• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De inflatie van de BES-eilanden was in het derde kwartaal van dit jaar lager dan een kwartaal hiervoor. Op Bonaire kwam de inflatie uit op 2,3 procent, op Sint-Eustatius op 4,6 procent en op Saba stegen de prijzen met 3 procent. In het tweede kwartaal van 2012 daalde de inflatie ook al op de eilanden.

Voeding op Bonaire bleef in het derde kwartaal 3 procent duurder dan een jaar eerder, maar de prijzen daalde wel met 3 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2012. Ook de prijzen van alcoholhoudende dranken en tabak, en van woninginrichting hadden een drukkend effect op de inflatie.

Elektriciteit
Op Sint-Eustatius is de daling te wijten aan lagere elektriciteitsprijzen. Elektriciteit was een stuk goedkoper dan een jaar eerder door een scherpe daling van de prijzen in het derde kwartaal. De prijzen van voedsel hadden juist een licht verhogend effect op de inflatie.

Voeding
Op Saba droegen vooral de prijzen van voedsel en elektriciteit bij aan de daling. Voedingsmiddelen waren in het derde kwartaal 5,6 procent duurder dan een jaar eerder, terwijl dit in het tweede kwartaal nog 9,5 procent was. Elektriciteit was net als op Sint-Eustatius flink goedkoper dan een jaar eerder.

Tweede kwartaal
In het tweede kwartaal van 2012 werd op de eilanden ook een dalende inflatie opgemerkt. Op Bonaire was de inflatie toen gedaald met 3 procent, op Sint-Eustatius met 5.3 en op Saba met 3.9.

www.versgeperst.com