CURAÇAO – De Nederlander Henk de G. is vandaag door een Surinaamse rechter veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor misbruik en mishandeling van jonge kinderen. Dat meldt de Surinaamse nieuwssite DWTonline. Het Openbaar Ministerie had om vrijspraak gevraagd.

De G. is een ex-marinier die sinds 2008 in Suriname woonde. Samen met zijn vrouw Hermien de G. runde hij daar het kindertehuis Lobi Blesi voor de christelijke organisatie Opdracht tot Wereldzending. Begin 2011 werden zij beschuldigd. De G. is na de uitspraak direct afgevoerd naar de gevangenis. Zijn vrouw werd veroordeeld tot vier weken celstraf waarvan twee weken voorwaardelijk. Zij kon het gebouw verlaten omdat ze deze tijd al in de cel had doorgebracht.

Hoger beroep
Advocate Joan Nipte van het echtpaar De G. gaf aan in hoger beroep te gaan. Ze is geschrokken van de uitspraak. “Natuurlijk is het de rechter die beslist. Hij heeft zijn vonnis ook goed gemotiveerd. Maar omdat het OM vrijspraak had gevraagd, hadden we dit niet verwacht. Dit is een klap in het gezicht van het OM, zo een verschil tussen de eis en de uitspraak”, aldus Nipte in een reactie aan het ANP.

Voorarrest
De G. heeft negen maanden in voorarrest gezeten. December vorig jaar mocht hij de gevangenis verlaten om de rechtszaak af te wachten. Volgens Nipte was hij ervan overtuigd dat hij vrijgesproken zou worden. “Het OM had hem toestemming gegeven voor een reis naar Nederland in verband met ziekte van zijn vader. Hij is ook geweest, maar is teruggekomen.”

Verbijsterd
Zijn Nederlandse advocaat Geertjan van Oosten is ‘verbijsterd’ en spreekt van een ‘drama’. Volgens hem zijn de beschuldigingen in deze zaak zo overduidelijk flauwekul dat het in Nederland niet eens tot een rechtszaak was gekomen. De Nederlandse rechtspsycholoog Peter van Koppen had zelfs “een vernietigend rapport opgesteld over de betrouwbaarheid van de getuigen. Maar één van de Surinaamse rechters vond dat te mooi om waar te zijn en veroordeelde De G.”, aldus de raadsman.

Het OM wacht het vonnis af alvorens te reageren, aldus een woordvoerder.

© ANP, alle rechten voorbehouden

17 reacties op “Nederlander krijgt zes jaar cel in Suriname”

 1. Allereerst wil ik graag het volgende kwijt over sommige reacties op deze site (niet alleen dit artikel): Ik vraag mij af waarom hier zo vaak reacties worden geplaatst op opruiende commentaren van anderen en niet op het artikel zelf. Het lijkt er op dat dit door bepaalde harde woorden en het melden van vooroordelen wordt uitgelokt en men hier plezier aan beleefd ofzo. Persoonlijk vind ik het jammer dat hier vervolgens op in wordt gegaan want op die manier geef je dit onnodig aandacht en is het onmogelijk een fatsoenlijke discussie te voeren en volgen we het voorbeeld op van het voormalig kabinet. Erg jammer, ik hoop dat we hier allemaal boven kunnen staan en als mensen, met respect voor elkaar, met elkaar kunnen communiceren.

  Wat betreft het artikel: ik hoop dat goed naar de feiten van dit geval wordt gekeken. Ik vind het apart dat er (zo’n hoge) straf wordt gegeven wanneer het OM vrijspraak verzoekt. Het OM heeft tenslotte in eerste instantie besloten over te gaan tot vervolging en zal dus niet zomaar ineens vrijspraak vragen. Ik hoop dat er in hoger beroep meer duidelijkheid komt hierover. Wanneer deze persoon schuldig is, moet hij gewoon zitten. Wanneer dit niet het geval is, of dit niet bewezen kan worden: niet. Van het grootste belang hierbij lijkt mij dat het OM en de rechter zijn werk naar eer en geweten doen.

 2. Het gaat er hier om dat het OM om vrijspraak heeft gevraagd! Dan is het zeer frapant dat een rechter dan een celstraf geeft van 6 jaar. OM had geen eis!

  We kunnen er niet over oordelen maar dat het OM en rechter zo erg veel verdeeld zijn komt niet zo vaak voor!

 3. @ zorro Eerst maar eens zien dan geloven maar ja onschuldig tot het tegendeel bewezen is maar het gaat mij niet om deze zaak maar over het algemeen komen die dingen toch wel vaak voor in nederland en vaak mensen met goede functie en achtergrond dus waar moet dat op afgerekend worden dan? en de laatse 4 5 jaar zijn de overvallen in nederland ook verdubbelt nu een antiljaan volgende week een marokaan en de week er op een pool of oost europeaan hoe kan het dat er in zon wel varend land als nl deze dingen dan ook gebueren op groote schaal van daar opspooring verzocht omdat ze elke week wel dat soort dingen laten zien ook jongens van 14 15 16 jaar het gaat er niet om wat voor nationaliteiten het zijn maar waarom gebuert het in dit welvarende……. jullie doen alsof het alleen in curacao gebuert en dat weer koppelen aan opvoeding cultuur en politiek waar om gebuert het ook in nederland zet je kleuren bril af en kijk er eens op een anderen manier naar onhoudt goed dat geld geen reliegies kleur of rassen onderscheid maakt dat doen wij mensen.

 4. @ huntunospor. Welja, ga er “opsporing verzocht” bij halen en dan zie je op de bewakingsfilms dezelfde hoofdmoot van personen als de bevolking in de Nederlandse gevangenissen en de Curacaose gevangenis. Wat een discussie zeg over een niet uitzonderlijke veroordeling in eerste aanleg. Als we dat bij alle rechtzaken gaan doen, kan er beter een aparte website worden geopend. Wat zullen sommige forummers zich over hun reacties moeten schamen, als de man in hoger beroep wordt vrijgesproken. Het komt immers niet over als een sterke zaak.

 5. crimicao MMmmmm of koningrijkderpedolanden waar zelfs politie mensen moorden inde hennepteelt zitten en kinderen van de buren in hun tuin begraven blijf maar denken dat alles perfect is in nederland en over vallen hebben we hier ook niet moet je is een keer opsporing verzocht aan zetten moet je kijken wat allemaal voorbijkomt dus droom lekker verder maar hou op met zwart maken met crimicao of is er soms iets anders waar jullie mee zitten blijf dan lekker thuis in de regen binnen huis als je voor ajax bent ga je toch ook niet naar een wedstrijd van feyernoord ik hoop dat ze hem daar uithollen weet die ook is hoe het voelt om misbruikt te worden gaat og een lueke tijd worden voor hem in sweety sranang

 6. Vooral bl mannen Einde commentaar

 7. Nou nou zodra een Nederlandse pedofiel berecht wordt, doen veel van zijn landgenoten, alsof hun neus bloeden. Maar de geschiedenis heeft laten zien, dat veel Nederlandse mannen hun handen van kinderen niet af kunnen houden. Het misbruiken van kinderen is walgelijk en afgrijselijk. Het onschuldige kind moet voor de rest van haar leven, leven met deze zwarte dag. Je kunt het met woorden niet beschrijven hoe kind zich voelde tijdens het misbruik. Velen van deze pedofielen reizen af naar Aziatisch, Afrika, Latijns Amerika en Oost-Europeaan op zoek naar slachtoffers. Deze demonen moeten hard aangepakt worden en niet alleen met straffen. Want straffen helpt niet, zodra ze weer een hulpeloos kind zien slaan ze weer toe. Het verdriet dat ze achterlaten voor het kind, haar gezin en familie kan niet goed worden gemaakt door alleen gevangenisstraf. Voor deze mannen maakt het niet uit als het een meisje of een jongen is of een baby of een kind ze willen hun zieke geest bevredigen. Ta Bestia nan ta. God staat ons bij.

 8. Het is TRIEST om te lezen hoe lezer op dit artikel reageren….. Nederlander zijn TOCH OOK MENSEN en kunnen fouten maken of niet ??? Om eens een licht te laten schijnen op Het Ned. OM en zijn KORNUITEN moet jullie “DEMMINKDOOFPOT” eens GOOGLEN en Wat er DAAR UITKOMT ?????? Dit zal IK NIET VERKLAPPEN !!!!!! Maar Ik geloof wel DAT JULLIE MET JE MOND VOL TANDEN blijven… Het IS TEN ZEERSTE GOED om te LEZEN !!!!

 9. @Sander,
  Je weet echt veel van Surinam zeg.
  Je zou ook zo praten als jouw 12-jarige dochter zoiets zou meemaken.
  Nederlander, Surinamer, Antilliaan of wie dan ook. Als je een kind hebt misbruikt, waar dan ook, mag je niet vrij uit gaan. AUB blijf bij de issue. Alles wat Suriname aangaat, is plotseling Bouterse. Stop met dat kinderlijk gedoe!

  Ken je Suriname wel? Als Nederlander bloeden? Waarover heb jij het? Bouterse is dan anti – Nederland, laat me het goed zeggen: anti – Politiek Den Haag! Lekker generaliseren als je dingen niet weet. Succes met jouw kortzichtig manier van denken!

 10. @ Tineke.

  Teveel borgoe op? Of laat de helft van je hersencellen je in de steek, gebruik die ene nog die wel werkt en stop met onzin uitkramen. Tineke klinkt wel als een naam uit de tropen……

 11. @ Paulina
  De splinter in andermans oog wel zien, maar de balk in eigen oog niet. Klinklare ONZIN! Heeft NIETS met nationaliteit te maken noch met geloof ………. Mogen we stellen, dat OOK zeker Curacao verre van schoon is van dit soort toestanden. En de politie hier HELAAS helemaal niets maar danook helemaal niets spontaan doet aan onderzoek bij twijfelachtige situaties / meldingen. BAH!

 12. Nederlandse marine,marechausee,militairen,de hele zooi beter binnen het eigen land houden want in de tropen krijgen ze de kolder en blijkt het moeilijk voor ze om van de kwetsbaren binnnen de samenleving af te blijven.
  Ik ben er helemaal klaar mee,opzouten met dat tuig.

 13. Paulina………….
  Is dit nu echt een verstandige opmerking?
  We horen ook wel erg veel berichten over toestanden als dit in Curacaose famia’s.

 14. @Pauline,

  hoe komt het dat er zo een groot aantal tiener meisjes (soms 12 jaar ) hier zwanger worden gemaakt???
  zijn dat ook tiener jongetjes of zijn dat de ooms en stiefvaders?
  Je kent zelf het antwoord wel.
  in NL is er geen schaamte om hier over aangifte te doen.
  trouwens heel europa is wat dat betreft beter geemancipeert.
  hier wordt alles in het geniep gedaan en alles moet in die grote doofpot blijven…
  hele families weten ervan, maar er mag niet over gesproken worden.

  Wordt een keer wakker en kijk eens goed om je heen.

  je kent zelf ook wel de verhalen van die viese mannen die hier overal (ook jongetjes) aan zitten.

  in alle culturen heb je viezerikken, maar hier wordt er niet over gesproken, dus het bestaat niet.

 15. @paulina.

  Lekker gevoel of niet om alle NLers over 1 kam te scheren….. Mag ik vragen wat er op de kaft van je paspoort staat?

 16. We weten niet wat waar of niet waar is.

  Het komt wel vaak voor , te vaak, zelfs regelmatig voor dat NLers kinderen misbruiken/pedofieli en/of mishandelen.

  NLers staan bekend om dat soort vieze en onmenselijke praktijken!
  Als ze terechtstaan voor hun daden zeggen ze: It wasn’t me!

 17. lijkt een wraak aktie van Bouterse…
  Als Nederlander moet je dan bloeden.
  wat waar is of niet waar is van de beschuldigingen, weet ik ook niet.
  maar in dit soort landen (ook op curacao), kunnen er vreemde dingen gebeuren bij de rechterlijke macht.
  macht is iets waar een hoop mensen niet mee weten om te gaan (kijk naar gerritje).

  het zal zeker een vervolg hebben…