• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Surinaamse bedrijf Staatsolie gaat samenwerken met een Amerikaans bedrijf bij het zoeken naar olie voor de kust van Suriname. Het staatsbedrijf tekende gisteren een overeenkomst met Apache Corporation dat 230 miljoen Amerikaanse dollar investeert in de zoektocht.

De overeenkomst geldt voor 30 jaar waarbij alle kosten voor de Amerikanen zijn. Staatsolie gaat pas geld terugbetalen als er zoveel olie wordt gevonden dat het commercieel interessant is om het gebied in productie te nemen.

Onderzoeksgebied
Het onderzoeksgebied ligt in de Atlantische Oceaan ongeveer 130 kilometer uit de Surinaamse kust aan de noordwestkant van het land. De eerste fase van het onderzoek duurt drie jaar en een eventuele tweede fase zal 2,5 jaar in beslag nemen. Het onderzoek gebeurt via driedimensionaal seismisch onderzoek en door het boren van putten.

Zesde onderzoek
Volgens Monique Pool, voorzitter van milieuorganisatie Green Heritage Fund Suriname, is dit het zesde onderzoek dat Staatolie doet in de Atlantische Oceaan. Ze maakt zich ongerust over het nieuwe onderzoek, hoewel er erg weinig bekend is over welke vissen of andere dieren er in dat deel van de oceaan voorkomen. “Wat we wel weten is dat seismisch (trillingen) onderzoek stress veroorzaakt voor de dieren in het water. Ze schrikken van het geluid van het apparaat dat in het water nog eens versterkt wordt. We zullen onze ongerustheid uiten tijdens de bijeenkomsten voor aandeelhouders die het bedrijf gaat organiseren”, zegt Pool. Ze hoop dat Staatsolie en de Surinaamse gemeenschap bewust raken wat de gevolgen voor het ecosysteem kunnen zijn van een seismisch onderzoek.

Apache
Naast Apache hadden 21 andere bedrijven zich ingeschreven om mee te doen met het zoeken naar de Surinaamse olie. Apache Corporation is in 1954 opgericht en werkt in de olie-industrie in onder meer Canada, de VS , Argentinië, Egypte, Australië, Kenia en Groot-Brittannië. In 2011 was de omzet 16,9 miljard Amerikaanse dollar. Het bedrijf had op dat moment 3 miljard vaten bewezen oliereserves. De dagelijks productie is 800.000 vaten olie.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com