• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De familie van Tanja Nijmeijer zoekt uit of het mogelijk is om haar binnenkort op Cuba te bezoeken. Dat heeft haar oom, Paul Olde Dubbelink, vandaag laten weten aan het ANP. Nijmeijer verblijft al ruim tien jaar in de jungle van Colombia als lid van de guerillabeweging FARC.

 
Volgens haar oom heeft de familie Tanja al die tijd niet gezien. Wel had moeder Hannie in 2005 een ontmoeting met haar dochter in de jungle.

Bezoek
In Oslo vinden vredesonderhandelingen plaats tussen de Colombiaanse regering en de FARC. Die gesprekken krijgen mogelijk in november een vervolg op Cuba. “De kans dat Tanja’s ouders en twee zussen naar Cuba gaan is zeker aanwezig, maar of dat überhaupt mogelijk is, wordt uitgezocht”, zegt Olde Dubbelink. “Het hangt af van allerlei factoren. Het gezin wil niet zo maar op de bonnefooi naar Cuba reizen.” Volgens Olde Dubbelink zien ze het niet zitten om te vertrekken wanneer er geen redelijke kans is om Tanja weer te zien.

Onderhandelingen
Kort voor de onderhandelingen in Oslo begonnen, kondigde de FARC aan dat de Nederlandse zich bij de onderhandelingsdelegatie zou voegen. Maar Nijmeijer kwam niet naar Oslo. Ze kon naar verluidt geen vrijgeleide krijgen. Nijmeijer wordt gezocht wegens ontvoering en terrorisme en staat op de opsporingslijst van Interpol. Bij vervolgbesprekingen op Cuba kan ze vermoedelijk wel aanwezig zijn. Haar familie hoopt dan op een hereniging.

Ontmoeting
Aan de ontmoeting tussen moeder en dochter, waarvan ook amateurfilmbeelden zijn, werd in 2005 geen aandacht gegeven. Twee jaar later werd het kamp van de FARC aangevallen door het Colombiaanse leger. Tanja wist te ontkomen maar de militairen vonden een kritisch dagboek van haar dat in de publiciteit kwam. Pas toen werd publiekelijk bekend dat de Nederlandse meestrijdt met de FARC.

© ANP, alle rechten voorbehouden

1 reactie op “Familie Nijmeijer overweegt reis naar Cuba”

  1. Als de familie van die Tanja haar gaat opzoeken moeten ze haar eens vragen of ze trots is op haar medewerking aan het gijselen en vermoorden van onschuldige mensen. Ik ga ervan uit dat de Nederlandse justitie nog wel een appeltje met haar schilt als zij zich nog ooit in Nederland vertoont.