• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het is vandaag voor veel Curaçaoënaren een spannende dag. Vandaag is de dag dat het volk een nieuw parlement kiest. Aan de verkiezingen ging een lange periode van politieke onrust vooraf. Kijk hier voor een overzicht.

 
10 oktober 2010
Gerrit Schotte wordt de eerste premier van het land Curaçao. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, worden de ministers voor hun aantreden niet gescreend door de veiligheidsdienst. De veiligheidsdienst screent de ministers daarom pas na hun aantreden.

Mei 2011
De directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, Emsley Tromp, beschuldigt Schotte en twee ministers van zijn kabinet van corruptie. Schotte beschuldigt op zijn beurt Tromp van frauduleuze handelingen.

Augustus – oktober 2011
Een onderzoekscommissie onder de leiding van Paul Rosenmöller stelt een onderzoek in naar de strubbelingen tussen de regering en bankdirecteur Tromp. Uit het rapport van de commissie Rosenmöller blijkt dat er iets grondig mis is met de integriteit van Schotte en twee van zijn ministers.

Juni 2012
De voorzitter van het College financieel toezicht (Cft) eist dat de regering binnen twee weken met een plan van aanpak komt om een dreigende tekort voor dit jaar van 85 miljoen gulden weg te werken.

Juli
Het Nederlandse kabinet dwingt de regering van Curaçao door middel van een zogeheten aanwijzing om met bezuinigingen haar begroting op orde te brengen met het oog op het dreigend tekort

3 augustus
Schotte biedt het ontslag van zijn kabinet aan nadat de fractieleider, Dean Rozier van zijn partij MFK, de coalitie niet langer wilde steunen. Schotte roept verkiezingen uit voor 19 oktober.

12 september
Een groep van twaalf parlementariërs splitst zich af en vormt een nieuw parlement. De groep, een meerderheid van alle parlementariërs, wil via moties het demissionaire kabinet van Schotte naar huis sturen.

1 oktober
Het nieuwe parlement vormt een nieuwe regering onder de leiding van Stanley Betrian. Maar Schotte verzet zich tegen de ‘staatsgreep’, zoals hij de benoeming van Betrian noemt. Hij verschanst zich in Fort Amsterdam, het gebouw van de ministerraad waar hij kantoor houdt. Hij komt een dag later pas naar buiten.

9 oktober
De SP wil opheldering over mogelijke banden van Schotte met de Siciliaanse maffia. De partij heeft een reeks vertrouwelijke brieven van het Italiaans ministerie van Binnenlandse Zaken waaruit banden zouden blijken tussen Schotte en maffiabaas Francesco Corallo.

© ANP, alle rechten voorbehouden

6 reacties op “Twee jaar politieke onrust op Curaçao”

 1. Tromp had gelijk

 2. @ Domboklad. Wiels (PS) heeft 17 miljoen van de RdK gestolen om aan rijke en zeer rijke mensen te geven om schoolboeken te betalen.

 3. @Yvonne,

  hij moet en zal ten koste van alles dit land naar de kl..te helpen.
  zij EGO is zo belangrijk ,dat het volk van Curacao straks mag kreperen.

  hopi tristu..

 4. TUR TUR KU PS !!

 5. meet een MSK T shirt.

  Met een MFK T shirt bedoel ik.

 6. Net terug van Montanja om mijn stem uit te brengen.
  Wat schetst mijn ultieme verbazing dat subject Schotte daar gewoon ronddartelt, niet binnen maar wel langs de rijen.
  De man is werkelijk hondsbrutaal.
  Verder is mij opgevallen dat er aan het begin van het stemlokaal, achter een tafeltje, 2 MFK dames zaten, meet een MSK T shirt.
  Ik begrijp niet dat dit mag en kan.