• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De onderhandelingen tussen delegaties van de Colombiaanse regering en de FARC, zijn van start gegaan. Dat melden Noorse overheidsfunctionarissen. De delegaties zijn vandaag via een vipruimte op het vliegveld van Oslo buiten het zicht van de media weggevoerd naar een geheime locatie.

Het is de bedoeling dat de onderhandelaars morgen de pers te woord staan, maar onduidelijk is of dit gebeurt op een gezamenlijke persconferentie van de twee delegaties.

Start onderhandelingen
Aanvankelijk circuleerden er verschillende berichten over de start van de onderhandelingen in Noorwegen. Zo meldde het Franse persbureau AFP eerder dat ze waarschijnlijk morgen zouden beginnen in een hotel aan het Hurdalmeer, ongeveer 70 kilometer ten noorden van Oslo.

Stop aan oorlogsgeweld
De onderhandelingen moeten een einde maken aan bijna een halve eeuw oorlogsgeweld in het Zuid-Amerikaanse land. President Juan Manuel Santos van Colombia gokt erop dat de rebellen dusdanig verzwakt zijn door de klappen die het Colombiaanse leger de afgelopen tien jaar uitdeelde, dat het beëindigen van de guerrilla nu een serieuze kans maakt, nadat eerdere pogingen waren mislukt.

Tanja Nijmeijer
De verwachting is dat de onderhandelingen in een later stadium in Cuba worden voortgezet. Daar zal het Nederlandse FARC-lid Tanja Nijmeijer zich volgens Colombiaanse media bij de delegatie van de FARC voegen. Nijmeijer kon naar verluidt voor Oslo niet zo snel een vrijgeleide krijgen. Voor de andere delegatieleden was dat al wel geregeld. Nijmeijer (34) staat op de opsporingslijst van Interpol; ze wordt gezocht wegens ontvoering en terrorisme.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com