CURAÇAO – Wie zal er in de regering plaats mogen nemen? Versgeperst.com ging de straat op om de sfeer van de verkiezingen te proeven bij de PAR, MFK, PS en MAN. Hoe bereiden zij zich voor op de uitslag die het verlossende antwoord zal brengen?

“Gisteravond was het ontzettend druk bij het PAR-kantoor”, vertelt PAR-lid Esmeralda. “Vandaag komen mensen langs voor de laatste petjes en t-shirts want we zijn bijna door ons promotiemateriaal heen. Vanmorgen hebben we nog t-shirts bij laten drukken.” Esmeralda zegt dat ook zij met PAR-aanhangers naar de uitslag gaan kijken. “Ongeacht de uitslag, het wordt een gezellige avond. Ik hoop dat we de verkiezingen winnen.

Goed gevoel
Magali Jacoba, de nummer zes op de lijst, vertelt dat de partij aardig zenuwachtig was. “Maar vandaag zijn we juist allemaal rustig.” Jacoba vertelt dat ze vanmorgen anderhalf uur in de rij heeft gestaan om te kunnen stemmen. “Terwijl ik in de rij stond kwamen mensen naar mij toe om mij sterkte te wensen. Dat deed mij zo goed en gaf hoop.” De partij hoopt op een overwinning en heeft een positief gevoel. “Ik zelf denk dat we de grootste gaan worden. Sowieso hopen we de acht zetels die we al hadden te behouden en meer is natuurlijk altijd beter. De bevolking heeft de afgelopen twee jaar kunnen zien hoe het niet moet. We hadden gehoopt dat het anders was gelopen. Maar ik voel de enthousiasme van de mensen en hoop dat de bevolking ons een kans geeft.”

MFK
“Over een aantal uren zullen we geen woorden meer zien maar daden”, zegt MFK-leider Gerrit Schotte terwijl hij in zijn auto stapt. Bij het kantoor van de MFK staat een gezellige drukte voor de deur. Fotograaf Ramsay Soemanta, die nu als freelancer werkt voor de partij, vertelt dat er een goede sfeer hangt. “Toen Schotte ging stemmen zijn we via de Fokkerweg en de Schottegatweg onder begeleiding van een brassband naar het stembureau gelopen. Het was vol van de MFK-aanhangers, de ‘ambiente’ was duidelijk en nog steeds aanwezig.” Soemanta hoopt ook op twaalf zetels maar probeert realistisch te blijven. “Het zou prachtig zijn als we dit kunnen behalen. De MFK als volledige meerderheid is fantastisch. Dit wil elke partij.”

Sterk kabinet
“Ik voel mij heel goed”, zegt ex-minister van Ecomische Ontwikkeling Nasser el Hakim. “Na twee jaar van speculaties en modder gooien is Curaçao in een slecht dagbeeld gezet. Ik hoop dat na de verkiezingen een sterk kabinet aan het werk gaat en die volgens de regels handelen.” Hakim wil niet dat politici persoonlijk aangevallen worden, maar uitsluitend op het werk dat zij verrichten beoordeeld worden. “Op deze manier haal je de aandacht weg van waar het echt om gaat. We moeten ons focussen op de echte problemen. Ik wil dat er een eind komt aan een hoofdstuk van amateurpolitiek en dat we met respect kunnen regeren en voor het volk democratie creëren. Curaçao heeft alle elementen, nu nog de mensen die daar op de juiste manier mee weten om te gaan.” Hakim weet al dat de MFK heeft gewonnen: “Kijk maar op straat, ondanks alles krijgen we nog steeds zoveel steun van de mensen.”

PS
Bij Pueblo Soeberano (PS) konden mensen vragen stellen aan lijsttrekker Helmin Wiels. PS-lid Sislyn vertelt dat de dag goed is verlopen. “Het is een spannende dag en vanaf 07.00 uur zijn we in de weer. Er komen veel mensen langs om promotiemateriaal te kopen.” De PS verkoopt haar artikelen om zo geld te verzamelen voor de partij. “We nemen ook giften maar gebruiken dit uitsluitend voor partij doeleinden, dat wil zeggen dat we dan geen verplichtingen hebben naar de gever.” Sislyn vertelt dat bij de PS er altijd een gevoel van saamhorigheid is. “Dat hebben we elke zaterdag tijdens ons programma en dat geldt ook voor vandaag. We zijn een grote Soberano familie.” Het PS-lid hoopt op twaalf zetels maar zegt daar gelijk bij dat het een moeilijke opgave is maar niet onmogelijk. “Ik weet en ik voel dat we als winnaars uit de bus komen.”

MAN
De leden van de MAN waren vandaag al vroeg op pad om bij de stembureaus’s de partij te vertegenwoordigen. “We zijn de mensen gaan aanmoedigen”, vertelt MAN-lid Pim Senior. “Al ons promotiemateriaal is op en je voelt de enthousiasme van de mensen.” Senior hoopt op een regering voor stabiliteit zorgt. “Als we kijken naar de afgelopen maanden en de manier waarop alles is gegaan, daar ben ik absoluut niet over te spreken. Tijdens de campagne zijn we goed voor de dag gekomen en hebben heel veel steun gekregen. Ik hoop dat we de twee zetels die we hadden, behouden.”

www.versgeperst.com