• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De nieuwe screeningswet is gisteren met een nipte meerderheid in de Staten aangenomen. Bij de Openbare vergadering waren elf van de 21 Statenleden aanwezig en alle elf stemden voor de wet. De MFK-, de MAN- en de PS-fracties waren niet aanwezig. Dat meldt Radio Hoyer 2.

Ook Anthony Godett van de FOL liet verstek gaan. Of zijn afwezigheid te maken heeft met het feit dat hij tegen de wet is, is nog onbekend. Hij gaf gisteren al aan tegen de wet te zijn omdat het volgens hem te ver zou gaan. Ook vindt de FOL-leider het vreemd dat een wet aangenomen kan worden met slechts een meerderheid, maar veranderd kan worden met tweederde van de stemmen.

Regering Schotte
Malvina Cecilia van de PAR-fractie zegt dat de wet is aangenomen omdat een situatie zoals met de regering Schotte, nooit meer mag voorkomen. Zij ontkent dat de wet is aangenomen om het na het aantreden van een nieuwe regering weer aan te passen.

Malvina Cecilia in gesprek met radiopresentator Lisette Keus van Radio Hoyer 2:

41 reacties op “Screeningswet aangenomen”

 1. Herstel op vorige bijdrage: het is artikel 56 lid 2.

 2. Die Landsverordening Integriteit zegt in zijn laatste artikel (29) dat de Staten wijzigingen alleen kunnen aannemen met ten minste twee derde meerderheid van het aantal zitting hebbende leden. Dat kan eigenlijk niet. De grondwet (Staatsregeling van Curaçao) bepaalt in artikel 54 lid 2 dat de Staten beslissen bij (gewone) meerderheid van stemmen. In feite is de Landsverordening dan een falende poging om de Staatsregeling aan te passen – want daarvoor was twee derde meerderheid nodig geweest. Het zou te zot zijn als ieder kabinet van met een meerderheid van één of twee zetels in de Staten verordeningen zou kunnen laten aannemen die slechts met twee derde meerderheid ongedaan gemaakt kunnen worden.

 3. @trotse curaçaoese, dat je al deze onzin opschrijft is eigenlijk je eigen frustratie vorm geven, maar dat je dat vanuit Nederland doet bevestigt je onmacht.

 4. Beste Zorro,
  Het gaat er mij juist om dat ik die eis niet heb kunnen vinden in het hele screeningsconcept.
  ( m.i. gaat je pensioenvergelijking, hoewel leuk gevonden, mank).

 5. Zou dit handboek voor ministers ook ergens in een boekenkast op Curacao staan:
  http://vorige.nrc.nl/multimedia/archive/00303/handboek_bewindslie_303568a.pdf

 6. @ Lex. Volgens mij is de screening een eis/voorwaarde om die te ondergaan. Om pensioen te kunnen ontvangen is de eis, dat je leeft en zo niet krijg je geen pensioen.

 7. iedereen op deze rock altijd maar trots zijn, trots is iets waar dit eiland veel te veel van heeft, schaamte zou meer op zijn plaats zijn. Trots is ook een hoofdzonde op dit al te gristelijke eilandje

 8. De Rijkswet Reglement Gouverneur Artikel 21 biedt enige waarborg dat er geen ministers komen die niet aan de screeningswet voldoen.

  “De Gouverneur stelt een landsverordening en een hem voorgedragen landsbesluit niet vast, wanneer hij de verordening of het besluit in strijd acht met het Statuut, een internationale regeling, een rijkswet of een algemene maatregel van rijksbestuur, dan wel met belangen, waarvan de verzorging of waarborging aangelegenheid van het Koninkrijk is. Hij geeft hiervan terstond kennis aan de Koning als hoofd van de regering van het Koninkrijk. Wanneer bij koninklijk besluit, de Raad van State van het Koninkrijk gehoord, wordt beslist dat zodanige strijd niet aanwezig is, stelt de Gouverneur de landsverordening of het landsbesluit alsnog vast. Het koninklijk besluit, waarbij wordt beslist dat zodanige strijd wel aanwezig is, wordt in het officiële publicatieblad bekend gemaakt.“

  Stel dat er allemaal waardeloze familieleden zonder strafblad minister worden en dat de criminele kandidaten adviseur worden..?

  Op de website van de gouverneur denk ik te lezen dat de Gouverneur daar ook greep op kan hebben? Er staat:

  “De Gouverneur, als vertegenwoordiger van de Koning, hoofd van de regering van Curaçao. Als hoofd van de regering is de Gouverneur onschendbaar. De Gouverneur oefent de uitvoerende macht uit onder verantwoordelijkheid van de ministers, die verantwoordelijk zijn aan de Staten van Curaçao. De Gouverneur heeft als zodanig geen zelfstandige bevoegdheid. De uitvoerende macht heeft betrekking op:

  1. De benoeming, schorsing en het ontslag van de landambtenaren en de vaststelling van de bezoldiging; ….“ etc..etc..

 9. Staat er ergens wat er gebeurt als een kandidaat-minister de toestemming weigert om onderzoek te doen naar zijn of haar reilen en zeilen ? Ik kan zo gauw geen artikel vinden dat bij weigering de bewuste persoon geen minister kan worden……… !!!!

 10. Met de laffe houding van Godett verdienen ze het op 0 gezet te worden.

  Maar goed als ex jail bird is het ook wel begrijpelijk dat je de wet niet ondersteund.

 11. de zuster van godett heeft de kans gehad, oops dus geen 16 jaar par dus

 12. een staatsgreep en de wet is weg.

 13. @ trotse dame
  wilt u een tram? lijkt me persoonlijk ook echt mooi maar er is straks (als mfk weer aan de macht komt) geen stroom om hem te laten rijden als het zo doorgaat en geen toeristen om te betalen voor de ritjes en geen mooi punda om naartoe te gaan omdat de winkels leegstaan. mfk durft geen beslissingen te nemen, alleen maar mooie praatjes te houden en daarom staat dit land dichter bij de afgrond dan ooit en als je er echt invalt dan gaat iedereen dat pas echt voelen want wie gaat de lerarensalarissen betalen en de politieauto’s onderhouden, de gaten in de wegen dichten als er gewoon GEEN geld voor is? ik kan niet begrijpen dat mensen niet zien dat het geld op is en dat je dan ook niets kunt kopen of betalen en dat iedereen daar de dupe van wordt als er niet een enorm bezuinigingsplan aankomt (en nee daar maken bewindslieden zich niet populair mee maar het is wel heel erg noodzakelijk).

 14. @ een trotse cur. Iemand anders kan beter trots op jou zijn, maar door je onzin en liegen kan je dat beter vergeten. Schotte heeft HELEMAAL NIETS voor de armen gedaan en zal dat ook niet gaan doen (hij komt nooit meer terug als minister) en over andere regeringen ben je blijkbaar van de juiste informatie verstoken gebleven. Schotte denkt niet vooruit, maar als een kip zonder kop. Probeer er eens achter te komen in welke ellende hij ons eiland heeft gestort, waarvoor het volk de komende jaren zal moeten bloeden.

 15. @een trotse curacaose.

  Mike Eman mag je nooit vergelijken met Schotte.
  Mike /eman is een fatsoenlijk persoon.
  mensen die op boeven stemmen zijn zelf boeven.

 16. Verkiezings peilingwijzer. 19.10.2012 . MFK 3 PS 4/3 MAN 0 PAIS 4/5 PAR 6 PNP 2 FOL 0/1 DP1

 17. Het blijft lachwekkend dat ‘politici’ zich in allerlei bochten blijven wringen om toch maar op het pluche te komen.
  Het woord integriteit is helaas onbekend op dit eiland.

  Helaas gaat deze wet het eiland weer veel geld kosten. We krijgen straks weer een Mirna Godett actie te zien. Allerlei figuren worden tot minister gebombarderd, die dan weer direct 5 of 6 adviseurs aannemen, waarbij de originele kandidaten natuurlijk voorop staan……….tegen extreme salarissen natuurlijk.

 18. ik zie hier veel domme reacties,mensen wordt wakker.hoelang is curacao niet achter gebleven.kijk aruba zelfs een tram ga straks rijden.het gaat goed daar gemoderniseerd.inplaats dat we vooruit gang zoeken gaan we zitten kijken wie geld heeft gestolen.en we kijken niet wat deze regering nheeft gedaan.schotte boef of geen boef kijk vooruit.hij loopt niet achteruit als een krab.16 jaar heeft par niks gedaan voor de armen.en mensen resessie is in heel de wereld.curacao moet ook gaan bezuinigen en een vooruit zicht voor de toekomst zoeken.veel ziektes op curacao ,ik heb zelf in de tijd van par gezien op tv in nederland dat er geen jodium was in de ziekenhuis.van mij mag kabinet schotte terug keren,en god zal op hem hoeden om nog veel projecten te beginnen daar.en niet van de stommieteit elkaar tegen werken.leve mfk.

 19. Er moet nog strengen wetten komen,want de volgende generatie zich veel beter met hun
  prive zaken om gaat.De bevolking moet 100% vertrouwen hebben in hun volksvertegenwoorden.

 20. Petje af voor de interim-regering! Ze doen tot nu toe een goeie job en dat mag ook gezegd worden!

 21. Nu krijgen we de 21 zetels niet eens bezet…

 22. Terwijl deze mini-sters niet eens gescreend zijn. De een had een arme familie jarenlang getreiterd en juridisch gedreigd om zijn erfpacht grond aan hem te geven.
  Wat een verval op Curacao de laatste dagen.

  Het is goed dat Kompa Godett de eer aan zichzelf houdt…

  Soberano, awo y pa semperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr !!!

 23. Terwijl deze mini-sters niet eens gescreend zijn. De een had een arme familie jarenlang getreiterd en juridisch gedreigd om zijn erfpacht grond aan hem te geven.
  Wat een verval op Curacao de laatste dagen.

  Het is goed dat Kompa Godett de eer aan zichzelf houdt…

  Soberano, awo y pa semperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr !

 24. Natuurlijk laat Godet verstek gaan, die heeft een gigantische hoeveelheid boter op het hoofd.

 25. Interim Regering heeft goed werk verricht in twee weken tijd! Screeningswet moest er echt komen. Dat is ook de reden waarom ik nooit op FOL zal stemmen! FOL is net als MAN…als ze maar kunnen regeren.

 26. Niks mis mee toch? Een minister moet een goed voorbeeld geven. Back to the basics. Gewoon hoe het hoort. Wie daar niet voor kiest, deugt blijkbaar zelf niet.

 27. @buchi kunuku,Ja en zonder interem regering zou crimineel en moordenaar Schotte gewoon weer blijven want hij zou dan weer niet door de screening gaan want dat zouden ze wel regelen! En het is niet persoonlijk om Schotte. Het gaat erom dat we geen criminelen meer in de regering willen hebben. We hebben al genoeg wanbeleid en geldverkwisting gezien met als resultaat dat we financieel aan de grond zitten.

 28. @ Big SAM, op 18-10-2012 om 08:38 schreef:

  @Nardy, op 18-10-2012 om 07:17 schreef:

  Een mijlpaal!
  No more Hakim’s, Jamaloodins, Coopers, Rosalia’s, Constantia’s, of Gerrit F(raude) Schottes in de Curacaosche regering, EIN-DE-LIJK je bent een paar namen vergeten van de Seqasvan PAR David Dick, Pedro atrako Atacho, Omayra Leeflang, Godett,Magaly Jacoba , Malvinia( the boy) Cicilia, en de groep van Onnie potmony, Gonnet etc etc teveel om op te noemen.

  Antw: Nee hoor de door jou genoemde namen was ik niet vergeten. Ik noemde uitsluitend de namen van ministers die NIET door de screening kwamen en dus NIET in een regering thuishoorden. Dus Constantia, Rosalia, Schotte, Cooper, Jamaloodin en Hakim. Capice :)?

 29. @ Pukkie. In ruil voor een ministerschap wil hij wel nadenken natuurlijk.

  Godett weet, dat ook hij vanwege zijn veroordeling niet door de screening zal komen.

 30. @ Big SAM. je bent een paar namen vergeten van de Seqasvan PAR

  Normaal reageer ik niet op je nonsens en domheid, maar op basis van welke veroordelingen van de rechtbank zijn die namen vergeten, want dat behoort wel tot de criteria. Het is onmogelijk voor je om hierop te antwoorden dus laat verder maar zitten.

 31. Goddet speelt op twee kaarten. Als Schotte wint (moge God dit verhoeden) is er wellicht nog een zeteltje nodig. In ruil voor een ministerschap wil hij wel nadenken natuurlijk.

 32. @ Buchi Kunuku, je slaat de spijker totaal mis, ff beter in de boeken gaan snuffelen en dan kom je er vanzelfsprekend achter dat je toen je dit aan het schrijven was een Pinnokio neus had!.

 33. @Nardy ooooooooo ook Stanley Betriaan en de hele interim regering, bende van boeven

 34. @Buchi Kunuku, je vergeet in je domheid even te vermelden dat welke nieuwe regering dan ook, eerst door de Gouverneur beëdigd moet worden voordat ze wat dan ook kunnen veranderen.

 35. @Nardy, op 18-10-2012 om 07:17 schreef:

  Een mijlpaal!
  No more Hakim’s, Jamaloodins, Coopers, Rosalia’s, Constantia’s, of Gerrit F(raude) Schottes in de Curacaosche regering, EIN-DE-LIJK je bent een paar namen vergeten van de Seqasvan PAR
  David Dick, Pedro atrako Atacho, Omayra Leeflang, Godett,Magaly Jacoba , Malvinia( the boy) Cicilia, en de groep van Onnie potmony, Gonnet etc etc teveel om op te noemen.

 36. Het komt allemaal best goed. Mark my words.

 37. Natuurlijk betekent deze wet dat Godett, zelf veroordeeld voor een lange gevangenisstraf wegens corruptie, geen minister meer kan worden.

  Wat op zich goed voor ons eiland is want ook Godett had, net als Schotte, op school al moeite met het tafeltje van 1 en het spellen van zijn eigen naam.

  Echter ook zonder zijn nee is de wet met meerderheid aangenomen. Het was dus beter voor zijn image geweest als Godett gewoon voor had gestemd.

 38. Ik snap ook dat Godett tegen is.

 39. Deze wet is DE reden waarom de interim regering er moest en zou komen. Het is bedoeld om Schotte te verhinderen weer PM te worden.

  Een loze geste vrees ik. Als het voormalige kabinet Schotte wer de meerdereid haalt met MFK de grootste dan zal de interim regering gewoon niet legitiem verklaard worden, en dus ook all hun wetten. En er is geen constitutionele kamer, dus kan zo’n beslissing niet worden aangevochten.

 40. Een mijlpaal!
  No more Hakim’s, Jamaloodins, Coopers, Rosalia’s, Constantia’s, of Gerrit F(raude) Schottes in de Curacaosche regering, EIN-DE-LIJK 🙂 !!

 41. Goed zo Dames en Heren het recht zal nu hopelijk zegen vieren en kunnen wij jullie gaan vertrouwen.