 dagen gevangenisstraf. Door de schuldigen miljoenen aan boetes op te leggen en de kosten van gevangenisstraf te besparen is een goede zet gedaan. Ik vind fraude in vele gevallen geen dusdanig vergrijp, dat voor vrijheidsberoving in aanmerking komt. Het OM wilde het geld graag hebben en de fraudeurs wilden graag betalen dus iedereen gelukkig.

 20. Wiwi di pariba, er is een groot verschil tussen Suriname en Curacao. Suriname is enorm veel groter en rijk aan delfstoffen, natuur, etc. Men verbouwt er alles wat wil en kan groeien. Curaçao heeft geiten en mekkeraars. De armoede gaat op Curaçao vele jaren langer duren. Eerst is een mentaliteitsomslag nodig.

 21. VITO, bouwfraude of niet. Veroordelingen of niet. Wat kan jou het schelen. Trek je grote broek uit en ga aan de slag. Maak er een mooi onafhankelijk eiland van. Nog even als het aan Nederland ligt en je hoeft nooit meer te kankeren op Nederland. Toch een fijn vooruitzicht voor je?? Zo niet, tikkie dimmen en naar de politiek van Nederland luisteren. BA TENDE!!

 22. Thierry, whether you like it or not, vrijwel alle Nederlandse politici zijn voor onafhankelijkheid van Curaçao. Jullie mogen de niet bestaande olie van Wiels houden. In luchtkastelen zijn makambas n.l. niet in geïnteresseerd.

  alfa, of Hollanders hypocriet zijn of niet, is totaal niet belangrijk. Nederland behoort in ieder geval tot de minst corrupte landen ter wereld, whether you like it or not. En nu ben jij aan de beurt hahahaha. Ik ben weliswaar op Curaçao geboren maar ik ben het eiland ontgroeid. Ik wil namelijk wel verder. En die Wiels van jullie, heeft een heel grote mond, maar minister-president wil/kan hij niet worden want dan moet hij stoppen met zijn geschreeuw. Dat is de lafheid ten top. Schreeuwen en nog eens schreeuwen, maar hij vergeet dat Wij in Nederland hem volstrekt beu zijn en hem en zijn ideologie + voorstemmers, liefst vandaag dan morgen kwijt zijn. Wij eten er geen boterham minder om. Jullie op die rots waarschijnlijk wel.

  Ik heb de tientallen jaren dat ik op Curaçao heb gewoond, mij bij voortduring geërgerd dat jullie iedereen de schuld in de schoenen schuiven, of het nu Nederlanders, Dominicanen, Haitianen, Colombianen of wie dan ook zijn. Jullie discrimineren iedereen, ongeacht de kleur. Jullie discrimineren zelfs elkaar. Curaçao leidt aan het zogenaamde pamperprobleem, d.w.z. te veel en te lang geld ontvangen en er niets tegenover gesteld. TREK JE LUIER UIT EN GA MAAR AAN DE SLAG ZOU IK JE WILLEN ADVISEREN.

 23. Ik ben zoooooo benieuwd hoe dit afloopt …. gaat mij persoonlijk hooguit m’n huis op curacao kosten maar verder niet mijn eigen toekomst hoor! Zie het al voor me een tweede Suriname dus dan de komende 20-30 jaar echt eerst totale armoede alvorens enige vorm van perspectief te kunnen bieden voor het volk …. En idd de meerderheid heeft bepaald nu niet achteraf gaan zeiken dat Nederland niet eenzijdig eea kan/mag aanpassen … stelletje zielige kleuters!

 24. Ach @Ongerust Nederlandse politicci gingen er altijd onderuit bij corrupte activiteieten. Kan jij nog de bouwfraude herinneren, hoeveel van die gasten zijn in de gevangenis beland, geen enkele.Via de enquetecommissie kwamen ze allemaal in de dofpot terecht. Uitsluitend die van Curacao kwamen in de gevangenis bon futuro terecht. Daarom weet ik niet waar jij het over hebt. Nederlanders zijn master in het vinger wijzen wat Curacao slecht doet volgens mij moeten ze wel het vingertje een keertje naar zichzelf wijzen.Eer jij iemand sukkel noemt moet jezelf wel gaan afvragen waar jij vandaan komt of je vader niet de melkboer is geweest en waarom jij zo ongerust bent.Trouwens moet jij je eigen geschiedenis beter gaan leren, eer jij dat soort fraude en corruptie praktijken probeert te verdedigen. Er zijn veel van dat soort gevallen die niet aangepakt worden. Jij moet niet vergeten dat Nederland na de tweede wereld oorlog rijk is geworden door het verkoop van drugs aan de allieerden die terug kwamen van de front. Nederland is gebouwd over lijken uit het verleden. Als ik jouw was zou ik maar een toontje lager gaan zingen sukkel.

 25. Voor de misfits hier die nog steeds denken dat ze NL bij de ballen hebben, door ze aan het lijntje van het statuut te houden, moeten mijn posting bij het artikel over de zege voor PS maar eens lezen. Pech voor jullie PS lafbekken. Grote smoel over zelfstandigheid, maar nu jullie de kans hebben en NL zegt “graag”, nou durven jullie niet en gebruiken jullie het statuut om vooral niet zelfstandig te worden. Nou het op de spits gedreven wordt en jullie je niet meer kunnen verschuilen achter de “underdog” positie, nu jullie het eindelijk voor het zeggen hebben, nu durven jullie helemaal niet zelfstandig te worden en zijn jullie als de dood dat jullie er uitgegooid worden. Wat een giller, wat staan jullie vreselijk in je hemd, haha. Net kleine laffe hondjes, keffen als je wordt beschermd en huilen als je het zelf mag regelen.

 26. Heeft iemamd misschien een probleem met de overwinning van WIIELS bij de gehouden verkiezingen? en voor Van RAAK; heeft jij nooit van de gezegde “verbeter de wereld, begin bij jezelf” gehoord? Dus graag verzoek ik U om met Uw gekanker over Curacao en zijn volk op te houden.

 27. Heeft iemand misschien een probleem dat

 28. Heeft iemand misschien een probleem dat WIELS de gehouden verkiezingen gewonnen heeft? En voor Van RAAK, heb je ooit van de gezegde “verbeter de wereld, begin bij jezelf” gehoord. Dus ophouden met je gekanker over Curacao en laat ons met rust!

 29. Wiels , nu je kans grijpen! Zowel Nederland als jij willen een volkomen zelfstandig Curacao !
  Geheel los van Nederland.
  Pak deze unieke kans waar je al zo lang naaar uitgekeken hebt.

  Of ben je uiteindelijk toch geen echte vent……???

 30. @basora: hoezo is Curacao jouw land en niet het mijne? Als wij terug moeten naar NL, zoals jouw fascistoide held wil, dan moeten jullie lekker terug naar Afrika! Wat geeft jullie het recht op schadevergoeding? Je hebt er een eiland voor gekregen, toch

 31. Oh en da’s dan 10 Yiu di korsou op straat

  Ik vertik het om mijn kinderen voor galg en rad op te laten groeien.

 32. Blij dat het PS is die de meeste heeft en niet Maffioso FK.
  Ondanks de schreeuwerijen en anti blank denk ik werkelijk dat Wiels zal proberen er het beste van te maken het zal hem alleen niet lukken wegens gebrek aan gezond verstand.
  However, ik verleng mijn NL paspoort en ga weg, er is geen hoop meer.
  Lever de sleutels van mn bedrijf in (neem niet eens de moeite het te verkopen) en boek mijn verlies en een retour waarvan ik slechts de helft gebruik.
  Niet naar Nederland, dat dan weer niet.

 33. Basora, maar 22.5% heeft voor de onafhankelijkheidspartij van Wiels gekozen. Dat is een minderheid, geen meerderheid.
  Toen PAR bij de vorige verkiezingen 30% van de stemmen had, noemden jullie PSers en MFKers dat ook een minderheid, dus jullie verliezen nu nog veel vetter

 34. De kamer kan mooi ….. Onafhankelijkheid kunnen alleen wij verkiezen door met 2/3 voor onafhankelijkheid te kiezen op een VN referendum

 35. @Juidjafó

  Sri.

  Je nickname zegt al genoeg.

 36. @Juidjafó

  quote
  No bin pidi hulanda sen dia bo tin hamber. Bati na Wiels su porta!
  unquote

  No, mi ta bin bati na bo porta komo ku abo ta un di e hopinan ku ta kere ku nos mester sigi pidi limosna.

  Schei toch uit met je gejammer dat WIJ NIETS KUNNEN.
  Zolang je blijft denken dat je het niet kan zal het ook NOOIT KUNNEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 37. Ik wil tegen de twee koeien in de wei van Raak en Wilders zeggen, ga maar lekker gras nuttigen. Wat jullie ook maar vinden, moeten jullie lekker maar zingen in de wei boe boe: onze vieze plannetje is mislukt. Omdat het bevolking van Curaçao heeft voor de Onafhankelijk Partij van de Dhr Wiels gekozen en niet voor De PAR de loopjongen van Nederland. Al die slechte publiciteit die jullie hebben georkestreerd, om zand in de ogen van de bevolking van Curaçao te gooien is mislukt. Dhr Schotte willen afbeelden als corrupt en een maffia lover, jullie kunnen jullie hypocriet plannen doorspoelen door de riool. Want de Curaçaose bevolking lust er geen pap van. Beide figuren zijn een mislukking, beide van hun partijen de SP en PVV hebben geen zetels wist behaald bij de laatste kamerverkiezingen in Nederland. Jullie moeten jullie schamen, jullie beide maken misbruik van jullie immuniteit als kamerlid om haat idolatrie te verkondigen in de media. Het bevolking van Curaçao heeft er schoon genoeg van de betutteling van figuren zoals van Raak en Wilders. Jullie beiden moeten een enkel reisje naar planeet Mars kopen. Want jullie beide zijn een stoorzender in de goeie radiofrequentie van de Caribische gebied. Trouwens jullie beide zijn niet meer welkome op onze prachtige land Curaçao. Immers hun namen moeten op de zwarte lijst gezet worden. Wat de hart van vol is spreek de mond, jullie harten zijn gevuld met haat en nijd en jaloezie tegen de bevolking van Curaçao. Tevens dat de Gouverneur van Curaçao onder druk van Nederland 3 weken voor de verkiezing een Interim Regering aanstelt, op een geheimzinnige manier getuigt van weinig transparantie en Democratie. Wij de Curaçaoënaars met liefde voor ons land zijn blij dat Partido Pueblo Soberno de verkiezingen heeft gewonnen. Wij willen met respect behandeld worden en niet zoals het nu aan toe gaat als tweederangs burger. Als Curaçao onafhankelijk wilt worden, dan bepaald de volk dat via een Referendum. Het is een Interne Aangelegenheid van het land. De Figuren van Raak en Wilders hebben daarover niks te zeggen en ook Nederland niet. Als dat de wens is van het bevolking, moet dat gerespecteerd worden. Het volk van Curaçao heeft het Recht om zelf te bepalen als zij onafhankelijk van Nederland willen worden.
  Dat heet het zelfbeschikking Recht. Het constante bemoeienis van Nederland met ons land moet tot de verleden tijd behoren. Tevens Nederland moet stoppen met het telkens bedreigen/ bevoelen van het land Curaçao, op financieel gebied: als jullie zaken niet in orde zijn, krijgen jullie geen geld. Zo handelt twee autonome land niet met elkaar maar op basis van Gelijkwaardigheid en wederzijdse Respect.
  Verder stapt Curaçao niet zomaar uit het Koninkrijk Der Nederland zonder schade vergoeding. Want dat heeft Nederland wel met Suriname gedaan.
  Ik heb het zelf ervaren dat ik en mijn landgenoten in eigen land en in Nederland slecht worden behandeld. De Antilliaanse jongeren worden allemaal afgeschilderd als criminelen, die niet goed Nederlands kunnen schrijven en spreken. Zij beweren dat de Antillianen niet willen werken en dat zij allemaal lui zij. Ze genieten naar behoren wanneer de media de Antilliaanse gemeenschap in kwade dag licht zet. Terwijl de afgelopen 20 jaar genoeg beurshallen met een hogere opleiding naar Nederland vertrekken voor een vervolg studie. Nederland profiteert van onze jonge talenten die voor diverse redenen niet teruggaan naar hun land van herkomst. Verder compenserend Nederland de vroeger Antilliaanse eilanden niet met het vertrek van zijn talenten en professionals. Over dat onderwerpt wordt niet gerapt, Want Nederlanders zijn dol op negatieve beeldvorming van andere culturen. Daarom zeg ik hardop BIBA KORSOW WIJ PIKKEN DIT NIET MEER. AWOR MAS KU NUNCA LIBERTAD. Einde Commentaar

 38. Overigens zijn het niet alleen PVV en SP die aangeven dat Curacao onafhankelijk mag worden. Ook de VVD en de PvdA hebben vandaag aangegeven dat ze van Wiels actie verwachten.
  Zo niet dan dient hij zich te houden aan het Koninkrijksstatuut oftewel het is kiezen of delen, maar niet schreeuwen en blaten dat je onafhankelijk wilt zijn en vervolgens de stap niet durven maken.

  PVV, SP, VVD en PvdA vertegenwoordigen samen ruim 2/3 meerderheid van het parlement, dus wanneer die het eens zijn is alles mogelijk.
  Wiels is nu aan zet.

 39. Aruba zat ooit in dezelfde situatie als Curacao, maar zij hebben de mouwen opgestroopt en zijn aan de slag gegaan ipv te wachten op de nederlandse euro’s.
  Verder ben ik het oneens met de stelling dat de inwoners van Curacao bepalen wanneer ze zelfstandig willen worden.
  Zij hebben bij deze verkiezingen gekozen voor onhafhankelijkheid dus……. Curacao heeft niets te kiezen, de nederlanders kunnen kiezen of ze Curacao erbij willen houden of niet.
  Persoonlijk zeg ik….. respecteer de inwoners van Curacao zoals we dat al jaren doen en erken de onhafhankelijke staat Korsou ( en wel per direct)

 40. @Terry: even ter info, een grondwetswijziging kan binnen een jaar geregeld zijn, kwestie van een twee-derde meerderheid in beide Kamers. Bovendien kan NL, via Maatregelen van Bestuur en Aanwijzingen Curacao, Curacao volledig onder curatele stellen – eenzijdig! Wat gaat Idina daaraan doen. Kan NL op haar gemak de grondwetswijziging doorvoeren, terwijl Curacao min of meer buiten spel wordt gezet.

  In NL zijn al meerdere bestuurders veroordeeld wegens fraude, met name “bouwfraude”.

 41. Curacao is de laatste weken in Nederland voorpaginanieuws. Iedereen weet van Schotte en de maffia van Wiels en zijn bodybags en natuurlijk ook van de verkiezingsuitslag. Curacao maakt deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Curacao telt zeven bij zestig km , met een bevolking van 300.000 zielen, waarvan er 150.000 in Nederland wonen. Nederland betaalde in 2010 4 miljard gulden (vierduizend miljoen gulden) waarmee de schuld van Curacao tot een aanvaardbaar niveau werd teruggebracht. Na 10-10-10 gaat het feestvieren sinds 1965 gewoon verder en de schulden lopen weer op tot structureel honderden miljoenen. Curacao houdt zich dus niet aan zijn deel van de afspraak en kan daarom niet langer deel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden. Tijd voor een tripje naar de UN om daar de zaak uit te leggen en te verzoeken het toezicht op het eilandbestuur over te nemen van het Koninkrijk, mede gezien de recente verkiezingsuitslag. En hup …. daar is de onafhankelijkheid. Als nu de UN aan Chavez verzoekt troepen te sturen om dat toezicht te houden , is de zaak helemaal rond.

 42. @giliam: hou toch op man, denk je dat mijn voorouders voor hun nationaliteit hebben gekozen? Zeur toch niet, ook in Europa zijn de afgelopen 2000 jaar de grenzen en machthebbers 100.000 keer gewijzigd. Voor hetzelfde geld waren de huidige Nederlanders nu Duitsers, Fransen, Engelsen of Italianen geweest! Wat dacht je van de huidige Nederlandse Marrokanen en Turken? Bedenk wat je wilt zijn en vertrek naar het gebied waar je dat waar kan maken, als je dat hier niet wilt of lukt (Afrika bijvoorbeeld?)

 43. @fechi: eh, afspraak bij die parlamentsgebouw?? Dan wordt je door de lijfwachten van Idina en Skot weggestuurd, haha. Hou toch op. Het is einde oefening, laten we elkaar nou geen vage verhaaltjes vertellen. Wij zitten al 150 jaar op de uitbarsting van deze tijdbom te wachten. In ’69 had NL nog een “kluif” in de kast, nu is de kast echt leeg.

 44. Grappig hoe de Curacaoenaar als dom wordt beticht terwijl diezelfde Curacaoenaar 16 jaar lang op de PAR heeft gestemd. Toen waren ze kennekijk niet dom.

 45. hypocriete hollanders alweer bezig. Curacao is corrupt? Kijk eens zelf naar nederland. Minister president rute in aanraking met maffia. Wat zeggen jullie daarover? Als je over een andere land gaat kritiseren he dan moet eerst jouw eigen land in orde zijn. Maja zo zie je maar weer hoe dom hollanders kunnen zijn he.

 46. wiels heeft beloofd onafhankelijk en nu wel gelijk

 47. Gefeliciteerd Curacao. Democaratie heeft gezegevierd. Toch??????

 48. Zo snel mogelijk afscheid nemen van dit tropische sinkhole waarin geld sneller verdwijnt dan je het kan drukken. Het enige positieve ann Curacao is de zon!!

 49. Hoe kan men nu zo dom stemmen op curacao? Ziet men dan niet dat toeristen straks wegblijven? Chavez zal wel wat macht daar al hebben?

 50. @ Ongerust… Ga maar glaasje water drinken… Je bent zo ongerust dat je maar alleen onzin loopt te bramen…..Nederlandse politici die corrupt zijn die voor de rechter komen… Once in à lifetime … en ga me nou niet vertellen dat het komt omdat er Once in à lifetime er eentje is…. Grondwet wijziging? Weet je wat er allemaal moet gebeuren wil Nederland de grondwet willen aanpassen uitbreiden etc… Laat staan een zo ingewikkelde proces als onafhankelijkheid van Curacao.. Ongerust probeer eens rustig te worden… Zit op een stoel en pak de boeken bij.. Stukje kaas erbij?

 51. Ik BEN en BLIJF a/politiek !!!! Maar heb het RECHT om deze schrijver op te roepen???? hEB jE een

 52. @Shade 04
  Welke olie? Die uit de flessen zonnebrand van de toeristen komen? Let op: nog komen. Het toerisme gaat wegvallen, dan is er niks meer.

 53. ronald van raak en wilders mogen zeggen wat ze willen over een onafhankelijk curacao,maar Rutte mag hier nog niets over uitlaten,die mag hier nog niets over uit laten,dat is algemeen bekent,,zo zijn de regels in nederland..dit word woensdag besproken,,en dan volgt er wel een keer een verklaring…maar ze zullen de stem van het volk respecteren maar dat rutte ,wiels nog niet heeft gefeliciteerd,is geen goed teken..voor toekomstige euro’s die wiels kan besteden voor body-bags

 54. van Raak moet oppassen wat hij allemaal roept. Hij heeft namelijk ook banden met de Italiaanse maffia.

  Verder vind ik dat er heel kort door de bocht gekeken wordt. Ok Pueblo Soberano heeft de meeste stemmen gehad en zijn will ook z.s.m. onafhankelijk worden. Maar is dit echt wat het volk van Curacao wilt?

  Simpel rekensommetje. Alle stemmen optellen die pro onafhankelijkheid partijen hebben gekregen en alle stemmen die de partijen hebben gekregen die wel voor een band met het koninkrijk zijn.

  Pro onafhankelijkheid
  PS = 19716
  Pais = 15395
  Totaal = 35111

  tegen onafhankelijkheid
  MFK = 18441
  PAR = 17149
  MAN = 8297
  PNP = 5136
  DP = 1131
  FOL = 1793
  Totaal = 51947

  Toch duidelijk een voorkeur voor een status aparte binnen het koninkrijk.
  En niet omdat 1 partij de meeste stemmen heeft is dat de wil van het volk
  Zoiets beslis je met een referendum. Dat is een democratie. Of zijn we dat in NL ook veregeten?

  Mr. van Raak begint nu Curacaose trekjes te vertonen. Misschien tijd om ermee te stoppen voordat je in de bak beland. Dan kan je altijd nog bij MFK solliciteren.

  En dan nog de vraag wie een coalitie met elkaar gaat vormen.
  Het wordt spannend.

 55. Vreselijk wat tegenstaanders van de winnende coalitie hier allemaal schrijven.
  “Een Nieuwe Orde”, dat heeft het volk geroepen, whether you like it or not. En dat zullen velen, inclusief Den Haag natuurlijk, niet in dank afnemen.

 56. Sorry ik bedoelde @hendrik

 57. @henk
  Sinds wanneer heeft Curacao een president of heb ik iets gemist? Hopi bobo.

 58. De schreeuwer Wiels is zich rot geschrokken van het feit dat de Nederlandse politiek ook graag heel snel een volledig zelfstandig Curaçao zonder enige band met Nederland wil. Tsja denkt Wiels wat nu. Weet je wat , ik maak er gewoon ” op termijn ” van. Zo van die belofte/uitspraak is hij voorlopig ook weer af. Hij weet natuurlijk dat een zelfstandig Curaçao
  geen overlevingskans heeft en zal afzakken naar de onderste regionen van de lijst welvaartslanden. Bestaan er eigenlijk volledig zelfstandige landen zonder ook maar 1 binding met een groter land met een bevolking van maar 150.000 inwoners ? ( nu nog, dat aantal zal heel snel drastisch afnemen I.v.m. de te verwachte uittocht).

 59. Weglopen van verantwoordelijkheden t.o.v. landgenoten die misschien nioit gevraagd hebben om landgenoten te worden. Dat is de politiek van PVV enn SP

 60. Ik kwam gisteren langs Soto middenin de stenengooiende massa terecht. Dat was even shrikken
  Hulde aan de politie.

  Ik vertrek morgen terug naar Amsterdam waar ik woon. Ik denk om recht te doen aan wat de mensen willen dat de 2k op korte termijn onder aanvoering van de SP en desnoods PVV besluit om Curacao op hele korte termijn onafhankelijk te laten zijn.
  Dat wil de massa, dat wol Wiels dus doorzetten dan maar.

 61. Van harte met je terugkeer naar NL. Zo te zien blijf je wel op de hoogte van alle ontwikkelingen hier op het eiland. Hou je a.u.b. met de NL regering. En met meneertje Rutte en de clan. Je mening is hierbij overbodig.

 62. Als Kabinet Wiels er is wil ik zien of hij Olie en Gas gaat boren wat hun pretenderen ik denk dat er eerder een pijp met olie en gas van zijn broeders uit Venezuela zal komen want er is geen donder Olie voor onze kust en als het wel zal zijn zegt Venezuela dat het van hun is .Neem jullie alvast een Venezolaanse Paspoort want ik hou die van Nederland waar ik overal kan gaan zonder Visum !!!

 63. Ik ben geen Schotte aanhanger. In die zin ben ik blij dat Wiels nu het voortouw moet nemen.
  Het is wel vreemd dat juist een PVV en een SP hun vinger wijzen. Als deze partijen in Nederland aan de macht zou komen dan zou dit de economie daar stagneren en Nederland als gerespecteerd land in de wereld schaden.
  Dus meningen uit die hoek zijn niet zo interessant.

 64. Na de euforie komen volgend jaar rond deze tijd de eerste bootvluchtelingen aan op Bonaire.

 65. Het politieke gekrakeel op Curacao heeft 1 heel groot voordeel. A. Nederland moet heel snel aandringen op onafhankelijkheid van dat vlekje op de wereldkaart. B. Er is genoeg betaald aan de politieke padvinders op dat eiland. C. De grens kan nu voorgoed op slot voor lieden die Nederland niets te bieden hebben. D. Curaçaoënaars met een Nederlands paspoort in Nederland moeten snel voor de keuze gesteld worden of ze onafhankelijk Curaçaoënaar willen zijn. Zo ja, heel snel vertrekken. E. Hoge visumbedragen innen voor een ieder die daar vandaan komt.

  Een groot aantal Curaçaoënaars heeft een heel grote mond maar vergeleken met de wereldbevolking is men zeer verwend voor de matige prestaties. Ik erger mij al jaren dood aan de traagheid en het gebrek aan service-gerichtheid van de Curaçaoënaar, die zeer slecht zijn afspraken nakomt. Het woord punctualiteit is kennelijk een vloek.

  Men komt er nog wel achter maar dan lach ik vanaf de zijlijn, want IK heb wel gestudeerd en krom gelegen om te zorgen voor een goede toekomst.

 66. Neem maar aan dat wanneer Nederland (eenzijdig) afstand doet van Curacao. (waarschijnlijk onder het mom; landsbescherming) de grenscontrole eerst aangescherpt wordt voordat er veel mensen heen en weer gaan reizen…of snel kiezen waar ze willen wonen.

 67. sorry?

  Wacht s even. Democraties gekozen. Nederland heeft al laten blijken niet van Schotte’s praktijken gediend te zijn. Curacao voelt zich lekker en optimaal in een slachtofferrol. Geweldig toch?
  Op die manier is er gemoppert…en nog steeds lees ik, dat Nederland wil pronken met Curacao?
  Snapt nu niemand hier dat Nederland nu laat blijken het een keer eens te zijn met Curacao, en het eiland eindelijk eens aan zichzelf over te laten?
  Nu niet mopperen op Nederland. Nederland heeft niet gekozen. Curacao heeft democraties gekozen. Nederland heeft alleen de uitslag afgewacht om indien nodig een tegenaktie te doen. Bij deze. O

  Nu opeens gaan roepen; Nederland beslist dat niet???
  Ho s even.. dat willen we al jaren toch? Dat zelfsstandige? Makkie!
  Normaal kan alleen Curacao inderdaad afscheid nemen. Maar onder bepaalde regels zoals deze genoemd kan dat wel. Eerst googlen voordat je roept. Ben benieuwd of er in Nederland een referendum komt ivm Curacao.

 68. Net als Curacao heeft gestemd wat voor een richting zij willen en wie gaat regeren !!!
  Zo had NL gesproken over ook gesproken. NL wil dat zowel PVV en SP NIETS te zeggen had over hun NLse zaken. Van waar deze uitspraak, JUIST van deze 2 partijen die in eigen land (NL) iets wil zeggen over Curacaose aangelegenheid. NLse arrogantie en bemoeizucht zelfs als je in eigen land de zwijgen is opgelegd.

 69. Van Raak heet een grote mond t.o.v. Curacao maar in Nederland stelt de man geen drol voor.

  Ik zag DOEN van Raak, DOEN !!!!!!!!!!!!!!

 70. @Van Speyk (1831)

  We hebben honderden mensen als jou nodig!!

  Niet vragen wat korsou voor ons kan doen maar wat wij voor dushi korsou kunnen doen
  Iedere dag zitten klagen op forums heeft geen zin als je iets tegen de regegering wil zeggen maak een afspraak bij de forti of ga een dag lang bij de parlament kantoor.
  Ow ik ben vergeten dat grotendeels van jullie geen papiamentu verstaan en ook geen zin hebben om papiamentu te leren. En jullie vinden het gek als er conflict is tussen yu korsou en de nederlander/surinamer (nederlands sprekenden in korsou)

  Laten we samen oplossingen bedenken en samen uit de crisis komen. Nogmaals in plaats van energie te verspillen op forums een keertje langs parlament kantoor of forti.

 71. Laten we een beetje positief blijven. Misschien valt Wiels wel mee. Ik denk wel dat hij een beetje moet dimmen wat zijn geschreeuw betreft. Het is een toneelspelletje. Ik denk dat ik hem nog liever heb dan Schotte. Alleen Asjes, die is zeker niet te vertrouwen. Wat een zielepoot.

 72. @aarnout helb, schade04, Cito, etc. Ben je nu zo dom of doe je maar alsof?
  Nederland profiteren van ons?
  We hebben ze alleen maar geld gekost de laatste decennia.
  Denk je dat er in Nederland nog iemand wakker ligt van het domme gelul hier op Curacao, behalve dan een paar nietszeggende politici?
  We worden het lachertje van de wereld.
  We kunnen, helaas, niet zonder Nederland. (lees goed wat ik zeg helaas)
  Door deze uitslag komt ons land of in handen van de maffia of in handen van Chaves.
  Deze laatste optie veegt Curacao graag over een paar jaar, failliet, bij zijn landje, om er een leuk buitenverblijfje te bouwen en te zien hoe de olie alsnog naar hem toe komt.
  Overigens het goudmijntje waar “Nederland” uit eigen beweging, ten gunste van de Curacaose bevolking, afstand van gedaan heeft.

  Dus de enige goede stem op dit moment was geweest, BLANCO!
  Er viel deze keer niets te kiezen!

 73. @aarnout helb: heb nou maar niet de illusie, dat de gemiddelde VVD-er of CDA-er ook maar iets heeft met Curacao, ook al blazen ze minder hoog van de toren. Het merendeel van het volk wil van Curacao af! Er is zelfs nog een mogelijkheid dat NL zelf een referendum houdt in NL, onder het NL-se volk en de uitslag gebruikt om van Curacao af te komen. Probeer je nou maar niet vast te houden aan die laatste statuut-strohalm, want mevrouw Spies is tot nu toe heel erg diplomatiek en afwachtend geweest, maar ze is ook heeeel erg demissionair!

 74. Ronald en PVV zijn net zo populist als wiels. De zogenaamde winner van de verkiezingen heeft slecht 22.3% van de totale stemmen behaald. Dit betekend dat meer dan 75% niet voor onafhankelijkheid heeft gekozen. De uitslag is als volgd: PS 5 zetels, MFK 5, PAR 4, PAIS 4, MAN 2, PNP 1. Alleen PS staat voor onafhankelijkheid. MFK en MAN waren tegen de voorwaardenvan de autonomie die ondrhandeld zijnsdoor mn de PAR. Vergeet niet dat PAR toendertijd met 8 zetels toch geen coalitie kon vormen. Nu heeft de grootste partij slechts 5.

 75. Als ik voor het zeggen had, ziu ik bij aanvraag van Wiels meteen zaken regelen.
  Wie zou dan de schuld krijgen van financieel wanbeleid?

 76. @vito: bovendien kan NL, via een grondwetswijziging, gewoon van Curacao af, geen probleem. Zal lekker worden, haha, je denkt toch niet dat de VN of Curacao het in NL voor het zeggen hebben? Jullie hebben ook echt geen grens aan je domheid, he?!

 77. @vito: als Nederlandse politici corrupt blijken te zijn, worden ze opgepakt en voor de rechter gezet, sukkel, kijk naar de twee “mooie” voorbeelden, afgelopen week. Welke corrupte en criminele hond is hier ooit voor de rechter gedaagd??? Niemand dus!

 78. Een verkiezing is nog geen referendum, over een half jaar houden, laten we dan verder praten.
  Geef de moed niet op hoor. Dit duurt mijns inziens echt niet lang, geen geld, geen beloftes na kunnen komen en dan nog een brevet van onvermogen, we zullen zien

 79. ik ben eind van de maand weg. ik ben al aan het inpakken.

 80. Ik stel voor om Jamalodin weer minister van financien te maken, die deed het erg goed…, en kan diverse processen (helaas alleen negatief) versnellen.

  Ik gok dan ook (afhankelijk van de verdeling) toch zeker binnen twee jaar weer verkiezingen, en de vraag aan het buitenland om financiele ondersteuning.
  Wiels heeft de roep om onafhankelijkheid meteen al afgezwakt in zijn eerste toespraak, dus……

 81. @Rina

  DIOS A YUDA KORSOU KABA.

  Nu zijn WIJ aan zet. Wat ga jij doen? Doorgaan met het IWAB, Ik Weet Het Beter, -syndroom of samen aan een beter Curaçao werken?

  WIJ MOETEN HET NU GAAN DOEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 82. ze hebben gelijk, het volk heeft gesproken.

 83. …the nightmare has just begun…

 84. Inderdaad weg ermee, good riddance! Kan mij niet snel genoeg. No bin pidi hulanda sen dia bo tin hamber. Bati na Wiels su porta!

 85. @Politiek Den Haag

  Hoe eerder hoe beter.

  Jullie hebben het esocul/VESC vedrag ondertekent maar uitvoeren HOOOO maar.

 86. hahahahahahh pueblo di korsow pabien ku boso eskoho pueblo a papia palabra kla.Bo t ta mira ku den e barionan di hendenan riku of miho bisa hendenan di miho posishon na Korsow PAR tabtata ganado absoluto.Anto esej ta un prueba ku por konsidera PAR komo un partido mas bien dirigi pa rikunan i pa rikunan i ku PAR nunka sali pa esnan den mas nesesidat na Korsow sino e diferensia lo no tabtata asina grandi.Kemen esaki ta puru un viktoria di pueblo.Tokante independiente ani HULANDA, PVV, VAN RAAK no ta disidi ki dia Korsow tin ku bira indepentiente no ta HULANDA ta disidi esej sino pueblo di KORSOW, pa medio di referendum paso kada pais tin e derecho pa prepara nan mes rumbo pa independensia kemen VAN RAAK i PVV ta papia nonsens.Awor e sigiente paso ta formashon di un gobiernu i si tin hendenan ku strafblad , corupto of loke sea naturamente e hendenan ej no por bira ministers ni president di KORSOW paso mi ta kontra di korupshon i tur lokual ku tin di haber ku maffia naturaal.Pabien pa KORSOW i mi ta spera ku mi amigunan aki ariba lo respeta i asepta e realidat ku ta pueblo ta disidi KORSOW ban pe.

 87. dat is wel makkelijk praten vanuit Nederland.

  de tijd zal het leren of het een slimme beslissing is dat we onafhankelijk worden.
  Wiels gaat er eerst voor zorgen dat er strengere wetten komen, veel zullen plichten krijgen in plaats van rechten.

  MFK weten nu hun positie slikken of stikken.

  Er komt nu een grote leider die ervoor zorgt dat alles eerlijk verdeeld word.

  betere banen voor ons, betere opleiding voor ons en de rest de 75 % die de boot heeft gemist en op een andere kleur heeft getemd zal moeten ondervinden en krijgen wat wij al die jaren hebben gekregen, namelijk niks.

  De PS heeft nu de macht, dus aanscherping van alle wetten, te beginnen werk je niet dan ga je voor je land werken.

 88. corruptie en fraude dat hebben jullie nederlanders gecreert en Van raak je speelt een heilige koe,

  en dat ben je helemaal niet ,Geert Wilders, Sietse Fritsma die horen ook bij jou, wij hebben jullie niet nodig hoor,dat willen jullie toch??? hoe eerder we onze onafankelijkheid krjig beter voor ons. daaaaaaaaaaaaag vanaf nu .

 89. Ja wat kan men nog zeggen. Helaas helaas krijgt men nu de LIJDER, ( ja echt met lange ij want een leider zal dit niet worden), die men verdiend. De macamba haters hebben gekozen en juist deze arme groep in de samenleving zal dit het hardst gaan voelen. De rijken gaan het eiland massaal verlaten en bij de onafhankelijkheid, waar deze bobbo’s voor hebben gekozen, zullen juist zei massaal naar Nederland vertrekken. Ik hoop dat ze dan de poort in Nederland op tijd hebben gesloten voor deze invasie. Je krijgt wat je verdiend, helaas voor de andere stemmers, heel erg, echt verschrikkelijk.

 90. De heren Van Raak en Fritsma zijn van de partijen die hier juist bij de verkiezingen hebben verloren. Hun gesnater is dus binnenlandse kost voor het Europees deel van het Koninkrijk. In Limburg intussen wordt een vooraanstaand politicus verhoord in verband met vermoedens van jarenlange corruptie en mannetjesmakerij en is een Nationalistische partij aan de macht. En Limburg behoort pas sinds 1866 tot het Koninkrijk, terwijl Curaçao al sinds 1634 rechten heeft om eigenzinnig mee te doen. Ik ben wel voor het LIFO systeem: last in, first out. Het multiculturele eiland bepaalt intussen zelf wel wanneer het afscheid neemt. Zulk een keus hadden de voorouders van de meeste bewoners niet toen zij daarheen verscheept werden en om nu zoveel jaren later als melaatse of verliesgevende lading overboord te worden gezet door enige geborneerde heren uit Oss en Venlo; het hoort zo niet.

 91. Echt jammer hoe de oppositie partijen proberen te scoren door met de emotie van nederlanders te spelen.

  Ik wil niks van geertje en van raak horen POLITIEK tellen ze helemaal niet niet dat kan je aan de behaalde zetels zien!!
  Als Rutte en Samson kabinet vergadering oproepen maak ik me zorgen maar niet van deze twee opportunisten.

  PABIEN RUMAN WIELS

 92. Hele goede keus van deze mensen.Tot voor kort daar gewoond en blij dat we weer in Nl zijn.
  Nu ook weer een zieke partij aan de macht met men Wiels die zgn de grootste hekel aan Nederland heeft terwijl zijn hele fam hier woont. Hier komt de bevolking nog wel van terug. Conclusie geldkraan dicht en paspoort inleveren en aansluiten bij Chavez…zonde van zon mooi eiland maar het zal snel zinken….Succes!!

 93. Van Raak heeft zijn grote mond, maar snel onafhankelijk worden, hij praat als hij elke dag daar is.
  Alleen maar negatieve roddels berichten klakeloos van media NL lezen en plaatsen.
  Het proces begint vandaag al,maar alles netjes geregeld. Het volk beslist, niet van Raak en politiek den haag.

  Nu moeten de NL politiek het gewoon slikken en accepteren, we accepteren geen gel** meer uit NL. Respect moet je verdienen.
  Het volk heeft duidelijk gesproken en begrepen, wat NL mee bezig is.

  Niet eens een felicitatie vanuit NL door de overwinning, alleen maar negatief uiten tegen het volk.
  Maar als PAR had gewonnen, dan Zie je zoveel felicitaties voorbij komen vanuit politiek den haag en de koningin.
  Geen k***likkerss en jah knikkers meer.

  Curacao draait niet alleen op elite groeperingen, die NL zo graag aan de
  macht wilt, de hele zuid amerikaanse landen is aan het veranderen.
  De mereendeel van de bevolkingwillen veranderingen en meer samenwerking in de regios en latijns amerika.

  Het is nu aan het volk, wanneer we uiteindelijk onafhankelijk word.
  Olie en gas blijven in handen van het volk,

  NL zag een goudmijn in curacaose wateren een de heer pechthold praat al over wereld economie van NL, HOOR JE MIJ, WERELD ECONOMIE en dat terwijl dat goudmijn in de wateren van curacao bevindt. Altijd alleen willen profiteren, manipuleren en kleineren.

  Politiek den haag, samen met van Raak kan de pot op van mij.
  Het volk beslist, waar en wanneer we onafhankelijk wordt. Niet jij.

  Vingertje wijzen en in eigenhuis is gewoon puinhoop, fraude en maffia In proviincie bestuur ( lees telegraaf en nrc) elke dag talloze vreemde praktijken etc…

  Inslikken maar en accepteer wat er gokozen is.

  Punt.

 94. Dit klinkt allemaal meteen als een storm in een glas water… Als boter bij de vis. Er heerst nu eenmaal een overvloed aan sarcasme.
  Maar ondertussen zit Curaçao met miljoenen aan schuld. Die zou het oude kabinet in twee jaar hebben weten te maken op een eiland van 60km lengte. Zoiets.
  Het wordt dus wel tijd om eens duidelijk op tafel te krijgen aan wie of wat deze berg aan last voldaan dient te worden. Want gaat in zee met een wanbetaler, denk ik zo.
  Enerzijds vind ik dat Nederland ergens reageert als: de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet.
  Wat wij hier boven tafel zien komen aan corruptie, dat wil je niet weten!
  Goede raad: bewaar je centen vooral zuinig op een veilige plaats.

 95. Een ander leuke bijkomstigheid is dat de verantwoordelijkheid voor het financieel wanbeleid in de laatste twee jaar, komt te liggen waar hij hoort te liggen. Bij de partijen die de eigen financiële rommel noodgedwongen moeten opruimen. Wat zullen de geldschieters in de rij aansluiten om deze “weg-met-ons-partijen” te mogen financieren. Geloof het maar niet dus. De kiezer heeft altijd gelijk, is het spreekwoord, maar dat zou in Curacao wel eens anders kunnen blijken.

 96. Alleen een afscheid is mogelijk met goedvinden van Curacao, Aruba en Sint Maarten, want Wiels heeft het lef niet om het te vragen. De heren van Raak en Sijtsma weten dat dondersgoed. Laat Nederland een poging doen het Statuut te wijzigen, zodat Nederland niet meer verantwoordelijk is voor Curacao.

 97. Zo Curaçao, dat is waar jullie voor gekozen hebben, en nu niet gaan huilen.

 98. Hiermee is de vraag hoe en of Nederland Curacao (financieel) kan ondersteunen, volledig beantwoordt. Schilder de kreet op het monument “Steunend op eigen kracht” ,maar snel over.

 99. Onsportieve lafaard dat je ben!

 100. Van Raak, stuurt het per post op a.u.b. als je tenminste de ballen voor hebt.
  Heb jij ooit in jou leven echt gewerkt?
  Nee, niet zitten kletsen maar echt werken !

 101. kan ook niet,dat je kiest voor een regering die anti-nederland is,,afhankelijk te blijven van nederland,,,snel regelen ,krijgen de kiezers hun zin,volledige onafhankelijkheid van nederland…beter voor curacao,,,en beter voor nederland en de nederlandse belastingbetaler,die zwaar aan koopkracht verliezen,door zware bezuinigingen ivm euro crisis,,hoeft Wiels ook geen referendum,meer te houden,wat hem ook weer naffies bespaard

 102. Onafhankelijkheid wordt niet bepaald door van Raak en ook niet door PVV ter informatie. Dat wordt bepaald bepaald door het Curacaosevolk middels een referundum. Dit zijn weer de dingen die veel kwaad bloed zet tussen Nederlandse politici en Curacaos. Men schreeuwd niks over de Nederlandse VVD politici die beschuldig worden van fraude in het Noorden en zuiden des land. Dat is ook geld van de belasting betaler en ook corruptacy, worden die ook uitgestoten uit BV Nederland dat ze onafhankelijk worden. Dus weer zo’n rascistische opmerking van een domme Nederlandse politici. Ze zijn veel erger dan Wiels. Met dit soort opmerkingen breng je ieder keer weer die andere goed geintegreerde Nederlanders op Curacao in gevaar.

 103. Hate to say, maar Van Raak heeft helemaal gelijk.
  Curacao dient inderdaad haar Helmin-Schotte populariteit conclusies te trekken……..

  Hoe dom ik die keuze ook vind…

  Ik had echt niet gedacht dat volksverlakkerij uiteindelijk zou zegevieren. Nu zeggen de meesten hier: ‘Een land krijgt de leiders die men verdiend.’ Welnu, Helmin “Bodybag” Wiels is een fascist/gek, Schotte een ordinaire crook, en Curacao en Aqualectra nagenoeg failliet……. #enormeteleurstelling

 104. Dios, yuda Korsou!!!