CURAÇAO – Het Nederlandse lijsttrekkersdebat van Paradise FM en dagblad Independiente zorgde gisteravond niet voor het vuur dat regelmatig in de Staten is te bespeuren, al werd van tijd tot tijd toch even gebeten. Bij het debat waren zeven partijen aanwezig, de stoel van MFK bleef leeg.

Alleen PAIS leverde een lijsttrekker voor het zogenoemde lijsttrekkersdebat. Ivar Asjes nam aan de debattafel plaats voor Pueblo Soberano, terwijl lijsttrekker Helmin Wiels de boel vanuit het publiek in de gaten hield. Ook PNP leverde twee kandidaten: in de eerste ronde voer Chris Peterson het woord, in de tweede ronde was de beurt aan Ane Marten de Vries.

Thema’s
Het debat draaide om de thema’s economie, criminaliteit, vergrijzing en pensioenen, milieu en de band met Nederland. In de eerste ronde werden twee partijen tegenover elkaar gezet om over één van de thema’s te debatteren. Dit maakte niet elke keer een discussie los: zo meende Alex Rosaria aardig op één lijn te zitten met Pueblo Soberano over de gezondheidszorg. Jason Matthew van de FOL en Peterson van PNP zagen hetzelfde onderwijsbeleid voor zich: kinderen de hele dag op school.

Rijksconsensuswetten
De discussie kwam los nadat Omayra Leeflang van de PAR en Aldebert Royer van DP het onderwerp staatkundige vernieuwingen opende. Royer wil namelijk van de rijksconsensuswetten af. “We zijn met handen en voeten gebonden aan Nederland. De controle op de financiën en justitie zijn aangelegenheden van het land.” Leeflang was het hier uiteraard niet mee eens: “Gelukkig is er controle, want we staan op het randje van een dictatuur.”

Politiek Den Haag
Rosaria haakte snel in op dit onderwerp met een joker, die de politici mochten gebruiken om deel te nemen aan het debat tussen twee andere partrijen. “Het gaat niet om het wel of niet behouden van de rijksconsensuswetten, maar om het overbodig maken van deze wetgeving.” Asjes vindt de consensuswetten overbodig. “Het financiële toezicht kan op elk moment het parlement ‘overrulen’. Nu is het een zaak van politiek Den Haag of zij de Curaçaose regering wel of niet mag.”

Zetelroof
Het onderwerp zetelroof zorgde voor een kort opstootje. PAR, PNP, FOL, DP en PAIS waren het allen erover eens dat een Statenlid bij het verlaten van een partij zijn of haar zetel mag meenemen. PS en MAN dachten hier anders over. Statenlid Eugene Cleopa verliet onlangs de MAN en Dean Rozier liet de MFK achter zich. “Zetelroof is legaal maar omkoping niet”, zei Asjes. “Wat er nu aan de hand is in de Staten, is mogelijk het gevolg van omkoping van Statenleden. Daarom is er een onderzoek ingesteld.” De oren van Peterson klapperde op dat moment. “Ik geloof niet wat ik hoor. Jouw partij noemt je coalitiepartners corrupt, maar blijft wel met ze samenwerken. Het is democratisch verlopen en niemand is omgekocht dus houd op met dat gehuil!”, sneerde Peterson naar Asjes.

Winnaar
Het debat werd afgesloten met een laatste woord voor alle partijen. Toen de organisatie de winnaar van het debat wilde kiezen door middel van applaus, verlieten Asjes en Dwigno Puriel de zaal. Puriel zei achteraf tegenover Versgeperst.com dat hij niet van te voren wist dat er op die manier een winnaar werd gekozen. “Dan ligt het er natuurlijk aan hoeveel achterban je hebt meegenomen.” Vanavond krijgen de lijsttrekkers alsnog de kans om een debat met elkaar aan te gaan. Dan houdt TeleCuraçao live het grote politieke debat, waarbij volgens de televisiezender alle lijsttrekkers aanwezig zullen zijn. Het debat op TeleCuraçao begint om 20.00 uur.

11 reacties op “Debat zorgt voor weinig vuur”

 1. Noemen ze dit een verkiezings debat??? Petjes en T-shirts met eigen logo aan??,,Waar zijn de mooie pakken of overhemdem met stropdas?? Als je zo gekleed de verkiezing al ingaat hoe betrouwbaar kom je dan over?? En ik leef zelf tussen de Curacaoenaars en het is al een schande als je met je teenslippers de stad in wilt gaan!! Hou niet van politiek maar sinds Schotte zich opgesluiten heb in zijn kamertje ben ik nu alles ana het volgen en had dat beter niet kunnen doen ,want nu kom ik er achter hoe sommige mensen zo DOM en STOM kunnen zijn en doen!! Lijkt wel of iedereen gehersenspoeld is hier op t eiland,onverstelbaar en arm arm Curacao!!

 2. Dames en Heren,

  de kogel is door de kerk. Internationale waarnemers zoals door velen aangegeven. Mijn vele brieven naard verschillende fracties, mevr. Spies, de State Department in Washington enz. en aan de roep van velen heeft men toch gehoor gegeven.

  Hiep hiep Hoeraahhh
  http://www.amigoe.com/curacao/132101-hoge-opkomst-verwacht

 3. @ YDK ik moet je geheel gelijk geven.

 4. @ongerust,

  was inderdaad niet zo een sympatiek commentaar.
  maar verder heb je vaak verstand van zaken.
  dat asjes geen jasje droeg, heel apart…
  zijn kast puilt uit net zo als zijn buik

 5. De boeven van eergisteren spelen nu de redders van vandaag. Go figure!!

 6. @ongerust,

  Je draagt niks bij behalve je chronische racisme. Je voelt je hier niet thuis dus waarom ga je niet gewoon terug naar Nederland? En neem je zakenpartner meteen mee, die paar tientjes hebben we wel over om verlost te zijn van je eeuwige gezeik.

 7. @abraham,

  niet helemaal mee eens.
  in NL gaat na zo een debat alle media aan de slag en alles wordt 10 x uitvergroot.
  Pauw en witteman/wereld draati door/alle kranten.
  daar mag je geen fouten maken tijdens zo een debat.
  want een fout betekent een afgang….
  wat gebeurt er hier na zo een debat???
  juist niets…… een leuk stukje in de krant, dat is alles….

 8. YDK@ natuurlijk maakt het resultaat wie het best heeft gedebateerd wel degelijk uit,voorbeeld,NL debat,Roemer SP staat in de opinie op 36 zetels,Samson PvdA 14 zetels, Roemer maakt twee fouten in het debat,uitslag 15 zetels SP.31 zetels PvdA,als Shotte bij het debat van vanavond komt??????.dan zal de PAR.FOL.NPN.PAIS.DP hem het vuur aan de schenen ligen,zo erg zelfs dat zijn parijgenoten hem met een brandblusser moeten doven Ha Ha.

 9. ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat chris peterson heel sterk uit de hoek kwam, rosaria deed het op zijn kalme wijze (beetje meer peper misschien), voor de rest kwam omayra ook redelijk over. De rest greep konstant naar het verleden, terwijl we echt vooruit moeten gaan kijken!! Asjes kan alleen maar onzin uit de kast halen, mannetje MAN weet volgens mij zelf niet meer wat er tijdens het staatkundig gebeuren door MAN is getekend. Vond het debat een beetje rommelig, vanavond dan maar weer op Telenotisia! Zou onze “redder” wel zelf aanwezig zijn??

 10. Versleten spijkerbroeken en baseball caps tijdens een politiek debat, tjonge jonge, wat zijn we weer van een andere planeet. . . Zoals een zakenrelatie van mij vorige week zei “being here and seeing this makes me think of the movie Planet of the Apes”. . .

 11. MFK heeft zoveel te verbergen, die durven geen enkele discussie aan.
  een en al leugens wat er daar gesproken wordt.

  trouwens wat maakt het uit wie de winnaar is van zo een debat.
  het gaat er om wat je te zeggen hebt.

  en Leeflang heeft gelijk: gelukkig is er controle….
  stel dat niemand de financien controleerd, dan kunnen all politici graaien waar ze maar willen.
  en maar door gaan met schulden maken, iemand moet daar serieus controle ophouden.
  zonder controle is er hier meteen een dictatuur…..
  want de MP kan beslissen en kan iedereen angst aanjagen of baantjes geven.
  de afgelopen 2 jaar is een duidelijk voorbeeld hoe het niet had gemoeten….
  ik hoop dat het besef bij alle mensen duidelijk is.
  helaas ik ben bang van niet…. maar hoop doet leven…